Potřebuji poradit ohledně očkování
Letošní porody proběhly naprosto bez problémů - porody bez komplikací, jehňata až na jedno všechna živá, čilá a životaschopná...
No zhruba po 14 dnech umřelo první jehně a pak následně začaly jehňata umírat bez nějakých viditelných příznaků - prostě večer jehně v pořádku a ráno jsem ho našla umírající třeba u krmelce...Shrnu to, pomřelo mi víc jak polovina jehňat a pak se to zastavilo. Přežívající jehňata jsou některá opravdu velmi pěkná, ale dvě nebo tři jsou takové vzhledově nic moc...Poslední úhyn je před třemi dny se narodily dvojčata, opět čilá, pěkná a ráno jedno z nich už bylo takové "pitomé" ale pořád pilo a bylo fajn, ve tři hodiny už jsem ho našla jen ležet, s pěnou u huby a v křečích, nedožilo večera...
S vetem jsme se shodly, že jsou to clostridie a kokcidie.
Dal mi očkování Borgal 200/40, že s tím teď mám vše naočkovat, jehňata po dvou dnech zopakovat očkování. Pak že mám vždy měsíc před očekávanými porody znovu bahnice naočkovat aby měla jehňata imunitu. Jenže v příbalovém letáku je, že se to nemá očkovat březím zvířatům...
Mám ve stádě i březí kozy, ty tím mám nyní také naočkovat, že jim to neublíží.
Když jsem se ptala na nějaké očkování, které by zabránilo množení těchhle potvor, tak mi řekl, že nic u ovcí není a jediné co má je ten Borgal.
Tady na diskuzi jsem se dočetla i o Covexinu 10, to mi řekl, že ho nemá a nesežene, že není registrován v ČR...
Můžete mi prosím někdo poradit co vlastně a kdy mám očkovat?
Není pro mě problém kontaktovat jiného veterináře, jen potřebuji vědět co vlastně po nich chci
Ovce odčervuji buď Albex 10 nebo mi dá vet něco v injekcích.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pletete hodně věcí dohromady.
borgal je antibiotikum. mooožná zafunguje na kokcidie, ale na klostridie ani náhodou.
dělali jste pitvu, nebo jsou příčiny úhynů jen nějaká domněnka?
No doměnka, před pár lety (cca 10 let) se mi dělo vlastně to samé, tehdy mi veterinář pitval několik kousků a nic nenašel, tehdy mi všechny kusy něčím naočkoval, nevím čím (nejspíš to byl ten Borgal)
Nyní mi hned podle popsaných údajů řekl, že jsou to ty clostridie, že se to u mě drží a dal mi Borgal
Mám sousedku co se učí na veterinu, je sice jen ve druháku, ale našla mi tenhle článek http://zverolekarka.com/dyzenterie-jehnat/ a tak nějak jsme se shodly že to sedí...

No, bohužel to není úplně tak jednoduchý. počkejte, až napíšu těch článků víc, teď mám rozdělané střevní záněty způsobené e.coli a třeba e. coli novorozenecká sepse taky "sedí".
příště: mrtvoly je potřeba poslat na pitvu, hlavně pokud je toho víc. nebo nejlépe sehnat ochotného a schopného člověka, co vám odebere reprezentativní vzorky z co nejčerstvějšího kadaveru.
jehně může a taky hyne na spoustu věcí. navíc 14 dní staré jehně hyne na jiné věci než jehně dva, tři dny staré.
píchat to naslepo antibiotiky není žádný očkování a vlastně ani žádná léčba, to můžete zkusit zaříkávání se sušenou kozí hlavou.
neočkovala bych, pokud bych neměla potvrzený výskyt enterotoxémie laboratorně.

Pokud máte podezření na kokcidie, ta jehňata mají průjem? máte udělanou koprologii?

anobbona
napsal(a):
Ne jehňata nemají průjem.
Tak proč si myslíte, že by mohly hynout na jakoukoliv střevní infekci?

