Dobrý den, prosím, chováme ovečky a máme pro nich malý chlívek, který je tedy už v rozpadu a chtěli bychom vybudovat novou hospodářskou budovu, nemáte někdo nějakou zkušenost, jak získat dotaci a s vybudováním takové stavby? Myslíte, že pomůže, když budeme stavět budovu "na dotaci", když je problém dostat povolení pro výstavbu stavby na určitém pozemku? Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

JohnnyS
napsal(a):
Dobrý den, prosím, chováme ovečky a máme pro nich malý chlívek, který je tedy už v rozpadu a chtěli bychom vybudovat novou hospodářskou budovu, nemáte někdo nějakou zkušenost, jak získat dotaci a s vybudováním takové stavby? Myslíte, že pomůže, když budeme stavět budovu "na dotaci", když je problém dostat povolení pro výstavbu stavby na určitém pozemku? Děkuji
lol.
představujete si to jak hurvínek válku. určitě vám nikdo neschválí dotaci na černou stavbu, takže pokud je problém s povolením, tak stavba nebude.
a dotace se vyplácejí zpětně, není to tak, že nemáte peníze a tak vám to někdo celé zacvaká.
No, já to brala, spíš jako jestli by s tím neměl někdo zkušenosti. Nechci sosat dotace, jen proto, abych měla něco zadarmo! Spíš hledáme nejlepší řešení, aby měly ovečky kvalitní zázemí a také prostory pro seno a krmivo. Navíc máme i jehňata, chtěli jsem pro ně oddělené boxy a to je kapacitně náročné. Šlo mi o komfort ovcí, jsou v lokolitě u lesa, není okolo moc baráku...nejde mi o to brát za každou cenu dotaci a mrzí mě, že to tak vyznělo!

:) a jak to statu vratite ze vam zadotuje novou hospodarskou stavbu? Ja bych toho chtel, treba novy naradi za traktor, mozna i novej traktor a taky bych potreboval novy okna na baraku. Zadotuje me to nekdo?
No, v rychlosti a zkratce: musíte být zemědělský podnikatel a splňovat jejich podmínky - jsou ke každému programu jiné, dotační kola se vyhlašují zhruba 2x ročně od SZIFu a pak ještě "místní akční skupiny"(podle místa realizace) - a to je velmi individuální.
Probíhá to zhruba takhle - vyhlásí se dotační program, podle pravidel zjistíte, zda máte vůbec nárok a jestli máte šanci nasbírat body. Pak vyplníte žádost - takže musíte mít hotovej předběžnej rozpočet, stavební povolení a veškerý serepetičky okolo, pak čekáte, zda vám to schválí a vejdete se do jejich rozpočtu. Podepíšete smlouvu a realizujete a financujete sami. Po dokončení stavby přijdou kontroly a když se zadaří, máte šanci získat polovinu financí a pět let vás budou hlídat.
Prokousejte se třeba tímhle: http://www.szif.cz/cs/prv2014-411 - dole ty veškerý pravidla :).
My jsme vloni postavili ovcím salaš za své, protože jsme pro ně chtěli to vše, co píšete výše. ¨
Udivuje mne, že lidé první po čem se shánějí na vše jsou dotace. Přitom tak dlouho dotace netrvají.
Nechci se nikoho dotknout, ale co tak se zasnažit sám?
Když chcete, aby vaše děti dospěly, je třeba, aby si všechny své věci, život atd atd platily sami, dle svých možností.Například.
Proč se zavedly dotace? Je to proti smyslu věci. No nic.

Janinko, většina lidí musí postavit za své a nic na to nedostane. Ale okolo se tolik mluví o dotacích a co vše stát podporuje, že v povědomí veřejnosti je, že na všechno dostanete dotace. O podmínkách se už tolik nemluví. A zemědělci, ti přece dostávají dotace na všechno . Tak se to říká. Bohužel je pravda, že pokud někdo chce hospodařit nejen pro sebe a svou rodinu, bez dotací jen těžko obstojí. Buď to dotuje stát nebo on sám, což dlouho nemůže. A to taky není úplně v pořádku.

