Vím, že to tu bylo uz mnohokrát. I jsem tu hledala a něco četla na netu, ale asi jsem prostě administrativní b*bec.
Posilala jsem první papír na Hradištko. Přišla mi zpět obálka a v ní stájový registr, pokyny pro chovatele a nějaké formuláře.
Mám kozu bez známek a druhá koza bude taky bez známek. Prý to není problém. No, pro mě zjevně ano.
Snad jsem pochopila dobře, že nejdřív musím objednat známky, tedy rovnou pro dvě kozy.
A teď začíná ten chaos.
Jaké známky? Je nutné k nim koupit i kleště? Protože nemám žaludek na to zvířatům propichovat usi tak to stejně bude muset dělat někdo jiný. Budu volat vetovi jestli to je ochotný udělat. A ještě jsem tu četla že nějaké známky už končí a jsou nove a kleště zeetags si může člověk strčit někam. Tak proč je ve formuláři na objednání známek mám taky. No prostě Netuším co s tím. Z celých pokynů jsem pochopila snad jen, že moje kozy musí mít 2 známky -v každém uchu jednu.
A dál, až mi přijdou známky, tak teprv budu něco psát do stajoveho registru?
A ještě se asi musím Teda nahlásit na szif kde mají kozy zázemí?
No, prostě mi chybí nějak jednoduše popsané jak tu celou administrativu zvládnout.
Ušní známky si vyberte podle nabídky a domluvte se s veterinářem o aplikaci, pokud dělá ovce a kozy, mohl by kleště mít. Není nutno pro dvě kozy kupovat kleště. Navíc myslím, že kleště jsou zaměnitelné.
Každé zvíře musí mít dvě ušní známky, v každém uchu jednu, pokud plánujete do budoucna zvířat víc, vemte známky i pro ně, poštovné je drahé.
Ve formuláři máte kleště Zee Tags, protože je dost chovatelů, kteří stále ještě mají známky Zee Tags v zásobě (já taky) a podle mě se dají použít i pro jiné známky.
Pokud máte číslo hospodářství z Hradišťka, zajděte na SZIF a tam si vás zakreslí do mapy, kde vaše hospodářství (stáj) leží.
Až dostanene známky, nacvaknete je a zvířata v Hradišťku pod těmi čísly přihlásíte. Pak můžete psát stájový registr.
Pokud budete chtít vše vést elektronicky, musí vám registrační údaje pro Portál farmáře přidělit váš SZIF.
Zkušenost: já jsem sice na Portálu přihlášená, ale stejně všechno dělám papírově, zdá se mi to přehlednější, Portál jsem využila ale dokonale při zpětném zapisování do Stájového registru (za několik let zpátky ) před plemenářskou kontrolou.
Pozor.
Jestli si budete zřizovat elektronický přístup, tak nemůžete vyřizovat nic přes papírová hlášení. Nebo mně to alespoň tvrdí.
Známky se dají objednat jen v omezeném množství a to je až pětinásobek počtu matek u chovu do pěti kusů, jinak je to míň. Na první objednávku si už nevzpomínám, ale mám za to že mi poslali tři páry (18, -) a za poštovné 80, -. Víc že nemůžou.
Jsou dost ochotní a bule asi lepší jim zavolat a první kroky dělat pod vedením.
Taky jsem zastánce papíru. Tak asi zůstanu u toho. Nebo pokud najdu někoho šikovného kdo by mě to naucil tak paralelne.
Takže ted objednám známky. Mam v planu pro letošek jen ty dvě kozy a uvidím co se narodí. Nebude takový problém se příští rok na hradistku stavit osobne tak do zásoby objednávat zatím nebudu.
Každopádně moc děkuji za pomoc. Další krok zvládnu. Pak se nejspíš zase ozvu ;).
Massaro
napsal(a):
Nevím sice, čemu na počítačích nevěříte, ale na tom portálu vidíte přesně to, co vidí v Hradišťku. Navíc potvrzení o hlášení máte za pár vteřin v mailu. Což s papírem fakt nehrozí.
V mojí přítomnosti se veskera technika začne chovat jako živý splaseny zvíře.
Ani auto mi není schopný nastartovat...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nechce se mi to celé číst - dostala jste spoustu rad.