"Nyní mi hned podle popsaných údajů řekl, že jsou to ty clostridie, že se to u mě drží a dal mi Borgal"
tohle je vůbec vtipná věta. kdyby to bylo tak jednoduchý, že stačí napíchat borgalem, neumírala by ta zvířata, neumírali by ani lidi na kolitidu způsobenou cl. difficile, bylo by krásně na světe. ale nefunguje to.
Jenže já fakt nevím co mám dělat, Bodlinko ono je super, že komunikujete, jenže já nepotřebuji vědět, že něco dělám blbě...já se ptám na rady, jak to "blbě" zase spravit. Můj vet mi řekl to co jsem popsala výše, nedokázal mi odpovědět víc, očkování prý žádný není a hotovo...
Momentálně žádné mrtvé jehně nemám, snad už žádné další neumře...
Neznám jiného veterináře, který by se zabýval hospodářskými zvířaty, chci volat do ordinace která se zabývá domácími zvířaty, občas u nich beru i přípravky pro ovce co si objednám, ale upozornily mě, že oni se ovcemi nazabývají
Přitom zrovna tady na diskuzích všichni píší - naočkuj a budeš mít pokoj...
Já mám nějakou nákazu v chovu, nevím jakou, dle mého laického posouzení je to ta dyzenterie (clostridie), vet mi potvrdil clostridii, neporadil jak to spravit...já to spravit chci, ale nevím jak.

No jo, jenže já těžko můžu vyvěštit, co děláte blbě, když neznám vaše podmínky chovu, nevidím ta zvířata, nevidím jejich životní prostředí, neviděla jsem výživný stav uhynulých jehňat, nesahala jsem si na mléčnou žlázu jejich matek, nevím, čím a jak krmíte bahnice či jestli a čím přikrmujete jehňata, nevím, jak ošetřujete jehňata po porodu, jestli bahníte na pastvině nebo ve stáji nebo v choulech a jak hlídáte, aby se jehňata napila dostatku mleziva, nemáte koprologii, nemáte pitvu, nemáte prostě vůbec nic.
na tohle je slabá i křišťálová koule.

Krsitalova koule by ale mohla pomoct?
anobbona: tak to bodlince popiste, urcite se najdou dalsi chovy kde neco radi a zadna kvalifikovana pomoc na blizku.
anobbona
napsal(a):
Jenže já fakt nevím co mám dělat, Bodlinko ono je super, že komunikujete, jenže já nepotřebuji vědět, že něco dělám blbě...já se ptám na rady, jak to "blbě" zase spravit. Můj vet mi řekl to co jsem popsala výše, nedokázal mi odpovědět víc, očkování prý žádný není a hotovo...
Momentálně žádné mrtvé jehně nemám, snad už žádné další neumře...
Neznám jiného veterináře, který by se zabýval hospodářskými zvířaty, chci volat do ordinace která se zabývá domácími zvířaty, občas u nich beru i přípravky pro ovce co si objednám, ale upozornily mě, že oni se ovcemi nazabývají
Přitom zrovna tady na diskuzích všichni píší - naočkuj a budeš mít pokoj...
Já mám nějakou nákazu v chovu, nevím jakou, dle mého laického posouzení je to ta dyzenterie (clostridie), vet mi potvrdil clostridii, neporadil jak to spravit...já to spravit chci, ale nevím jak.
Navakcinujte to covexinem 10. je v nabídce distributora, momentálně asi nebude skladem, protože se aplikuje 8-2 týdny před porodem a teď je sezóna v plném proudu. Ale snad by šel objednat.

napsal(a):
Pletete hodně věcí dohromady.
borgal je antibiotikum. mooožná zafunguje na kokcidie, ale na klostridie ani náhodou.
dělali jste pitvu, nebo jsou příčiny úhynů jen nějaká domněnka?
To je zvláštní s tím Borgalem, protože od mnohých vetů i z různých chovů, kde vím že byl problém s enterotoxemií právě znám Borgal jako silné ATB po kterém se sáhne jako po poslední možné záchraně v případě že to začne chcípat na klostidie s tím, že to ale neznamená že by borgal klostridie u všech zázračně "vyléčil" a ono to najednou přestalo uplně chcípat.
Kdybych to měl jen z jednoho zdroje, tak neřeknu, sklopím uši a budu si myslet že si to špatně pamatuju, že jsem to popletl, ale mám to z tolika zdrojů že se mi ani nechce věřit tomu, že by všichni kecali, kor když to jsou i celorepublikově známí veti. To s nima budu muset prodiskutovat a trochu si to nastudovat, protože onomu fungování různých ATB na různé "věci" jsem nikdy moc nerozuměl.

