Chov ovcí se skotem-prosím o rady

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2018 19:50
buřtík

XXX.XXX.32.91

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli někdo chováte ovce se skotem a jak Vám to jde s oplocením. Mám tři dráty, cca.25-70-120 nad zemí, což v normálním případě ovce samozřejmě překonají hravě. Mě jde o to, aby se naučily být součástí stáda se skotem. Pokud by pak prolezl jednotlivec, tak aby měl tendenci se vrátit. Kozy jsou asi holý nesmysl, ale ovce, obzvlášť pokud by nebyly individuální, ale stádové, by to mohlo zastavit? Mám zkušenost s chovem ovcí, ale právě jen individuálních na zahradě a to je něco jiného.. tam by ani 10 drátů nepomohlo.
Děkuji za rady
Jakub Růžička.

18.1.2018 22:01
pavolsk

XXX.XXX.61.79

Chovám ovce spolu s hovädzím dobytkom, v lete sú v stáde aj kozy. Dobytok s ovcami nikdy nevytvorí jednoliate stádo, každý sa drží pohromade so svojím druhom, ale viac menej sa tolerujú. Mám v stáde jalovicu, krorá ovce semtam preženie - bežne pri krmení a občas len tak z nudy. Ostatné kusy si ovce nevšímajú, ale pri pasení či oddychu preferujú spoločnosť svojho druhu. Používam kombináciu ovčích sieti spolu s drôtom, podľa toho akú výmeru potrebujem ohradiť, ovce z ohrady neodchádzajú aj ked´miestami nie je dokonalá, dobytok mi ušiel cez zvalený ohradník ale o pár hodín sa našťastie vrátil, ovce z poškodenej ohrady neodišli, u kôz je to kus od kusu, mal som capa ktorý to pravidelne skúšal a za ním išla aj koza, posledný rok som mal v stáde celé leto kozu s capom a ani raz neodišli, tí sa držali spolu s ovcami. Cez zimu mám 16 oviec, dve jalovice, vola a dve teľatá na zimovišti cca 1 hektár ohradené kvôli snehu troma drátmi ccca 30 - 60 - 100 cm, majú možnosť úkrytu a prístrešky a našťastie nemajú snahu odísť, majú ale vo vnútri balíky so senom, ak by nemali čo žrať určite by ohradu prešli...

18.1.2018 22:20
pavolsk

XXX.XXX.61.79

pavolsk napsal(a):
Chovám ovce spolu s hovädzím dobytkom, v lete sú v stáde aj kozy. Dobytok s ovcami nikdy nevytvorí jednoliate stádo, každý sa drží pohromade so svojím druhom, ale viac menej sa tolerujú. Mám v stáde jalovicu, krorá ovce semtam preženie - bežne pri krmení a občas len tak z nudy. Ostatné kusy si ovce nevšímajú, ale pri pasení či oddychu preferujú spoločnosť svojho druhu. Používam kombináciu ovčích sieti spolu s drôtom, podľa toho akú výmeru potrebujem ohradiť, ovce z ohrady neodchádzajú aj ked´miestami nie je dokonalá, dobytok mi ušiel cez zvalený ohradník ale o pár hodín sa našťastie vrátil, ovce z poškodenej ohrady neodišli, u kôz je to kus od kusu, mal som capa ktorý to pravidelne skúšal a za ním išla aj koza, posledný rok som mal v stáde celé leto kozu s capom a ani raz neodišli, tí sa držali spolu s ovcami. Cez zimu mám 16 oviec, dve jalovice, vola a dve teľatá na zimovišti cca 1 hektár ohradené kvôli snehu troma drátmi ccca 30 - 60 - 100 cm, majú možnosť úkrytu a prístrešky a našťastie nemajú snahu odísť, majú ale vo vnútri balíky so senom, ak by nemali čo žrať určite by ohradu prešli...

Pár fotiek z leta...

19.1.2018 09:37
buřtík

XXX.XXX.36.110

Moc děkuji za reakci, moc pěkné to máte. Má ještě někdo další zkušenosti?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.1.2018 09:42

Kdyz jsem zacinal s ovcema, byly spolecne s hovezinou. Ohrady jsem delal komplet vsechno novy. Ted vam muzu rict jen z hlavy ze prvni rada od zeme je 15cm, dalsi 30cm od zeme, pak je skok mam pocit na 60 od zeme a posledni bylo bud 90cm nebo 1m. Od ty doby uz nejakej rok uplynul a hovezina venku nebyla, ohrady jsem castecne predelal, ale jeste mam mistama puvodni. Ovce utece kdyz chce skoro odkudkoli. Driv kdyz byla jen hovezina, tak bylo jedno lanko +- 1m a kdyz vyslo tele na sezonu tak se natahla druha rada asi v pul metru, protoze tele je zvedavy.

19.1.2018 09:46
24.1.2018 20:33
alena04

XXX.XXX.167.31

Můžete mi někdo říct, co zvířata víc respektují u ohradníku, plastový nebo dřevěný sloupky, budu oplocovat 2 ha pro 2 galoway, ovce.

24.1.2018 22:35
buřtík

XXX.XXX.32.150

U mych highland je to dřevo, do plastu bych nešel. Za tu cenu (plastu) má člověk krásný akátový kůly a to vydrží na půl života. Leda by to bylo dočasné oplocení, to pak železo. To je taky vůbec nejpoužívanější u skotu (L profily a izolátory na šroub a matku) a vydrží zdaleka nejdéle a také je s tím krásná manipulace, což vyvažuje vyšší nákupní cena a menší stabilita, nutno používat v každém ohybu ohrady pořádný dřevěný kůl, na který se drát napne (železniční pražec je nejlepší).

25.1.2018 08:33

No. Jak krave tak ovci je sumak z ceho je sloupek, kdyz lanko nebo drat davaj slupku. Sloupek ovlivni jen to, jak vam dlouho bude ohrada drzet tvar :) Jednu dobu jsme meli ohrady z casti celodreveny bez elektriky a casti jen z laminatovych tycek. Utekli vzdycky jen z tech celodrevenych protoze se o ne drbaly a jak zjistlily ze to pujde tak ji dodrbaly. Z ohradniku neutekly nikdy. Prej krava cejti to "brneni" v lanku-dratu a ma z toho respekt uz na dalku.2ha uz je pekna plocha. Osobne bych sel cestou nejmensiho odporu jakou jsem sel. Dreveny kuly at uz z akatu nebo smrku nebo ten beton je to sumak. A pak podle terenu. Kde jerovina tak dalsi drevenej kul nebo betonovej treba i po deseti metrech. Na vlneni terenu pouzivam laminatovy tycky, drzej jen lanko nebo drat ve vzduchu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík