Ahoj, četla jsem tu už dost diskusí na téma výživy koz před a po i mimo období porodu, četla jsem to i v knihách o chovu koz, ale nejsem asi schopná to dát trošku do kupy.
Momentálně mají moje kozy seno ad libidum k tomu jádro v podobě oves, ječmen (objemem 2:1) a prospívají. Dostávají ještě různé vetve, špalky s kůrou (jedna koza má k dispozici celý kmen stromu i na drbani), sem tam sušená mrkev nebo řepa, kousky zeleniny z kuchyně plus pastvu když není hnusně.
Ale chci se vyvarovat co možná nejvíc chybám zapříčiněné krmivem.
Před Vánoci jsem jednu kozu nechala připustit a druhá ví bůh kdy to na ní přijde.
Tak se chci zeptat jaký jídelníček děláte kozám v období porodu ?
Vím, že koza je zvíře skromné na krmení a opustily mě už vidiny pestrosti krmeni ala psi barf, ale stejně nechci to zanedbat. :)
Přemýšlela jsem o tomhle: oves, ječmen jako základ a pak přidat trochu melasy, sladového květu, a poprasit srotovanou kukuřicí.
Ještě jsem se dočetla že liz v tomto období nestačí, tak mi prosím potvrďte nebo vyvratte přidávání nějakých vitamínových mixů (roboran/nutri mix).
Prosím zkušenější o trochu rady. Děkuji moc za pomoc nebo nasměrování. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Melasa se šrotovanou kukuřicí zní jako recept na parádní acidózu, s tím fakt opatrně.
a březí kozu nepřekrmujte, ono taková tlustá koza s obrovským kůzletem bude blbě rodit.

Řekla bych, že se to týkalo obojího, ne jen té kombinace . Co jim dáváš, je bohatě pro každé období. Nemáš, pokud vím, angloubijské, takže i liz podle mě stačí.
napsal(a):
Řekla bych, že se to týkalo obojího, ne jen té kombinace . Co jim dáváš, je bohatě pro každé období. Nemáš, pokud vím, angloubijské, takže i liz podle mě stačí.
Méně s AN nemají nic společného.
Tak to jsi mě moc potěšila. Všude čtu co všechno by měli v jádru mít a bije se to s teorií nenáročného zvířátka. Tak jsem z toho chytila chaos. :)
Děkuji mockrát dámy za rady. už jsem zase klidna. :).

Tedysek
napsal(a):
Osaham, jen se přiznám, neumim anglicky, kterou přesně část kozy mám porovnávat? Hrudnik/zadek?
Sahá se na bedra. bederní obratle mají tvar kříže. jeden výčnělek nahoru, dva do strany. nesmí píchat, ale měly by být hmatné. jak zvíře tloustne, nejdřív zmizí ty na boku a pak nenajdete páteř vůbec, jen sádlo.

Gamas
napsal(a):
Možná ta Maličká trochu AN je, z fotky v Musím sa pochváliť. Uši dolů tam jsou. Tu druhou jsem neviděla nebo si to nepamatuju.
Já si teď tu fotku našla, ale zdá se mi, že to je spíš jen takové to běžné sklopení uší. Asi.
Fotky mizérie (on ten telefon, kterým to fotím stojí za prd), ale toto je Líza. Je nakrytá burákem (otec Maličké). Tak jsem zvědavá co z toho bude. Ptala jsem se bývalého majitele kolik Líza dojila po kůzlatech. A říkal, že si moc nepamatuje, ale asi něco přes litr. A prý měla vždy minimálně dvě kůzlata. Takže AN tam nebude. Předpokládám, že rozdíl 1,5l a 4,5l by si pamatoval. Je to prostě zjevně plemeno VesTaj (Vesnické tajemství). :).
Vyfotte mi vemeno a ja vam presne reknu kolik ta koza doji... jasne na druhe laktaci to bude o neco lepsi... tak se nestrachujte... a co se tyka smesek... maji obvykle dobre mleko... co se tyka krizenek s burakem tak tam laktace klesa na polovinu... zato je to ale mleko velmi tucne a vytezne...
lilo
napsal(a):
Vyfotte mi vemeno a ja vam presne reknu kolik ta koza doji... jasne na druhe laktaci to bude o neco lepsi... tak se nestrachujte... a co se tyka smesek... maji obvykle dobre mleko... co se tyka krizenek s burakem tak tam laktace klesa na polovinu... zato je to ale mleko velmi tucne a vytezne...
I kdyby dojila Líza ten litr a Maličká půl litru, jsem vděčná! :) Vyfotím co budu moct. :) Jinak Líze jsou cca 4 roky a mladé měla už min.2x podle toho co jsem zjistila. Ale víc nezjistim. Její první majitel je už bohužel "tam nahoře". Takže se nechám překvapit. Jinak čerstvé mléko má Líza výborný. Jen mi nechutná smetana právě pro pocit tučnosti. Ale to mi nejede ani kravská z krámu. A i kdyby bylo mléko fuj tak psi a kocour ho milují. :) Jdu to zkusit nafotit přítelovým telefonem, třeba to bude lepší.
Tedysek
napsal(a):
Kdepák. Maličká má matku bílou kozu a otce búrského kozla. Odtamtud jsou uši dolů. :).
Já si říkala, že buď AN nebo burská. Tak Lízu jsem už tedy viděla, ale nepamatovala jsem si to, přitom ji máte skoto stejně zbarvenou jako ta moje.
Ke krmení nechala bych to tak jak to máte, ale myslím, že jste nenapsala kolik toho dáváte - jen podíl obilovin.
Dodávám foto té mé, foceno před týdnem v 98. dnu březosti.1.2. skoro zasušeno a už asi 3 týdny bez jádra.
Bodlinka: Tak nevím, asi nejsem správný člověk na posouzení. Dle pohmatu (pokud jsem ošmatlávala správná místa - mezi hrudním košem a pánví) bych řekla, že jsme na dvojce. Ale dle pohledu jsme na pětce. Tak nevím co si z toho vzít. Chlapů se Líza bojí a jelikož jsme teď 8 dní absolutně bez stresu a Líza začala i nadměrně projevovat radost, tak nevím které ženské mám říct na omak, možná ženu zdejšího zemědělce?