aby se do toho pouštěl člověk úplně neznalý dotací nemá cenu, kor pokud má jen pár zvířat. Mastňáčku, na nový traktor a nářadí za něj dostaneš na dotacích polovinu, koupit se dá i oblouková hala ke které přiděláš kola a budeš tvrdit že to je mobilní přístřešek nepodléhající stavebnímu povolení, jde o to jen mít připravený projekt a počkat si na vyhlášení vhodného kola z programu PRV. Daj se skrz dotace pořizovat i pozemky, ale buď se na pár let musí člověk ponořit do papírů a studovat dotace a nebo si vzít dotačního poradce, kterej si to nechá ale pěkně zaplatit.
Tak salaš stála deset tisíc cca, práci nepočítám. Mám z ní radost. Nekouřím, jsem abstinent. Tak jsem si dopřála salaš.
Vím, že z dotacemi to není jednoduché.
Opravdu si ale myslím, že v dnešní době, pokud jsou k dispozici pozemky a je chut do práce, by šlo farmařit se ziskem i bez dotací. Neříkám, že je to jednoduché, ale je to, pro mne, krásná práce.
Ale zas, tedy pokud je to smysluplné, tak proč ne.
Jen si myslím, že takto je to dlouhodobě neudržitelné. Nejsme tedy schopni, jako stát, se sami uživit.

Myslim ze ne Time, na novej trktor atd dostane zacinajici zemedelec a to myslim ze ne polovinu ale dostanes nejakou maximalni castku, ne? No nic, do tehlech debat se nechci poustet. Jako bych nic nerek.

dad
napsal(a):
dotace jsou od druhé války, u nás od revoluce, prima nástroj pro ovládání - křivení trhu a charakteru.
Jo to souhlasim :) A dotace pobírám i když i bez dotací jsem v plusu, ale nejradši bych je zrušil, ale nejde je zrušit jen v jedné zemi, muselo by se to zrušit celkově všude a trh by si poradil.

dad
napsal(a):
dotace jsou od druhé války, u nás od revoluce, prima nástroj pro ovládání - křivení trhu a charakteru.
Absolutní souhlas.
O tři domy dál je souk zem chová krávy na maso, pastevně. Krmí jen seno a senáž, jádro ne. V létě se pasou na loukách, které jsou zamořené pryskyřníkem, nikdo je nijak neudržuje. Jsou takové hubenější omrzlé jako, stále průjem. V zimě mají přístřešek jen se střechou.
Domnívala jsem se, že dotace jsou pro zvířata, at se jim dobře žije a dají užitek. Takhle mi přijde, že jak dobře žijí zvířata na tom tak moc nezáleží, hlavně že jsou živá a dají se spočítat.
Ale nic, no.

Kdo chce psa bít, hůl si vždycky najde, ale víte kolik lidí si za dotace třeba postavilo malé kozí farmy, s dojírnou, sýrárnou, ... z dotačního titulu Zahájení činnosti mladých zemědělců.
Ony dotace jsou občas použity i na dobré projekty, kde se zvířata maj krásně.
Za největší zlo považuju SAPSY. A přestože bych nejradši všechny dotace zrušil, tak na to musím koukat trochu realisticky a doufat od nového dotačnéího období v zastropování přímejch plateb a v zavedení tzv redistributivních plateb na první hektary ať se těm velkým kolchozům přivřou kohouty a ať se víc podporuje ono rodinné farmaření.

No dobre, kozi farmy, sejrarny... a kdo si to kupuje, potazmo kdo na to ma? Spodina z vesnic ceka na akce v penaci nebo si doma skudlej toho svyho vepre, kralika nebo ovci. Na eko bio produkci nemaj.

napsal(a):
No dobre, kozi farmy, sejrarny... a kdo si to kupuje, potazmo kdo na to ma? Spodina z vesnic ceka na akce v penaci nebo si doma skudlej toho svyho vepre, kralika nebo ovci. Na eko bio produkci nemaj.
Zajímalo by mě o jaké spodině z vesnic mluvíš? O té co kouří krabičku cigaret denně, večer jde na pivo do hospody si zanadávat jak je tu všechno v hajzlu, že je všechno drahý a nadávat na kdekoho kdo se má líp? A přitom v Penáči kupujou předražené jídlo z náhražek napumpované vodou?

Samozrejme taky. Kdo necumi na adost, tak neco o vode v mase nema nejmensi tuseni.

napsal(a):
Bydlet na vesnici, cítila bych se hodně uražená tou spodinou . Taky na vesnici lidi mají podmínky lepší pro to, aby se samozásobili. Jenže jíst musí i lidi ve městech.

