Ahoj lidičky, predevirem ráno jsme našli mezi našími 5 kousky skotu (3 ovce, kozlík a koza(nejspíš březí) našeho 9mesicniho kozlíka ležet v chlívků, celý zmrzlý, částečně měl ochrnuté nohy, nemohl stát, jíst pít nic. Tak jsme ho naložili do kolečka, a odvezli si ho přímo do obýváku, aby byl v teple. Veterinare jsme volali, ale jelikož bylo 26.12. tak nám nepřijel, ale pouze po telefonu sdělil, že ho nejspíš koza potloukla.Kozlíkse i na nohy postavil, teď už i ťapká a je zpět ve stádu, ale máme problém, kozlík nemůže otevřít pusu a podlamují se mu přední nohy, nevíte o co by mohlo jít? Napadl nás tetanus.
Uživatel s deaktivovaným účtem

No taky se mi nezdá, že by kozlík, který byl celou dobu s ostatními a jsou na sebe všichni zvyklí, byl najednou potlučený od ostatních. Neporadím nic než honem rychle k veterináři, dokud ještě někde nějaký je před dalšími svátky. Nebo brousit nůž, protože půl dne bez krmení, bez přezvykování a je v háji.
Ano stalo se mi... ze koza potloukla kozu / kuzle tak ze se nemohla postavit..mela ale hmatnou podlitinu v blizkosti patere... nedavno jsem o tom psala ze jsem ji musela podriznout... slo o zlomeni trech zeber tesne u patere vznik velkeho hematomu... no pokud koza dlouho lezi a nemuze vstat zastavily se mu pravdepodobne bachory... to jde velmi rychle pokud se koza nemuze otocit... no a navic mohlo dojit k vnitrnimu poraneni... asi bych zvazila zda jej lecit nebo fiknout.

Ale těžko může veterinář na dálku po telefonu říct, že je potlučený. Navíc Vy máte asi, lilo, obzvláštní bestii, jak jste ji popsala už dřív. To většina koz nedělá, zvlášť když je tam koza s kozlíkem a ovečky. Spíš by to odnesly ty ovečky nejspíš.Těžko ale určit, co by to mohlo být. Ten tetanus možná taky, ale nemám takovouhle zkušenost, nevím.
Oreb jenze pokud se koza dlouho nemuze postavit nebo zpolohovat dochazi k zastave traveni... pripadne to ze lezel mohla byt znamka acidozy uz jako takove... vubec nemusel byt potluceny... mohl dotat treba na prilepsenou na stedry vecer par jablek s chlebem na ktere neni zvyklej a je zadelano na problem... takze je potreba zajistit to jeslti funguji bachory... coz v pripade ze se kozla podari postavit ale neotvira tlamu / bolestivej stav..neprezvykuje... a podlamuji se mu nohy / bolestivost z duvodu akutniho metabolickeho problemu... me to ukazuje timhle smerem...

Jo, lilo, naprosto souhlasím. Ta acidóza by to mohla být taky. Jen by mě zajímalo, jestli nám autorka dotazu napíše, není-li něco nového.