jahodapavel
napsal(a):
Navakcinujte to covexinem 10. je v nabídce distributora, momentálně asi nebude skladem, protože se aplikuje 8-2 týdny před porodem a teď je sezóna v plném proudu. Ale snad by šel objednat.
Když už to začne chcípat, tak je na vakcinaci pozdě. Ale začít stádo očkovat by bylo v tomto případě asi docela vhodný.
napsal(a):
To je zvláštní s tím Borgalem, protože od mnohých vetů i z různých chovů, kde vím že byl problém s enterotoxemií právě znám Borgal jako silné ATB po kterém se sáhne jako po poslední možné záchraně v případě že to začne chcípat na klostidie s tím, že to ale neznamená že by borgal klostridie u všech zázračně "vyléčil" a ono to najednou přestalo uplně chcípat.
Kdybych to měl jen z jednoho zdroje, tak neřeknu, sklopím uši a budu si myslet že si to špatně pamatuju, že jsem to popletl, ale mám to z tolika zdrojů že se mi ani nechce věřit tomu, že by všichni kecali, kor když to jsou i celorepublikově známí veti. To s nima budu muset prodiskutovat a trochu si to nastudovat, protože onomu fungování různých ATB na různé "věci" jsem nikdy moc nerozuměl.
Použití antibiotik je jednou z cest, ale musel byste očkovat jehňata od 2. dne po narození, ale je třeba stanovit citlivost. Dobře na to zabíral linco-spektin, vankomycin.

No a co ted, rikate ze ted uz stejne nic nepomuze, takze bud preventivne ockovat nebo se zamyslet kde se co pokazilo, ne? a vyvodit dusledky.

napsal(a):
No. Borgal je potencovaný sulfonamid, který má výhodu prodlouženého účinku. Je to širokospektrální záležitost. Ničí to leccos, včetně těch kokcidií, bere to všechny možné anerobní i gram pozitivní anaerobní bakterie.
Ale nevěřím a nikdy nebudu věřit, že to nějak hne s enterotoxémií. Ze dvou důvodů: je to bakteriostatické antibiotikum, bakterie neničí, jen jim brání v množení, takže účinek je pomalý, a hlavně, nic není schopno zničit toxiny. Leda vyvázat antisérem, ale u nás je k dispozici jen tetanové, proti jiným toxinům nic.
Dobře, může to asi vymlátit střevní mikroflóru natolik, že to s sebou vezme i klostridie, které tam normálně jsou, a ty se tím pádem nemůžou přemnožit a nemůžou způsobit enterotoxémii. Je ale otázka, co to udělá, když borgal vysadíte. A taky je otázka, jestli by to zvíře onemocnělo, do jaké míry je to zásluha toho borgalu. A když už bude zvíře nemocné, tak ho nezachrání ani svěcená voda.

jahodapavel
napsal(a):
Použití antibiotik je jednou z cest, ale musel byste očkovat jehňata od 2. dne po narození, ale je třeba stanovit citlivost. Dobře na to zabíral linco-spektin, vankomycin.
Použití antibiotik je zrovna blbá cesta. to už se zkoušelo, viz antibiotické stimulátory růstu.
s vankomycinem bych se už vůbec moc nerozháněla, je to jedno z mála antibiotik, co funguje lidem na MRSA.

napsal(a):
No. Borgal je potencovaný sulfonamid, který má výhodu prodlouženého účinku. Je to širokospektrální záležitost. Ničí to leccos, včetně těch kokcidií, bere to všechny možné anerobní i gram pozitivní anaerobní bakterie.
Ale nevěřím a nikdy nebudu věřit, že to nějak hne s enterotoxémií. Ze dvou důvodů: je to bakteriostatické antibiotikum, bakterie neničí, jen jim brání v množení, takže účinek je pomalý, a hlavně, nic není schopno zničit toxiny. Leda vyvázat antisérem, ale u nás je k dispozici jen tetanové, proti jiným toxinům nic.
Dobře, může to asi vymlátit střevní mikroflóru natolik, že to s sebou vezme i klostridie, které tam normálně jsou, a ty se tím pádem nemůžou přemnožit a nemůžou způsobit enterotoxémii. Je ale otázka, co to udělá, když borgal vysadíte. A taky je otázka, jestli by to zvíře onemocnělo, do jaké míry je to zásluha toho borgalu. A když už bude zvíře nemocné, tak ho nezachrání ani svěcená voda.
Tak v takovýchto případech by ani nemělo cenu sahat po baktericidních ATB, ale do tohodle fakt nevidim, dík za reakci, fakt to s nima proberu, jsem zvědavej co se dozvím od nich.
napsal(a):
Tak v takovýchto případech by ani nemělo cenu sahat po baktericidních ATB, ale do tohodle fakt nevidim, dík za reakci, fakt to s nima proberu, jsem zvědavej co se dozvím od nich.
Tak výsledek jednání by mě zajímal a vůbec tenhle typ zkušeností...
My vakcinujem jehňata proti enterotoxemii už leta, myslím že chovat bez toho bych se už neodvážila...

Bekkky: S výsledkem jednání se podělím. Uvidíme čemu se doberem. Napadaj mě teď 3 co vím že ho ordinovali + Od 5.3. je tu u mě týdenní slezina asi 10 vetů i s jejich rodinama, tak už mám další téma večer ke skleničkám vína.

Aby sis to rano pamatoval... :).

Budu si psát poznámky
Dobrý den, před třemi týdny se nám narodila krásná dvojčátka, vše bez problémů, předevčírem jsme našli beránka ležet na zemi, byl prochladlý, tak jsme ho vzali domů zahřát a volali veta. Ten aplikoval antibiotika a vitamíny, jehně se za chvíli postavilo, dokonce začalo krásně pít. Dnes večer náhlé zhoršení, dostalo silné křeče a zemřelo. Taky přemýšlím nad příčinou, stalo se to poprvé.
Ovce chovám v salaši s přístupem ven. V salaších mají nastláno a seno dostávají venku v krmelcích - nakulíme balík a až sežerou nakulíme další. Ovce mají k dispozici min. liz pro přežvýkavce, do vody jsem před porody dávala kombisol, příkrm dostávají cukrovarské řízky s trochou vojtěškových granulí, oves, do toho křemelina, pivovarské kvasnice a teď momentálně nemám vitamix. Ovcí je 20 bahnic, k tomu jsou tři kozy a nyní 13 jehňat. Příkrmu dostávají velký kýbl na všechny. Jehňatům dávám kombisol a Lamb Aid (ale to až u těchto posledních narozených)
Rodit začaly kolem vánoc, všechna jehňata až na jedno živá, čilá, dostatečně napitá. První úhyny začaly někdy v půli ledna. První co umřelo, tak bylo 5 denní jehně od staré ovce, to jsem přičítala, že ovce asi neměla mléko i když jehně na nedostatek rozhodně nevypadalo. Ovce byla opravdu už stará 16let, výživový stav u ní už nic moc, jehně se mi začalo zdát takové smutnější, nahrbenější, tak jsem zkoušela ho dokrmit flaškou, ale nemělo vůbec zájem, bříško mělo napité a pilo od ovce a flašku odmítalo, při ranní kontrole druhý den bylo mrtvé.
pak byl pár dní klid a pak začaly jehňata umírat. Průjmu jsem si nevšimla ani u jednoho, prostě začalo být jehně smutné, nahrbilo se a do pár hodin umřelo.
Zpočátku jsem si myslela, že je zabíjí kozel - měla jsem ve stádě rohatého kozla. Důvod proč jsem si to myslela, byl, že jsem jedno jehně našla ležet umírající u krmelce a na zadních nožičkách měl trošičku krve, byl u něj kozel a šlapal po něm. Zároveň ten den v salaši bylo naříkající jehně, na pohled mu nic nebylo, jen hrozně naříkalo, bylo mírně nahrbené, pilo od mámy, ale bylo takové divné. Jsem si myslela, že ho taky nabral kozel, tohle jehně umřelo do hodiny co jsem ho viděla poprvné naříkat.
Nyní si tyhle příznaky spojuji s tou dyzentérii - krvácivý průjem, kolikové stavy...
Průběžně mi pak během 14 dnů pár jehňat umřelo, na některých jsem neviděla vůbec žádné projevy a jen jsem je našla mrtvé, u některých bych řekla, že byly smutnější, možná víc polehávaly, řekla bych, že i stratily svalovinu (prostě zchudly, ale ne v bříšku, ale celkově). Mrtvé jehňata bylo vidět, že dost slinila.
Po vánocích se mi narodily dvě jehňátka - jednomu mamina zemřela, takže jsem ho šoupla pod tu druhou maminu a protože mu nechtěla držet při kojení, tak jsem si je zavřela do boudy. Obě jehňata prospívala velmi dobře, rostla opravdu dobře, ovce se po měsíci udobřila a začala bez problémů kojit obě, takže jsem je po měsíci a půl pustila do stáda. Za dva dny bylo jedno z jehňat mrtvé a druhé bylo takové nakrčené a je doteď takové nic moc - žere, pije (ovce ho normálně kojí), ale vzhledově je to velké bříško a tělíčko takové nijaké. Takového jehňata jsou tam ještě 2 co jsou jen velké bříško a takové nic moc tělíčko, ale žerou, pijí a jedno jehně je takové dost chudé, prostě z něj lezou kostičky. Další jehňata jsou pěkná a silná.
Přestaly hynout ak koncem ledna/začátek února a byl klid.
Před třemi dny se narodily dvojčata - čilá, napitá, vše v pořádku. Druhý den bylo jedno jehně ráno zalezlé v rohu v krmelci v salaši, vyndala jsem ho, šlo se napít a zdálo se, že je v pohodě, ve tři hodiny odpoledne jsem ho našla na stejném místě už jen ležet a naříkat. Na dotek reagovalo bolestivě, bylo vidět, že má bolesti, hodně slinilo a bečelo, do večera bylo mrtvé...Druhé jehně není úplně OK, ale žije, chodí takové shrbenější, je i víc ubečené, ale zatím žije
to jsem pak už jela k vetovi, tady jsem našla zmínku o tom Covexinu. U veta jsem pořídila jak píši.
Dostala jsem Borgal a mám napíchat všechny včetně koz...jenže v letáku je, že se to nemá podávat březím zvířatům, tož nevím jestli to těm kozám dát. Zas mám strach, že mi ty kůzlátka taky pak umřou.

