Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.3.2018 15:00
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Jak chytáte plaché kozy?
Jednou se mi podařilo Maličkou přesvědčit, že má hlavu prostrčit okem z vodítka aby se nazrala. Po druhé se prostě tohle opakovat nebude. Nevadí jí ani když mám Ponožku na klíně. Tomu se u mě líbí a běhá ke mě aby se ohřál a byl podrbany. Maličká ho zavolá a on na ni mekne a zůstává mi ležet na klíně.
Pointa je taková, že Maličká má viditelně stále plné veminko a chci ho zkontrolovat. A prostě ji nemůžu přesvědčit, že má spolupracovat. Tak teď doma sedím a potřebuju nějakou radu prosím.

4.3.2018 15:35
jahodapavel

XXX.XXX.168.150

Tedysek napsal(a):
Jak chytáte plaché kozy?
Jednou se mi podařilo Maličkou přesvědčit, že má hlavu prostrčit okem z vodítka aby se nazrala. Po druhé se prostě tohle opakovat nebude. Nevadí jí ani když mám Ponožku na klíně. Tomu se u mě líbí a běhá ke mě aby se ohřál a byl podrbany. Maličká ho zavolá a on na ni mekne a zůstává mi ležet na klíně.
Pointa je taková, že Maličká má viditelně stále plné veminko a chci ho zkontrolovat. A prostě ji nemůžu přesvědčit, že má spolupracovat. Tak teď doma sedím a potřebuju nějakou radu prosím.

kupte si pastýřskou hůl. (háček).

4.3.2018 17:37
Bekkky

XXX.XXX.224.41

tom.tady
Tedysek
A co takhle ve výběhu udělat ještě užší box, ze zadu otevřený a vysoký cca 125cm tak, aby se do něj ze strany dopředu dalo naložit krmení a jádro a až tam přijde, prostě jí tam zavřít a pak k ní vstoupit a zkontrolovat to vemínko, a zvykat jí, že se krmí tam a že při té příležitosti se s ní i manipuluje a časem se tam může i dojit, pokud to bude k tomu.
Za pár dnů si zvykne a sama tam půjde.

Jinak samozřejmě ta pastýřská hůl (hák) na zadní nohu funguje (nebo ta oboustraná i na krk), ale je třeba trošku trénovat a taky počítat s tím, že po čase, když zvíře vidí, že jdete s holí, zdrhá jak nejrychleji může.
Chodím s holí pořád, ale i tak ovce okamžitě poznají, když hůl dám do polohy, abych nějakou mohla chytit a zahájí ústup.

4.3.2018 17:44
Tedysek

XXX.XXX.49.14

No, budu muset vymyslet nějaký box a tam jí nahnat. Dát obojek a courací kus vodítka. Jinak to nevidím. :-/ Ale pochybuju, že sama vleze do uzavřeného prostoru. Ale zkusím to. Je tam dřevěné hrazení cca 120cm vysoké, to dělí stodolu na třetiny. Tak vedle toho na stojáka paletu a z vrchu dvě tři prkna, aby to drželo. Dopředu misku se žrádlem a prkno uprostřed co půjde vyndavat, aby šla koza jakože vypustit. Nevím, zkusím to tak nějak jednoduše vymyslet.
Ale jak jí tam nahnat, to netuším.

4.3.2018 17:49
Bekkky

XXX.XXX.224.41

Nenahánět, jen jí tam dát žrádlo a počkat. Jestli to vemeno nemá červený a hrbatý, tak se nic neděje a stačí to i zítra. Ale zahradila bych to teda něčím mohutnějším, než jedním prknem ze začátku. Kozy jsou převlečenej Houdini a dostanou se z kde čeho.

4.3.2018 17:56
lilo

XXX.XXX.201.210

dat tam kuzle... a zradlo... horsi je ze takle divoky holky pak skacou jak janci i po zdi.. takze jedine odhodlani ji pri nahance skocit okolo krku...

4.3.2018 18:05
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Takovej skokan teda nejsem. :-/ Ale zkusim tyč s okem. Pak ten box a pak jí začnu "drasticky" zmenšovat prostor a jediné východisko bude ten box. A pak bude lapena. Jak bude na obojku, tak už si snad poradím. Udělala jsem chybu, že jsem jí tenkrát ten obojek nedala. :-/.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.3.2018 18:05

Okolo krku ne, to vyklouzne, chytat za nohu a pak hned přehodit něco přes krk.

4.3.2018 18:07
Tedysek

XXX.XXX.49.14

No, je rychlejší než moje myšlenka, takže skákat po ní vyloženě fakt nebudu, nemělo by to smysl. Výsledek by akorát byl, že skočím přímo do zdi.

4.3.2018 18:09
lilo

XXX.XXX.201.210

zmensit prostor je zaklad... okolo krku je samozrejme nadnesene.. ale v pripade ze koza uz je ve skoku na zed to ani jinak nejde... pokud te pusti nekam k zadni noze tak nepozorovane chytit za ni.....

4.3.2018 18:23
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Za sebe mě vůbec nepustí. Na nejvejs zacouva zadkem úplně do rohu. Je rohatá a já mám své oči rada, takže skákat nechci. A i dost pochybuju o úspěchu mých skoků. Zkusila jsem i hodit ji to oko z vodítka na hlavu a marně. Neumím zjevně házet. jako poslední možnost je sehnat víc lidí a udělat prostě zábranu z lidí. No, držte palce ať to jde co nejméně násilně.

4.3.2018 18:37

Zjevně nemáš zkoušku z lasování ani jsi nebyla námořníkem.
Jestli ten malý pije z obou stran, bude to dobré a nenervujte se navzájem honěním. Je to prvnička, to nebude asi tak nutné.

4.3.2018 19:00
Tedysek

XXX.XXX.37.36

No nevím no, ráda mám pod kontrolou úplně všechno. takže až půjdu za chvíli krmit tak další pokus. smajlík

4.3.2018 19:40
lilo

XXX.XXX.201.210

hele nekdy zkratka kozy maji otok vemene ktery muze pretrvavat par dni...

4.3.2018 20:30
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Tak Maličká je na obojku a vodítku. Slovo rodeo to vystihuje přesně. Na hnusáka jsem ji u žrádla chytila za roh. Převlékla smyčku. Pak jsem ji nechala uklidnit a za účasti na dalším rodeu jsem ji vyměnila smyčku za obojek. Teď má na sobě i 5m vodítko. Ponožka nezklamal a účastnil se toho taky. Pletl se mi pod nohama, ale zvládli jsme to bez jediného kotrmelce. Sáhla jsem jen letmo na pravou půlku vemene a to je dost plný (asi jako měla Líza před dojením), ale není nijak extra teplé. Zítra zkusím druhou část vemene. Zítra udělám box a bude to bez rodea a hotovo.
Díky moc všem za rady. smajlík

4.3.2018 20:35

To jsme tedy nečekali, tu rychlost, s jakou jsi do toho šla. Bacha, aby se do toho vodítka nezamotala, ale asi ho máš nějak smotané... To já jen tak pro jistotu, už tu někde takové katastrofy byly.

4.3.2018 21:13
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Už takhle byla na začátku a zvládla to. Nemá se kam zamotat. Musí to tahat za sebou, jinak je to k ničemu. Protože bych na to nedosáhla. smajlík
Takže zítra ji letmo sáhnu na druhou půlku a začnu navykat na box. Pozitivní je, že po tom rodeu si vzala z ruky slupky z mrkve. Tak to tak hrozný nebude. smajlík tím definitivně končí moje jakákoliv manipulace s rohama snad. Už jen v květnu značky. A to snad bude natolik navyklá, že to zvládneme s lepší manipulací.

5.3.2018 09:05
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Tak mi v noci někdo ukradl Maličkou i s panem Ponožkou!

5.3.2018 09:19
kačíkačka

XXX.XXX.58.76

Tedysek napsal(a):
Tak mi v noci někdo ukradl Maličkou i s panem Ponožkou!

To snad nééé

5.3.2018 09:28
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Jo jo. A ani naše psy ani sousedovic pastevce to nevzbudilo.

5.3.2018 09:56
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Někdo musel vyloženě čekat až bude s kozou možná manipulace. A jak dostala vodítko, tak jí odvedli. Neměla kudy utéct. A musela v tom účinkovat žena, protože chlapů se bála a byla zvyklá jen na mě. S chlapem na vodítku by dost bojovala a takové známky ve stodole nejsou. Dokonce museli i narovnat koš se senem, ten se převrátil při včerejším rodeu a sama koza by ho nenarovnala.
Je to hrozný, kdo mohl ukrát kozu se čtyřdenním kůzletem.
To ještě, že jsme nestihli sehnat to telátko. To bych měla asi infarkt.
Takže teď čekám až přijedou policajti a zkusíme um mého bígla, jestli zvládne jít po stopě kozy.

5.3.2018 10:01
Andrýsek3

XXX.XXX.55.76

Bože, co to je za lidi. Nemáte tip na někoho?

5.3.2018 10:10
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Andrýsek3 napsal(a):
Bože, co to je za lidi. Nemáte tip na někoho?

asi milion tipů. Ale zjistila jsem dneska, že už jednou před lety tu nekdo ukradl kuzlata. A když zjistil, že několikadenní kuzlata potřebujou mámu kozu a maso na nich není, tak je vrátil do ohrady do křoví. Od té doby dotyčný kozy nechová a v ohradě má plemenného býka Angus a zlého berana. Tak asi tak. A můj nejžhavější tip byl zavržen s tím, že by se už ráno vědělo, že si dotyčný přitáhl na pozemek kozu. Projela jsem i inzerce a nikde nic není. Dneska člověk nemůže mít zvířata ani na statku. To ještě, že tam nebyly holky obě dvě.
A jestli se nenajde, tak mě asi přejde chuť chovat cokoliv. Protože člověk se s tim piplá, stará se o to a když přijde úspěch nebo aspoň radost, tak mu to seberou.
Tady po vesnici lidi začali kupovat kamery a alarmy do baráku. Psi na to už nestačí. Protože jak bylo vidět před 14 dny, otrávili tu obrovského ovčáka a 2 obrovský kočky (norská lesní a maxi britka). Bych těm lidem usekala ruce!

5.3.2018 10:38
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Tak už se našla. Schovala se tak, že ji ani psi nenašli. Uf.

5.3.2018 11:07

Hurá. To je to nejlepší, co se mohlo stát. A můžu se zeptat, jak jste ji teda našli? Čekám humornou historku . To je prima, tu nikdo neukradne, ta se umí schovat .

5.3.2018 11:29
Tedysek

XXX.XXX.49.14

No, jdu ráno krmit a Maličká nikde. Ani se neozývala. Vodítko nikde a stopy po vodítku nikde. Tak jsem volala policii, místních jsem se ptala a nic. Vytáhla jsem bígla, že zkusí stopu. Bígl za stodolou stopu okamžitě ztratil. Asi 15m za naší záhumenkou ale našel stopu. Chvilku mi trvalo, než jsem poznala, že je to stopa srny a ne kozy. Tak jak jsem se vracela se psy už na volno, ti hledali v kóji kde koza bydlí a já na druhé straně ještě jednou. V pravé třetině bydlí Maličká s Ponožkou a v levé třetině jsou naskládaná 6m prkna na zátop. No a Maličká s ponožkou podlezli ta prkna hezky celá, proto se schovalo i 5m vodítko, a leželi v rožku a spokojeně odpočívali. Takže jak jsem tam hledala, tak se Maličká postavila s výrazem "Tak kde máš to jídlo?". Takže jsem odvolala policii, nakrmila kozu a všem jsem zase oznámila, že koza je doma.
Budiž mi to ponaučením. Budeme dělat nová vrata do stodoly s pořádným zamykáním a pořídíme kameru za stodolu, aby se vědělo kdo tam jinak obchází baráky.
Ano, koza je malý Houdini a jak se pod ty prkna vlezla netuším. Každopádně kóje je už zavřená a brzo zvedneme hrazení i u Maliččiný kóje, aby bylo úplně odolné proti útokům a opravím vchod do kóje a taky na zámek. No, poučená jsem až až.

5.3.2018 11:41
lilo

XXX.XXX.201.210

znamka toho ze stodola je ji velka a potrebuje nejake ustrani kam netahne... kde se muze skrcit ke svy ponozce a to teplo ktere vyda a vydejcha je oba zahreje... hezka story... kde zijes tedysku smim li se zeptat... ja trebas na zlodeje neverim / mam pocit ze si je tim neprivolavam.. zabezpeceni zadny nemaji co ukrast... ale jinej kraj jinej mrav...

5.3.2018 11:46

Moc milý příběh. Počkej, ještě bude spousta takových dobrodružství, která zažiješ s kozami. A po letech si vzpomeneš, jak jsi tam lítala zběsile a představovala si, co se s nimi asi někde děje. A ony potvůrky byly úplně v pohodě. Svět není tak zlý, jak si někdy myslíme.

5.3.2018 11:46
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ziju na Rakovnicku. Každý druhý tady na vesnici má bohužel zkušenost se zloději. Já bohužel už dvě. První byla krádež kreditky a hotovosti v dolarech překračující 5tis. Druhá někdo mi z baráku z kabelky ukradl zásnubní prstýnek který jsem díky sádře na ruce musela sundat. Tak proto mě hned jako první napadlo, že je někdo ukradl. No, stodola je větší, ale už je tu nad nulou a i v mrazech tam měli takovou teplotu, že já jakožto člověk co mu byla zima i v tropech na rovníku jsem se tam neklepala zimou. Každopádně jí prostor tak či onak zmenším. a tam kde jsou prkna, tam půjde Líza a pak se s Ponožkou prohodí a holky budou u sebe s možností jít ven a kozel uvnitř v kóji a budou se střídat. :).

5.3.2018 11:47
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Moc milý příběh. Počkej, ještě bude spousta takových dobrodružství, která zažiješ s kozami. A po letech si vzpomeneš, jak jsi tam lítala zběsile a představovala si, co se s nimi asi někde děje. A ony potvůrky byly úplně v pohodě. Svět není tak zlý, jak si někdy myslíme.

No, ale někdy je i daleko horší. Ale tak s tím se musí trošku počítat. No nic, valim do práce. :).

5.3.2018 11:50
dad

XXX.XXX.225.133

no hurá, teď si dejte panáka na uklidněnou, koza je koza, na tu nikdo nemá, do deseti let si zvyknete , alespoň víte, že Vaše srdíčko ještě něco vydrží , tak a teď pohodu a nohy nahoru

5.3.2018 11:55
profesor1

XXX.XXX.202.14

Ukrást živou kozu i s kůzletem? ? ? Jedině by byla němá

5.3.2018 12:05
dad

XXX.XXX.225.133

profesore - profíci se najdou všude , kdo ví jak na to odvede i plemennýho berana a tvrdí, že šel tímhle směrem

5.3.2018 12:22
profesor1

XXX.XXX.202.14

Jestli teda profíkům stojí za to jít do dvora kde jsou psi kvůli malé koze s prťavým kůzletem. A pokud by tam šel břídil, tak kůzle dokáže ječet jak syréna, tak že by zburcovalo místné SDH

5.3.2018 12:30
Tedysek

XXX.XXX.119.147

No jo, jenže naši psi do stodoly nesmí a do stodoly šikovný člověk vleže z venku a nemusí přes psy. A pokud vezme někdo kozu na vodítku tak ji kůzle bude následovat. A můžu tě ujistit že jejich jekot není slyšet pro psy na dvůr že by začali i psi řvát. smajlík

5.3.2018 12:32
Tedysek

XXX.XXX.119.147

dad napsal(a):
no hurá, teď si dejte panáka na uklidněnou, koza je koza, na tu nikdo nemá, do deseti let si zvyknete , alespoň víte, že Vaše srdíčko ještě něco vydrží , tak a teď pohodu a nohy nahoru

No, panáka si nedám, ale večer půlku frisca asi snesu. Ještě teď se klepu. Mi dala teda čůza. jsem jí pak vyhrožovala gulášem.

5.3.2018 12:36
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

No sláva.
Mě teda zaráží ta story s prstýnkem. K vám zloděj vlezl do domu, našel vaši kabelku, kde našel prsten a odešel? Neztratil se spíš? Kdo by vůbec věděl, že máte prsten v kabelce, nebo by nevzal něco jineho.

5.3.2018 12:51
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Moji známí, Třebotov u Prahy, neděle 11 dopoledne, klíč v zamčených, částečně prosklených dveřích zevnitř. Doma dvacetiletá dcera majitelky, (ta si odskočila na mmnt k rodičům na druhý konec vsi), právě sedící na toaletě. Slyší rozbití skla ve dveřích, pak rychlé kroky po domě, má strach, ani nedutá, zvuky z obýváku, hrdinně spláchne, v obýváku najde otevrené okno do zahrady. Nikde nikdo. Ztratily se prstýnky, nejaké peníze, cenné drobnosti, které jde rychle sebrat. Policajti dojeli, zapsali, nic nevyšetřili.
Totéž u mé zákaznice v Praze, jen v noci, spala s manželem v ložnici, mezitím se ztratilo obdobné i z kabelky. Tak asi tak.

5.3.2018 13:03
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Andrýsek3 napsal(a):
No sláva.
Mě teda zaráží ta story s prstýnkem. K vám zloděj vlezl do domu, našel vaši kabelku, kde našel prsten a odešel? Neztratil se spíš? Kdo by vůbec věděl, že máte prsten v kabelce, nebo by nevzal něco jineho.

No jo, to víš. A můžeš vědět na túry kdo to byl a už to stejně neziskas zpet. Zajímavé je, že dva stříbrné prstýnky tam nechal. Hold ten jeden byl s kamenem...

5.3.2018 14:03
dad

XXX.XXX.225.133

profesor1 napsal(a):
Jestli teda profíkům stojí za to jít do dvora kde jsou psi kvůli malé koze s prťavým kůzletem. A pokud by tam šel břídil, tak kůzle dokáže ječet jak syréna, tak že by zburcovalo místné SDH

nepsal jsem, že Tedýsčinu kozu ukradli profíci
psal jsem, že profík ukradne co se mu zamane
je konec zimy, hlad, venku zamrzlo, že ani kořínky nejdou vyhrabat a maso je maso, kousek od nás od té doby co tam zřídily ubytovnu pro sociálně potřebné se ztrácí po chlévech každou chvilku něco, nejsou to profíci, ale sežerou i psa

5.3.2018 18:27
Bekkky

XXX.XXX.224.41

No, tak to čtu, to je teda story...
Hlavně že se s tím vodítkem nikde nezasekla a neublížila si. Pozor i na toho malého, jak běhá pod kozou, taky by se mohl do vodítka zaplést.
Jo, vím že na Rakovnicku co není přivařeno ke dvěma kolejnicím zmizí...
Tam se nedaj ani na podzim nasbírat padaný jablka pro kozy, všechno je pryč...

5.3.2018 19:59
Tedysek

XXX.XXX.37.36

No Ponožka je v pohodě. To vodítko je otestovany na psovi. Je pogumovaný a jen tak se jakoby víc jak o 90° samo neohne a okolo všeho snadno "projede".
No, třešně, houby a šípky tu sbíráme snad jen my. Teda houby máme z půlky lesa okolo Svatého Huberta kam snad nikdo nechodí. :) Jablka ani netuším kde tu rostou. Škoda, brala bych taky.
Ale jako jo, přítel už koukal po fotopastech a já už začala domlouvat setkání s truhlářem, aby udělal nová vrata. :)Ještě odpoledne skočím do sběrného dvora aby mi schovávali cokoliv 3m na stavbu ohrady. smajlík

7.3.2018 19:04
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Tak mi poraďte prosím. Jak vysoko mám hradit kóje ve stodole, aby to udrželo kozu uvnitř? Myslím i období kdy bude probíhat odstav Ponožky a než Ponožka doroste do porážky a holky by prskaly. Budou 2m stačit nebo ještě výš? A jaké mezery mezi latema budou stačit? Obě holky jsou rohaté tak i aby se tam nezasekly. smajlík

A hlásím, že Ponožkovi je na hlavě videt, že rostou růžky. smajlík

7.3.2018 19:19
dad

XXX.XXX.225.133

mělo by stačit 150 cm, záleží na možnostech rozběhu a odrazu
dospělcům by stačily mezery do patnácti cm, tou se ale Ponožka momentálně v pohodě protáhne, pro něj mezera do deseti cm
mladé rohaté kozy se mi občas chytily do ok 15 x 15 cm,15 x 30 cm pro dospělé kusy v pohodě, pro kůzlata je to ale probíhačka
boxy bych radši udělal z plného materiálu.

7.3.2018 19:24
Tedysek

XXX.XXX.54.130

dad napsal(a):
mělo by stačit 150 cm, záleží na možnostech rozběhu a odrazu
dospělcům by stačily mezery do patnácti cm, tou se ale Ponožka momentálně v pohodě protáhne, pro něj mezera do deseti cm
mladé rohaté kozy se mi občas chytily do ok 15 x 15 cm,15 x 30 cm pro dospělé kusy v pohodě, pro kůzlata je to ale probíhačka
boxy bych radši udělal z plného materiálu.

Mám do 1,2m plné hrazení. Do vchodu jsem dala paletu momentálně. Jde mi o to nad tím plným hrazením. smajlík rozběh asi 4-6m. Nepoznám to podle oka. Jsou tam trámy až ke střeše asi po 3m. Takže na ty trámy pritlucu latě a teď jde právě o to jaké rozestupy tam udělat. :) Ať můžu objednat materiál. Zjistila jsem, že prkna který k tomu měly sloužit jsou na prd (napadené Tesaříkem a cervotocem.).

7.3.2018 19:35

Praštilo mě tohle vlákno do očí, protože budeme mít možná podobnou kovbojku. Ale s něčím, s čím vůbec nemám zkušenost.

Známá nějak podědila statek i se zvířectvem, kterého se potřebují co nejrychleji zbavit. Nevím, co vše tam mají, každopádně přišla k manželovi s dotazem, zda neví o někom, kdo by chtěl 15 indických běžců. (shodli jsme se, že jedlí jistě budou - drůbež nechovám, nemám na ní prostor, ani chovat nechci - maximálně dočasně, než se spotřebují tito...).

Nový dodatek je, že si je ale musíme chytit. Což samozřejmě nevím, kde to je a jaké tam budou podmínky, každopádně předpokládám, že se nikde nenocují, že prostě žijí přes den na dvoře, tedy představa, že je nalákám na žrádlo někam do místa, kam půjdou zavřít, je asi nesmysl.

Jak se tedy chytají "divoké kachny" na prostoru uzavřeného dvora?
Předem děkuji za nápady. Ještě to zkusím na drůbeži, ale tady jsou nápadití lidé, tak jsem to zkusila i zde

7.3.2018 19:36
dad

XXX.XXX.225.133

nad 120 cm stačí latě po 30 cm
roztoužený dospělý kozel spíš protluče díru tou paletou
když Ponožku zužitkujete do čtyř měsíců tak si s tímhle nemusíte lámat hlavu.

7.3.2018 19:59
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Praštilo mě tohle vlákno do očí, protože budeme mít možná podobnou kovbojku. Ale s něčím, s čím vůbec nemám zkušenost.

Známá nějak podědila statek i se zvířectvem, kterého se potřebují co nejrychleji zbavit. Nevím, co vše tam mají, každopádně přišla k manželovi s dotazem, zda neví o někom, kdo by chtěl 15 indických běžců. (shodli jsme se, že jedlí jistě budou - drůbež nechovám, nemám na ní prostor, ani chovat nechci - maximálně dočasně, než se spotřebují tito...).

Nový dodatek je, že si je ale musíme chytit. Což samozřejmě nevím, kde to je a jaké tam budou podmínky, každopádně předpokládám, že se nikde nenocují, že prostě žijí přes den na dvoře, tedy představa, že je nalákám na žrádlo někam do místa, kam půjdou zavřít, je asi nesmysl.

Jak se tedy chytají "divoké kachny" na prostoru uzavřeného dvora?
Předem děkuji za nápady. Ještě to zkusím na drůbeži, ale tady jsou nápadití lidé, tak jsem to zkusila i zde

Hele a proč by nešla udělat ohrádka jako na ovce? A tam lovit podberakem na ryby? Takhle loví odchytovka si myslím.

7.3.2018 20:02
Tedysek

XXX.XXX.54.130

dad napsal(a):
nad 120 cm stačí latě po 30 cm
roztoužený dospělý kozel spíš protluče díru tou paletou
když Ponožku zužitkujete do čtyř měsíců tak si s tímhle nemusíte lámat hlavu.

Já mám představu Ponožku picnout tak v srpnu/září. Uvidím jestli se mi nebude hodit jako kozel k Líze nebo budu hledat konkrétního (líbí se mi wllisersky). Ponožka bude bydlet v druhé kóji a tam jsou normální vratka. Vratka budeme dělat i místo palety. Tak jestli 30cm stačí tak paráda. A ještě jak vysoko to táhnout?

7.3.2018 20:10

Tedy, ty walliserky jsou i ovce i kozy fakt hovada. To na tu zakrslou, potažmo na menší dojku, by bylo maso Zrovna jsem dnes zase tak z dáli pozorovala ty svoje dvě bubačky a říkala si, že je to fakt jak miniponík, když je to ve vlně. Těším se, až se trochu oteplí, abych je mohla zase ostříhat. Když jsou zarostlé, vypadají ještě větší, než ve skutečnosti jsou.
Výhoda wall.koz je ta, že kozlíci se už v inzerci docela vyskytují. Je jich velký odpad skrze špatnou barevnost, tedy se dají sehnat za docela slušné peníze (předpokládám, že se nebavíme o pořizování kozla s POP).

7.3.2018 20:19
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Tedy, ty walliserky jsou i ovce i kozy fakt hovada. To na tu zakrslou, potažmo na menší dojku, by bylo maso Zrovna jsem dnes zase tak z dáli pozorovala ty svoje dvě bubačky a říkala si, že je to fakt jak miniponík, když je to ve vlně. Těším se, až se trochu oteplí, abych je mohla zase ostříhat. Když jsou zarostlé, vypadají ještě větší, než ve skutečnosti jsou.
Výhoda wall.koz je ta, že kozlíci se už v inzerci docela vyskytují. Je jich velký odpad skrze špatnou barevnost, tedy se dají sehnat za docela slušné peníze (předpokládám, že se nebavíme o pořizování kozla s POP).

