Uživatel s deaktivovaným účtem

Ne.

david324
napsal(a):
Muzu prosit o vysvetleni skratek? Je to obecne pro ovce nebo je to primo na kamerunske ovce. (docetl jsem se totiz uplne jina cisla).
Na 700m2 se vám ovce neuživí, ani kamerunka, natož stádečko.
VDJ = velká dobytčí jednotka. Je jedno, jaký přežvýkavec dá dohromady ta kila.
Davide přidám svoji reakci, v květnu jsem začínala se 4 malými kamerunkami a 4000 m2, bylo to ně ně moc, nestačili to spásat, přidala jsem 3 vřesovky a 2 sufolky a stačili to sežrat, v listopadu jsem pořídila ještě berana a je to na hraně, od ledna mám celkem 8 kusů nyní mi další dva sousedi svěřili zahradu, je ve svahu a nechtějí ji sekat, to mě zachránilo, protože louka byla tak vypasená, že tráva zatím neroste, bylo tam víc mechu, ten jsem odstranila, provzdušnila, louky zavřela a rozdělila, přes zimu měli seno, liz, ale protože jsou holky březí, musela jsem začít přikrmovat od Animo- granule vojtěšky, sezam, oves, chutná jim a myslím, že prospívají, jsem zvědavá na jehńata, budeme rodit poprvé. Ale když se podívám na louku- všude jsou bobky, ještě že jsem získala další louky a ty byly naposledy sekané v srpnu, tak tam je už nyní pěkná tráva.Před týdnem jsem řešila velké začervení jedné vřesovky, jen díky skvělým lidem tady na foru jsem to zvládla, Vetové se zde specializují jen na psy a kočky, jsem od Mladé Boleslavi.Takže chci říct, že jsem si také ze začátku myslela, kolik je to trávy, ale ta čísla co se tady uvádí zkušenými, opravdu sedí.

jahodapavel
napsal(a):
VDJ= velká dobytčí jednotka= kráva+tele+seno na zimu. Nevím, kolik váží kamerunka, ale obecně 500 kg kamerunek na hektar.
Sedí to přesně. I kdyby člověk krmil jen senem, které tam sklidí, a nepásl, tak to tak vychází. I když na horách třeba mají trávy víc, tak tam je rezerva.

napsal(a):
Sedí to přesně. I kdyby člověk krmil jen senem, které tam sklidí, a nepásl, tak to tak vychází. I když na horách třeba mají trávy víc, tak tam je rezerva.
Ano, ale taky je potřeba brát v úvahu, že tu je například u nás jen 5 měsíční pastevní sezona, jinak co zvířatům nedáš tak nemají.

napsal(a):
Ano, ale taky je potřeba brát v úvahu, že tu je například u nás jen 5 měsíční pastevní sezona, jinak co zvířatům nedáš tak nemají.
Já jsem nemyslela, že by se jen pásli, ale že 500 kg přežvýkavce uživí hektar. Trávou nebo senem. A vůbec jsem tím nechtěla říct, že bys to na horách měl snazší. Takže si to neber osobně .

Né, v pohodě, já to tak pochopil, ono všude to má něco, tady tráva sice vždycky poroste a vždycky bude dost vláhy a sucho tu bídu nikdy neudělá, ale pastevní sezona je prostě krátká, na moje svahy neexistuje technika, kterou by byl smrtelník schopen zaplatit, která by zpracovala trávu na seno, případně senáže a tak opět skrz rok nakoupím seno pro 70 kusů na 7 měsíců a opět naplánuju porody na začátek pastvy ať laktace započne na výživné jarní travičce a končí na otavách a já nemusím řešit zimní porody do sněhu a mrazu a podobný hovadiny.