Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.2.2018 14:27
losos

XXX.XXX.124.167

Prosím o radu zkušené chovatele koz. Chovám celoročně spolu tři kozy - kříženky. Jedna z nich (čtyřletá) má již tři měsíce v nozdrech a kolem nich strupy. Pokud strup strhnu, nic nekrvácí a druhý den je na jeho místě nový. Rozhodně to není věc zranění. Koza od jara velmi dobře dojila, pořád dobře žere a nepozoruji žádné další zdravotní komplikace. Před dvěma týdny jsem ji odčervil a situace je pořád stejná. Další kozy nic takového nemají. Nevíte, co by to mohlo být a co by proti tomu pomohlo?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.2.2018 14:36

Příměť pysková?

19.2.2018 22:12
simako

XXX.XXX.18.192

Zdravím.
Aj, ja si myslím, že to bude ona. Ja na to používam JOX s rozprašovačom, dobre sa to aplikuje.Nastriekať pár dní po sebe, a je to fuč. Aspoň mojim kozám to vždy pomohlo.
S pz
Šimako.

19.2.2018 23:11

Jako taky mě hned napadla příměť, ale ta takhle dlouhý průběh snad nemá a je dost nakažlivá pokud si na ní už zvířata neudělala dřív imunitu. Stržené strupy krvácí. Takže mi je trochu divný že by to měla jen jedna, ale možné by to bylo. Problém to je spíš u mláďat, protože pak nesajou, nebo pokud to maj zvířata na vemeni. Léčit to nemá moc smysl, ono to odezní. já to stříkal nějakym ATB prejem jen kvůli druhotným infekcím. Dá se udělat seškrab nebo stěr a poslat na rozbor jestli jsou přítomny poxviry. Ale něco mi říká že tohle bude fakt něco jiného, protože příměť by se za 3 měsíce stihla vytratit. Zkušenější ale poradí spíš. Foto by pomohlo. Takhle to je hádání z křišťálové koule. Každoopádně příměť je zoonóza, takže infekce přenosná na lidi, tak ať je to co je to, tak bych na to holejma rukama radši nesahal.

19.2.2018 23:19

Jen mě tak napadá, nemá dlouhotrvající mírnou rýmu a není to jen zaschlý bordel v nosu? ono i z prašnějšího šrotu se jim pak něco takového okolo nozder umí udělat. Jak říkám, bez fotky se špatně odhaduje diagnoza.

20.2.2018 10:22

Kostěji, ty příznaky, které popisujete, jsou pro příměť úplně typické, ale takhle silný projev nebývá vždycky. Může to mít jen jedno zvíře, nešíří se to, strupy nekrvácejí, jen jsou zažloutlé seschlé. Asi záleží na odolnosti ostatních i člověka, každopádně Váš popis už je na léčení, kdežto obvykle příměť odezní sama i bez zásahu (maximálně stroupky namazat sádlem pro změknutí a odloupnutí).

20.2.2018 12:16

Oreb: nesouhlasím s tím že se to nešíří. Nemusí jí ale dostat každé zvíře, protože mnozí už můžou mít proti ní vypěstovanou imunitu. Souhlasím s tím, že to nemusí krvácet.
Já jí zas tak mockrát neviděl, ale doma se mi v mejch chovatelskejch začátcích objevila. Myslíš ale že by vydržela 3 měsíce? Příměť je tak na měsíc, když to projde postupně celým stádem tak od začátku prvního zvířete do konce příznaků posledního zvířete to můžou být měsíce 2, ale aby to mělo jedno zvíře 3 měsíce se mi nějak nezdá...

20.2.2018 13:13

No, máš mnohem víc zkušeností a teoretických znalostí, přesto si myslím, že 3 měsíce to trvat může, jak se to stěhuje z jednoho místa na vedlejší. Taky se stane, že se zvíře jakoby vyléčí, ale za pár měsíců se objeví stejné příznaky. Mám s tím jedinou zkušenost, takovou, jak jsem popsala. Ale možná může způsobovat něco takového i jiný virus, podobný, ne tak nakažlivý. Údajně to u nás byla příměť (taky jsem to tak tipovala) a mělo to spíš podobu toho, co popisuje tazatel. Třeba jsou to nějaké opary, herpes nebo podobný vir a není to příměť. Čili nevím . Každopádně to odeznělo samo, nikdo se nenakazil a objevilo se to u stejného zvířete po čase víckrát.

20.2.2018 14:15

Nevím jestli mám víc zkušeností než ty, protože jsem tě bral vždy jako zkušenější chovatelku než jsem já , ale jak říkám s průběhem mojí pyskové příměti se to moc neshoduje a já při ní měl laboratorně potvrzené poxviry, takže to příměť určitě byla. Ještě tu je rozdíl ten, že já jí měl u ovcí (kozy jsem tou dobou ještě neměl) a tady se jedná o kozu a kozy mívají údajně průběh horší než ovce. Pořád máme ale málo informací, takže to tu asi jen tak prozatím nerozlousknem

20.2.2018 14:24

Počtem zvířat, která Ti prošla rukama, se nemůžu Tvé osobě rovnat. Navíc máš poblíž svou osobní konzultantku . Já to laboratorně potvrzené neměla, čili to mohlo být něco jiného. A souhlas, těžko určit naslepo. Jen to asi nebude nakažlivé ani akutní, když za 3 měsíce nikdo další nic neměl a jinak vypadá zvíře zdravé.

20.2.2018 14:35
profesor1

XXX.XXX.202.14

Nikdy jsem strup při příměti neslupoval, tak že nevím jestli krvácí nebo ne, proto jsem se nevyjadřoval. Jinak jsem chtěl napsat to co napsal Kuba. Nezdá se mě že by strup přes noc znovu naskočil. Podle mne to byl a asi i je taky jen zaschlý výtok z nosu.

21.2.2018 16:58
losos

XXX.XXX.124.167

Dobrý den. Jsem zadavatelem dotazu. Fotku nemám, ale doplním údaje. Koza měla už před půl rokem pár strupů na vemeni. Dojení to nevadilo. Po strhnutí nic nekrvácelo. Pak se to ztratilo a před třemi měsíci se objevily strupy v nozdrách a kolem nich. V nozdrách jsou velmi tmavé a po odstranění se rychle obnovují - do druhého dne. Jsem v denním kontaktu a nic jsem nechytnul. Také další kozy - jedna stejně stará a jedna roční nic. Všechny žerou a pijí ze stejných nádob. Všechny jsou vitální. Videl jsem fotky příměti, ale nevypadá to na to. Příměť vypadala dost brutálně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík