Prosim vas skousene chovatele co to moze byt za boule na celisti u AN kozy,2-rocnej, prvnicky. Po porode jsem vsimnoul ze take maji aj jeji deti.
Před nedávnem jsem si chtěla koupit kozy s podobnými klinickými příznaky a byly pozitivní na pseudotuberkulózu... zvětšené uzliny jsou pro to typické. A je to silně infekční, takže není divu, že to má víc zvířat.
http://www.anglo-nubijska-koza.cz/cl-pseudotuberkuloza-kaseozni-lymfadenitida/.
Uživatel s deaktivovaným účtem

androvamilada
napsal(a):
Jinak stačí odebrat z uzliny vzorky. Testuje to SVU Jihlava, u nás i SVU Hradec Králové. Ať případně pozitivní zvíře neprodáte dál a nenakazíte někomu chov.
Je to ještě lepší, na pseudotuberkulózu se dá perfektně testovat z krve.
Tak se chytnou i zvířata, co mají tu zvětšenou uzlinu někde vevnitř, kde není vidět.

Podle mě to bude z nedostatku jódu. Nubie na to trpí.

Ok, tak radši opravdu z krve potvrdit nebo vyvrátit tu pseudotuberu.

androvamilada
napsal(a):
To má jiné klinické příznaky, zvětšená struma se nachází někde jinde.
No což o to, struma by na těch fotkách mohla vypadat stejně.
Ono se to pozná spíš osaháním, jestli je boule na stranách jako uzliny nebo uprostřed s křídly jako struma. To je nebezpečí diagnóz přes obrázek.

napsal(a):
No což o to, struma by na těch fotkách mohla vypadat stejně.
Ono se to pozná spíš osaháním, jestli je boule na stranách jako uzliny nebo uprostřed s křídly jako struma. To je nebezpečí diagnóz přes obrázek.
Já bych nečekal že při pseudotubeře se pozitivní koze narodí kůzle už s boulema. Ale nevím, třeba se pletu, ale na jednom obrovském stádě, kde pseudotuberu maj potvrzenou, kde se během porodů vyskytuju, se nikdy kůzlata s boulema nerodí.
To bych právě spíš tipoval na ten jod, ale zkušeností mám pramálo, o nubiích si myslím své a ani je tu moc lidí už nechová, skoro všichni se jich tu postupně zbavili.