Podle fotky určitě je dost dobře krmená, spíš mně připadá víc než ten střed, ale třeba je naježená a maskuje svou štíhlost .
lilo
napsal(a):
Klid... pred porodem to bude stacit... ted je pravdepodobne zasusena... tak tam stejne nic videt nebude...
Zasušená Líza není. Je 47. den březosti. Furt to trošku odkládám, ale na 50. dnu zasuším. Momentálně dává 400 - 500ml denně.
Snažila jsem se nafotit před a po dojení, nevím co z toho pomůže.
A pár fotek navíc. Třeba vám zkušenějším řeknou víc než mě mé laické oko. :).
A Maličká. Té vemínko prostě nevyfotím. Nemám moc možností ani je zahlídnout. Ale jednou se povedlo. Viděla jsem struky velké cca 4-5cm a u jednoho struku jsem viděla část vemínka obsahově dle Lízy cca 20ml. :) A jakýkoliv pokus o fotku skončil detailem předních nohou. :)
Maličká teda možná tlustá je. Ale na tu šáhnout nejde, tak nevím no. Teoreticky je březí s vlastním otcem, prakticky prskat jsem jí za celý měsíc a pár dní neviděla. Je loňská z takového volnomyšlenkářského chovu, tak nevím jak dlouho může být březí.

Tedysek
napsal(a):
Huňatý jsou obě dvě. Těším se na jaro, vyčešu je a bude na další zimu čepice a fusekle. :).
Ty z toho plstíš? Nebo co? Na předení je to krátký...
napsal(a):
Ty z toho plstíš? Nebo co? Na předení je to krátký...
Já myslím, že to bude v pohodě. Když jde i krátkosrstej huňatej kocour... i z ovčáka se mi povedl mini provázek. Chci zkusit plést. Foto je z kocoura.
Gamas
napsal(a):
Já si říkala, že buď AN nebo burská. Tak Lízu jsem už tedy viděla, ale nepamatovala jsem si to, přitom ji máte skoto stejně zbarvenou jako ta moje.
Ke krmení nechala bych to tak jak to máte, ale myslím, že jste nenapsala kolik toho dáváte - jen podíl obilovin.
Dodávám foto té mé, foceno před týdnem v 98. dnu březosti.1.2. skoro zasušeno a už asi 3 týdny bez jádra.
140g ovsa a 60g ječmene ráno a to samé večer.

Tedysku, to jsi nadšenec, je vidět, že když se chce, dá se příst i z krátkých chlupů. Ale bude to fuška. Kozí a podobné hrubší chlupy se v Makedonii, Rumunsku a podobně používají na plstění koberečků, protože na oblečení to prý kouše. Ale víc o tom nevím.
napsal(a):
Tedysku, to jsi nadšenec, je vidět, že když se chce, dá se příst i z krátkých chlupů. Ale bude to fuška. Kozí a podobné hrubší chlupy se v Makedonii, Rumunsku a podobně používají na plstění koberečků, protože na oblečení to prý kouše. Ale víc o tom nevím.
No nevím jestli to bude kousat nebo ne, to uvidím až to bude. a když to bude kousat tak to pouziju na výplň pro psy na plyšáky.
toho je taky furt málo. :) Jako prý se má v hospodářství zužitkovat všecko. tak se snažím.
Co se tyka veminka... tak nejlip to bude videt pred porodem opravdu to ted vidim na ten litr max.. na jedno podojeni takze 2 za den... ale muzu se mylit... ovsem otok vemene je take zaludnost a nejvyssi laktace je zrhuba okolo 2. mesice po porodu... jednou mi koza nalila vemeno tak ze ji ta svrchni kuzicka na nekolika mistech popraskala... a presto pak dojila max litr a pul i na dalsich laktacich uz nemela zadnej vetsi narust......zalezi nejen tak na pohledu ale i na hloubce a na schopnosti ho vydojit... jedna moje koza krizenka burky ta ma take takove uzke a po vydojeni platene vemeno... ale blbe se doji blbe pousti... ta koza burska co mam ma i po vydojeni tluste vemeno... :) a dava litr a pul ale povetsinou tak kolem litru dvaceti.. takze tak 2,4 litru... ale jak jsem psala ve vrcholu i vic... ale tu laktacni krivku ma docela kratkou.. vemeno ma ovsem nadherny mekky a macaty kulaty jak kravicka...no a pak mam jeste jeji dceru ta loni davala tak 800ml... to byla prvnicka... maji vyborne mliko tucne chutne bez vocacu i na nekolikaty den... se smetanou ktera je sladka a ktera mi strasne chutna a tak se vzdycky na podzim tak kulatim.. protoze na podzim je to mliko snad uplne nejlepsi... jinak laktaci jde hodne ovlivnit vyzivou pred okozlenim a pak samozrejme v laktaci kdy krmite jadro... a ja krmim jadra litr a pul plechovku na kozu...o tom tady hodne psala roklanka a pak naslednym osetrovanim vemene pred tim nez kuzlata vypiji uplne vse... zkratka po narozeni kuzlat nechat je napit mleziva a vemeno kazdy vecer podojit do sucha... pokud je jedinacek plati to dvounasob... jelikoz se stava ze pije jen z jednoho struku a ten druhy se bud zaniti nebo se zasusi.. to se mi letos stalo kdyz jsem po porodu jedinacka lehla s nejakou srackou a 7 dni jsem se nedostala za kozou..vemeno jsem nasla ve stavu kdy roztazene bylo jen na pul.. a v druhem bylo jeste lepkave mlezivo... no postupne jsem ho rozdojila ale stejne v tom struku bylo mleka zkratka mene... a to byl ten lepsi scenar...
Lilo to jste mě taky potěšila. To je víc než jsem čekala. já jsem si už na Lízino vemeno a její dojení už tak zvykla... Sice má malé struky a jde z nich tenký proud, ale už jsme si zvykli a jinak si to zatím neumím představit. Takové ty megastruky... Nějak nevím co bych s tím měla dělat. sice to trvá déle, ale poslechnu si u toho rádio a s Lízou pokecáme a pořádně podrbeme zadek a čůňu.
Já jsem právě hodně četla co psala roklanka o výživě a měla jsem v tom chaos. A asi nezbývá než pokus a omyl. Zatím zůstanu u toho co radila Oreb a uvidím jak se to osvědčí. :)
Měla jsem za to, že po porodu se vemeno nesmí vydojit do sucha aby z toho koza nebyla marod. Teda dojit ano, ale ne úplně do sucha. A pak asi po týdnu až dvou začít vydojovat do sucha.
Jináč mužů ujistit že lezu se zvěří ven i s angínou a 40 horeckama a lehla jsem i s nohou v gipsu. tak doufám, ze mě neskoli nic horšího. :)
Ještě jestli mohu poprosit o radu, tak čím mám naplnit kozí porodní lékárničku? Se psy jsme si prošli už nemálo zdravotními komplikacemi, tam bych věděla, ale porod budu mít doma prvně. :).
No do sucha... aby jste si to zase nepredstavovala jako ze uz nevymacknete vubec nic... to ne... zkratka tak aby bylo vemeno podojene... a aby jste ho netraumatizovala... to poznate jeslti tam jeste mliko je nebo neni...zase aby jste si to nevylozila nejak vazne... zkratka z citem... ono se hodne naucite... k porodu u kozejch pokud predpokladate jedno dve kuzlata vetsinou neni nic potreba... u trojcat to byva slozitejsi... muzou mit nepravidelne polohy ale kozi porody prevazne probihaji bez zasahu a samy.. pokud ma dostatek pohybu tak by nemusel byt ani problem...
Tak to je přesně to co jsem myslela... Nechám tam 100 až 200ml, aby nebylo do sucha a něco měla i pro mladý. :) Já se lekla, že jí mám podojit úplně do sucha. :)
Tak pokud budou nepravidelné polohy, tak předpokládám že to jde na začátku porodu poznat, že něco není ok a v tu chvíli volám zdejšího zemědělce pro potvrzení a pak veta o pomoc. Ten mě ukáže jak se situace napraví a další rok snad budu vědět.to je moje představa zásahu u porodu. Snad správná. :) Veti přes kozy tu jsou celkem tři. Tak snad nějaký by kdyžtak mohl.
Děkuji moc za rady! :) Jste úžasné!
Ještě poprosím o jednu radu.
Stodolu máme rozdělenou na třetiny, dvě kóje a ulička skrz. Jen je to rozdělené dřevěným plným hrazením o výšce cca 120cm. A pro kozy tedy žádný problém. Chci letos to dělení udělat tak, aby šlo kozy zavřít do jedné kóje. Protože chceme procházet stodolou ven se psy. A stodola se z venku z jedné strany nedá zavřít. Tak přemýšlím čím zvednout hrazeni. Obě kozy jsou rohaté. Tak aby se někde nezasekly nebo neobešly. Lana nebo prkna? Nebo mříž? Zkušenosti? Mám možnost koupit 6m dlouhé palety, tak jsem si říkala, že to udělám z nich.
No a otázka je i do jaké výšky to mám hradit.

Damy a japak vy dodrzujete jidelnicek pred a po porodu?.) jste pred zabreznutim aspon v trojce kondici?

Japak to ze ne?

Jo takhle, to mel bejt spis pokus o vtipek nez nejaky konkretni narazky. No pak jeste vymenit berana :).
Tedysek
napsal(a):
Po třech letech pokusů tomu dám rok ještě a pak půjdeme adoptovat.
Jj, taky znám. U mě to teda asi je tou kondicí.
Ještě ve 20 jsem vážila 48 kg při 172 cm. Doktorka řekla: Chcete mít někdy děti? Jezte. Tak jsem jedla. Sama jsem se dostala na 53 kg. Pak mi dietolog sestavil jídelníček, to jsem se dostala na 56 kg. Víc jsem nikdy v životě neměla. Jak jsem přestala držet dietu, zas jsem zhubla na těch 53. No co, asi mi je ta hmotnost souzená. Už je to skoro normální váha, doktorka je spokojená. Ale tak nějak se zatím nic neděje, no. Uvidíme. Přítel ještě studuje, ještě je čas. :).
No jo ale nemusi byt kompetabilni k vam... hele a znam krasnej par ktery se snazil a snazil a po 6 letech snazeni si to sedlo.. a ted uz maji dva kusy... ale nesnazili se na klinice... kolik vam je.. a jestli to tema chcete rozvadet tak v osobkach... jinak andeliku... a trezalku... mojzisovku a po spojeni zvednout nohy do svicky nebo to provadet v tehle poloze :) a otocit na bricho nebo to provadet v tehle poloze

Mankote.
A já zase přemýšlím, že bych rozšířil sortiment poskytovaných služeb jako "hodinový manžel". Ale nevím kde bych sehnal osvědčení a preference. Manželka by mě to asi nepotvrdila.....
( Nemůže se červenat, on to všechno rozvířil )
Lilo nemachruj, na Čechy možná hezký počet, ale tady je to takový průměr

Ne, je me to neprijemny supermatko
profesor1
napsal(a):
A já zase přemýšlím, že bych rozšířil sortiment poskytovaných služeb jako "hodinový manžel". Ale nevím kde bych sehnal osvědčení a preference. Manželka by mě to asi nepotvrdila.....
( Nemůže se červenat, on to všechno rozvířil )
Lilo nemachruj, na Čechy možná hezký počet, ale tady je to takový průměr
No nevim.. ja mam pocit ze celorepublikovej prumer je 1,6 a evropskej 1,2? ale s cisly si nejsem jista.. takze kdyztak me opravte.

Spis reference ne? :)
Tak vocad pocat. Moc detailu skodi a jeden nebo jedna se pak jevi jak profesor s maskou :)
chce to no stress a nehrotit to. Jednou bila rasa stejne vymre na zzenstilost.
Tak jsem dnes viděla u maličké spodní obrys veminka. Za poslední 3 dny se jí pupek trochu i zvětšil.
Jak identifikujete kdy koza bude rodit? Tedy dřív než 24h před porodem? Teoreticky může rodit dnes nebo taky za 4 měsíce, co já vím. Jen to nechci prosvihnout. :) Jsem nervózní.
A jinak ještě super zpráva, Líza si přestala cucat mléko že struků a začala se zasusovat. Juch, juch. :).

Jestli se jí zvětšilo vemínko, víc než měsíc to trvat nebude, spíš míň.
A u Lízy se Ti asi podařilo nemožné. Kdysi jsem tu o tom párkrát četla, ale nikomu se nepodařilo to kozu odnaučit, jestli si vzpomínám.
To bude tím jucháním, to dělá zázraky.
Jestli to dělala ze stresu z nemilého majitele, tak se třeba už uklidnila. Každopádně už týden nemá oslintane a slepené chlupy na strucích a v jejich okolí. čekala jsem že si je dál bude vycucavat a budu muset dál lepit. Ale překvapila mě.
místo dojení chodím drbat tak si to náramně užívá. Navíc jsme už asi 2 týdny bez splaseni a stresu i přes to, že ji byl drbat přítel. :) Dělá mi radost holka jedna moje. :).
Tak jsem dnes viděla jak se Maličké hýbe celé břicho. Asi bude mít pěkného fotbalistu. ale ven ze stodoly furt jít nechce. Stojí u dveří ven a zírá. Ani lakani jablíčkem nepomohlo. Tak jsem zvědavá kdy to vyprdne. Ukázala mi dnes frndu tu má jak po botoxu, ale žádný hlen a pod nic.
Jsou ještě nějaké příznaky které můžu sledovat?

Jestli něco nemečí v koutě .
No pěkné nemeci tam nikdo.
V neděli bude dodávka 20 pytlů domácího ručně delaneho sena. skoro soused ruší slepice a dostala jsem povolení na využití jeho záhumenky. Je rád, že se nebude muset starat. A u jednich sousedů to snad dopadne stejně.
Únor je plný pozitiv. Dokonce budu mít na fasádě chlívků brzo zavedenou elektřinu, tak bude na příští zimu vyhřívaná voda pro zvířátka. pak už je to jen krůček k zavedení proudu do stodoly.
až se někomu bude chtít zakopat kabel do země.
Tak jestli je botoxovka... tak krom toho ze hrabe, je neklidna, pomekava otaci se za brichem... pipina po botoxu se trochu zmeni... v den porodu se protahne... povoli se ocasni vazy cele se to jakoby zarovna do linie koren ocasu pipina vemeno...cele to jakoby vystoupne, bricho propadne az budou videt hladove jamy... struky budou pevne vemeno skoro leskle... tak pak je ro rozhodne ono... kdyz si pak sednes nekam do kouta uvidis tu pripravu tak uvidis jak se otevira muze ta pipina delat i bublaci zvuky... jak se to cele otvira a pak uz bujde pytlik... kterej az praskne tak za nim jede kuzle.. kozi porod od pytliku je rychlej...

Lilo, to je popis jak do učebnice. Ale stejně si myslím, že to proběhne v tajnosti.

Tedysek
napsal(a):
No chodím ke kozám 3x denně teď tak snad to nebude úplně na tajno. To by musela rodit v noci.
Voni roděj šup šup. Jednou tak přijdete a budou tam kůzlata a budou se tvářit, že tam byla odjakživa.
třikrát denně, to je málo leda tam sedět pořád a pak poroděj, zatímco půjdete na záchod, rychle něco zakousnout nebo vás přepadne únava a na chvilku si zdřímnete.
napsal(a):
Voni roděj šup šup. Jednou tak přijdete a budou tam kůzlata a budou se tvářit, že tam byla odjakživa.
třikrát denně, to je málo leda tam sedět pořád a pak poroděj, zatímco půjdete na záchod, rychle něco zakousnout nebo vás přepadne únava a na chvilku si zdřímnete.
To jste mě teda moc nepotesila. Mám hrůzu z toho, že by potřebovaly pomoct a já tam nebudu. Tak jsem si říkala, že když tam budu 3x denně, nepropasnu aspoň příznaky že do 24h to bude. Pak jsem i ochotná tam těch 24h být. No asi bych se neměla tolik děsit, co? Jen chci, aby bylo vše ok. :).

Ale jejda, koza vypadá dobře, tlustá snad není, slabá taky ne, tak v čem by měl být problém? Teoreticky samozřejmě může být, ale pravděpodobnost je strašně malá. Schválně jsem se šla podívat do stájového deníku. Celkově ze 125 porodů jsme museli 4x pomáhat. Jednou to bylo nutné, zbývající 3 by asi dopadly dobře i bez toho, ale nic se nepokazilo, když jsem jí trochu pomohla. Tak si tu pravděpodobnost spočítej.
No já věděla že s kozama je to snazší než s kravama, ale až tolik jsem nečekala. Desim se nepravidelné nebo obrácené polohy kuzlete. Není ani tlustá ani slabá, ale oproti Líze je menší tak se bojím no. :) Jak dlouho může být porod protahovany když má kůzle špatnou polohu, aby to nakonec oba zvládli?
Nechci nikoho strašit, ale jednou jsem rodičku nechal pod dozorem zemědělské ing. a mám z toho krásné fotky jak se kozle udusilo v obalu , kozy to odrodí dobře, jen občas něco nestihnou,
jinak za cca deset let se to stalo jen dvakrát
letos čtyřčata za 35 minut a trojčata za půl hodinky

Maličká ke menší, protože je mladší, ještě 3 roky poroste do výšky i šířky. Ono se píše o těch případech, kdy byl problém, ale celkově jich moc není. Tak neplaš - kozy už se taky neplaší, jak píšeš .

dad
napsal(a):
Nechci nikoho strašit, ale jednou jsem rodičku nechal pod dozorem zemědělské ing. a mám z toho krásné fotky jak se kozle udusilo v obalu , kozy to odrodí dobře, jen občas něco nestihnou,
To bylo asi tím, jak stíhala fotit, ale nestihla už nic jiného. Letos máte teda úrodu.
napsal(a):
Maličká ke menší, protože je mladší, ještě 3 roky poroste do výšky i šířky. Ono se píše o těch případech, kdy byl problém, ale celkově jich moc není. Tak neplaš - kozy už se taky neplaší, jak píšeš .
Fakt ještě 3 roky? Březosti a porodem se růst nezastaví? (Prý u krav ano) to z ní bude jednou Teda pořádný kus ženský.
Holky se neplasi to je fakt. Dokonce se mi Líza neplasi už ani když psi štěkají na druhém konci dvora ( cca 20m). :) A když nejsem u ní tak se neplasi ani když jsou psi za dveřmi. Je šikulka.:).

Krávy rostou snad ještě dýl. Na první laktaci jsou ještě docela malé, na druhé jsou už velké a pak další roky už spíš jen mohutněj, nebo se naopak křivěj a ztrácej kondici a postupně maj na čele každý rok víc a víc vrásek.
Oreb 1 - jo jo, je na ni krásný pohled, vypasované legíny, nová mikina, týden nová hlava, kvalitní foťák, na to, že mněla přinést pár hadrů na vysušení kůzlat a chvilku asistovat kdyby něco než si umeju ruce od špíny z motoru tak se vystajlovala a prováděla fotodokumentaci
kdybychom byli mladší tak jí začnu vyhrožovat, že až budeme mít čtvrtý tak jí nebudu u porodu držet za ruku, ale budu fotit jak ten prcek leze ven
bylo to od nejstarší (zakladatelky chovu) kozy, letos rodila celou dobu v leže.
Oreb, tak jsem moc prechvalila. Dneska jsem dostala slušně do úst od Líziny. Jsem zas sama doma tak nemá kdo hlídat psy když jsem u ní. Tak se splasila a několikrát si o mě skočila. Netrkla, ale skákala. Kdykoliv na mě běžela s hlavou vepředu hned jsem ji načapala k hubě hrst sena tak se mi podařilo aspoň tomu se nenasilne ubránit. No, ven jsem se dostala po 15min a myslela jsem, že psy pretrhnu vejpůl.

dad
napsal(a):
Já taky takhle měl doma jednu ing z ČZU.
Byl jsem zrovna v práci a spustil se pěknej slejvák. Déšť byl tak vydatnej, že i když jsme skoro až na vrcholku kopce, tak pastvina to nepobrala a vyplavilo nám to kravín tím stylem, že krávy měly jen špičky předních paznehtů na suchu a to ještě pokud stály fakt až u žlabu, jinak bylo všude jezero.
Z domova který je o 100 výškových metrů níž mi od inženýrky přišla sms že je doma vše ok.
Bylo mi to divný a stejně jsme museli čekat než z kravína odteče voda, tak jsem sednul do auta a jel domů. Před domem jsem jen tak nohou prohrábnul drenáže, aby řeka co tekla po příjezdové cestě nevymílala koleje, prošel jsem okolo okna a viděl že inženýrka sedí u facebooku a tak jsem pokračoval dál k potoku jít zkontrolovat malé kačeny. Z 12 jsem 4 zachránil, ostatní velká voda odnesla, některé z nich před mejma očima. A 6 kozičkám co jsem měl v karanténě jsem donesl balík slámy, aby jim to nečvachtalo pod nohama.
Přišel jsem domů, opět jsem se dozvěděl, že je všechno v pořádku, ještě se cítila ukřivděná, že jsem to přišel sám zkontrolovat, že jí nevěřim, převlékl jsem se do suchého a jel zas do práce. No a tímhle vlastně pomalu začalo její stěhování

Tedysek
napsal(a):
Oreb, tak jsem moc prechvalila. Dneska jsem dostala slušně do úst od Líziny. Jsem zas sama doma tak nemá kdo hlídat psy když jsem u ní. Tak se splasila a několikrát si o mě skočila. Netrkla, ale skákala. Kdykoliv na mě běžela s hlavou vepředu hned jsem ji načapala k hubě hrst sena tak se mi podařilo aspoň tomu se nenasilne ubránit. No, ven jsem se dostala po 15min a myslela jsem, že psy pretrhnu vejpůl.
To s tím senem děláš dobře. Já měla s jednou kdysi trochu problém, když u nás byla na návštěvě za kozlem a majitel neměl odvoz zpátky. Byla u nás měsíc, pak jeli trolejbusem . Ale koza na mě nabíhala. Kdykoliv to zkusila, mluvila jsem na ni hezky, jak je hodná a když se přiblížila, pohladila jsem ji. Přestala s tím. Prostě Ty tím senem přerušíš řetězec chování, které si naplánovala, a ona pokračuje v něčem jiném. Ale i tak je to asi o fous lepší než to bylo dřív, ne? Aspo%n podle Tvého popisu.
No dřív tohle bylo na denním pořádku, teď je to co se četnosti týče lepší. Ale zase jsem se dřív dostala prakticky hned ven. A to do mě driv bourala hlavou jako ovce. Bez toho trkaciho náskoku. A můžou za to jen psi. Jinak se tuli a snaží se o mě drbat za ušima. Ale včera mě pustila ven až po 15 minutách. Nacpala si hubu a s nacpanou hubou tam litala. Skočila i tam kam nikdy nelezla. Jakmile u toho psi nejsou je v pohodě. Dneska přijede přítel tak zas bude hlídání psů tak to bude zase v pohodě. Jediné štěstí mám v tom, že jsem vždy u nějaký zdi a nemůžu se k ní tak otočit zády, to by bylo asi po mě. Psi teď uvažuju na druhý straně zahrady a je to trošku lepší, ale stejně je nervózní. :-/ musí mít chudák úplně trauma.
Máme dvě hovawartky, vloni jsme ve skládku postavili kotec, v jednom rohu, asi tak 2x2m, tedy hlavně kvůli hárání mladší Citky, třeba když odjedem, aby holky nebyly na dvoře a nevnikl sem případný smilník. Citka je s PP, chceme ji uchovnit, tak nežádoucí nakrytí nemáme v plánu. Ale! kotec se velmi osvědčil i jinak, když je třeba psice odložit, je to bez problémů. Když potřebujeme manipulovat s ostatními zvířaty, je klid. Když čistím králíkárnu, mohla jsem se vždy přerazit o ty psice, ted je zavřu, na půl hodky a je pohodinda. Možná by to bylo řešení Tedýsku.
Psice chodí i do domu, mohou všude, nezavíráme je do kotce nadbytečně, ale prostě fakt se hodí.
Na slovo kotec je přítel alergický, takže i když mě by se hodil, tak neprojde. Už tak mu stačí, že díky bíglovi jsme museli preplotit zahradu na pul a to dost poctivě a udělat i plot tam kam normálního psa ani nenapadne jít - mezera 20cm mezi barakama a musí tam být plot do 1,5m i přes to že na straně do ulice je zeď a jen díra pro kočku, on se rozhodl že se tam prostě protáhne.
Takže psy uvazu na kozí úvaz na konci zahrady a za plotem a stejně jecej. Potřebovala bych je uvázat doma ke gauči. ale bohužel ani TV mňau je neudrží doma samotné.
Také máme přeploceno mezi zahradou a sadem, kde je ovčí a slepičí zvířena. Psice tak koukaj za plotem, když je u zvířat nechci.
Kotec je ve skládku, místnost tak 6x6 s malými okny, v rohu, takže když tam psice zavřu, ven neviděj. Neštěkaj. Zkuste to pojmenovat jako odkládací místo pro psy, když je přítel alergický na slovo kotec.
Hodí se např. když přijde někdo s malými dětmi, vet ke zvířatům, když kydám králíkům, když manipulujeme s jehnaty, atd. Zvířata jsou klidná. A to naše psice nejsou útočné, jen si chtěj pohrát.

