Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.1.2018 12:44
Tedysek

XXX.XXX.1.55

Máte zkušenosti jak kozu spřátelit se psem? Moje koza (4) má opravdu špatné zkušenosti se psem (jezevčík ji několikrát visel na krku u bývalého majitele) a my máme doma dva psy. Navíc je koza březí a vystresuje jí skoro všechno a na hned. :-/ snažím se aby na sebe se psy viděli (na pastvě přes plot a jinak mezi dverma skvirama zatím.) budu do dveří chlivku dělat okénko, aby na sebe zase viděli.má sice okénko v chlivku, ale je na prd v tomto směru. Ale víc mě moc nenapadá. Jakmile vidí psy hned se splaší. Což je pochopitelné po jejich zkušenostech. Psy bych i upovelovala, aby ji nechali byt, ale nemám ani šanci se k takové situaci přiblížit.
Je vůbec šance, že si jednou zvykne nebo s tím bude bojovat už na věky? Za celou dobu co ji mám (od listopadu) si zvykla na mě, dojení, pytel na seno, zvuky misky a nádoby na mléko, vodítko, obojek, pastvu, baterku... Věci jako holubi, slepice, auto, traktor atd to už umela a s březosti jako by to zapomněla. Sazela jsem na to, že se jí psi tak nějak okoukaji, že si zvykne aspoň na to, že sem tam postavaji za dverma chlivku... A ono tak nějak ne. Je ještě něco co mě nenapadlo?
Nebo se mám prostě smířit s tím, že celý život se jich bude takhle bát?

27.1.2018 10:17
roklanka

XXX.XXX.46.111

Smířit se s jejím strachem, jednak má špatnou zkušenost a ještě jí k tomu velí pud, nemyslím si, že se to dá změnit.

27.1.2018 11:03
Tedysek

XXX.XXX.1.55

Toho jsem se bála.

27.1.2018 12:53
profesor1

XXX.XXX.202.14

V prvé řadě musí koza bezmezně důvěřovat vám. Čím víc vám bude důvěřovat, tím dříve jí docvakne že k vám patří i psi. Ale po těch zkušenostech z dřívějška to bude běh na dlouhou trať. Ale jde to řešit i šokovou terapii - malý prostor a v něm vždy na chvilku všichni dohromady včetně vás. Psi by ale museli vydržet tu chvilku v klidu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2018 13:03

Já myslím, že změnit se to dá, ale trvá to třeba rok a záleží na tom, jak máš vycepované psy. Jestli dokážou sedět, koukat na ni a ani neštěknout, zvykne si. Jestli nedokážou, musíš je to naučit. Asi by to šlo nejlíp ve dvou, jeden bude u psa a uklidňovat ho a v žádném případě ho nesmí nechat vyrazit na kozu, spíš ho v tom případě musí ona osoba odtáhnout pryč, druhá (Ty) bude u kozy v dostatečné vzdálenosti od psa a bude ji uklidňovat a bavit něčím dobrým. Trvá to dlouho, chce to trpělivost, nebát se potrestat psa nebo ho odměnit. To funguje spíš než působení na kozu. Ale jde to, je to vyzkoušené. Koza je moc chytré zvíře, když se přesvědčí, že pes ji nepoběží zakousnout, dojde jí to za čas.

27.1.2018 15:05
Tedysek

XXX.XXX.119.147

profesor1 napsal(a):
V prvé řadě musí koza bezmezně důvěřovat vám. Čím víc vám bude důvěřovat, tím dříve jí docvakne že k vám patří i psi. Ale po těch zkušenostech z dřívějška to bude běh na dlouhou trať. Ale jde to řešit i šokovou terapii - malý prostor a v něm vždy na chvilku všichni dohromady včetně vás. Psi by ale museli vydržet tu chvilku v klidu.

Myslím, že mi koza docela věří. Rozhodně víc než já jí. Šokova terapie nefunguje. Když je na pastvě, tak přes plot vidí psy. A jak je blíž než 20m tak se plaší. A to psi za plotem jen sedí a koukají. Největší průšvih je když dojim a psi jsou za zavřenýma dverma chlivku. Nemusí vůbec nic dělat. Jen tam sedí a čekají až vylezu s mlékem. A ona se plaší. Když nedejboze z nich vypadne nějaký zvuk tak je vymalováno. Ale chodí ke mě se uklidnit. Ale hned se zase znovu vyplaší.
Přesunu ji do stodoly. A bude. K té se psi nedostanou. Nebudu to asi úplně lámat přes koleno. Čím méně stresu pro kozu, tím méně stresu pro mě. A jestli se to má změnit, tak to teda přijde samo. Chjaj. smajlík

27.1.2018 16:08

U jedné kozy, která k nám příšla z dost bídných podmínek a bála se všeho a všech, to trvalo rok. Dnes nemá psy ráda, ale můžou se kolem ní pohybovat, naženou ji, kam potřebuju, jen když jsou úplně u ní, postaví se proti nim čelem a nenechá se. Takže vytrvej, držím palce. Jestli jsou psi klidní, má to šanci.

27.1.2018 17:03

Kozy se dost řídí podle toho jak se chovají ostatní kusy. Naše koza byla nějakou chvíli sama a bála se, skoro hned po pořízení kámošky byl klid. Holky se vzájemně podporují a nestresují se kvůli každému šustnutí.

27.1.2018 17:20

Tedysek, a co takhle klikrtrénink...

27.1.2018 18:24
Tedysek

XXX.XXX.1.55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Kozy se dost řídí podle toho jak se chovají ostatní kusy. Naše koza byla nějakou chvíli sama a bála se, skoro hned po pořízení kámošky byl klid. Holky se vzájemně podporují a nestresují se kvůli každému šustnutí.

Pracuji s druhou kozou na tom, aby se nechala aspoň pohladit a případně chytit. Pak je můžu seznámit venku. Ale když se mi Líza splaší a Maličká (ta na kterou nemůžu sáhnout) půjde přes plot, už ji nenazenu zpět. Takže až se bude moct manipulovat s oběma tak půjdou k sobě. A to ještě nevím jak Maličká reaguje na psy.
Ale když se Líza splaší, tak už jen nelita a neskáče, ale nakonec končí u mě, aby se uklidnila. To je pokrok. To že já si u jejího plašení skoro nadelam do kalhot, to ji nijak Teda nevzrusuje.

27.1.2018 18:26
Tedysek

XXX.XXX.1.55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tedysek, a co takhle klikrtrénink...

Jo, chtěla jsem, ale není zatím nic moc co by chtěla v takovém množství na to, abych mohla klikat. Navíc musím najít něco co nedělá tak děsivý zvuk jako klikr. Vzala bych propisku, ale tu by mi sežrala.

27.1.2018 18:28
Tedysek

XXX.XXX.1.55

Každopádně děkuji všem za názory. :) naděje tedy je. Ne sice veliká, ale je. :) diky.

27.1.2018 20:43
Tedysek

XXX.XXX.1.55

No, teď už jen veselé informace pro hezčí večer.
30.12.2017 jsme přivezli Maličkou. Burák x bílá koza. Žila tak nějak divoce. Stádo o asi 5ks dostalo seno a trochu zrní a jinak manipulace žádná. Takže chudák vyděšená že všeho. Sáhnout se na ni nedá. Chytit se tedy taky nedá. Pravděpodobně je březí (možná ji obskacil otec burák nebo brácha. Těžko říct). A dneska mi bylo dovoleno se u krmení přiblížit na 40cm! :) což je super. Začali jsme na tom, že zrala jen když jsem u toho nebyla. A pro změnu téhle koze věřím víc než ona mě. život je sranda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík