Bohuzel nam kozel, kdyz se prskali kozy, nabral 4 tydny stare kuzle rohem za nozicku, kdyz ho odhanel od jeho maminy...je to 2 dny. Doufala jsem, ze to bude jen narazene, ale bohuzel to bude asi zlomene..nozicku nosi stale zvednutou ve vzduchu, kazdopadne venku skotaci, skace, proste dovadi na trech nohach..noha neni otekla, dokonce jsem ho videla, jak se nozkou lehce podrbal..ale kdyz mu chci na nozicku sahnout, okamzite utika, ocividne ho to hodne boli..chceme mu hned zitra rano dat nejakou dlahu, ale nevim presne, jak ji vyrobit, aby mu pomohla a zaroven byla funkcni, respektive aby ho neomezovala v pohybu a pri lehani..mohu nohu obvazat az ke kycli vatou, pak omotat satkem, prilozit z kazde strany plochou latku a to cele omotat obvazem?Jak dlouho ponechat dlahu na noze?3 tydny?Dele?
Uživatel s deaktivovaným účtem

canka
napsal(a):
Bohuzel nam kozel, kdyz se prskali kozy, nabral 4 tydny stare kuzle rohem za nozicku, kdyz ho odhanel od jeho maminy...je to 2 dny. Doufala jsem, ze to bude jen narazene, ale bohuzel to bude asi zlomene..nozicku nosi stale zvednutou ve vzduchu, kazdopadne venku skotaci, skace, proste dovadi na trech nohach..noha neni otekla, dokonce jsem ho videla, jak se nozkou lehce podrbal..ale kdyz mu chci na nozicku sahnout, okamzite utika, ocividne ho to hodne boli..chceme mu hned zitra rano dat nejakou dlahu, ale nevim presne, jak ji vyrobit, aby mu pomohla a zaroven byla funkcni, respektive aby ho neomezovala v pohybu a pri lehani..mohu nohu obvazat az ke kycli vatou, pak omotat satkem, prilozit z kazde strany plochou latku a to cele omotat obvazem?Jak dlouho ponechat dlahu na noze?3 tydny?Dele?
Pokud není noha viditelně deformovaná, nechte to být, zahojí se to samo.
napsal(a):
Pokud není noha viditelně deformovaná, nechte to být, zahojí se to samo.
Opravdu? I když kůzle nosí nožičku pokrčenou ve vzduchu? Nesroste mu noha křivě? Chci, aby mohl nožičku normálně používat, jen bych byla nerada, aby mu takto špatně srostla..Bodlinko jste veterinářka že?

canka
napsal(a):
Opravdu? I když kůzle nosí nožičku pokrčenou ve vzduchu? Nesroste mu noha křivě? Chci, aby mohl nožičku normálně používat, jen bych byla nerada, aby mu takto špatně srostla..Bodlinko jste veterinářka že?
Pokud tam není viditelná deformita... srůstá to samo a překvapivě rychle. a nepoznáte, že něco bylo.
nějakými obvazy můžete naopak napáchat víc škody, bude mu to překážet a musí se to převazovat každých několik dní, hned, když se obvaz namočí.

Kdysi jsem měl jsem na beránkovi zlomeninu stehenní kosti a přestože mi mnozí tvrdili ať to nechám být, tak já se rozhodl pro fixaci. Bylo to v pastevní sezoně, kdy každý večer když padla rosa kast, vata i obvazy na noze zvlhly a já byl nucen dělat převazy, kterých bylo tolik, že bych do toho z finančního hlediska už nešel. Pokud by bylo zvíře tou dobou doma na suché slámě, tak třeba jo, ale jinak ne. V tomhle bych dal na rady Bodlinky a nechal bych to, ať to sroste samo, kor pokud to je pekáčník.
Že nožku nosí nahoře neznamená že ji má zlomenou. Čerstvá mláďata jsou téměř gumová. Když by to NÁHODOU bylo zlomené, sroste to za dva-tři dny. Výrazné deformace by jste si určitě všimla, tak nemějte obavu a věřte kvalitním přispěvatelům
Místo zbytečných obav kůzle chyťte a tak nejlépe zjistíte skutečný stav.
Profesore vzhledem k medailim se tu sesli jen kvalitni prispevovatele, jsme zlata diskuze
Pro upresneni kozlik nepujde na pekac, je to zakrslik, pujde ke zname na zahradu jako sekacka a mazlik k druhemu kozlikovi..ale chci, aby nijak netrpel a nemel bolesti..nozicku ma stale ve vzduchu, otok nema, noha neni tepla, nehreje..ale kdyz sem mu nozicku chtela prohmatat od kycle, abych vedela, kde ho to nejvic boli, okamzite po dotyku na nohu zacal narikat..takze tedy opravdu nechat bez dlahy? I kdyz je to takto bolestive?
Mela jsem kozicku co si zlomila zadni nohu cili kost berce.. dulezite u kazde zlomeniny je podchytit to vcas po dvou trech ctyrech dnech uz se vytvari na kosti vazivovy svalek a noha zacne rychle srustat...noha ji visela jen na mase... nozicku jsem prohmatla a srovnala do dlahy... pak jsem jela k veterinari a dostali jsme thermoplastovou dlahu... supr vec... za dva tydny to slo dolu.. na otoky jsme davali placku z brslice kozi nohy otok odeznel asi za dva dny... no a stalo me to tenkrat petikilo...
Takže jsem ho znovu odchytla a nožičkou zkusila hýbat a prohmatat ji..spěnkový kloub se zdá být v pořádku, kyčel taktéž, myslím si, že problém bude někde na hlezně..nožičku jsem zkusila i mírně pokrčit a to už se prcek bránil..takže spíše než zlomenina mi to připadá, že mu mohl nějak poškodit hlezenní kloub, je to možné? Když se chtěl podrbat na krku, chtěl se postavit na tuto nemocnou nohu, aby si tou druhou krk podrbal, ale neudržel se na ni, noha se mu podlomila..může to být ten kloub?
Muze to byt... nasi kozene to tenkrat prerazila jeji mama provazem na kterem byla privazana lekla se a rozebehla a jak to bylo vomotany tak ho podtrhla a bylo.. urazila mu to tesne nad spenkovym kloubem... ona to nemusi byt zlomenita.. ja byt tebou vemu tu nozku jeste jednou a jemne promackam po cele delce kosticek.. nijak s tim nekrut...proste aby jsi citila zda je kost rovna...protoze po tolika dnech uz by tam zkratka vazivovy svalek mel byt urcite mu nozku nenatahuj silou a treba to take neni od nohy ve smyslu kosti ale od kostrce.. pokud ho to zvire trklo tak ten uder pujde z vrchu... na pater.. kostrc.
Jdu je zavrit a nakrmit, tak zkusim nozku celou prohmatat, snad bude kozlik drzet..nabral kuzle jakoby zespodu rohem..ne zvrchu..kozel je totiz jinak ke kuzlatum hodny, proto se ho prcek nebal a byl uplne u nej beze strachu..jenze kdyz se kozy prskaj, tak kozlovi se zatemni hormonama mozek, a je hnusny na vse kolem sebe..a prcek to bohuzel takhle odnesl, vyslovene ho nabral.
Takze nozku jsem kousek po kousku prohmatala, zadnou zlomenou kustku jsem necitila..tak jsem udelala takovy pokus, abych videla, kde je presne ta chyba na te noze..vzala jsem steblo sena a kdyz se ke me prcek prisel mazlit, polechtala jsem ho na te strane, kde ma nemocnou nozku, tim steblem za uchem..aby se proste musel podrbat..a mrnous se opravdu podrbal..hodne opatrne, ale noh natahl a kopytkem se podrbal..tak kde tedy muze byt problem?Ze by to byla jen hodne bolestiva narazenina?Ale proc na tu nohu neslapne?