Boule na celisti

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.3.2018 17:55
mirdok

XXX.XXX.6.115

Prosim vas skousene chovatele co to moze byt za boule na celisti u AN kozy,2-rocnej, prvnicky. Po porode jsem vsimnoul ze take maji aj jeji deti.

18.3.2018 19:15
adelheid.latzkova

XXX.XXX.6.247

Dobrý večer. Náš minuloročný capko to mal tiez- zväčšená uzlina alebo tukový vačok to môže byť. Nás mal zväčšenú uzlinu a rástlo to s ním, bol na mäso takže sme to moc neriešili. Vašej kože sa to objavilo alebo už ste ju s tým kúpili?

18.3.2018 19:34
mirdok

XXX.XXX.27.142

No matka se rodila u mne. Ve veku 1mes. a pul, jsem nasel u nej boule na celisti. Ne delal jsem s tym nic. A ted'mi porodila 2 kuzlatka, ktere maji take boule jako maminka. Kuzlatka ted' maji 4 tydne.

18.3.2018 20:41
androvamilada

XXX.XXX.119.51

Před nedávnem jsem si chtěla koupit kozy s podobnými klinickými příznaky a byly pozitivní na pseudotuberkulózu... zvětšené uzliny jsou pro to typické. A je to silně infekční, takže není divu, že to má víc zvířat.

http://www.anglo-nubijska-koza.cz/cl-pseudotuberkuloza-kaseozni-lymfadenitida/.

18.3.2018 20:42
androvamilada

XXX.XXX.119.51

Jinak stačí odebrat z uzliny vzorky. Testuje to SVU Jihlava, u nás i SVU Hradec Králové. Ať případně pozitivní zvíře neprodáte dál a nenakazíte někomu chov.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.3.2018 20:54

androvamilada napsal(a):
Jinak stačí odebrat z uzliny vzorky. Testuje to SVU Jihlava, u nás i SVU Hradec Králové. Ať případně pozitivní zvíře neprodáte dál a nenakazíte někomu chov.

Je to ještě lepší, na pseudotuberkulózu se dá perfektně testovat z krve.

Tak se chytnou i zvířata, co mají tu zvětšenou uzlinu někde vevnitř, kde není vidět.

18.3.2018 21:01
adelheid.latzkova

XXX.XXX.6.64

Mne sa capko so zväčšenou uzlinou narodil, mal aj zlomené uško. Tiež AN ale polovičný. Ostatné to nemali iba on. Ani mama ani súrodenec ani ďalšia koza. Ale nemal to také veľké ako tie vaše. Cca o veľkosti fazule pod kozou.

18.3.2018 21:14

Podle mě to bude z nedostatku jódu. Nubie na to trpí.

18.3.2018 21:17
androvamilada

XXX.XXX.119.51

To má jiné klinické příznaky, zvětšená struma se nachází někde jinde.

18.3.2018 21:21

Ok, tak radši opravdu z krve potvrdit nebo vyvrátit tu pseudotuberu.

18.3.2018 21:23

androvamilada napsal(a):
To má jiné klinické příznaky, zvětšená struma se nachází někde jinde.

No což o to, struma by na těch fotkách mohla vypadat stejně.

Ono se to pozná spíš osaháním, jestli je boule na stranách jako uzliny nebo uprostřed s křídly jako struma. To je nebezpečí diagnóz přes obrázek.

18.3.2018 21:35
mirdok

XXX.XXX.5.238

Ano, tak mamika, kdy byla malicka mnela strumu, ale s pridavanim jodu s teho vysla. U matky ta uzlina je ne pod mandibulou a se strany mandibuly.

18.3.2018 21:59

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No což o to, struma by na těch fotkách mohla vypadat stejně.

Ono se to pozná spíš osaháním, jestli je boule na stranách jako uzliny nebo uprostřed s křídly jako struma. To je nebezpečí diagnóz přes obrázek.

Já bych nečekal že při pseudotubeře se pozitivní koze narodí kůzle už s boulema. Ale nevím, třeba se pletu, ale na jednom obrovském stádě, kde pseudotuberu maj potvrzenou, kde se během porodů vyskytuju, se nikdy kůzlata s boulema nerodí.
To bych právě spíš tipoval na ten jod, ale zkušeností mám pramálo, o nubiích si myslím své a ani je tu moc lidí už nechová, skoro všichni se jich tu postupně zbavili.

Přidejte reakci

Přidat smajlík