Ona Líza není žádný drobek. Náš pes má v kohoutku 70cm a Líza je rozhodně větší. A stoprocentně má víc jak 50 kg... Viděla bych to odhadem na něco mezi 60 a 75kg. Četla jsem právě, že wall kozy jsou kombinované na maso a mléko. Tak by dcera takového spojení mohla dojit, mít kozlíka na maso a navíc mít kožich na zpracování. Ale jako fakt nemám tušení jakým způsobem by fungovala genetika. Bohužel o chovu čistokrevném, s POP, nároky na POP a KU a tak... K tomu jsem ještě informačně "nedorostla". Tam to asi nebude tak brutální jako u psů... Tak se snažím jen jak teď umím. smajlík a chci časem objet pár chovatelů čistokrevných plemen a vybrat další členy naší rodiny... Ale jako fakt o tomhle směru chovatelství vím prd. Ale vím, že co se u nás narodí to tu taky zůstane...

7.3.2018 21:48

hhippie, mně se nezdá, že by kachny nechodily nikam spát. Obvykle se někam společně schovávají nebo se aspoň někam nacpou, kde by byla v bezpečí. Takže mám bláznivý nápad překvapit je hodně brzy ráno a hodit na ně síť. Dcera chytala nějakou drůbež tak, že na ně hodila deku a pak na ně skočila.

8.3.2018 20:01
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Tak jsem na to přišla. Poskytnu Maličkou na převýchovu. Kdo si chce posbírat více zkušeností? Maličká se rozhodla, že mě bude asi nenávidět. sotva se nechá teď podrbat na čele. Natož aby jsme se dostali k dojení.
A za to Líza doslova kvete. Miluje jemné seno co jí teď dávám a rochni se v něm jak jen může. A všechno do posledního stébla sežere. Dokonce i co jí upadne od tlamy tak sežere a pěkně kyne.

8.3.2018 20:17

No tak Maličkou na čele nedrbej. Je mladá, odtržená od stáda a pořád ještě sama zavřená, naštěstí už má kůzle. To není jen tak. Udělala bys pro ni to nejhorší, když ji teď zase šoupneš někam jinam, pokud to myslíš vážně. Všímej si hezky Pana Ponožky, nos jí něco dobrého a bude to dobré. Bylo by možné i vzít ji ven, když už ji máš na tom vodítku ?

8.3.2018 21:06
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Možný to bude až tu nebude takové bahno. Nevím jak u tebe, ale tady dneska padaly kroupy, včera pršelo... No fuj. A do toho slunko a roztál všechen led. Takže tráva není žádná a místo trávníku je bahno. No prostě blé.

8.3.2018 21:12
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Jenom je mi to tak nějak líto. Jsem tak hodný člověk a většinou si ze mě dělají zvířata terč (hromosvod) nebo si že mě dělají dobrý den. Na tohle nejsem zvyklá. Nevidím jediný důvod proč by se mě mělo jakékoliv zvíře bát. Dokonce i s těma kralikama se už normálně "domluvím". A ona se mě furt tak histericky boji. A mě to mrzí.
Edit: a nikam ji nepovezu. Jen asi potřebuju tak nějak vědět, že tohle nebude konečný stav a jednou se to zlepší.

8.3.2018 21:46

Ona má důvod se Tě bát. Tys ji odvedla od stáda a zavřela. Psala jsem Ti, že mám kozu, která byla půl roku jen uvázaná v chlívku a trvalo jí další rok, než mě nechala na sebe sáhnout. Prostě to trvá. Pravděpodobně se to zlepší, dál si hlaď Ponožku a choď tam. A pokračuj stejně jako dosud. Až bude počasí, vezmi ji ven a dej obě kozy dohromady. Taky kůzlata obou koz budou ráda pohromadě. Jinou cestu asi nemáš, leda bys ji snědla, ale to je škoda, nevypadá špatně a dobře porodila i jako prvnička, dobře se stará.

8.3.2018 22:06
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Sníst ji nechci, to ne. Máš pravdu, má se proč bát. Netušila jsem, že to může trvat až takhle moc dlouho. Tak to potom měla warp rychlost když před porodem jsem sáhla až do půlky zad.

8.3.2018 22:08

Jo, přesně.

8.3.2018 22:20
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Tak už mi to začíná být krapet jasnější. Děkuji smajlík

8.3.2018 22:43
Bekkky

XXX.XXX.70.248

Tedysku, stádo jsem vystřídala několikrát a než kozy nebo ovce získají důvěru, trvá to většinou takhle:
Úplně ze začátku, něž vůbec vezmou v úvahu, že s nimy je jiný člověk, jiný pes, nebo že se jim změnil režim atd. to trvá tak 14 dní. Pak si tak dva měsíce zvykají a už nemají takový strach a než získají důvěru je třeba, aby s nimy člověk prožil zimu, kdy je ve stáji krmí, ošetřuje, třídí občas utrousí něco dobrého, pomůže s porodem, vyprostí jehně ze šprušlí.
No a pak k jaru se už občas některá odváží se nechat pohladit, veme si chleba z ruky...
A pak přijde léto, jdou na pastvu a tam zase trochu zdivočí, ale už ne zcela. A každý rok je to o kousek lepší.
Když se dojí, nebo v malochovu to jde většinou rychleji.
Tak tedy tak... nepropadejte hned zoufalství.

8.3.2018 23:07
Tedysek

XXX.XXX.54.130

To je jenom přechodný stav u mě, naštěstí. :) Jenom se furt snažím a vidím malé výsledky na množství moji snahy. Ale nechci ji ani prodat ani sníst... M:) zimu máme tak nějak za sebou, vysvobození kuzlete už dvakrát. Dobroty nosím 2x denně, prosedim tam tolik času co se psy prochodim venku,... Tak asi potřebuju připomenout, že zvykani kozy je prostě slimejsi rychlostí. :) Se z toho vyspím a ráno se zas budu pokoušet. :).

9.3.2018 09:00
profesor1

XXX.XXX.202.14

Tak udělejte terapii šokem. Kozu chyťte, přitiskněte rukou kolem krku k sobě a druhou dávejte nějaké dobroty. Ale opravdu dobroty. A mluvte přirozeně. Žátné ťuťu ňuňu. Mějte ji přitisklou alespoň pět minut. Koza musí vycítit že jste ŠÉFka a zároveň že jí neublížíte. Pak ji dejte větší kus té dobroty. Pusťte spíše prudce než pomaleji a jděte hned pryč, aniž by jszte se na ni otočila - odejděte a neotáčejte se! ! ! Tohle dvakrát-třikrát denně a za týden bude stopro velký pokrok.
Ale opravdu nesmíte být u toho vyplašenější než koza. Protože dva vyplašenci jsou... víc než jeden
Ještě jednou zdůrazňuji - ODEJDĚTE RÁZNÝM KROKEM A NEOTÁČEJTE SE! Z toho bude koza ze začátku zmatená a to zabírá.

9.3.2018 10:10
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tedysku, jak dlouho tu kozu máte?
My si nejdřív vzali kozlíka na "dokrmení" a snězení. Říkala jsem - nechci kozla, chci kozu! A chovatel jednu volnou měl... Tak jsme přivezli pár (dokonce sourozence). Pak si říkám - no jo, ale to je na prd, kozel se za měsíc porazí a koza bude sama, to musím mít druhou a aby si na sebe zvykli, tak nejlíp hned... Tak jsme vyrazili do akce podruhé a přivezli o měsíc starší kozičku ze stejného stáda, kterou chovateli shodou okolností zrovna vrátil druhý "chovatel" - měl ji týden a prý koza furt řve... Nevím, co s ní ten dotyčný během toho týdne, co ji měl, dělal, ale očividně nic pěkného, protože na tu kozu (resp. kůzle!) se nedalo PŮL ROKU sáhnout! Jakmile jsem se přiblížila, byla schopná běhat po zdi... Trpělivým snažením, pamlsky apod. jsem opravdu až po půl roce dokázala na kozu sáhnout jedním dvěma prsty, spíš to byl takový "dotek omylem" přes tlamku, když jsem jí něco podávala... Dnes už je to o poznání lepší, ale stále je plachá a není to žádný mazel do náruče, jako ta druhá (vlastně první, co jsme přivezli spolu s kozlíkem), kterou jsem tehdy "ochočila" za dva dny a dneska je až vlezlá...

9.3.2018 10:14
Tedysek

XXX.XXX.119.147

No tak to asi nedám. Jednak i s vodítkem je celkem masakr se přiblížit natož ji držet kolem krku a nenechat si vypíchnout rohem oko. Budu se učit být hold trpělivější a mlíko bude letos jen od Lízy no.