Proc se cejtit dotcenej, takhle na nas mestaci koukaj ( vetsina ). Me neurazi ani vidlak, jen kdyz me tak rekne manzelka to me zaboli jinak me to je fuk.
To je velkej omyl s tim samozasobenim, ani ty podminky z moc nejsou kdyz se lidi vseho zbavujou a hlavne kdyz si "svoji matematikou" zpocitaj, proc by se pachtili nekde na poli s bramborama nebo zviratama kdyz maj praci a za penize si to levne koupej. Jedna vec jsou omladina ktera pluje na vlne eko bio, navraty ke korenum a v souladu s prirodou ( otazka kam az se dostanou a jak dlouho jim to vydrzi ) a pak dosluhujici duchodci ktery uz neohnou hrbet pro ertepl a konci.
Do 23 Praha, do 45 vesnice u Sedlčan 169 obyvatel, do 50 Praha, do ted vesnice u Tábora 40 obyvatel. Tak co já vlastně jsem.
Já se mám ráda, tak jsem vlastně nejvíc.
Došla jsem k názoru, že fyzické tělo bytosti je stejné jako potrava, která do něj vchází. A voda a vzduch. Pro svůj mozek a duši potřebuji fyzické tělo. Udělám co je v mých silách. Malá víska v přírodě, vlastní, kontrolovaná studna, denně v lese. A potravu si zaopatřím sama. Mně to přijde jednoduché.
Tedy ještě internet je třeba.

Ještě že jste napsal většina . Vcelku máte pravdu, ale je to trochu složitější. A nakonec jsme tu dotace už probírali mockrát. Mně to Vaše označení jen připomnělo, jak jsem naštvaná, když někdo řekne, že Češi jsou takoví a makoví, přitom sám je Čech. A já taky jsem Češka a taková a maková se necítím. Proto jsem tak reagovala .

Janinka Bosorka
napsal(a):
Do 23 Praha, do 45 vesnice u Sedlčan 169 obyvatel, do 50 Praha, do ted vesnice u Tábora 40 obyvatel. Tak co já vlastně jsem.
Já se mám ráda, tak jsem vlastně nejvíc.
Došla jsem k názoru, že fyzické tělo bytosti je stejné jako potrava, která do něj vchází. A voda a vzduch. Pro svůj mozek a duši potřebuji fyzické tělo. Udělám co je v mých silách. Malá víska v přírodě, vlastní, kontrolovaná studna, denně v lese. A potravu si zaopatřím sama. Mně to přijde jednoduché.
Tedy ještě internet je třeba.
Co by pak byli lidi na Mostecku, Ostravsku... dejchaj srac...ky... a jedi srac...ky z marketu. Podle poslednich pruzkumu adost tak kohoutkova voda je ve vetsine pripadech lepsi nez balena ( testovali ale jen mesta coz me vubec nezajima ). A co chudina v indii atd...od pohledu veseli i kdyz bydlej na smetisti, pijou vodu plnou chemikalii a jidlo to bude to stejny. Povznyst se da nad vsecko.

Jó Řekové se mají dobře v každé zemi
Já být Řek, tak se držím mezi ostatními v ghetu a nepracuju. Bral bych všelijaké příspěvky a bylo by mi fajn. Neměl bych potřebu začít žít normální Českej život, protože by bylo vidět že jsem Řek a každej by mě měl za zloděje a nemakačenka.

napsal(a):
Co by pak byli lidi na Mostecku, Ostravsku... dejchaj srac...ky... a jedi srac...ky z marketu. Podle poslednich pruzkumu adost tak kohoutkova voda je ve vetsine pripadech lepsi nez balena ( testovali ale jen mesta coz me vubec nezajima ). A co chudina v indii atd...od pohledu veseli i kdyz bydlej na smetisti, pijou vodu plnou chemikalii a jidlo to bude to stejny. Povznyst se da nad vsecko.
Co to s tebou je, že jsi poslední dobou tak negativní? Hlavu vzhůru člověče!
Kohoutkovka je lepší než balené vody už dost dlouho i co se složení týče, takže Tuna zas objevil Ameriku koukám. Doma jí piju normálně a v práci kohoutkovka je voda pro krávy z kravínský vodárny. Kolegině po ní se*e, ale já jsem jak skála, nic mě nerozhází a tak jí piju společně s krávama. Ještě abych kupoval předraženou vodu v PETkách, tak bohatej fakt nejsem to si radši skočím na pár točenejch 12° a vykouřim k tomu krabičku cigaret

No, byly nějaké podpůrné fondy na vybudování něčeho v některých regionech. Taky nevím nic přesnějšího, ale to bylo spíš z dotací od fabrikantů a spolků, možná i s nějakým příspěvkem státu, ale asi ne podstatným. Často se prostě spíš lidi (bohatší) složili, aby podpořili nějakou činnost, která by prospěla. Někde bylo potřeba vybudovat třeba ty žumpy a lidi dostali příspěvek na jejich postavení.
napsal(a):
Jo to souhlasim :) A dotace pobírám i když i bez dotací jsem v plusu, ale nejradši bych je zrušil, ale nejde je zrušit jen v jedné zemi, muselo by se to zrušit celkově všude a trh by si poradil.
Bez dotací si v plusu? A jsi si jistý že do těch svojich kalkulací započítáváš veškerou vet péči a krmení? Nepamatuji se že by jsi psal o nějakém vlastním stroji a pro tolik zvířat nakupovat krmení, nebo nechat si udělat krmení asi bude pěkná šupa. Pokud vím krmíš už pomalu od října do dubna. Nejsi v plusu jen díky nadstandartním vztahům s vetem a s JZD?
Jestli ale to opravdu dáváš šul-nul, případně se ziskem, tak promiň a smekám. To je jen taková popůlnoční úvaha, nebo rozvaha
A ještě chvíli budu rozdýchávat že někdo je schopen, vlastně ochoten vrazit do psů až sedmičku, a pak snad nad ránem usnu
Tak to tady se zájmem sleduju...
Já jsem rozhodně pro dotace, nejen pro mladé zemědělce.. které jednou doufám využiji, ale vemte si jak asi člověk může začít? Kolik stojí půda a i kdyby jsem dělala jen v pronájmu tak veškerá technika, co usnadňuje práci tak o tom si můžu nechat možná jen zdát. Začínám už dlouho, ale probiram se podmínkama pro oficiální verzi a to je další věc na kterou nemám. Něco jiného je mít své podmínky pro chov a výrobu a nebo dodržovat přísné normy nařízené státem.
Pokud chci být soběstačna ve většině jako je krmivo, zpracování mléka a mléč.produktu a masa, i ty hospodářské budovy tak to jsou částky, kterými se zadlužim buď na celý život nebo to vše budu dělat jako do teď a jestli dalších deset let se budu posouvat stejnou rychlostí tak budu ráda jestli dostanu dotaci mlád.zemedelce na pár let
Já můžu taky říct že jsem v plusu i bez dotaci profesore
Ale to mé plus je dobré že to pokryje krmení a to je většina příjmů, veterinu a něco do plusu jde okamžitě na zlepšení podmínek pro zvířata, já z toho nemám nic než jen práci, denně několikahodinovou. Koho by to nebavilo to nedělá.
Ty dotace mě dost štvou pro velký firmy, tam ať to přestanou sypat.
Přijde mě, že to my máme dost svázané ruce.Tak těma dotacema to je takové pohlazení, za ty ceny všeho.
Ještě tu bylo zmíněno ty drahé sýry atd...že kdo na to má, ono to zas tak drahé není udělat sýr a krmit kozu, když to zjednodušitm, pro mě jsou drahé podmínky, takže ceny já mám pro každého, jestli se zadlužim, budou muset stoupat, proto jsem pro dotace.
To máte pravdu. No já myslím ale jen ten příspěvek Je to něco podobného jen bez podmínek, loni to byla 500na hektar název je podobný. Nemusíte být podnikatel.
Já mám ještě dost času, jen rychle utíká, když se ohlidnu těch deset let zpět, tak jsem toho získala a vytvořila dost, začala jsem hodně brzy, ale i tak mám pocit než začnu vydělávat tak abych mohla být stále doma i do budoucna tak už budu pomalu žádat o důchod, vlastně ne, hranice se posouvá a důchodu se nedočkám Takže vlastně mám moře času
Ještě když si to tu pročítám tak nejde v dotacích o to aby mě stát zadotoval něco jen pro sebe. Ty dotace musí mít smysl.
Někdo tu psal o dotaci pro svou salaš, pro 5 ovci, proč by to měl stát dotovat?
Dotovat by měl ty chovatele co mají co nabídnout. Aby podpořil zdravý regionální trh.aby ceny byly dostupné pro všechny. Ty kejdy z obchodu kupují lidi buď aby ušetřili nebo protože na to vážně nemají. Vždyť je to vážně velký rozdíl v cenách.
profesor1
napsal(a):
Bez dotací si v plusu? A jsi si jistý že do těch svojich kalkulací započítáváš veškerou vet péči a krmení? Nepamatuji se že by jsi psal o nějakém vlastním stroji a pro tolik zvířat nakupovat krmení, nebo nechat si udělat krmení asi bude pěkná šupa. Pokud vím krmíš už pomalu od října do dubna. Nejsi v plusu jen díky nadstandartním vztahům s vetem a s JZD?
Jestli ale to opravdu dáváš šul-nul, případně se ziskem, tak promiň a smekám. To je jen taková popůlnoční úvaha, nebo rozvaha
A ještě chvíli budu rozdýchávat že někdo je schopen, vlastně ochoten vrazit do psů až sedmičku, a pak snad nad ránem usnu
Co je divného na 7tis za dva Psy? Znám i par lidí co do toho nacpou statisíce.

delal jste si nekdo srovnani mezi mladym zemedelcem a uverem u banky? Jak moc by se vyplatilo nemit za pr delej pet let stado uredniku? Nebo treba nakup pouzity techniky oproti novy? Stary verky jsou kolikrat betelnejsi a opravitelnejsi nez novy plny elektroniky. Je rozdil ve starsim zetoru do 150tis a novym kramu z blata za pul milionu.
Tak to netuším... Možná napíšu úplnou blbost tak mě opravte.
Nepamatuji si ty podmínky.
U banky musíte většinou vždy něčím ručit.
Tady zas plnit podmínky v čase.
Ale nevím, to mě tak napadlo.
Ten rozdíl bude asi v tom jestli splatite a o kolik navíc a nebo jestli vám na to někdo přidá. Co se týče nějakých norem a podmínek tak ty stejně budete muset dodržet pro podnikání.
Třeba pro dotaci na syrarnu pokud vím byla i podmínka vzdělání.
Takže záleží vždy na konkrétních okolnostech a podmínkách které máte.co je pro koho výhodnější.
Co se týče techniky, do toho úplně nevidím, ale opravy těch super strojů vám už asi nikdo nezadotuje... Do toho vážně už nevidím, ale vidím jak na to okolo nikdo nemá a hledá cokoliv co se dá vždy dobře a snadno opravit a hlavně se dají sehnat díly a za kolik.

profesor1
napsal(a):
Vet péči? Co to je? náboj do jatečáku stojí 4kč :) Prakticky neodčervuju, seno mi lidi dávaj zadara, nebo jim za 10 balíků dám jehně na porážku. Starej Bača vždycký říkával že příkrmy akorát zvyšují náklady a ještě si tím kazíme zvířata.
Jak to tu tak propočítávám, tak já jsem vlastně i bez dotací strašně moc v plusu, proboha to tak moc piju, že ještě nejsem milionář?
Více profesore ti píšu do zprávy.
Massaro
napsal(a):
A co je na tom normálního?
Chci našim zvířatům poskytnout tu nejlepší péči včetně krmení. Psi mi mezerou trvale maso tak dostávají granule které pytel stojí 2tis (+-500, -) a k tomu mívají hovězí maso sem tam když mají chuť. Nějaké mlsky na cvičení a 7tis je hned. Když se mam dobře já tak proč by se neměli mít dobře i naše zvířata?
Počítala jsem denní dávku wolfb. pro naši dvouletou fenu, jedná se o 55 kč max. Do 40 dek na den, váží 33 kg. Tak to mi nepřipadá tak moc. Dejme tomu, že bych se vešla do 110 za den pro obě. To je za měsíc 3300 pro dva psy. Tak to je normální cena. Za krmení pro velké plemeno.
Granule tedy krmím zřídka. Buď mají syrové nebo vařené. Granule tak kolem 1100 za 15 kg.
Tedysek
napsal(a):
Chci našim zvířatům poskytnout tu nejlepší péči včetně krmení. Psi mi mezerou trvale maso tak dostávají granule které pytel stojí 2tis (+-500, -) a k tomu mívají hovězí maso sem tam když mají chuť. Nějaké mlsky na cvičení a 7tis je hned. Když se mam dobře já tak proč by se neměli mít dobře i naše zvířata?
Tak já neříkám, že to nejde. Bavíme se o tom, jestli je to divné nebo normální. BTW, jak se u psů projevuje chuť na hovězí?
Massaro
napsal(a):
Tak já neříkám, že to nejde. Bavíme se o tom, jestli je to divné nebo normální. BTW, jak se u psů projevuje chuť na hovězí?
Kuřecí mezerou vůbec, vepřové jen tepelné opracovane a hovězí vezmou tak 2x nebo 3x do týdne na milost. A projevuje se to napadnym výskytem psů v blízkosti lednice. ;).

