Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.12.2017 10:29
Tedysek

XXX.XXX.37.92

Tak mě napadá, jestli někdo kromě mléka masa má kozy nebo ovce na kožich/rouno nebo jak to lépe nazvat. Co s tím lze provést nebo tak? :) jsou i plemena koz šlechtěná na kožich a proto mě tahle otázka napadla. :).

20.12.2017 10:55
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Na kožich nevím, ale na vlnu ano. Mohérová koza se stříhá jako ovce a kašmírská se vyčesává.

20.12.2017 18:17
Tedysek

XXX.XXX.37.92

No pěkné jsou obě dvě. Nicméně spíš mě zajímá co s tím potom. Když ostriham a nebo vycesu kozu/ovci. Jestli to někdo nějakým způsobem zpracovává doma? Nebo jen na nějaký výkup? Nevím pořádně ani jak tohle vygooglim. :-/.

20.12.2017 18:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
No pěkné jsou obě dvě. Nicméně spíš mě zajímá co s tím potom. Když ostriham a nebo vycesu kozu/ovci. Jestli to někdo nějakým způsobem zpracovává doma? Nebo jen na nějaký výkup? Nevím pořádně ani jak tohle vygooglim. :-/.

To asi jenom nějací nadšenci zpracovávají doma. Dneska už se skoro ani nevykupuje ovčí vlna a té je v republice podstatně více než mohéru a kašmíru. Třeba se k tomu někdo vyjádří. V seznamu plemenných kozlů na SCHOKu je 9 kozlú kašmírských a 8 kozlů mohérových na celou republiku. Jsou tam i adresy a telefonní čísla na chovatele, třeba vám k tomu něco řeknou.

20.12.2017 19:03
dad

XXX.XXX.225.133

Kdysi jsme ovčí vlnu prali a nechávali si ji zpracovat na mikacím stroji, následně se šily deky
kdeže však loňské sněhy jsou, vzpomínám na období kolem roku 1980 po Kristu

20.12.2017 20:48
Tedysek

XXX.XXX.37.92

přezdívka napsal(a):
To asi jenom nějací nadšenci zpracovávají doma. Dneska už se skoro ani nevykupuje ovčí vlna a té je v republice podstatně více než mohéru a kašmíru. Třeba se k tomu někdo vyjádří. V seznamu plemenných kozlů na SCHOKu je 9 kozlú kašmírských a 8 kozlů mohérových na celou republiku. Jsou tam i adresy a telefonní čísla na chovatele, třeba vám k tomu něco řeknou.

Zkusím to tam najít. Děkuji :)
Zajímalo by mě jestli je vůbec reálné něco z toho vůbec vytvořit doma. A mimo jiné jsou to moc pěkné kozy :)
Jedno plemeno hezčí než druhé. :)
Opomněla jsem fakt že kozel který kryl je burák a tedy mimina budou muset být na maso a koukam na budoucí možnosti :) a 9 a 8 kozlů není tak málo. Já čekala nula a nula nic. :).

20.12.2017 22:37
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Existuje na google+ komunita Vlnění, zde se dá najít lecos o domácím zpracování vlny, koho by to zajímalo. Něco tam určitě bude i o kašmírových kozách.

20.12.2017 22:57
Tedysek

XXX.XXX.37.92

Bekkky napsal(a):
Existuje na google+ komunita Vlnění, zde se dá najít lecos o domácím zpracování vlny, koho by to zajímalo. Něco tam určitě bude i o kašmírových kozách.

Děkuji, zkusím se tam podívat. :) když jde udělat svetr i ze psích chlupů, tak jsem zvědavá jak vůbec na to smajlík třeba to vyhodnotim jako ztrátu času a nebo mě to chytne smajlík

21.12.2017 07:35
stybbinka

XXX.XXX.2.82

My z našich cca 30 ovcí (převážně původních valašek) zpracováváme vlnu komplet - jak ručně na kolovrátku, tak jako vycpávky ledasčeho. Ale je to hromada práce, kterou je stále velmi těžké si nechat zaplatit... Pár lidí se v ČR najde, ale opravdu to jsou čistě nadšenci.

A letos zjišťuju, že mi zcela chybí vlna, kterou bych si mohla zateplit strop domku, takže jí mám vlastně málo smajlík

Pokud byste potřebovala mohér nebo kašmír (příp. i alpaku) udat, můžeme se zkusit domluvit na nějaké formě odkupu, mail bartosova.alena@gmail.com smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.12.2017 08:31
Uživatel s deaktivovaným účtem

Výkupců vlny je dost, ale vzhledem k tomu, jak ta vlna většinou vypadá tak i podle toho vypadají výkupní ceny a né vždy a každému se vyplatí jí někam vozit. Ale mám tu i lidi co hezkou vlnu vykupují, ale jsou schopni si vzít tak max metrák. To pak doma dál zpracovávají a pak prodávaj výrobky z ní tady po okolí na trzích.

Přidejte reakci

Přidat smajlík