On si ten pes na vlastní zvíře zvykne a neloví ho. Ale taky to trvá. Já mám jednoho psa křížence s jack russel teriérem a to sice není klasický lovecký pes, ale co se hne, to honí, je to myšilovka. Naučil se odměnami, že nemusí být jako socha, ale nesmí kozy honit, pokud mu to nedovolím. Nakonec je to on, který mi přivádí ke stádu kůzlata, která zůstávají někde vzadu. Chytne je za krk a vede je tak jako na vodítku. Přede mnou utíkají, ale on to zvládne krásně. Takže věřím, že postupným výcvikem psů i koz se to dá zvládnout. Když se koza přesvědčí, že pes jen sedí a kouká, protože mu nic jiného nedovolíš, bude ještě chvíli plašit, ale dojde jí, že vlastní pes je jiný. Musí mít jistotu, že ji ubráníš, že Tě pes poslechne. Když potřebuju venku klid, zavřu psy na verandu.
Když byl bígl mladý, tak jsem měla doma cca 30 domácích zvířat, měl zkusenosti s divokou zvěří kterou nesmí lovit, smí jít po stopě, smí jít pomalu směrem ke zvěři, ale nesmí lovit. Doma byl jeho největší kámoš králík, ale zajíce cizího by hnal. Jako naučil se, ale potřebuje si to zvíře ocuchat aby věděl co vlastně doma má. A to možný není. Takže dokud na ně vidím, chovají se slušně. Když jsem v chlivku tak jedine co s tím můžu udělat je uvázat Lízu na obojek a k senu a jít ven vyhnat psy někam do pryč. Pak ji ukážu otevřenýma dverma že tam nejsou a je klidná.
Divný mi je, že když nejsem uvnitř a jen čumím nad dverma (jsou tam větrací škvíry) tak můžu mít psy silejici u sebe a ona stojí a kouká ani se neklepe a je schopna i hodit kopýtka na dveře abych ji mohla pohladit nohy. To jí to psi nevadí. Tak nevím no.
profesor1
napsal(a):
Tak pokud jsou hafani zvyklí že zvířata patří k vám, tak vente kozu na vodítko, co nejkratěji a pusťte ty psy k ní(k vám). Ale musí opravdu vědět že NESMÍ se kozy ani dotknout. A koze nedejte šanci nějak běhat, cukat, střečkovat..... Všichni musí pochopit že patří k sobě.
No, koze několikrát visel na krku už jeden pes (ne můj) takže šance že to pochopí je mizivá. Kozu prestehuju do stodoly ke které se psi nedostanou a bude po problémech. Zkoušela jsem kozu na vodítko na krátko a do druhé ruky bígla (ten je klidnější) na krátko. Roztáhla jsem ruce v domnění že to bude ok. A koza hned udělala žirafí krk a trkla bígla. A to se zrovna choval fakt vzorně. Dokonce i když je Líza na zahradě a psi na dvoře tak se splaší na jakoukoliv vzdálenost jen co je vidí. Ale zase jsem byla na její straně plotu. Divný mi ještě přijde že i na zahradě i v chlivku běhá i směrem ke psům. Ne pryč od nich, ale úplně nekontrolovatelně pryč od nich a zase zpět. Čichne k nim a zase pryč a zase k nim.
Nějak nevím co se jí honí v hlavě.

profesor1
napsal(a):
Tak pokud jsou hafani zvyklí že zvířata patří k vám, tak vente kozu na vodítko, co nejkratěji a pusťte ty psy k ní(k vám). Ale musí opravdu vědět že NESMÍ se kozy ani dotknout. A koze nedejte šanci nějak běhat, cukat, střečkovat..... Všichni musí pochopit že patří k sobě.
Přesně. Možná ještě líp, když ten pes nebo psi budou s někým dalším, po ruce bude pro ně nějaký pamlsek atd. Pro kozu i pro psy. Ale aby si ty pamlsky nespletli - pes by měl mrkev z polívky a kzy by převalovala na patře kost . No, vlastně by to bylo to nejlepší, to už by bylo přátelství.

Tedysek
napsal(a):
No, koze několikrát visel na krku už jeden pes (ne můj) takže šance že to pochopí je mizivá. Kozu prestehuju do stodoly ke které se psi nedostanou a bude po problémech. Zkoušela jsem kozu na vodítko na krátko a do druhé ruky bígla (ten je klidnější) na krátko. Roztáhla jsem ruce v domnění že to bude ok. A koza hned udělala žirafí krk a trkla bígla. A to se zrovna choval fakt vzorně. Dokonce i když je Líza na zahradě a psi na dvoře tak se splaší na jakoukoliv vzdálenost jen co je vidí. Ale zase jsem byla na její straně plotu. Divný mi ještě přijde že i na zahradě i v chlivku běhá i směrem ke psům. Ne pryč od nich, ale úplně nekontrolovatelně pryč od nich a zase zpět. Čichne k nim a zase pryč a zase k nim.
Nějak nevím co se jí honí v hlavě.
To přiběhnutí k nim je naznačení, že ona se jich nebojí, ať si tedy na ni netroufají. A to je lepší než jen strach. Jeden člověk na dvě zvířata v takové situaci nestačí. Leda by ten pes byl tak vycepovaný, že se nehne za žádných okolností, když na něho zavoláš. Ono Ti nezbývá nic jiného, než že to časem půjde. Nebo vidíš jinou možnost?
Tak precijen má Maličká kamaráda u nás. Já už dva týdny přemýšlím kde se mi toulá v noci kocour a proč už nespí s náma v posteli. A včera jsem ho potkala jak prchá domu na žrádlo ze stodoly. Z díry kde cumakovala i Maličká. k Líze nechodí, ale je až nápadně často venku v tehle mrazech.
tak dneska znovu zkusíme jestli nepůjde se podívat na zahradu. Případné zkusím lapit kocoura na ruku a jestli jsou takoví kamarádi mohlo by to pomoct.
Místo pro odložení psic, popřípadě králíků, kuřat, možná karanténa atd. Není to v žádném případě kotec.
Už zase otravuju, nedá mi to. Dneska jsem díky malé lsti dala konečně maličkou na spagat a prvně jsme poznávaly zahradu. Holky si dokonce spolu pokecaly a snad se povedlo že při zahnání psů mi maličká trošku dá důvěru. :).