9.3.2018 10:17
Tedysek

XXX.XXX.119.147

xchipsy napsal(a):
Tedysku, jak dlouho tu kozu máte?
My si nejdřív vzali kozlíka na "dokrmení" a snězení. Říkala jsem - nechci kozla, chci kozu! A chovatel jednu volnou měl... Tak jsme přivezli pár (dokonce sourozence). Pak si říkám - no jo, ale to je na prd, kozel se za měsíc porazí a koza bude sama, to musím mít druhou a aby si na sebe zvykli, tak nejlíp hned... Tak jsme vyrazili do akce podruhé a přivezli o měsíc starší kozičku ze stejného stáda, kterou chovateli shodou okolností zrovna vrátil druhý "chovatel" - měl ji týden a prý koza furt řve... Nevím, co s ní ten dotyčný během toho týdne, co ji měl, dělal, ale očividně nic pěkného, protože na tu kozu (resp. kůzle!) se nedalo PŮL ROKU sáhnout! Jakmile jsem se přiblížila, byla schopná běhat po zdi... Trpělivým snažením, pamlsky apod. jsem opravdu až po půl roce dokázala na kozu sáhnout jedním dvěma prsty, spíš to byl takový "dotek omylem" přes tlamku, když jsem jí něco podávala... Dnes už je to o poznání lepší, ale stále je plachá a není to žádný mazel do náruče, jako ta druhá (vlastně první, co jsme přivezli spolu s kozlíkem), kterou jsem tehdy "ochočila" za dva dny a dneska je až vlezlá...

Maličkou mám od 30.12. je z volného chovu a nikdo se nikdy ani nepokoušel ji chytat a drbat. Takže tak no. Není zvyklá vůbec na lidi.
Lízu mám od listopadu a ta je naopak až moc mazlivá. Ale to nevadí.

9.3.2018 10:49

Tedysek napsal(a):
No tak to asi nedám. Jednak i s vodítkem je celkem masakr se přiblížit natož ji držet kolem krku a nenechat si vypíchnout rohem oko. Budu se učit být hold trpělivější a mlíko bude letos jen od Lízy no.

Ta profesorova rada je dobrá, ale asi nejsi dost rázná. Tak si vezmi potápěčské brýle .

9.3.2018 11:11
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Ta profesorova rada je dobrá, ale asi nejsi dost rázná. Tak si vezmi potápěčské brýle .

Takové věci nemám. Hele zkusím to ještě po dobrém. Vypadá to, že tu bude brzo zase hezky. Tak ji budu tahat po venku, venku nosit Ponožku a tak... Smirim se s letošním dojením jen Lízy a když ani na příští rok po kuzleti to nepůjde tak hold bude jen na produkci jatečních kůzlat. Asi to nebudu lámat přes koleno. Za týden zkusím seznámit holky a uvidím jestli pak od. Sebe něco neokoukaji.

9.3.2018 11:23

To měl být spíš vtip. Abys neházela flintu do žita. Hlavně ji netahej doopravdy , jenom poponášej Ponožku, abys ji za ním dostala. Dojení se někdy musí koza naučit tak, že jí přivážeš jednu nebo i obě nohy, hlavu a ještě ji někdo drží a drbe. A stejně převrhne kbelík. A pak je z ní za čas andělská koza, co stojí, ani se nehne.

9.3.2018 12:29
lilo

XXX.XXX.201.210

Tedysek napsal(a):
Maličkou mám od 30.12. je z volného chovu a nikdo se nikdy ani nepokoušel ji chytat a drbat. Takže tak no. Není zvyklá vůbec na lidi.
Lízu mám od listopadu a ta je naopak až moc mazlivá. Ale to nevadí.

tak tedysku.. ja ti teda reknu jak to mam... prvni kozu z divokyho chovu jsem si privezla 2011 chytali jsme ji tam tenkrat u krmelce v takove voliere i se stropem... manzel ji chytil... a takovejch vytrestenejch koz tam bylo asi 5... byla mrnava nakryta podrazena ne starsi jak 9 mesicu... privezli jsme ji domu... vubec jsme se ani nepokouseli ji vypoustet do nejakeho velkeho prostoru zavrela jsem ji tenkrat do chlivku asi 2,5x 1,5... prvni tyden nezrala vubec... kdyz jsem k ni vlezla do koje tak lezla po zdi musela jsem ji vzdycky stahnout k zemi aby me neuslapala... asi za mesic se ji narodilo kuzlatko uplne mrnave... ochocovani a hlazeni bylo z me strany naprosto nekompromisni... nebala jsem se ji chytla jsem ji na blizko a hladila po celem tele i kdyz ji to nebylo prijemne... u malickeho kdyz byla zblbla tak si nechal i sahnout na vemeno a pomoct s kuzlatkem... a tak jsem tam chodila kazdej den kuzle ji vzdycky ponuchala a ji jsem naprosto nekompromisne chytla za obojek a hladila a davala jadro z ruky... kdyz jsme se ji snazili dojit chodil tam se mnou i manzel kozu jsme ruzne svazovali... a ona lezla snazila se prat a byla uplne vyrizena... pro me to byl boj pro ni to byl boj... ani jedna jsme nevedela na cem jsme... no a pak ze manzel uz na to nemel cas chodit se mnou dojit v te dobe 400ml mleka...2x dene svazovat, skrtit dusit a td kozu ktera ve finale kdyz uz nemela jine moznosti tak se snazila vemeno alespon zalehnout... a zbyla jsem na to sama... tak jsem kozu privazala za obojek co nejvice na tesno... ke zdi... podle rady proti kopani pri dojeni jsem ji ovazala jednu nozku za spenku a privazala jsem si ji ke sve noze... jenze koza me malem votocila na zada... cela dopalena jsem se neudrzela a normalne ji serezala... koza se trasla ja se trasla ale prestala jancit... vrazila jsem koze hlavu do trisla a dojila... u toho jsme se obe uklidnily...postupne cekala co ji pri tom dojeni dam... a dojila jak automat.. po dobu zrani byl klid pak zacla kopat... mozna me odsoudis ze jsem se ke koze nechovala uplne korektne ale koza divoka divoka zustane... tu svoji mam 7 let a vzdycky na zacatku sezony je to boj... ackoliv ji denne davam jadro zrovna hladici neni... jenze ted kdyz ji privazu a koza vyvadi dostane ode me dve po cumaku zahucim na ni a je klid... tak ji pak pohladim a uz mluvim uplne klidne a ona pak stoji ani ji nenapadne kopnout... kdyz ma tu tendecni strkat nohy do kbeliku staci prizduchnout do vemena prave na te strane kterou nohu zveda a koza se zklidni a da nohu zpatky... staci ji trosku "okriknout" pak to zase sklidnit a koza stoji v ramci moznosti jak pribita smirila jsem se s tim ze z tehle kozu salamistku co se necha podojit navolno fakt nevychovam...ale takovou pohodarku ktera se necha takle dojit nemam skoro zadnou vzdy kdyz ji vyvedu z ohradky jakoukoliv tak ma jine zajmy nez je dojeni... proto je cvaknu na kratko v miste kde dojim... podojim odvedu zpatky do ohradky nebo do koje... a az po podojeni dostanou odmenu - jadro...

9.3.2018 12:44
Tedysek

XXX.XXX.119.147

No jo, ale přivázat ji můžu až nebude šílet že na ni saham.

9.3.2018 12:54

Já dojím dnes už všechny navolno, jen jednu vždycky na začátku sezóny párkrát přivážu za nožku k plůtku a ona už stojí. Nebo prvničky taky jednou rukou dojím a druhou držím za nožku, než se to naučí. Chápu lilo, že jí vytekly nervy, ono to někdy o nervy je . I když jsem to naštěstí takhle nikdy neudělala, nechtěla jsem, aby měly strach, ale jen abych byla o fous výš v hierarchii. Spíš se mi osvědčila klidná rozvaha a rázný přístup.

9.3.2018 12:55
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Lilo až takhle brutální to může být? To je mazec no. Tak mám zas pocit, že nikdy dojící nebude. No tak nevím no. Za týden ji seznámím s Lízou, tu zkusím před ní mazlit a sahat na vemeno a pak Maličkou můžu zkusit uvázat a zpacifikovat. Líza je zlata ta má dvě starosti u dojení - pořádně se nažrat a sežrat mi vlasy.
Ach jo.

9.3.2018 12:59
lilo

XXX.XXX.201.210

to se ji nesmis bat... dej ji obojek za nej si ji vzdycky pritahni... a nedej ji sanci... nabidni ji k tomu nejakou dobrotu klidne na ni potichu a klidne septej...a mazli dokud neuvidis nejakou zmenu v tom stereotypu kterej ona proziva... a odpoutej ji pozornost od toho co chce udelat.. pokud chce skocit na zed.. musis ji stahnout k sobe aby se ji to nepodarilo... je to boj... psala jsem to tam.. ja vzdycky kdyz vlezla do koje tak jsem mela co delat jak mi litala po zdi ve vysce mych ramen... ted mam takoveho hysterickeho kozla jen ma asi 80 kilo.. zadna sranda..

