ahojte, začala mi jedna dvojročná prvnička ťažko vstávať a tie nôžky - zadné má akoby oslabnuté, vratkejšie a často na nich prestupuje. Vravela som si či nie nejaké disbalancia Ca, P, Mg a pod. Lebo som jej bola nútená v sene dávať skoro viac ako polovičný podiel lucerky posledný mesiac. Termín má cca v sobotu(150). Koza neni tučná, ani chudá, akurát, sliznice pekné, apetít ok. Len tak pre istotu som jej otestovala moč na ketózu diaphanom a bola som paf lebo mi to ukázalo 5mmol/l. Tak som sa poriadne vyplašila, vet jej dal podkožne glukoóu s minerálmi a nasadila som glycerol, béčka, silymarín a pod. To bolo včera. Dnes som jej kukla moč zas a ukázalo mi to niečo medzi neg a 1,5mmol/l Tak nvm či tá včerajšia liečba mohla mať taký rýchly efekt? Ale tiež som čítala že tie ketóny zvyknú kolísať že ráno večer bývajú dosť rozdielne hodnoty, tak skúsim zas poobede. vraj ketony bývajú zvýšené po pôrode(aj bez toho aby to bola ketóza) ale pred pôrodom by nemali. Vy čo ste mali u zvierat ketózu, tiež vám tie hodnoty podobne lietali alebo tá rýchla intervencia tak rýchlo zabrala? Inak brucho má tak na menšie dvojičky, žiadne štvoričky a pod kde by skôr ketóza dávala zmysel. (ketózu sme tu nikdy nemali).
zvysene ketony mohou byt i na zaklade treba acidozy... v momente kdy koza nezere... pri zanetu atd... takze za tim primarne nemusi byt ketoza...zvlast kdyz je v dobrem stavu jak pisete... co bilkovy a krev..merila jste teplotu?. asi by to chtelo lepsi rozbor moci... a pripadne hepagen na jatra a traveni.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ano, pokud koza není v metabolickém rozvratu, zafunguje to hned.
Nefunguje to hned, pokud už selhávají játra.