Jamarov
napsal(a):
Tak to netuším... Možná napíšu úplnou blbost tak mě opravte.
Nepamatuji si ty podmínky.
U banky musíte většinou vždy něčím ručit.
Tady zas plnit podmínky v čase.
Ale nevím, to mě tak napadlo.
Ten rozdíl bude asi v tom jestli splatite a o kolik navíc a nebo jestli vám na to někdo přidá. Co se týče nějakých norem a podmínek tak ty stejně budete muset dodržet pro podnikání.
Třeba pro dotaci na syrarnu pokud vím byla i podmínka vzdělání.
Takže záleží vždy na konkrétních okolnostech a podmínkách které máte.co je pro koho výhodnější.
Co se týče techniky, do toho úplně nevidím, ale opravy těch super strojů vám už asi nikdo nezadotuje... Do toho vážně už nevidím, ale vidím jak na to okolo nikdo nemá a hledá cokoliv co se dá vždy dobře a snadno opravit a hlavně se dají sehnat díly a za kolik.
No prave to je tak, ze na vsechno musi bejt papir, faktura. Konretne ten traktor resila moje i kosteyova znama a prave ze si myslim, ze museli kpupit novej.
Nevim jak treba u ohrad, jestli proplatej material a vlastni praci.
O normach pro vyrobu neni rec, to je jasny.
napsal(a):
No prave to je tak, ze na vsechno musi bejt papir, faktura. Konretne ten traktor resila moje i kosteyova znama a prave ze si myslim, ze museli kpupit novej.
Uvidíme... Jestli do toho spadnu, za pár měsíců bude jasno... Tak zatím budu ráda jestli dám do kupy vše potřebné na základní dotace na pastvu, dokoupení ovcí, koz a seč. Každopádně to bude mazec takže nějaké dotace mladého zemědělce řešit určitě teď nebudu protože nový traktor ani nechci.

napsal(a):
Jo ty ohrady jsem ji tam stavěl já a zpětně proplácí materiál pokud mas fakturu a i nejakou práci si do dotace muzes zahrnout. A jakakoliv technika proste musi bejt nova. Pres dotace nejde vzit nic z druhy ruky. Vic by ti rekla ona. Byla i kdesi na seminarich referovat o tom co a jak skrz mladyho zacinajiciho...

Jamarov: chapu, osobne bych nechtel nic chovat kdybych nemel vyrobu sena nebo treba i jadra ve svych rukach. Oboje se da hezky podelat a pak se retezovou reakci zacne podelavat ostatni. Ty novy traktory to je palka na porizeni a nasledne palka za dily a opravy. V ramci zaruky pak clovek nesmi sam nic delat, takze je to neco jako kotlikova dotace na novej kotel nebo tepelny cerpadlo. Cenu vyrobku to neumerne zveda a nabalujou se na to naklady za praci dalsich lidi.
Kostey: me je jasny ze to ma zmaknuty, vsak jsem ji nekolikrat rikal ze ma muj obdiv, ze ja bych do toho nesel jak dotace, tak celkove drina okolo tolika zvirat a s mlikem. Jsem v podstate linej proti ni :) Nekomu jsem snad i daval kontakt protoze se zajimal prave o mladyho zemedelce.
A neposílal jste ten kontakt mě? Já jsem to nakonec nevyužila, nejen že jsem přečetla některé podmínky, ale hlavně jsem narazila s pozemkama na Jzd
O jádru se mi nesní ale to seno je základ. Ručně nasušime z necelých dvou hektarů pro Králíky a na porody ovcim, kozam. Je to ale mazec. Necháme si to jen posekat.
Balíky musím kupovat.
Ty opravy jsou stejné s veškerou technikou, autama...
napsal(a):
Vet péči? Co to je? náboj do jatečáku stojí 4kč :) Prakticky neodčervuju, seno mi lidi dávaj zadara, nebo jim za 10 balíků dám jehně na porážku. Starej Bača vždycký říkával že příkrmy akorát zvyšují náklady a ještě si tím kazíme zvířata.
Jak to tu tak propočítávám, tak já jsem vlastně i bez dotací strašně moc v plusu, proboha to tak moc piju, že ještě nejsem milionář?
Více profesore ti píšu do zprávy.
Tak když napíšeš že jsi s chovem v plusu, tak taky napiš díky čemu. Taky nezapomeň že nemusíš platit soc. zdrav.. No a taky napiš kolik trávíš času tímhle lukrativním zaměstnáním aby jsi přežil a měl na pivo a cigára.
To je jako kdybych napsal já, že chovám +/- 40 ks ovcí na 13 pronajatých ha a milionář jsem (narozdíl od tebe ) Od objektivity by tato info měla hodně daleko.
Tady si "úspěšnost" nebo ziskovost pochvalují hlavně svobodní a důchodci, přesněji řečeno ti co už mají děti povdávané a jedou jen na sebe.
Tak a jdu na tu tvou zprávu.
Jo ještě se na něco ptala tedýsek..... o co na to říct. Massaro odpověděl výstižně. Navíc už dávno vím že s peskařema, koňákama a pod. je zbytečné se o těchto věcech bavit. Je to o prioritách.
"Jo ještě se na něco ptala tedýsek... o co na to říct. Massaro odpověděl výstižně. Navíc už dávno vím že s peskařema, koňákama a pod. je zbytečné se o těchto věcech bavit. Je to o prioritách. "
Pokud máte na mysli cenu za krmení pro psy, tak zde jsou jen dvě cesty, schůdné. Velké plemeno NECHOVAT nebo je třeba naplánovat optimálně krmnou dávku s ohledem na kvalitu, cenu a dostupnost surovin. Ale to se v mém případě týká všech bytostí, které se mnou žijí.
Pes druhu, který chovám potřebuje cca do kila jídla denně. (2-3% ideální váhy psa v dospělosti)Dospělý potřebuje 70% kostí s masem, vnitřností i obsahu žaludku např. přežvýkavců semo tamo.30%příloha, ponejvíce zelenina, kupodivu je možno přidávat, sekané spařené kopřivy, ptačinec, jetel a pod. Mrkev. Trocha brambor, vločky. Pohybovat se kolem 60kč denně je přiměřené, samozřejmě, pokud mám vlastní zdroje masa či přílohy, je to některých dnech levnější.
Pokud pes nechce žrát nějaké komponenty syrové, obvykle pomůže vše krátce ovařit, namixovat atd. Smíchat s přílohou, podat v teplém stavu. Je možno zařadit den hladovky, at sežere co se mu dá.
Opravdu to zabere minimum času, feny skvěle prospívají. Pokud jim něco chybí posvačí trávu, králičí a ovčí bobky, ovoce co najdou na zahradě atd.
Krmivo jim rozdělím na ráno a večer. Pokud nemám čas nebo chut dostanou granule.
No, když byly děti malé, tak jsem dle svého vědomí a svědomí připravovala zdravou a vhodnou stravu. Pokud nechtěly jíst jen tak z plezíru, tak měly smůlu. Po nesnědeném obědě následovala až večeře. Jsem tyranka.