9.3.2018 14:35
profesor1

XXX.XXX.202.14

Oreb, nechci se hádat, ale už hodněkrát jsem zrubal zvíře co mám doma které si nedalo v něčem říct a nezdá se mě že by ze mne mělo už třeba po chvilce nějaký stres. Teď jenom stačí zvednout hlas a zvíře ví že nedělá dobře. Dojíval jsem taky na volno venku na pastvině, ale hodněkrát zničeho nic některé ze státa sebou cuklo a všechny se rozutekly. Teď si kozu nebo ovci cvaknu ke stromu a mám klid. Zvíře ví že nemůže, tak se ani nesnaží.

9.3.2018 15:27
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Takže prostě mám chytit, svázat, čtvrt hodiny drbat, podojit, zase drbat, pustit a bez otočky odejít? A časem si zvykne že to takhle prostě bude a bude v klidu?

9.3.2018 16:21
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Kdysi, když mi bylo tak kolem pětadvaceti, tak jsem taky měla kozu. Bílou kozu. Nechtěla postát. Nebyla moc velká, ale mlíko dávala. Dojila jsem ji tak, že jsem ji nakrátko a napevno uvázala za obojek, uvnitř chlíva, obkročmo si stoupla nad ni, čelem k její zádi, silně jsem ji sevřela mezi nohama a takto netradičně ji podojila. Ne zboku, ale zeshora jakoby. Koza, když měla opravdu pevné sevření, tak si toho byla vědoma. Ta vaše taky nevypadá velká.
Domnívám se, že chovaným zvířatům všeho druhu prospívá, když vědí, kdo je ve skupině pánem. Je třeba jim stanovit hranice, není nutno je bít.

9.3.2018 19:25
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Takže po vzoru zdejších "drsoňů" jsem vzala vodítko, protáhla ho okem u tramu stodoly na co se vázali volové a jak jsem šla od tramu tak šla Maličká k tramu. Nakonec došla k němu a já pricvakla karabinu. Takže koza byla fakt na krátko. Začala se vzpouzet, ale brzo ji to přešlo. Tak jsem pritlacila Maličkou na hrazení kóje a chytila zadní nohu do oka krátkého vodítka a to pricvakla k druhému oku na druhém tramu. Takže byla Maličká nucena stát nalepená na hrazení. Soupla jsem ji do tlamy mrkev a začala drbat a mazlit. A dobrý. Byla klidná a papala. Přítel ji pak jednou rukou držel za obojek, aby měla pocit "nadvlady" člověka a druhou rukou ji držel u tlamy misku se zrním. Tak jsem začala dojit. Takže struky má miniaturní a kanálky ještě menší než Líza. Veminko má teoreticky na půl litru. Prakticky jsem vydojila PANÁKA! A jeden panák zbyl Ponožkovi. A toho jsem teda přiložila k veminku a on to dopil. Pak jsem ještě mazlila a drbala. Pak přítel odcvaknul vodítko od nohy a já uvolnila nohu. Chvíli ještě drbala a vytáhla vodítko z oka u krku a odcvakla. Ale pořád jsem držela Maličkou aby klidně stala. Pak jsem ji pustila a bez otočky odešla. Celou dobu jsem mluvila jistě a klidně. Nikomu se nic nestalo. Tak si dáme zítra repete.

DĚKUJI VŠEM MOC MOC za rady a podporu. Jsem Vám moc vděčná. :)

No a teď výsledek. Mléko jsem ochutnala a je opravdu nechutný je hořký a trpký, ale není skoro cítit kozinou. Uvidím až se vychladí, jestli to nebude lepší, ale asi skončí u kocoura.

A moje otázka - je normální tohle množství mléka? Nebo něco dělám špatně? Nebo čím můžu podpořit laktaci? Krmim seno, liz,2/3 ovsa a 1/3 jecmene 2x denně. Zkoušela jsem svatojánský chleba (jako mlsek), ale ten mi ani jedna koza nechce. Líza jo ze slušnosti vezme do huby a vyflusne vedle.

9.3.2018 20:30

Je to tři dny, co se Ponožka narodil? Chuť se změní, to ještě není normální mléko. A u prvničky i tak malé vemínko je normální, kůzle stále upíjí.
Blahopřeju, že se to povedlo. Úplně slyším ten kámen, co Ti spadl ze srdce.

9.3.2018 20:56
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Ponožka se narodil 1.3. okolo 22h takže je to 8 dní. Takový ten základ (zásobárna?) veminka je velký a zbytek nic moc no. Zvětší se trošku, aspoň aby jsme se dostali aspoň na 200ml?
A děkuji za všechno Oreb. smajlík kamen spadl obrovský a kupodivu ani mi nestoupl adrenalin. smajlík a ta frustrace je taky pryč. Už aspoň můžu kontrolovat i paznehty a tak vůbec všechno. :) Děkuji moc moc.

9.3.2018 21:09
lilo

XXX.XXX.201.210

je to burska koza a ty jak znamo nejsou uplne mlecne... za druhe neni dorostla jako dvouleta ale rocni.. je to tudis laktace nula... ja u svoji takove krizenky vydojila ke dvoum deci rano a vecer... takze do pullitru... na druhe laktaci dojila pak o poznani vice... a nyni uz doji 1,5 na podojeni... dokonalyho mlika...
mleko se stoprocentne zmeni v chuti.. nekdy muze byt slane, jindy horke, jindy sladce vonici po posilazi atd... kazda koza to ma jinak... burkam ale chutna trosku jako po oriskach... ale nikdy z neho nejde kozina... ve finale je pak pekne vyzivne a tucne...vzdycky se ale ve finale mleko cca po 10 /15 dnech naprosto vylepsilo v lahudku... nebo alespon u mejch krizenek... ale mela jsem bilou kozu a pak jeji dceru uz padesatku a tam to asi bylo dedicny to jeji mliko mi proste nechutnalo... a bila vubec delala mliko s ocasem ktere se uz nekolik hodin po podojeni zacinalo rozvijet... no hnus... kozina me ekluje... a kdyz reknu ze moje kozy zadnou kozinu nemaji tak ji proste nemaji... a neni to o tom ze bych jakoze byla uz navykla... jak podporit laktaci?.. krom toho ze kuzlatko bude navysovat davky... tak samozrejme prijde jaro a zacne se krmit zelene... muzes zkusit dojit vicekrat denne... rozdojovani prvnicky je proste piplacka... navic mas to kuzlatko tak tyden a nejvyssi nadoj byva okolo 6 tydne ten se pak drzi dalsi cca 2 mesice a pak to postupne klesa... ve sve podstate bude reagovat na teplotu, na potravu na vodu, na sucho na mokro... to teprve uvidis... kdyz vysadis jadro tak ti druhej treti den da o 100g min... atd... take zalezi na tom kolik toho ovsa s jecmenem davas... ja trebas davam 3 kozam 3 litry srotovaneho jadra se lnenym seminkem...ale jesteli se rozhodnes navysovat prikrm... tak to prosimte nedelej skokove... protoze jinak si zadelas na acidozu... nekdy za snizenou laktaci stoji paraziti, jindy nedostatek nekterych mineralu jako je jod a med.. atd.. moje koza velka jak stodola take je to krizenka s burskou hnedou a nubijskou... jako prvnicka davala 800... struky take povyrostou...
take jde o techniku dojeni... mam tu jednu kozu specialistku co se tak strasne nerada doji ze ma tendenci stahovat a nedat a nedat.. kdyz ji dojim ja tak podojim ten litr a pul ale pokud treba nahodou nejsem a ma ji podojit manzel tak z ni dostane max 2/3 toho co ja... proste uz ji neumi v klidu dodojit do sucha... a ona uz mu nepousti... jinak gratuluju.. kozy se bat nesmis... brutalni na ni byt nemusis... uvidis ze casem se prestane i bat kdyz k ni prijdes a vezmes primo za obojek...

9.3.2018 21:17
lilo

XXX.XXX.201.210

chce to proste trpelivost a vedet co chci... vony kozy umej bejt take pekne vycurane kdyz objevej tvoji slabinu...

9.3.2018 21:33
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Děkuji lilo za tak super popis. Počkám teda co bude časem. Zkusím jí od pondělka dojit 2x až 3x denně. Ne do sucha, jen teda panáka. A uvidím jak ji to půjde. Dojim dvěma prsty, víc fakt nejde. Jsem šťastná, že se to na konec podařilo. Přemýšlela jsem, že kdybych jednou opravdu měla skutečný konflikt s kozou, už bych věděla jak to probíhá a neměla z toho tak nahnáno a daleko líp by se mi s nima manipulovalo. Opět nevím jak lépe to popsat. Stejně jako u psů. Několik mě jich pokousalo a od té doby se toho konfliktu fakt nebojím a daleko lépe se mi vyhrocené situace se psy resi, protože vim co čekat.
Ale jsem fakt ráda, že jsem našla díky vám odvahu a způsob jak to vyřešit a zvládnout. :) A jelikož mi nechtěla ublížit ani když jsem odcházela zády k ní, došlo mi, že z ní dělám akorát tak kozu baskervilskou.
Lilo mohu tě poprosit jestli bys nenapsala co dáváš za jádro? Já dávám dva dětské hrnečky ovsa a hrneček jecmene. Už jsem to tu jednou psala a vážila, zkusím to najít. smajlík a teď jsem dokrmila celý oves a čeká tu mackany. Ječmen je stále mackany. Začínala jsem na malinké hrstce až jsme se dostali na toto množství. Vím, že skokové krmení je u všech zvířat špatně a Oreb už mi tohle postupné přidávání kladla na srdce tak se toho držím. :).

