Dobrý den, asi před rokem jsme koupili kozu od chovatele. Teď se dozvídám že bychom měli mít zaregistrován chov. Jinak mi hrozí pokuta. Že nesmím na své vlastní zahradě podle EU chovat jen jednu kozu. Musím mít minimálně dvě to jako vážně.? KOLIK TA REGISTRACE STOJÍ A KDE SE REGISTRUJE.?
No, myslím, že jsi netrefil ani jedno. Hospodářství sa registruje u Českomoravské společnosti chovatelů v Hradišťku pod Medníkem, která také vede evidenci pohybu zvířat na hospodářství chovatele. To jestli sa zaregistrovat a všechen pohyb zvířat potom hlásit, je už jiná otázka a záleží na tom, jestli to chcete riskovat bez toho, ale mělo by to být. Ale u jedné kozy, na to bych sa asi vyprdnul.
Jana02
napsal(a):
Dobrý den, asi před rokem jsme koupili kozu od chovatele. Teď se dozvídám že bychom měli mít zaregistrován chov. Jinak mi hrozí pokuta. Že nesmím na své vlastní zahradě podle EU chovat jen jednu kozu. Musím mít minimálně dvě to jako vážně.? KOLIK TA REGISTRACE STOJÍ A KDE SE REGISTRUJE.?
Vzhledem k tomu, že ses také ptala, kde pořídit známky, tak usuzuji, že jsi zvíře koupila od neregistrovaného chovatele. Ze zákona musíš registrovat byť i jen jednu kozu, ale nikdo to neřeší - kde není žalobce, není soudce. Koza je ale stádové zvíře, takže pokud k ní nedáš ještě nějaké jiné zvíře (nemusí to být zrovna koza), tak bude pěkně řvát. A to může začít sousedům vadit. A pak může přijet kontrola. Ale s pokutou hned nepočítej, ale budeš si muset hospodářství registrovat.
No asi tak. Myslím že soused by byl první kdo by nás naprášil. Tudíž sem si zaregistrovala hospodářství, raději všechno dle předpisů. Na ty stránky sem se dívala ale je tam toho hodně takže se v tom nějak nevyznám. Spíš bych asi potřebovala poradit jaky typ známek a kolik je potřeba. A jestli můžunahlasit i tu kozu když už má víc než rok nějak dodatečně a ty kůzlatka taky aby to bylo všechno tak nějak dle zákona.
Já vím, Pokyny pro chovatele jsou dlouhé čtení. Ale najdeš tam opravdu všechno. A věř, že pokud budeš chovat kozy dál, tak se tam budeš stále vracet, protože si ty kódy nezapamatuješ.
Ale abych odpověděl na Tvou otázku. Každá koza musí být označena 2 ušními známkami nebo spěnkovými známkami (s těmi nemám zkušenosti). Zvířata musejí být označena do 6-ti měsíců po narození. Já dávám kozám typ M - je to malá známka. Pokud si nechceš na známky nic dopisovat, tak ti bohatě stačí. Staré koze musíš dát známky dvě. Doporučuji dávat stejný typ známek i kůzlatům. Tam je totiž ještě možnost, dát kůzlatům pouze jednu (ale je to jiný typ známky) známku, ale pak je musíš bezpodmínečně do 12-ti měsíců porazit. Nikdy ale nevíš, co budeš s kůzlaty dělat (dáš jim jména a budeš si je chtít nechat), tak proto doporučuji standardní dvě známky. Pro kozy se dávají barvy bílé, pro kozlíky modré - při objednání ale barvy pro jistotu uvedeny nejsou, takže tam si napíšeš jen počet známek pro kozy a kozlíky. Doporučuji si objednat známek víc (jak pro kluky tak pro holky), abys nemusela příští rok objednávat znovu. A doporučuji si objednat k tomu i kleště (je to na objednávacím formuláři známek), jinak budeš řešit další problém, jak jim známky nasadit. Bez kleští to prostě nejde a typů je více, takže ani tvůj vet nemusí mít ty správné.
Až dostaneš známky, tak zvířata označíš. Pro slabé povahy doporučuji si k tomu někoho přizvat - počkej až uvidíš ty hroty na známkách.
Po označení (do 7-mi) dnů musíš napsat Hlášení o narození zvířat. Je to elektronický formulář na www.cmsch.cz (to najdeš lehce). Vzor jak se vyplňuje je na str.34 Pokynů.
- druh zvířete - napíšeš 03 (viz str.10 Pokynů)
- kód události - pro starou kozu napíšeš 28, pro kůzlata 21(kozlík) nebo 22(kozička) - viz str.28
No a pak ještě musíš vést stájový registr - písemně nebo elektronicky (vedu písemný) - vzor vyplňování je na str.12 Pokynů.