Používáte nástroj pro blokování reklamy. Příjmy z reklamy umožňují naši existenci.

Podpořte nás a nástroj pro tento web vypněte (návod).

 
iFauna.cz » Diskuse » Ovce, kozy »

Sladovnický ječmen

Autor
XXX.XXX.101.170
Prosím o radu,
Můžeme dát ovcím sladovnicky ječmen ?

Děkuji za odpovědi Dáša
dad
Autor
XXX.XXX.225.133
Ano.
Je to jen odrůda pro výrobu sladu (piva). Ovcím se dá krmit. Pánové to pijou (některé dámy taky).

Krmte tak jak jsou oveny zvyklé, nebo začínejte v malých dávkách. Lepší je mačkaný.
Autor
XXX.XXX.23.15
No, má víc sacharidů, pokud je z dobré úrody (letos byla špatná). Takže podle mě, pokud krmíte ječmenem a ovce jsou na to zvyklé, krmte jím dál, velký rozdíl to nebude. Lepší by byl už jako mláto. Aby nebyly ty ovce moc tlusté...
Autor
XXX.XXX.142.96
Krmit můžete jako normálním ječmenem, ovcám to bude jedno.
Autor
XXX.XXX.101.170
Děkuji, jeste by me zajímalo jestli nějak zpracovany, prej je to sladké...
Jinak jecmen davame normalne, zvykle jsou.
Autor
XXX.XXX.23.15
A nemyslíte nakonec to mláto? Ať už čerstvé nebo sušené. Nebo té otázce nerozumím, jak zpracovaný.
Autor
XXX.XXX.101.170
Co mate z toho ja tomu taky nerozumim


Myslim opravdu slad.jecmen! Na to jste me krasne vsichni odopovedeli.

Jak jsem dotaz dostala, tak i prodavam.
Jeste zjistim jak zpracovany
Autor
XXX.XXX.101.170
Takze jecmen bude primo z pivovaru !
Jde asi o to jestli ho tam nemaji nejak uz oni zpracovany (pak to prodavaji)podle me si to musime zjistit samy !
Snad to budou mit v zrnu, nejspis.

Jinak dekuji za reakce.
Autor
XXX.XXX.23.15
Každopádně jsme se tu shodli, že ho dávat můžete. Z pivovaru by mohli mít přebytek zrní nebo naklíčeného ječmene, případně praženého nebo mláta. Všechno pro ovce může být.
Autor
XXX.XXX.142.96
A nemyslíte sladový květ ? Jestli ano, tak toho bych dával uplné minimum do 10 % deního krmení.
Autor
XXX.XXX.101.170
Dekuji, tak tyhle informace uz nam budou urcite stacit.
Vrele diky
Autor
XXX.XXX.77.96
Mám muže vystudovaného sládka.


Sladovnický ječmen je klasický ječmen, jen má rozdílný obsah prvků v sobě obsažených (např. dusíku). Je tedy kvalitnější než krmný, ale někdy i potravinářský ječmen.

Slad vypadá taky jako ječmen, ale je to již zpracované zrno, které prošlo klíčením - klíčky byly odstraněny (= sladový květ) - a tedy enzymatickým procesem, který zapříčiní částečné rozštěpení škrobů na cukry.

Poznáte ho podle vůně i chutě - slad je sladší než ječmen před naklíčením. Zároveň je zrno křehčí a hůř se šrotuje (na druhou stranu by mohlo být snáz zpracovatelnější zuby bez nutnosti šrotování? Nezkoušela jsem - šrotovala jsem i slad. Ale víc se drolí na "prach".).
Autor
XXX.XXX.101.170
Děkuji.

Přidat reakci

Text tučně Kurzíva Potržený text


Souhlasím s pravidly diskuse.
« Zpět na výpis diskusních vláken
ZPĚT NAHORU
Komerční sdělení