Slintání? Tak co kolibaciloza neboli Watery mouth disseases? Ale podle mě prostě enterotoxemie nějakého typu Béééé.

jahodapavel
napsal(a):
Vykydejte a vydesinfikujte stáj. Je možné, že máte někde v podestýlce ložisko. Ovcím se clostridie dostanou na struky, a při pití se nakazí jehňata.
To je dá se říct zbytečný. Pokud tam jsou tak se jich jen tak nezbaví, jsou kurňa hodně odolné a dospělá zvířata budou kadit další a další a jehňata to stejně někde nalížou.
Já bych asi taky do podestýlky teď nesahala, když, tak pravidelně častěji podestýlat a před podestláním vápnit. Vždycky je to o tom, co by teoreticky mohlo pomoct a pak jak to prakticky provést a ještě to nezhoršit. Pokud je v podestýlce ložisko, tak dyž se to začne kydat, roznese se to všude a dost těžko se to rychle zlikviduje (do porodů). Asi bych se to snažila spíš prostě oddělit horní vrstvu posypat desinfekcí a pak čistou kvalitní slámu. A dát krmítka, lizy i vodu tak, aby si do toho nekadily, a pořád kontrolovat. Protože když něco žere ovce máma, tak i jehňata stojí vedle a ochutnávají a tak si pořídí enterotoxemii.

Když už aspoň nějak desinfikovat, tak podestýlku třeba posypu Stalosanem nebo něčim takovym.
napsal(a):
Když už aspoň nějak desinfikovat, tak podestýlku třeba posypu Stalosanem nebo něčim takovym.
Ano, souhlas, jo a s tím očkováním, než je po očkování plná imunita trvá to určitě dýl než 2 týdny, tak to smysl mít nebude. To radši naočkovat jehňata ve 4 týdnech.

Než nastoupí jejich aktivní imunita, tak mají pasivní kolostrální imunitu ze které maj jehňata od očkovaných matek aspoň nějaké protilátky.

Jestli slintají a před smrtí vidíte nějaké příznaky - klostridiová enterotoxémie zabíjí sakra rychle - tak to bude spíš watery mouth. Kolibacilóza.