Tedysek
napsal(a):
Už zase otravuju, nedá mi to. Dneska jsem díky malé lsti dala konečně maličkou na spagat a prvně jsme poznávaly zahradu. Holky si dokonce spolu pokecaly a snad se povedlo že při zahnání psů mi maličká trošku dá důvěru. :).
To pokračuješ skvěle, jen tak dál, časem se spolu sblíží, k tomu ten kocour a za chvíli budeš mít normální vyrovnané kozy . Chvíle je ovšem relativní.
No hele trvalo hodinu ji dát hlavu do smyčky. Sežrala u toho malé jablíčko a celou dávku jádra ale šlo to. Trpělivost se vyplácí. Ovšem jestli si to bude pamatovat a bude chtít jít zase ven je jen na ní. Já doufám, že to vzala jako pozitivní. Pokud ne, tak hod nezbývá než zase na volno zkoušet drbat u žrádla. Včera si právě nechala pohladit i rameno. Ale co nechápu, tak proč se tak boji když dám ruku že spodní nebo z boku. Přece kdybych ji chtěla něco udělat tak ji chytím z vrchu. Ale možná že fakt by ji pes či jiný predátor vzal z boku. Hmmm tak už jsem si sama odpověděla. no aspoň jsem mohla dneska kouknout frndu a veminko a zatím je ještě čas.
Jen mě vždycky ty adrenalinové zážitky "dostanou". Tak pak mám chuť na klobásy a pečený kozí hřbety. ale zas tak horký to nebude. už se zase těším na mléko. Dneska se mi v noci zdálo, že dojim Maličkou.

Ze strany nebo dole bys ji mohla chytnout za nohu, což je asi jediný způsob, jak kozu chytit a udržet. Každopádně pokračujete ve vzájemné socializaci, čemuž fandím.
Já si říkám furt, proč jsem do začátku nesáhla pro kozy do nějakýho fajn chovu... Tak jako se psy, prostě fajn chovatel s fajn zvířaty. No co, aspoň se naučím. Těžko na cvičišti... Pak mě už nebude mít moc co překvapit. Přítel jede dneska domu přes les tak doveze nové smrkové větve. Si Líza zase smlsne. Akorát Maličká zatím nepochopila, že tu větev má sežrat. Ale zase oproti Líze nemá problém sežrat třeba seno ze země.
Fakt jediný způsob je chytit kozu za nohu? Já bych se bála že mě zbylyma nohama pokope.
Jsem zvědavá jestli na mě holky nebudou zlé až budou mít kůzlata. Snad ne. A když tak snad vymýslím způsob jak je zase obměkčit.
Ještě jsem zapomněla. Venku mě malá celkem hezky následovala. Asi 3m odstup, ale šla za mnou. třeba se zítra zase nechá vyvenčit.
Takže děkuji moc za podporu! Nezdá se to pak úplně beznadějné.

Takhle se naučíš kozám rozumět mnohem víc než z knížek.
Nemusíš se bát kopání, kozy nekopou. Jen sebou bude škubat, aby se vytrhla, ale musíš držet a nepustit. Když má obojek, je to jednodušší. A když ji někam potřebuješ přemístit a ona nechce, chytneš ji za přední nohy, zvedneš je a odvedeš ji po dvou zadních. Hlavně ji nechytej za rohy, jinak se naučí člověka trkat. Rohy ignoruj, neexistují (pomyslně, ale bacha na oči), vsugeruj koze, že nemá rohy, když je u Tebe . A když už trochu chodí s člověkem, ale moc se jí nechce, tlač ji zezadu u ocásku, netahej ji za krk, kdyby měla vodítko. Ale to už jsem Ti myslím psala.
No tak naštěstí je dostanu nakonec kam potřebuju vždycky. S Lízou je to snadné a u Maličké to je jak když pes nahání ovci. Prostě ji moje přítomnost uvede do pohybu. a u té se snažím všechno dělat jakoby z její vůle. Že ji drbů u žrádla, pokud nechce drbat, tak nepřijde ke mě a misce a počká až mě to přestane bavit a odejde. Dneska sice smyčka byl malinko podfuk, ale ukazovala jsem ji to, zkoušeli jsme to normálně s jablíčkem a i vodítko sama zkoumala a měla ho ve stodole dost dlouho, aby to nebylo nic nového pro ni. Do ničeho ji nenutím, jen to dělám tak aby ona sama chtěla. Jak se zdá, je to vcelku funkční.
Už mě velice opustily nápady cokoliv s rohama. Líza když se o mě sebe tak mi je občas napíchne nechtěně do stehna nebo zadku. ale nemyslí to zlé. A Maličká ta zjevně ani netuší že ji na hlavě rostou. Jen obě milujou drbání mezi rohama.
tak to drbu když mě nechají o stosest.
A když se kozám nechce venku jít, tak se vrátím vedle ne a znovu se rozejdu. A vždy na třetí pokus jdou. Sami vést nechtějí. :).

No, koza musí mít pocit, že si to rozhodla sama. Jinak je proti. I lidi jsou někteří takoví .
Dokud nebude stádo s kozlem, budeš vůdce Ty. Půjdeš Ty nebo pes jako první (v budoucnosti), pak půjdou kozy. Vidím to i na obrovském stádu z kozí velkofarmy (blízko je jedna). Nemají kozla ve stádu a kozy chodí pást samotný pastevec. Jsou bojácné, nesebevědomé, i když je jich stovka. Ale to už je zase extrém, tam nemají kozy vztahy mezi sebou ani k člověku, to u Tebe nehrozí, spíš naopak .
Já nikdy na takové farmě nebyla ani u fajn kozího chovatele. Takže se snažím podle vzoru fauny a tebe. Kozla ani berana doma nechci. Kozel je na mě už moc silný (v hlavě i svalama) a beran... Pamatuju fotku hipiii jak ji beran vyhnal na strom a to stačilo.
Ale jestli se někdy vrhnu na nějaké konkrétní plemeno tak asi budu nucena mít samce. To bude teprve sranda. Bude ze mě vrchní upláceč.