9.3.2018 21:40
Tedysek

XXX.XXX.54.130

140g ovsa a 60g ječmene.

10.3.2018 07:18
lilo

XXX.XXX.201.210

ja mam velkou litr a pul plechovku... nevim kolik to je kilo... ale muzu to zvazit az pujdu krmit... to davam na koji kde mam ted brezi kozu a trochu odsypu kozlovi on by totiz jinak jecel a na druhou stranu vidim jak je strasne rad kdyz take dostane... a me se libi jak je peknej... holkam po porodu davam kazde po tehle plechovce a snazi se jim tam trochu ukrast lonske kuzle... davam smes ovses jecmen to k sobe pul na pul nebo i vice ovsa zalezi vzdy na tom co mam... jecmen jim chutna samozrejme vic... jeste do toho davam tak 10% psenice zkratka tam prihodim take jednu dve plechovky... no a do toho jeste lnene seminko...tak to seminko se tam rozptyli...nekdy ho tam vidim ze to prolitlo srotakem bez naruseni to neresim...

10.3.2018 08:09
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Tak to máš litr na den? Tak to musím teda přidat no. A lněné semínko jen jako špetku do jedné dávky? Jen pro představu. To je kromě kožichu a kůže na co?

10.3.2018 08:32
lilo

XXX.XXX.201.210

ja to melu na trictvrte pytle a dam do toho asi trictvrte ty plechovky...tak to muze byt tak pulkila na 20 kilo.

10.3.2018 08:33
lilo

XXX.XXX.201.210

mozna na 15 kg.. ja tu vahu srotu fakt neodhadnu...ten pytel neni namletej plnej... vzdycky je to tak pul az trictvrte pytle zkratka co se vejde pod srotak... unesu to bez vetsich obtizi takze to bude do 20 kg...

10.3.2018 08:38
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Takže špetka a prozenu jo mixérem. smajlík ještě ho mám v mrazáku převařené, takovej sulc to udělalo. To můžu dát ne? Drobek na přilepšenou. smajlík a zvednu teda dávku no.
Děkuji moc smajlík
Srotak nemám a míchat dohromady nechci, protože králíkům dávám zase jinak... Tak se s tím patlam takhle. :)
Děkuji moc za rady. :).

10.3.2018 09:23
lilo

XXX.XXX.201.210

jj davaji tak lzici dve... nejlip pred porodem a pak po... to uvareny samozrejme lepsi... patlej se... hlavne to neprehanej.

10.3.2018 09:41
Tedysek

XXX.XXX.119.147

No, ve chvíli kdy přestane žrát seno protože jádra má dost tak je to už hodně špatně. Ale teď dlabe seno o moc víc než dřív. Tak přidám jádro pomalu. Ještě se zeptám. Mám doma přebytek hydrolizovaneho kolagenu (pes to odmítá jíst a my to taky nesnime), může špetku koza, resp. Kozlík až bude jíst pořádně pevnou stravu? Nebo je to fakt zbytečný a mám to poslat o dům dál?

10.3.2018 09:42

profesor1 napsal(a):
Oreb, nechci se hádat, ale už hodněkrát jsem zrubal zvíře co mám doma které si nedalo v něčem říct a nezdá se mě že by ze mne mělo už třeba po chvilce nějaký stres. Teď jenom stačí zvednout hlas a zvíře ví že nedělá dobře. Dojíval jsem taky na volno venku na pastvině, ale hodněkrát zničeho nic některé ze státa sebou cuklo a všechny se rozutekly. Teď si kozu nebo ovci cvaknu ke stromu a mám klid. Zvíře ví že nemůže, tak se ani nesnaží.

Já se s Vámi ani hádat nebudu, k většině Vašich názorů mám respekt. Já jsem vysloveně zbít žádné zvíře nemusela, ale to je souhra okolností, u mě se učí opravdu jedna koza od druhé už pár generací a moje první byla vážná moudrá koza, která to přenášela dál. To bylo plus. Ale taky jsem do nich sem tam pořádně žďuchla nebo rýpla, však na to jsou zvyklé od sebe navzájem. I když, když někdo napíše "zbil jsem kozu, koně atd.", zní to hrozně, pod zbitím si já představím, že se to zvíře sotva odplazilo po výprasku a bylo polomrtvé. Po takovém výprasku už zvíře zažívá stres, když jeho strůjce uvidí. Buď prchá nebo útočí. To tu asi nikdo neprovozuje, ale občas se k někomu dostane zvíře, se kterým tak zacházeli.
Když nestojí koza při dojení a nepomůže mi okřiknutí, dostane herdu. Jako kdyby ji jiná trkla. Pořádek musí být, jinak bych tu herdu dostala brzy já od nich.

10.3.2018 10:02
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Oreb přesně, bahnice také usměrnují svá i jiná jehnata trknutím. A jeden malý beránek, je mu šest týdnů, jak si sednu do ovčína, tak do mne stále trká a nedá se od toho odradit. Fakt trká, couvne a bum, i když ho ze strany odstrčím nepřestane. Zatím je to spíše úsměvné, ale pokud s tím nepřestane tak nevím nevím. Za krátkou dobu bude dost velký na to, aby mne to opravdu bolelo. Za sedm let se mi toto ještě nestalo a to jsme vloni měli beránků sedm.
Zvířata jsem zatím neměla důvod bít, spíše bylo nutné je znehybnit, přitlačit ke stěně a pod. Když je nutno bahnici oddojit po porodu, upravit paznehty, odčervit.
Vždy si při té příležitosti říkám, že je nutno, když chci chovat, odchytit svá zvířata, zkontrolovat je, ošetřit apod. Takže někdy je to boj ale nevzdávám to.

10.3.2018 10:03
dad

XXX.XXX.225.133

1 l oves celý cca 600 g
1 l ječmen ozim mačkaný cca 700 g
1 l žitovec (nečištěný) mačkaný cca 500 g
1 l kukuřice hrubě drcená cca 900 g
1 l sojová otruba cca 200 g
dělám si směs z ovsa/ječmene/žitovce 1/1/1 v litrech, otrubu dostávají do zásobníku cca 2 l na hlavu, kukuřičná siláž cca 2,5 l na kus, řepa 1,5 Kg/ks, sena co sežerou, slámy co je třeba, liz, Mikros SOK 10 g /ks
v laktaci přidávám 0,5 l na kozu, nad dva litry mlíka další 0,5 l na nadojený (u kůzlat předpokládaný) litr
kozy jsou teď hubený, srst lesklá, čistá
kozel je na dietě, je to AN, roček, váhu odhaduju na 90 Kg
jen co se kozy dostanou na trávu tak začnou nabírat na váze.

10.3.2018 10:06
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já tohle dát ovci, tak se pose.e až za ušima a je tlustá jak lokomotiva. Z toho je vidět, jak jsou kozy a ovce odlišná zvířata.

10.3.2018 10:09

dad - je to skvělé, dobře se staráte, ale po tomhle by mi kozy chcíply všechny . Na to by si musely dlouho zvykat, tolik sacharidů by nezvládla žádná. Ale zase nemusím odčervovat, nemám problémy s bachorem.

10.3.2018 10:33
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Dad to je skoro 6kg žrádla jiného než seno... To do sebe koza nacpe a exploduje, ne?

10.3.2018 10:40
dad

XXX.XXX.225.133

Oreb 1 - odčervení jen přírodně, na tu dávku jsou po dobu laktace navyklé, Tedýsek krmí 200 g jádra koze týden po porodu s jedináčkem, já 600g koze co má dvě měsíční kůzlata - tam nevidím až tak velký rozdíl, koza po téhle dávce určitě netloustne, ostatní je jen vláknina a biologická voda, a babce je taky 11 let, vyvádět na pastvu budu podle počasí tak za 14 dní, jak kousnou do zeleného tak se mi na siláž vys... , problémy s bachorem neznám
spíš se bojím, že se tu staví Anšovička a já dostanu na budku , že je mám hubený
Janinko - jojo, ovce není koza, kdybych mněl BU tak bych je asi takhle nekrmil, mám B a její dvě dcery z různých spojení, B/AN a B50/AN37,5/H12,5, ta druhá je prvnička a čeká 18.3. tak jsem na ni strašně zvědavej jaká bude.

10.3.2018 10:51
Tedysek

XXX.XXX.119.147

To jsou tak velké rozdíly v krmení různých plemen koz?

