Uživatel s deaktivovaným účtem

Kdopak chovate? Premejslim ze bych vyzkousel jednu dve ovecky do naseho cirkusu :).
Jsou to chytrý ovce, velký obrůst hrubší vlny, stačí jim relativně skromná pastva, dobré paznehty, pohyblivé, odolné, trochu horší matky, ale to platí ve velkém stádu, v malochovu určitě bez problému. Jehňata odolná, rychle se staví po porodu a běhají. Nijak zmasilé, ale beránek z pastvy 8-10 měsíců má výborné maso. Dříve se prý někde dojily. Porody bez problémů. Dlouhověké.

Dekuju za popis :) to jsem si tak nejak nasel. Oslovil jsem parchovatelu ze sousednich kraju, ale zatim se nic nerysuje. Rad bych pomoh udrzet genofond kdyz by se jim u me darilo. Nejde o nejaky dotace, spis ze je to nase plemeno, jsme vlastne docela zahrnuty "migrantama" :).

Ovce neznám, ale v tomto máte mé sympatie. Věřím, že je potřeba neztratit a využít to, co tu máme dobrého.

Jamarov
napsal(a):
To byl jako vtip teď mi to tak vtipný nepřijde, kdyby se neřešilo to co se řeší, přemýšlela jsem o chovu českých plemen, jenže se mi zdají moc temperamentní, ale třeba to tak není. Líbí se mi všestranná užitkovost... Nemuset mít dvě plemena a nechtit zázraky.
Jsme na chovatelském fóru, ne politickém a obecně dost snášenliví a je to vtipné. Osobně mě občas taky považují za přistěhovalce, byť jen z Čech . Navíc migrují i zvířata, hmyz apod. a je to normální.
napsal(a):
Jsme na chovatelském fóru, ne politickém a obecně dost snášenliví a je to vtipné. Osobně mě občas taky považují za přistěhovalce, byť jen z Čech . Navíc migrují i zvířata, hmyz apod. a je to normální.
No právě migrace je přirozená a zachovávat vlastenectví taky a proto druhý příspěvek, přišlo mi to jakože politicky zaměřené a tak jsem to úplně nemyslela
Ale mastnackuv nápad když to vezmete politicky tak se mi to zdálo jako dobrý boj
No, Šumavky tak jsou myšlený, z mála udělají hodně. Jen je trochu problém, že jich je málo a tím nejde řešit nijak zvlášť třeba výběr dobrých matek..., prostě takovou tu udržovací selekci, aby se plemeno neměnilo a nekazilo. Mají výhodu, že jsou opravdu zdravé, kdysi jsme je měli a nezakašlaly, nezažila jsem u nich hnilobu, nebo jiný problém s paznehty, ani s parazity nebyla potíž. V menším chovu jsou naprosto nezdolné, dobře snáší výkyvy počasí, a jsou ideální pro takový ten klasický chov, pastva, seno, trošku jádra, sem tam jablko, řepa... trošku tvrdýho chleba, žaludy.
Takže jejich chov je záslužná práce...

Zadny podtexty nehledejte. Vsak jste si vsimli ze jsem od suffolku dospel ke kazdep pes jina ves ne? Ted mam v podstate kombi plemena a kombi x suffolk. Tak jsem premejslel a dosel k sumavsky ovci a chci jit do toho proto, ze jich je malo. At nam tady neco naseho zustane. Dyt o jaky plemena ke nejvetsi zajem u zacatecniku? Suffolk. Kdyz si hledaj info na netu tak jeden z prvnich clanku je na receptari chov suffolku.

scháníte jen, aby byla 100% šumavka, nebo aby měla původ?

Presne tak a ve vykupu nechtej o nicem jinym nez suffolk a texel ani slyset, aspon tady. Ale to me netrapi, naucim rodinu to zr... teda jist a nejakej vykup me muze...

napsal(a):
scháníte jen, aby byla 100% šumavka, nebo aby měla původ?
POP mit nemusi, je jasny ze pak nastupuje duvera v prodavajiciho, ale to riziko se da podstoupit. Prednost dam ale urcite POP i za cenu vyssi ceny.) Neco malo jsem koukal do ceho vseho se clovek musi zapojit kdyz se chce venovat genofondu a to ja si nejsem uplne jistej ze bych do toho sel, aspon ne hned. je tam i KU a to me je tak nejak proti srsti. A jelikoz jsem takovej trosku anarchista, tak prece co brani udrzovat cisty puvodni plemeno, aniz by se odebiralo a papirovalo.

zkusím se poptat, ale je to od Vás daleko, spíš to berte, že za zeptání a rozhození sítí člověk nic nedá

Urcite uvitam a dneska jsem si pri krmeni zrovna rikal, ze budu muset vyrazit dal nez za Rychnov nad Kneznou, kam me cesty za ovcema nebo masinama casto dovedou :).
napsal(a):
Urcite uvitam a dneska jsem si pri krmeni zrovna rikal, ze budu muset vyrazit dal nez za Rychnov nad Kneznou, kam me cesty za ovcema nebo masinama casto dovedou :).
Zkuste si najít na netu odkaz na farmu Michlovka(v Michlově Huti)a nebo Dušan Lehocký v Bystřici u Nýrska.Oba dělají geneticky čistou šumavku.

Dekuju za kontakty, uz mam vyhledano.