Jen mě k tomu napadá - byla jsem jak Alenka v říši divů, když jsem si prvně objednávala ušní známky. Spočítala jsem si počet a objednala typ "D" v sekci "nové ušní známky". Přišly mi známky po jednom od každého čísla! Opavdu mě nenapadlo, že je nutné při objednávce nových známek, že je nutné napsat, že člověk chce dvě od čísla, když má zvíře dvě uši...
Takže, do objednávky je nutné zdvojit daný typ, tedy např.: "DD", abyste dostala ušní známky tak, jak se mají označovat dospělá zvířata, které chcete nechávat v chovu...
Tohle mi poslali. Tak předpokládám, že když jim do kolonky "usni znamky do obou usi" dam číslo 1 do řádku třeba D-D, tak mi pošlou dvě známky. Ale radši se zeptám na hradistku. Ať to je na jisto. :).
Pokud máte počáteční stav zvířat nula, můžete objednat známky pro maximálně dvě kozy a tři kozly. Já si objednala pro dvě kozy (párové, tedy do každého ucha jednu a rovnou i pro ty tři kozlíky (přestože nemám letos v plánu připouštět, ale tak co, můžou tady ležet na příště, když už platím jedno poštovné... tam jsem brala jen jednu známku, protože rovnou počítám s tím, že až se narodí a povyrostou, půjdou do mrazáku
Dlouho jsem váhala, jaké známky objednat, hodně se mi líbily ty kleště ZeeTags kvůli výklopné špičce (když po cvaknutí zvíře cukne hlavou, je mnohem menší pravděpodobnost, že stále zůstane viset známkou v kleštích...) Jenže už tehdy bylo info, že známky D prozatím končí - teď už je to tak, že končí definitivně... a ty velké páskové, byť jsou delší jen o dva centimetry, už se mi zdály moc velké... (nehledě na to, že nyní je info, že po vyprodání skladových zásob budou vyřazeny i tyto E...) Navíc jsem potřebovala i známky pro prasata a tudíž jsem hledala nějaký nejjednodušší způsob, abych neměla x kleští apod. Nakonec jsem se rozhodla pro známky Mave, typ A (takový ten čtvereček s ukousnutými rohy). Mám tudíž doma jen jedny kleště a k nim jen tři druhy hrotů.
Současná situace je taková, že od ČMSCH jsou v nabídce známky P - malé páskové a k nim kleště Ardes za dvě stovky (prý akční cena takže později to může být za víc), známky M - podobné jako mají kravky, ale v malém - a k nim kleště Datamars za 570 no a známky F nepřipadají v úvahu, ty jsou velké jak na kravu (a k těm jediným oficiálně patří kleště ZeeTags.
Co jsem se poptávala, tak v podstatě jde cvakat známky jednoho výrobce kleštěmi jiného, někdy to jde hůř nasazovat (hrot je třeba silnější než otvor ve známce) nebo naopak to má tendenci padat (hrot je užší) atd atd... Ale jde to.
Než se za někým vrhnu, co si myslíte o tomto? https://bpej.vumop.cz/index.php?value=53816
Přes 14tis m2 a je to kousíček. Přicházím na realitu jak je to tu opravdu s místníma úžasnýma polema a jzd nemá vse ve vlastnictví. Ale zase není vse vhod na zatravneni... no, co si o tom myslíte?

Dost často nemá družstvo hodně pozemků ve vlastnictví. Ale často má tak výhodné smlouvy s majiteli, že jim ten nájem skoro nikdy neskončí. Např. výpovědní lhůta 10 let od roku následujícího po roce podání apod. A dost často je majiteli jedno, kdo mu pozemek obdělává, tudíž nic měnit nechce, pár korun navíc nic nevyřeší. Což, doufám, nebude tento případ .
napsal(a):
Dost často nemá družstvo hodně pozemků ve vlastnictví. Ale často má tak výhodné smlouvy s majiteli, že jim ten nájem skoro nikdy neskončí. Např. výpovědní lhůta 10 let od roku následujícího po roce podání apod. A dost často je majiteli jedno, kdo mu pozemek obdělává, tudíž nic měnit nechce, pár korun navíc nic nevyřeší. Což, doufám, nebude tento případ .
Do toho nevidím, ale zatím prolezam katastr. Naděje umírá poslední