Úhyn jehňete

Suffolk (SF)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.2.2018 17:02
radekkkkkk

XXX.XXX.52.73

Dobrý den, bohužel nám v noci ve velkém mrazu porodila ovce jehně mimo její salaš. Jehňátko to nepřežilo , nikdy jsem neřešil podobný problém, pro to by mě zajímalo zda je možné ovci znovu připustit v blízké době, nebo musíme čekat do podzimu. Děkuju za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.2.2018 17:21

radekkkkkk napsal(a):
Dobrý den, bohužel nám v noci ve velkém mrazu porodila ovce jehně mimo její salaš. Jehňátko to nepřežilo , nikdy jsem neřešil podobný problém, pro to by mě zajímalo zda je možné ovci znovu připustit v blízké době, nebo musíme čekat do podzimu. Děkuju za rady.

To záleží na tom, co je to za ovce. jsou plemena ovcí s asezónní říjí, která lze připouštět celoročně a plemena s různě vyjádřeným sezónním anestrem, kdy se ovce neříjí a musí se čekat do podzimu.

25.2.2018 17:22
radekkkkkk

XXX.XXX.52.73

Je to suffolk.

25.2.2018 17:31

V tom případě máte pravděpodobně smůlu a do říje vám půjde až v srpnu.

25.2.2018 17:44
radekkkkkk

XXX.XXX.52.73

Děkuju za informaci.

25.2.2018 20:02

U ovcí to není tak, že do tří týdnů po porodu přijde do říje znovu?

25.2.2018 20:10

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
U ovcí to není tak, že do tří týdnů po porodu přijde do říje znovu?

Většinou ne. u většiny plemen ovcí je jistá sezónnost a ovce přicházejí do říje asi tak měsíc dva po slunovratu. pak se říjí a cyklus se opakuje každé tři neděle, u některých do prosince, u některých i do února, a pak konec a až zase od srpna.

25.2.2018 20:29

Děkuji za informaci. Další rozdíl mezi kozami a ovcemi.

26.2.2018 00:08

Data ber ale orientačně, protože jiný kraj jiný mrav. Co píše Bodlinka se píše v knihách, ale v praxi to umí být jinak. Chovatelům co tady maj berany celoročně ve stádě se to umí rodit ještě před Vánocema, ale co se koz týče, tak ty se tu rozprskávaj až tak v listopadu. Musel bych jim říje vyvolávat hormonama aby se mi rozprskaly dřív a to nechci, ale skončil jsem kvůli tomu s kozí ku. Ani lidi co chtěj skočit kozy mym kozlem a připouštěj na první říji, jezdí až v listopadu, takže to není jen nějaká moje anomálie. a už mi tu i v srpnu rodily jehnice texlů, u kterých jsem si najivně myslel, že mi v březnu nezabřeznou pokud je smíchám s velkym stádem, kde jsem měl i berana. a to jsou texelky známí svým silným anestrem. Holt příroda mívá občas jiné plány...

26.2.2018 08:33
přezdívka

XXX.XXX.105.195

V tom případě máte pravděpodobně smůlu a do říje vám půjde až v srpnu.

Minulý týden jsem připouštěla suffolskou ovci. Ostatní rodily a tahle byla jalová. Pak jsem si všimla, že kdyby to šlo, že se procpe k beranům do ohrady a to byla s beranem od 10. července do 24. prosince. Takže pokud to dopadlo mám v polovině července jehně.

26.2.2018 08:56

Data ber ale orientačně, protože jiný kraj jiný mrav. Co píše Bodlinka se píše v knihách, ale v praxi to umí být jinak. Chovatelům co tady maj berany celoročně ve stádě se to umí rodit ještě před Vánocema, ale co se koz týče, tak ty se tu rozprskávaj až tak v listopadu. Musel bych jim říje vyvolávat hormonama aby se mi rozprskaly dřív a to nechci, ale skončil jsem kvůli tomu s kozí ku. Ani lidi co chtěj skočit kozy mym kozlem a připouštěj na první říji, jezdí až v listopadu, takže to není jen nějaká moje anomálie. a už mi tu i v srpnu rodily jehnice texlů, u kterých jsem si najivně myslel, že mi v březnu nezabřeznou pokud je smíchám s velkym stádem, kde jsem měl i berana. a to jsou texelky známí svým silným anestrem. Holt příroda mívá občas jiné plány...

Ano, v praxi to umí být jinak. Sezónní anestrus je různě vyjádřený u různých plemen a i u individuálních bahnic. Taky si všimnete mého slova pravděpodobně (musíte počkat), to nebylo použito náhodou.

Ale porod před vánocema není nic divnýho, to je prostě beran ve stádě, který skočí první říji, ta může být třeba měsíc po slunovratu, typicky. Plus pět měsíců březosti, to je prostě normál věc.

Ale aby bahnice plemene, které není proslulé asezónní říjí, zabřezly v březnu, na to už se nedá spoléhat.

26.2.2018 09:47

Ve výsledcích jehňat z ku, kde jsou záznamy desítek tisíc narozených kusů se dá dost dobře kouknout na nějakou statistiku kdy se co narodilo, dá se to filtrovat podle plemen, různě seřazovat podle zvolených kriterií. Například na ekofarmě Balada se od října do listopadu 2016 narodilo 132 jehňat Suffolk s podílem krve vyšším než 75% a to už je nezanedbatelné číslo. Tzn připouštění probíhalo květen, červen a jak víme, tak v ekologii se říje uměle nevyvolávaj.

Ale bavíme se tu o houně. Jasný že máš Bodlinko v zásadě pravdu, ale když já posledně použil slovo "pravděpodobně" nebo "většinou" nebo takové nějaké slovo, tak si mi hned taky musela argumentovat tak, jako bych ono slovo vůbec nenapsal, tak se hned nečerti.

26.2.2018 10:21
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Beran stále ve stádě, tři roky po sobě roděj tři čistokrevný suffolky a dvě kříženky v únoru. Vlastně celých 6 let nám holky roděj v únoru. Hodil by se mi konec března spíš, rozmýšlím, zda letos nedat zástěrku. Ale náš berry se letos narodí nejdříve v polovině března. Tak možná holky obskočí později.

26.2.2018 11:26

No, vidíš, Kostěji, a u nás začíná kozí říje skoro vždycky koncem července nebo začátkem srpna. První kůzlata jsem měli 2x už 29. prosince. a teď už je říje zase, právě po porodech a ještě měsíc vydrží, minulý rok jsem měla další mladé koncem srpna, protože to právě zabřezla jedna koza-almara podruhé. Jak píšeš, jiný kraj, jiný mrav .

Přidejte reakci

Přidat smajlík