Dobrý den,
chtěl bych se zde zeptat zkušených chovatelů jestli je vhodná na spásání v prudším svahu kamerunská ovce? Jde mi o to jestli dokáže také šplhat jako kamerunská koza. U které jsem se dočetl, že je více vybíravá na potravu a taky mám obavu aby neskákala přes plot k sousedům ;)
Děkuji předem za rady.
Takhle se to nezdá ale je to celkem strmý. Plocha svahu je cca 800 metrů čtverečních a myslím, že dva kusy by se na něm uživili. Je tam ještě pár ovocných stromů.
Uplne bez problemu si tam dve dejte, budete muset vice prikrmovat i prez rok aby jim to stacilo ale jinak to bude v pohode.mam je zhruba na 2000m2 ale kopec taky takovy a jsem scela spokojeny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Takovej svah vám kamerunky vypasou v pohodě, ale 800m je ani náhodou neuživí přestože to jsou malé ovce.

Hele i moje metráková texelka dokáže skočit 90cm ale lanka mám většinou do 60cm a stejně přes to nejde, protože z ohradníku má respekt. Někde kde se motaj lidi přidávám řadu lanka do 90cm aby mi přes ohradník nelezli lidi a nebylo to pro psy tak lehce překonatelný. Je potřeba aby ohradník byl vždy ve 100% stavu, nikde to neprobíjelo do země, kůlu, trávy a pod. a měl si tam pořád na každém místě lanka nějakých 10kV ze zdroje co má alespoň 3J. Pokud zvíře ohradník nerespektuje, tak to je většinou vina chovatele že funkci ohradníku zanedbával a pak se zdrhání hodně špatně odnaučuje. To je pak lepší takový kus zlikvidovat porážkou, nebo prodejem, aby to neučil ostatní zvířata. Kus odsud chovaj jedni lidi 2 kamerunky na asi dvojnásobné výměře a nezdrhaj jim i když maj teda lanka pořád zarostlý do trávy a zvířata spásaj už jen drn, ale maj k dospozici celoročně i seno.

cvrdlikacek
napsal(a):
Uplne bez problemu si tam dve dejte, budete muset vice prikrmovat i prez rok aby jim to stacilo ale jinak to bude v pohode.mam je zhruba na 2000m2 ale kopec taky takovy a jsem scela spokojeny.
... a za krátký čas si těch 800m promořej parazitama, budete pořád donekonečna odčervovat až zjistíte, že už se tam chovat nedá, vyprdnete se na to a vezmete do ruky křoviňák.
Jde o to, že s tím svahem nikdo nic 3 roky nedělal a je to tak zarostlé, že s tím křoviňákem by to šlo hodně mizerně a když tomu přidám jak je to prudké tak se mi do sekání vůbec nechce. Uvidím jak rychle by to ovečky spásli a kdyby to bylo pro ně nedostatečné tak bych je přenechal jinému chovateli.

Jaromír73
napsal(a):
Jde o to, že s tím svahem nikdo nic 3 roky nedělal a je to tak zarostlé, že s tím křoviňákem by to šlo hodně mizerně a když tomu přidám jak je to prudké tak se mi do sekání vůbec nechce. Uvidím jak rychle by to ovečky spásli a kdyby to bylo pro ně nedostatečné tak bych je přenechal jinému chovateli.
A není v okolí ještě něco co by se dalo spásat, abyste měl aspoň 2 ty pastviny? To by pak reálné bylo, protože jednorázově ty zvířata pořizovat a oplotiti to tam pro ně je víc práce než to posekat křoviňákem. Sám v něm ročně propálim tak 60 litrů tak vím o čem to je a takovéhle svahy tu taky máme. Jen tak od boku náklady na onen jeden ohradník budou 5 - 6 tisíc, což není uplně málo a 3 roky nesekaný bordel není nic zas tak strašnýho. Sekat se dá i v kopačkách, aby ti to neklouzalo. Přemýšlej, zvažuj, diskutuj a pak se rozhodni

david699
napsal(a):
počítejte, že nezaberou ani 2 m2 když budou ležet.
Kamerunky mám taky ve svahu. Spasou všechno až na zem. Mám je oplocené lesnickým pletivem 125 cm a na místo kůlů mám zatlučené 2 m roxory. Říkám tomu mobilní oplocení, protože, když potřebuji pletivo stočím, roxory vytahám ze země a posunu, kam potřebuji.
Mám ve stádu i jednu skokanku, ale 125cm mi ještě nepřeskočila.
Kdyz budete mit zajem, tedy jen v pripade ze nebydlite 100km daleko, asi bych nemel problem vam kdyztak ovecky na par mesicu zapujcit, samozrejmne po predchozi domluve atd.nebo urcite se najde nejaka dobra duse ktera bydli nekde pobliz vas a take by vam je zapujcila.zbytek muzeme domluvit ve zpravach.
Tak to asi zjistím až tam budou. Měli by přístřešek cca 20metrů pod jejich okny. Sousedi jsou v důchodovém věku tak snad budou mít pochopeni a snad jim nebude vadit, když si budou bečet. Apropo jak jsou obecně hlučné? Je mi jasné, že je to kus od kusu, a že také záleží na chovateli jak k nim pristupuje.