Zvláštní, co to může být?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.12.2017 16:47
gajdovka

XXX.XXX.32.176

Asi před třemi týdny opuchla tvář mé AN kozeně, ani neviděla na oko, vet jí dal antb., po dvou dnech jsem jí píchla ještě jednu injekci, tvář už byla menší a menší a kozena se uzdravovala.Včera jsem šla s nima na pastvu a videla jsem jakoby na krku nějaký sliz.
Podívala jsem se, jakoby dírka, strašný smrad, vymačkala jsem jí to, čistím, dneska zase, pořád z toho teče, smrdí, jakoby kusy shnilého, netuším, co to je.V uchu měla také něco zaschlé, poradíte?

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.12.2017 19:01

Já jsem čekala, co Vám někdo odpoví na ten původní dotaz, připomínal jiný dotaz, kde se řešil opuch asi kvůli klostridiím, jestli se nepletu. Takže to asi Váš případ není. Podle mě to vypadá jako zhnisání něčeho uvnitř. Zub, uzlina, ucho, nenapadá mě už nic. Chtělo by to asi dezinfekční výplach postiženého místa třeba injekční stříkačkou, aby se rána nezavřela a nezůstal hnis uvnitř. Ale proč a nač, to je ve hvězdách. Postupuji dotaz dalšímu, ať se projeví.

26.12.2017 20:25

ATB přepíchavané po 2 dnech bych tipnul na Betamox. To mi nepříjde jako uplně super volba, pokud něco bez zjevných příčin opuchne ale nejsem vet. Spíš bych v takovém případě sáhnul po kortikoidech, ale když jste pak napsala další doplňující informace, tak na to bych řekl asi tak to, že smysl ATB moc nevidím a ty korťáče by na to taky ve finále taky nepomohly. Takže bych to asi jen vymačkával a desinfikoval a pozoroval bych co to dál dělá.
A ta špína v uchu? Nevím, nebyl to prostě jen bordel v uchu? Mělo to vůbec s tím opuchem a hnisem nějakou souvislost?

26.12.2017 20:29

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
ATB přepíchavané po 2 dnech bych tipnul na Betamox. To mi nepříjde jako uplně super volba, pokud něco bez zjevných příčin opuchne ale nejsem vet. Spíš bych v takovém případě sáhnul po kortikoidech, ale když jste pak napsala další doplňující informace, tak na to bych řekl asi tak to, že smysl ATB moc nevidím a ty korťáče by na to taky ve finále taky nepomohly. Takže bych to asi jen vymačkával a desinfikoval a pozoroval bych co to dál dělá.
A ta špína v uchu? Nevím, nebyl to prostě jen bordel v uchu? Mělo to vůbec s tím opuchem a hnisem nějakou souvislost?

Betamox na abscesy funguje dobře, teda na takové ty běžné, na speciální původce nefunguje. Ovšem žádná antibiotika ochotně nepronikají přímo do abscesu, takže pokud koze hnije krk, bez čištění se to neobejde. A atb by měly pokračovat až do úplného vyhojení, jinak se tam akorát udělá rezistence - breberky, které způsobují hnisání, jsou ty stejné, co přežily dvě injekce atb, to není dobrý.

Kortikoidy tlumí zánět a tlumí otok, ale taky brutálně tlumí imunitu.

26.12.2017 21:43

Právě proto, že ATB nechtěj pronikat do abscesů mi přišlo jejich píchání jaksi zbytečné, ale pokud zrovna Betamox ještě jakš takš funguje tak ok. Spíš se mi z prvního příspěvku nezdálo, že by vet poznal, že to je absces a tak se snažil daný opuch léčit pomocí ATB a to mi přišlo divný. Pokud by vet správě diagnostikoval absces tak by o tom snad i zadavatelka psala jako o abscesu a ne jen jako o opuchu.

A k tý rezistenci: kéž by se ty ATB píchaly až do uplného zahojení. Vídám to hlavně v práci jak se s nima zachází a nevím jak moc rychle se objevujou/vyráběj nové ATB na které zatím rezistence není, ale občas se mi zdá, že se tu děje vše pro to, abychom o ty dnešní ATB brzo kvůli rezistenci přišli.

26.12.2017 21:45
Bekkky

XXX.XXX.49.174

Betamox na abscesy funguje dobře, teda na takové ty běžné, na speciální původce nefunguje. Ovšem žádná antibiotika ochotně nepronikají přímo do abscesu, takže pokud koze hnije krk, bez čištění se to neobejde. A atb by měly pokračovat až do úplného vyhojení, jinak se tam akorát udělá rezistence - breberky, které způsobují hnisání, jsou ty stejné, co přežily dvě injekce atb, to není dobrý.

Kortikoidy tlumí zánět a tlumí otok, ale taky brutálně tlumí imunitu.

Abscesy na tlamě, čelisti, nebo krku občas řešíme a pořád nemám jasno, zda je lépe dávat antibiotika, nebo ne.
Skoro mi připadá, zda není lépe místo mazat černou mastí a pak důsledně čistit. Hojí se to déle, ale pokud se to dobře vyhojí a rána se předčasně neuzavře, většinou se to nevrátí, po antibiotikách to bylo rychleji zahojené, ale občas se to zase vrátilo.
Znamená to, že jsme to nedoléčili?

27.12.2017 00:19

Bekkky napsal(a):
Abscesy na tlamě, čelisti, nebo krku občas řešíme a pořád nemám jasno, zda je lépe dávat antibiotika, nebo ne.
Skoro mi připadá, zda není lépe místo mazat černou mastí a pak důsledně čistit. Hojí se to déle, ale pokud se to dobře vyhojí a rána se předčasně neuzavře, většinou se to nevrátí, po antibiotikách to bylo rychleji zahojené, ale občas se to zase vrátilo.
Znamená to, že jsme to nedoléčili?

Ano. Vrací se nedoléčené věci, kdy prostě v těle některé bakterie léčbu přežijí.

Já mám nejlepší zkušenost s kombinací. Samotný antibiotika fungují tak, že spíš ne, a při čištění to může být zdlouhavé, ale když se dají atb a čistí se, tak se zánět pěkně ohraničí, nešíří se jinam a na tom jednom místě se dá pěkně dočistit.

27.12.2017 08:32
gajdovka

XXX.XXX.32.176

V tom uchu to byl zaschlý hnis.

27.12.2017 08:35
gajdovka

XXX.XXX.32.176

Vloni v tuto dobu byla také nemocná s uchem nebo dutinami, dostala také antibiotika, z ucha jí teklo.

Přidejte reakci

Přidat smajlík