Nemyslela jsem tím, že si máš pořídit kozla, ale že budou hledat ochranu u Tebe. Pro dvě kozy - to by ses z něho zbláznila!
Dělat to jako na kozí farmě, která dodává do obchodních řetězců a jde jim vlastně jen o kšeft, to mi fajn nepřipadá, ale podle mě se neřiď, každý má svou cestu . Ale asi bys na to taky neměla nervy, to už není koníček.
No moje vize je taková, že zvířata jednou za pár let přihodí nějaký ten peníz navíc. Ať už v podobě profitu v penězích nebo v mase/mléce... A k tomu se sami uživí. Ale k tomu máme ještě hodně daleko. Letos nás toho okolo zvířat čeká strašně moc. A o to víc se na to těším. Pokud to klapne tak na podzim bude o další 4 druhy zvířat víc. A na podzim se půjdu pídit jak udělat oficiálně prodej ze dvora.
Tak něco dělám blbě. Maličká hubne. :(
Jednak ji splasklo břicho po porodu a hezky se čistí, ale je moc hubena. Krmim oves a ječmen - asi 180g a 80g 2x denně. Každý večer po pokusu o dojeni dostane kus zeleniny (mrkev, papriku nebo ledový salat)
Je krizena burak x bílá. Mléko nevydojim skoro žádné, po uvazani na dojeni mi tam vleze Ponožka a vše vypije.
Co ji mám přidat? Větve jehlicnanu nechce, karob taky nechce a seno žere jak bezedna.
Mám koupit repu? Nebo cukrovarske řízky? Nebo jiné nápady?

Po porodu Ti zhubne každá koza a někdy vypadají strašně. Ale spraví se to za dva měsíce. A dojit teď, když je Ponožka ještě mrňous, ani nemůžeš, vždyť ho musí uživit. U prvničky moc s dojením nepočítej, těžko budou přebytky, hlavně aby uživila dítě, což dělá. Pokud Ti ho hezky vykrmí, nemáš s ním starost a pěkně naroste. Víc od ní letos nechtěj.
Tedysek
napsal(a):
Tak něco dělám blbě. Maličká hubne. :(
Jednak ji splasklo břicho po porodu a hezky se čistí, ale je moc hubena. Krmim oves a ječmen - asi 180g a 80g 2x denně. Každý večer po pokusu o dojeni dostane kus zeleniny (mrkev, papriku nebo ledový salat)
Je krizena burak x bílá. Mléko nevydojim skoro žádné, po uvazani na dojeni mi tam vleze Ponožka a vše vypije.
Co ji mám přidat? Větve jehlicnanu nechce, karob taky nechce a seno žere jak bezedna.
Mám koupit repu? Nebo cukrovarske řízky? Nebo jiné nápady?
lilkovity rostliny bych koze nezkrmovala... tj papriku...

Ale té papriky určitě nedostává kilo. A ani to kilo by jí nic neudělalo. Nám taky ne a kozy tráví jedovaté rostliny ještě líp než my. Lilo asi myslí otravu alkaloidy, ano, lilo? Protiúčinek alkaloidů mají třeba saponiny.

Jestli žere seno jak bezedná, dávej jí prostě seno. Až bude pastva, bude líp, budou i větve a listí.

Ale jestli máte mrkev za 15 nebo podobně, kup jí za ty peníze radši mrkev, bude jí víc a je výživnější. To budeš mít třeba kilo mrkve místo jedné papriky . Ale Ty si poradíš.

Tedysek
napsal(a):
Jinak mrkev za 26
napsal(a):
Ale té papriky určitě nedostává kilo. A ani to kilo by jí nic neudělalo. Nám taky ne a kozy tráví jedovaté rostliny ještě líp než my. Lilo asi myslí otravu alkaloidy, ano, lilo? Protiúčinek alkaloidů mají třeba saponiny.
u koz se lilkovite rostliny moc dobre netravi... to vam spis tu kozu otravi... nekde jsem to cetla... bohuzel zdroj uz nemam...

lilo, ale ve velkém množství nejspíš. U lidí to taky platí. To by ty moje musely být už dávno otrávené. Dostávají všechno, co je v k mání od zelináře jako vyřazená zelenina. Okurky, lilky, cukety, papriky, rajčata. A dýně krmím ve velkém, každý rok několik metráků. Takže se mi to nezdá, i když kdo ví... Zelená rajčata mi kozy neokousaly, když utekly na zahradu, a červená jo. Papriky okousaly všechny plody i květy. Dýně žerou jen zralé. Ale klidně to mohlo být napsané a třeba někdo měl i tu zkušenost...(Vidíte. lilo, jak se učím od Vás a používám několik teček místo jedné?).
jo, ty tecky... kdyby neexistovala jina interpunkce... jen aby vam to nezustalo... no samozrejme se neda vsechno generalizovat... on asi jiny ucinek na kozu bude mit rulik zlomocny a jiny plod rajcat... stejne jako na cloveka... spis nez plody ktere jsou zarazeny i k lidske spotrebe... rajcat behem leta spucnu mraky... ale kdyz jsem byla v ocekavani tak jsem se k rajceti nemohla priblizit jak mi bylo protivne, svou vuni, svymi zlutozelenymi vymesky kdyz jsem se o neho otrela... berte me s rezervou... jen jsem to nekde cetla... vzdycky to pak vylovim z pamenti ale bohuzel uz nemam zdroje a nemohu sem prdnout rovnou odkaz...

Tedysek
napsal(a):
Ne ne nikdo takový sem nejezdí.
Tak to je záviděníhodné. Takových civilizaci vzdálených míst už není mnoho. Nakonec si tu mrkev budeš moct vypěstovat na zahrádce, když budeš chtít a mít čas.
Větve krmim. Jehlicnate i ovocné. Když je Lítá venku tak jsem šťastná když likviduje tu hromadu jabloní co tu máme. Nic neplodi a na topení to nechci skladovat i s kůrou 3 roky. Takže tak. A Maličká dostava kusy větví v celku. Čekám až na jaře budu moct ostříhat ostruzinu a malinu tak si holky smlsnou. :) a doufám že když obejdu vesnici kdo má ostruzinu a zkracuje je tak si jich pár "uzmu" pro holky. :) ale třeba k Líze bez úplatků nelezu. Její projev naklonosti mi několikrát malem udělal druhou díru do zadele. Takhle mám možnost ji bez konfliktu korigovat hlavu aniž bych při jejím mazlení byla nechtic napichnuta. ;).