Jamarov
napsal(a):
A neposílal jste ten kontakt mě? Já jsem to nakonec nevyužila, nejen že jsem přečetla některé podmínky, ale hlavně jsem narazila s pozemkama na Jzd
O jádru se mi nesní ale to seno je základ. Ručně nasušime z necelých dvou hektarů pro Králíky a na porody ovcim, kozam. Je to ale mazec. Necháme si to jen posekat.
Balíky musím kupovat.
Ty opravy jsou stejné s veškerou technikou, autama...
Ja si myslim ze snad ji jo. No jestli delate rucne seno tak urcite pochvala a na chovu cehokoli to poznate. Nedokazu si ale teda moc predstavit hospodareni ve vetsim bez traktoru, aspon malyho na tahani treba hnoje atd. Vsecko se da sluzbama to je jasny, ale treba ja uz davno ztratil nervy porad nekoho premlouvat. Uz tak je starosti dost.
Profesor: presne tak. Nedavno me tady jeden pan na K co chova texly pohanel ze jsem negativni a at jsem pozitivni ze se me pak zmeni svet ci co... prave ze se stalo hodne veci ktery me zprehazely a jeste budou zprehazovat komplikovat zivot. A ono holt to uz neni takova bezstarostnost jako za mlada, kdyz ma clovek zodpovednost za nekolik zivotu.

profesor1
napsal(a):
Tak když napíšeš že jsi s chovem v plusu, tak taky napiš díky čemu. Taky nezapomeň že nemusíš platit soc. zdrav.. No a taky napiš kolik trávíš času tímhle lukrativním zaměstnáním aby jsi přežil a měl na pivo a cigára.
To je jako kdybych napsal já, že chovám +/- 40 ks ovcí na 13 pronajatých ha a milionář jsem (narozdíl od tebe ) Od objektivity by tato info měla hodně daleko.
Tady si "úspěšnost" nebo ziskovost pochvalují hlavně svobodní a důchodci, přesněji řečeno ti co už mají děti povdávané a jedou jen na sebe.
Tak a jdu na tu tvou zprávu.
Jo ještě se na něco ptala tedýsek..... o co na to říct. Massaro odpověděl výstižně. Navíc už dávno vím že s peskařema, koňákama a pod. je zbytečné se o těchto věcech bavit. Je to o prioritách.
Nojo profesore, ale já neříkám, že mě to uživí, jen že zvířata na sebe vydělaj a že i bez dotací nejsem v mínusu, takže i nějakou socku a zdrávku nemusím vůbec řešit, když si na ní zarábám u zaměstnavatele. Na cigára si vydělám taky tam a abych měl na pivo, tak musím vzít strojek do ruky a jít střihnout nějakou ovci.
A to se vyplatí......
A teď si představ, že když se mě zadaří a zavolá mě někdo s traktorem a vlečkou třeba pod bagr, tak mě dává min.350, - /hod. a někdy třeba popojíždím jen pár metrů sem a tam, tak že náklady na naftu minimální a to mě nadávají že kurvním ceny. Tak že třeba za tři dny desítka v kapse. To je moje taková "přidružená" výroba. Tak to bylo i za komančů v družstvech a na statcích.