10.3.2018 10:56
dad

XXX.XXX.225.133

Tedýsku, jak to počítáte ? 0,6 kg jádro,0,4 kg otruba, siláže je cca 1 až 1,5 kg (pravda, nenapsal jsem, že je už čechraná), řepa 1,5 kg = max 4 kg a to do toho nepočítám liz 00 nic a 0,01 minerálů
řepa je jen voda, otruba se siláží jsou na úrovni kvalitního (jetel, vojtěška) sena, siláž dělám se sušinou cca 60% - ostatní je znovu voda, spočítáno na sušinu jsem do dvou kg plus seno, to je dávka pro kozu a její dvě min 6ti kg kůzlata
zkuste si to taky spočítat a dejte vědět

10.3.2018 11:01
dad

XXX.XXX.225.133

Tedýsku - ANO
BU méně dojí, má dobrou zmasilost, je nižší a zavalitější
moje B a B/AN dají dohromady cca 1100 l mlíka nám + kůzlatům, když je nenakrmím nedostanu

10.3.2018 11:14
igor

XXX.XXX.182.167

Dej koze do dršťky, ona ti dá do dížky.

10.3.2018 11:42
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Dad tak to jsem z toho jelen. Musím teda až budu odpoledne doma se na to víc podívat.
Rada bych ty svoje holky krmila jak nejlépe to jde... Ale úplně jste mě zaskočil.

10.3.2018 11:58
dad

XXX.XXX.225.133

kozy máte pěkný, nikomu netvrdím, že musí krmit jako já, krmím tak proto, že nemám dostatek kvalitních pastvin a protože z koz doluju co se dá - hobby chov co se musí zaplatit
nepleťte si litr a kg, sušinu s celkovou váhou, to je celé,
ke všemu mám k těmto krmivům blízko, nakupuji minimum nebo handluju.

10.3.2018 12:00

dad, dovolím si trochu oponovat, i když nejsem výživář, pícninář ani podobně. Řepa není jen voda, řepa má dost vysoký obsah sacharidů, i když pokud ji máte, proč ji nedat. Mrkev by byla lepší. Kilo obilí, byť s otrubami, taky není málo. Jetel, vojtěška, dobré bílkoviny, ale pro kozu až zbytečně složité na trávení. Proto jsem psala, že by ty moje z toho pošly. Já bych jim k tomu jetelovému senu musela dát pelyněk nebo vratič, aby jim nic nebylo. Jsou zvyklé na seno, trávu, širokolisté rostliny, listí, kůru. To, co by žraly normálně, kdyby se mnou nebyly . Ale každému se osvědčí něco jiného. Občas dostanu mláto a s tím nemám problém. tam už ty cukry prostě skoro nejsou. Každý má jiné možnosti.

10.3.2018 12:19
igor

XXX.XXX.182.167

Jak píše oreb - u mne je základem seno, jehličnany k okusu, pochopitelně voda. Tu ochutím pomejema, šrotem atp., chci aby to vypily dřív než jim to zamrzne. Jádro dostávají minimálně, přidám jim za velkých mrazů a po okozlení. Ale i letos, když to kleslo i pod 20, jsem vystačil s čtvrtkilem na kus a den. Oteplilo se, teď si vystačí s poloviční dávkou, postupně budu ubírat podle počasí. Kozy jsou v dobrém stavu, mlíko máme a dožívají se 10,15 let než jdou dolů.

10.3.2018 13:03
dad

XXX.XXX.225.133

Oreb 1 i Igor - samozřejmě souhlas, jetelové ani vojtěškové seno nemám, suším seno na stavebních parcelách a mezích, roste tam kde co, takže druhově bohaté, ale výživově průměr, nikdo tam nic nesel, kozám chutná, řepou krmím na podporu laktace (biologická voda), mrkev tvrdě odmítají, siláž a senáž jsem začal pokusně dělat a přikrmovat před pár lety když jsem na jaře vycházel se senem jen tak tak, zatím spokojenost moje i kozí, žerou to jen mimo období pastvy, jádrem mi platí za práci, něco mám jako naturálie, dávkuju podle množství mléka co nadojím, podle výživového stavu a stupně gravidity, otruby ještě prodávám, jinak pro ně platí to samé jako u jádra, pasu na stavebních parcelách - je to stejné jako u sena, pastva je omezena jen na pár parcel, né všichni majitelé to dovolí, jsou i tací kteří mně to nenechají posekat na zelené nebo na seno a musím mulčovat (je to jejich )
nejstarší B koze je 11 let, dvakrát dvojčata jinak to seká po třech, maximální nádoj na čtvrté laktaci 4,9 l / den, dojím osm měsíců + dva měsíce má kůzlata, dojení končím tak na třech dcl, opravdu je dřu, mají to za výkon, né z plezíru nebo na chuť.

10.3.2018 13:21

dad - to jen potvrzuje, že každý to dělá, jak umí a jaké má podmínky, já bych to všechno zase musela kupovat. Myslím, že Vám neshazujeme, jen máme jiné podmínky. A taky to potvrzuje, že koza si postupně dokáže přivyknout na opravdu různou stravu. Ale fakt postupně.

10.3.2018 14:07
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Dad, určitě máš zkušenosti... Komu mám říct (za kým jít) s otázkou jestli v okolí vesnice podél poli můžu sekat ty meze (pangejty nebo jak to pojmenovat... Místo mezi cestou a polem)?
To sekání a pastva na stavebním pozemku tady chci taky praktikovat. Zatím to vypadá, že pár zahrad by tu bylo. Ale to je vyloženě moje hobby. :).

10.3.2018 16:53
dad

XXX.XXX.225.133

podle polí na zelené radši ne - hromada chemie od zemědělců, někde jsou možná výjimky, jak je to s rezidui v seně nevím, to bude podle použité chemie
majitelé, nebo osoby s právem používání ( na státním třeba ŘSD) jsou na katastru, nejjednodušší je se pak zeptat sousedů nebo na obci, líná huba holé neštěstí , mám od obce třešňovku ( svah kam se traktorem neodváží) nebo kam se jim nechce, od soukromníků parcely v obci kam se nechce zemědělcům, jen si někteří myslí, že jim budu platit 2000, - nájemného za 1200 m2, to pak řeším přes ŽP nebo obec, zatím jsem se dohodl se všemi co o dohodu stáli , na techniku co mám to už ale začíná být dost velké sousto,.

11.3.2018 09:19
dad

XXX.XXX.225.133

jen pár fotek 5ti leté kříženky a potomstva, podle mně když ji uberu jádra nebo jiného výživnějšího krmení tak se mi ztratí před očima.

11.3.2018 09:39

Je pěkná a když jí to svědčí, proč byste ubíral. Kůzlata jsou moc pěkná . Takoví ušatci.

11.3.2018 10:10
Tedysek

XXX.XXX.119.147

Moc pěkné! :).

11.3.2018 10:21
dad

XXX.XXX.225.133

to víte, taky bych chtěl, aby toho tolik nesežrali

11.3.2018 22:07

Všem co drželi palce a radili jak chytit kachny děkuji a posílám obrázek už u nás v dočasném výběhu, který jsme včera odpoledne narychlo budovali. Naštěstí když jsem stavěla školku, plánovala jsem i slepičky, takže jsem postavila i kurník - který jsme nikdy nevyužili (čas v něm spaly zakrslice kozy). Takže jsme mu podřízli nohy a rázem z něj je "kachník".

Nakonec jsme byli šťastní za ty zkušenosti, co už člověk za ta léta se zvířaty posbíral, že čím víc stresu a rychlosti, tím méně úspěšné lovení čehokoli. Takže jsme na ně šli prostě pomalu a natlačili je někam do rohu, zatarasili postupně všechny možné průchody a nastrkali je do jejich kachníků - domečků, odkud jsem je postupně po jedné tahala a dávala do přepravek. Takže úplná pohoda. Až na jednoho pošlapaného samce to všechny přežily bez úhony a v novém snad chvíli vydrží (na noc zavírám). Až je zítra uvidí děti ze školky, budou úplně vyřízené! (kachny i děti. Kůň z nich dostal málem infarkt a seznamování bude ještě na dlouho. Nejen, že to děsně řve a smrdí, ale ještě se to děsně nepředvídatelně hýbe... ).

A už se těšíme na pečínky

11.3.2018 22:18

Moc masa na nich není. a nesou dost vajec. Nechcete si jich pár nechat? Dětem se budou líbit určitě, jsou úplně jiní než normální kachny. Takoví šašci. A hodně drží pohromadě, když jedna chybí, ostatní ji hned shánějí.

12.3.2018 05:34
Tedysek

XXX.XXX.54.130

Tak to je nádhera, gratuluji k úspěšnému lovu.. smajlík já bych jich pár nechala. O moc víc práce to nebude a zajistis si domácí vejce a sem tam pečeného fogla.

Přidejte reakci

Přidat smajlík