Dobry den.Prosim Vas o vase rady a zkusenosti.Uz nevim co mam delat.Pred 3tydny mi uhynula brezi ovce.Hned jak se nam nezdala tak jsme volali veta ale dal ji jen vitaminy no a pry se to zlepsi jenze ovce umrela.Jenze dva dny zpet prijdu do chleva a lezi tam dalsi ovce schoulena v klubicku, srst vypadana a trci ji uplne pater.Ovce mela kazdym dnem rodit.Hned volam veta jenze nez dojel tak ovce uhynula.Nechal jsem zkontrolovat vsechny ovce a vet rikal, ze by to mohl byt svrab tak ovcim napichl injekci proti svrabu plus vitaminy.Jenze oveckam porad vypadava srst, dokonce jsem si vsiml, ze si ji oziraji navzajem.Mam strach at o vsechny neprijdu.Vsechny maji kazdym dnem rodit.Ovce chodim co chvili kontrolovat.Prosim co by to mohlo byt?
myslim ze jsem nekde cetla ale nejsem si uplne jista tak kdyztak me nekdo opravi ze pokud si ovce poziraji vlnu jde o nedostatek fosforu... no chtelo by to zjistit stav celeho stada.. asi bych zacala jednanim s veterinarem... a nechala vyloucit ketozu... pripadne odebrat krev a udelat rozbor... to bude asi nejjistejsi... sama za sebe muzete ohmatat zvirata a zjistit jak jasou na tom vyzivove... jeslti z nich trci kosti bude to mit priciny... nedostatek mineralu, nedostatek krmne davky, paraziti...
ekzistuji testacni papirky... ja osobne jsem odebirala moc a muj vet to strcil do takoveho strojku a vylezly tam krev bilkoviny i ketolatky... ja myslim ze jakmile je ovecka nemocna a nechceteli o ni prijit je potreba najit dobreho veterinare... aby udelal odber krve a bobku a mela by jste klid..
Co takhle všenka ovčí (Bovicola ovis)? Koukněte na příznaky na netu. To jste si s beranem přivézt mohli.
Ty úhyny s tím nemusí ani souviset, nevím co máte za plemeno, možná je třeba více přikrmit, a kontrolovat, aby se k příkrmu dostaly všechny. Nevím, co to je oves občas, ale v téhle roční době, pokud jsou od podzimu zavřené už jim jen seno, občas oves, chleba jako pamlsek nemusí stačit... Pokud jsou vysokobřezí, moc sena se do nich už nevejde.