Uživatel s deaktivovaným účtem

Na dotaz nikdo dosud neodpověděl, protože nejspíš tu zkušenost nikdo nemá. Přemýšlela jsem, jak bych se zachovala já, kdybych měla snadný přístup k sojovým otrubám. Nejspíš bych je používala ke krmení v malé dávce ovcím a kozám, podobně jako se může používat hrách, určitě ne kozlům a beranům. Já používám jen pšeničné otruby kvůli klidnému dojení koz, asi bych je nahradila těmi sójovými, ale víc bych nedala. Pokud zvířatům dáváte obilí, sójové otruby by jim podle mě neuškodily. Viděla jsem už pole se sójou i na Pálavě, takže ne všechna sója je dovezená z Číny . Složení jsem nikde nenašla, není to běžné krmivo dosud.
Sojové otruby byly využívány ke krmení zvířat už od starověku ve Východní Asii Protože nebyly tehdy určeny pro "lidskou" konzumaci, neměly ani žádný název. Ten vznikl až v roce 1919, kdy se začaly užívat ve výživě lidí (dnes se přidávají do sušenek a jiného pečiva..)
Sojové otruby jsou převážně slupky sojových bobů, takže mají vysoký obsah vlákniny (okolo 37%, z toho je cca 70% vlákniny stravitelné), mají nízký obsah tuku a sacharidů. (obsah vlákniny je vyšší než např. u pšeničných otrub).
Ne zcela prozkoumaný je obsah tzv. antinutričních látek.
Určitě bych se nebála je zkrmovat jako náhradu právě za otruby pšeničné, ve stejném množství, klidně i mírně vyšším.
oreb - proč byste je nedávala kozlům a beranům?
Díky za názory a poučení.
Mám k dispozici oboje, jak šlupky z bobů s troškou zlomků z prvního 'čištění´ tak právě otruby od 'lisu' z jiné technologie potravinářského zpracování. Je to tady levnější než seno.
Mám dojné kozy. Žerou to velmi dobře. Dokonce tomu u mně dávají přednost před ovsem a mačkaným ječmenem. Krmím s tím první sezonu a bylo to znát jak na mléce tak na přírůstkách jatečných kozlíků. Jenže plemeníka mám společně s holkama a je pravidlem, že největší apetit má právě kozel. No a u pšeničných otrub je nadbytek fosforu a přežírání způsobuje zažívací poruchy u koní a mohlo by to mít vliv na urologické problémy právě u kozlů a beranů. A řezat kamarádovi pindíka (beran KK) aby z něj vyšli kameny( mám i domácí kukuřičnou siláž na okyselení moči ) se mi nechce. Strašná představa .
Po první sezoně zatím žádná negativa. Kozy zabřezli na první pokus. Kožichy mají jak lední medvěd. Kuličky trusu jak ze soustruhu. Snad jen jestli budu držet kozla od dobroty, budu muset vymyslet jak na to.
U koní jsou SO používané jako ochucovadlo do granulí a müsli. Samostatně jsem ale nikde nenašel složení - výživové parametry. Dávka pro kozy je pro mně nedohledatelná.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dad to napsal za mě. Já dávám otruby při dojení, jinak mám kozly také s kozami a žerou stejné krmení, čili radši nikomu nic než někomu moc a znovu průšvih. Už jsem si to jednou na kozlovi vyzkoušela a stačilo to.
Dad - toto je tak nějak obecné, samozřejmě se to bude mírně lišit v závislosti na zpracování, kvalitě sojy atd...
ve 100g sušiny
energie 854KJ / 210Kcal
tuk 1g, z toho nasycené mastné kyseliny 0,2 g
sacharidy 5,8 g, z toho cukry 4,1 g
vláknina 72 g
proteiny 8,6 g
Co se týče disbalance vápník : fosfor, tak i u sojy je toto ve prospěch fosforu, ovšem v mnohem příznivějším poměru, a to cca 1:3 (zatímco u pšeničných otrub je to cca 1:10). Nevím, jak je tomu u ovcí/koz, ale např. u prasat by tento poměr měl být okolo 1:2, takže v podstatě téměř optimální (proto soju ve formě šrotu bez obav přidávám do krmné směsi).
V případě zkrmování vyššího podílu sojových otrub je pak samozřejmě vhodné vápník doplnit (např. sypkou formou), příp. (tak to dělám já, ovšem mám otruby pšeničné!) kombinovat s něčím, co má zase poměr daných minerálií opačný, což jsou např. cukrovarské řízky a vojtěška.
Takže sehnat krmné Ca a od oka trošku přidávat s minerálním doplňkem (mám Mikros) nebo zkontrolovat co všechno vlastně v tom minerálním doplňku je. Vojtěška se snad zadaří příští rok vyset na pět arů a tak budu mít i vlastní výživovou protiváhu k SO.
Díky
ps : dost se mi ulevilo, že poměr Ca / P není tak markantní a tak na kameny
xchipsy, můžete mi napsat odkud čerpáte vědomosti ? Třeba bych tam našel i něco dalšího, co by se mi mohlo hodit. Díky za odpověď.
Pokud dáváte Mikros SOK, tak by možná ten krmný vápenec ani nebyl nutný, u toho Mikrosu je obsah vápníku 354 g na kilo a fosforu jen 40 g.
Já vojtěšku dávám granulovanou (resp. ty granule každý den rozmáčím s cukrovarskými řízky), ale taky už se asi dva roky chystám zasít
Jinak info musíte pohledat na netu, česky toho moc není, takže spíš procházet zahraniční weby...
Toto som našla ako "soya hulls" sójové šupky, ak dobre chápem. Kuk na pomer Ca a P.
Inak dosť info o krmivách nájdete tu https://www.feedipedia.org
To čo som skopčila je odtiaľto: https://www.kwalternativefeeds.co.uk/products/view-products/soya-hulls-/.