No vidíš to já čapnu střihací strojek do ruky a za den si vydělám hrubého 6 tisíc
A ty jakožto volič Babiše, odvádíš poctivě všechny daně z takových přidruženek?
Hele stáčí se ten rozhovor někam jinam, nezdá se ti?
napsal(a):
Ja si myslim ze snad ji jo. No jestli delate rucne seno tak urcite pochvala a na chovu cehokoli to poznate. Nedokazu si ale teda moc predstavit hospodareni ve vetsim bez traktoru, aspon malyho na tahani treba hnoje atd. Vsecko se da sluzbama to je jasny, ale treba ja uz davno ztratil nervy porad nekoho premlouvat. Uz tak je starosti dost.
Profesor: presne tak. Nedavno me tady jeden pan na K co chova texly pohanel ze jsem negativni a at jsem pozitivni ze se me pak zmeni svet ci co... prave ze se stalo hodne veci ktery me zprehazely a jeste budou zprehazovat komplikovat zivot. A ono holt to uz neni takova bezstarostnost jako za mlada, kdyz ma clovek zodpovednost za nekolik zivotu.
Vítejte v klubu starších, těch...no... nebudu opakovat jak jste mě několikrát nazval My starší už dávno víme, že co nás nezabije to nás posílí. Musím říct že co vás tu znám tak se měníte pěkně rychlým tempem, naštěstí k lepšímu, ještě teda s tím vším nejste dostatečně smířený a zatím vás to sereštve. Ale to si sedne Každou chvíli se něco zkomplikuje a přehazuje život..... a vždy to nějak dopadne, jen se s tím naučit žít.
Pan K... vás nepohaněl, jen se snažil "poradit", ale znám to, když se nedaří, tak podobné slova mají opač efekt a spíše vytočí.
napsal(a):
No vidíš to já čapnu střihací strojek do ruky a za den si vydělám hrubého 6 tisíc
A ty jakožto volič Babiše, odvádíš poctivě všechny daně z takových přidruženek?
Hele stáčí se ten rozhovor někam jinam, nezdá se ti?
Už jsem přeci psal, že Babiš je pro mne výzva

Janinko: já to dělám taky tak. A musím říct, že si ty děti až tak nevymýšlejí... kdo by chtěl zůstávat ohladu? To už jsou vybíravější kozy a ovce
napsal(a):
Tak úplně nevím co je hospodaření ve větším, ono už tak se mi hodí vlek a čtyřkolka na vozeni hnoje jen od 30-50 králíků,20-50 slepic,15 kachen ale protože má stále problémy se startovanim a řazením tak na to já nemám nervy. To bych si pak ještě vyslechla Bohužel pak vidle, lopata a spousty koleček... Ten ušetřenej čas technikou se dá zužitkovat daleko lépe.
Děkuju za pochvalu, sušit seno mě stále ještě baví, nejlepší je když mě vidí 80letá sousedka která ke mě přiběhne s hráběma a začne pomáhat otáčet a kupkovat, přímo na mě číhá máme tu i 90leteho pana Komárka, který před zimou říká, že už to zabalí a pak jedem okolo a on s kosou, štramák v bílé košili, kšandy a mává, pak přijde, řekne kdy přesně podle počasí a sena se to musi odvézt a složit do stodoly. Jsem nadšená z téhle opravdu staré generace. Zažili hodně a poctivost, práce a slovo je pro ně víc než peníze.
To víte, že chci traktor, já hledám zetory, muž kouká na čínu...
Říkat si někomu o službu je sice výdej, ale horší je když mají přijít třeba deště tak každý pobali nejdřív to své...

Jojo, je skoda ze tihle lidi mizi. A nova generace uz zna jen volant.
Mame take takovou sousedku, je ji 77, dva huculy, patnact slepic, prasatko, plno kraliku. Seka vsechno kosou, kterou si sama naklepava a brousi, susi hrabemi, dole pod nami je les, nosi odtud denne vetve na topeni v peci, chrasti na rozdelavani ohne. Vsechno pestuje, je vyborna. Hodne mi poradila i pomuze.
Omlouvam se, jsem v Praglu a tady mam na notasu aj klavesnici, ale stejskalo by se mi po vas.