Prosím o rozměry kamerunského berana

Kamerunská ovce (KA)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2018 21:12
Papinka1997

XXX.XXX.34.122

Dobrý den, moc bych vás zde chtěla poprosit. Během pár týdnů si pojedu pro své první beránky. A protože bych ráda je pěkně ochočila a naučila na vodění, chci se na ně dobře připravit a chtěla bych si na ně sama ušít obojky. Proto bych vás chtěla poprosit, zda by mi někdo z vás mohl změřit obvod krku vašeho berana v místě kde se krk připojuje k tělu, tedy v jeho nejširším místě. Samozřejmě bude obojek posuvný ve velikosti, ale abych se od něčeho mohla odpíchnout. Moc vám předem děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2018 00:41

Papinka1997 napsal(a):
Dobrý den, moc bych vás zde chtěla poprosit. Během pár týdnů si pojedu pro své první beránky. A protože bych ráda je pěkně ochočila a naučila na vodění, chci se na ně dobře připravit a chtěla bych si na ně sama ušít obojky. Proto bych vás chtěla poprosit, zda by mi někdo z vás mohl změřit obvod krku vašeho berana v místě kde se krk připojuje k tělu, tedy v jeho nejširším místě. Samozřejmě bude obojek posuvný ve velikosti, ale abych se od něčeho mohla odpíchnout. Moc vám předem děkuji.

víte, že si chcete pořídit ovci, že?

no, ovce, no... to je takové zvíře, které se vyznačuje pohybem ve stádě. na nějaký vodění na obojku to fakt není. kamerunská ovce není koza, která se na takové věci naučit dá. kamerunská ovce je ovce, navíc dost ztřeštěná a často plachá ovce.

navíc, beránky neochočujte. to se ochočí a pak je to drzé a trkavé.

pro ovce místo obojku pořiďte výběh a v to výběhu postavte zavíratelnou boudu nebo aspoň menší pevnou ohradu, aby až budete po těch zvířatech něco chtít, tak je budete mít kam zavřít a kde je chytit. to je všechno.

30.3.2018 06:41
profesor1

XXX.XXX.202.14

Ale já je CHCI A CHCI A CHCI!

30.3.2018 07:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Papinka1997 napsal(a):

A kolik beránků si chystáte pořídit? Většinou bývá několik oveček a beránek, nepříbuzný, jeden.
Jednou jsme si také beránka pěkně ochočili, pamlsky mu nosili, na hlavince drbali, byl mazlivý, kontaktní. Celý rok to bylo roztomilé. Na konci druhého roku, beránek dorostl váhy bezmála sto kilo, poté, co nebylo lze vstoupit na pastvinu, beránek zákeřně útočil na kohokoliv, kdo se objevil, skončil v mrazáku.

30.3.2018 08:40
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Hele, ale když si jich pořídíte dost, tak by mohli jít do zápřahu, ne?

Jinak, nic si z odpovědí nedělejte, to my se tady tak občas dobíráme. Jinak se máme rádi - jako třeba, třeba... třeba Profesor s Mastňáčkem .

30.3.2018 09:07
Papinka1997

XXX.XXX.34.122

Tak vám děkuji za rýpavé poznámky. Beránci budou mít pastvu větší než potřebují, budou mít i velký přístřešek. Nejde mi o to, dělat z nich psa, ale čistě o praktické využití obojku. A to když bude třeba je převézt na jinou pastvu, při nějakém úkonu, co jim bude třeba udělat, jako očkování, odčervení, paznehty. Pokud chcete rýpat, tak raději nekomentujte.

30.3.2018 10:08

Papinka1997 napsal(a):
Tak vám děkuji za rýpavé poznámky. Beránci budou mít pastvu větší než potřebují, budou mít i velký přístřešek. Nejde mi o to, dělat z nich psa, ale čistě o praktické využití obojku. A to když bude třeba je převézt na jinou pastvu, při nějakém úkonu, co jim bude třeba udělat, jako očkování, odčervení, paznehty. Pokud chcete rýpat, tak raději nekomentujte.

to není rýpání, to je čistě o tom, že vy očividně vůbec nevíte, jak funguje ovce.

ovce prostě není zvíře, které je přístupné vodění na obojku. je to prostě stejný, jako kdybyste chtěla obojek na rybičku, nebo morče. převádění na jinou pastvu se dělá tak, že ovce přeženete, nebo je máte naučený na následování kýblu se šrotem, nebo ovci chytnete, svážete a hodíte do kufru auta.

při jiných úkonech se ovce vezme, posadí na zadek a pak se pracuje. na nějaké obojky u ovce prostě kálí pes, to není kůň, aby se naučily zvedat nohy.

prostě obojek u ovce ŽÁDNÉ PRAKTICKÉ VYUŽITÍ NEMÁ.

Co se praktické je ta zavíratelná bouda, malá ohrada nebo naháněcí ulička při větším počtu ovcí, právě když s ovcí potřebujete něco dělat. Plus naučí se chodit na ten kýbl, ale na ten kýbl už se nenechají chytit a je úplně jedno, jestli bude mít obojek nebo jestli chytáte za nohu

30.3.2018 10:11
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

S tím ochočováním beranů je to opravdu složité. Každý, kdo to udělal, vám poví, jak to dopadlo. Ochočený beran, když dospěje, je schopen svého majitele i zabít. Prostě je to tak. Nevím, jak je to se skopcem. A možná ouesanstští beránci, nejací opravdu maličcí, by šli, ale nevím.
Obojek může být i nebezpečný, pokud se o něj ovce někde zachytí. Na převádění z pastviny na pastvinu chytneme vůdčí ovci, dáme jí obojek a vodítko, https://www.driml-napajecky.cz/cz/ovce-kozy/fixace-ohlavky-obojky/, a vnadíme na mlsky, ostatní jdou za ní, beran vzadu. Ovce je stádové zvíře. Stádo vede ovce, která si to vybojuje. Beran není vůdčí.
Sousedka odchovala na lahvi odmítnutou jehničku, jehnička se cítila být ve stádě se sousedkou a její matkou. Jedna ze tří. Když byly v práci a jehnička byla zavřená ve stáji, byt i s dvěma konmi. Celý boží den probečela, smutkem a strádáním, byla štastná jen když mohla být ve svém stádě dvě sousedky a ona. Vodítko nepotřebovala, nehla se od nich na krok. Pošla v roce a půl.

30.3.2018 10:13

Papinko, oni nerýpou, oni mají pravdu.

30.3.2018 10:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

AAAA Bodlinko to jsme se trefily. Psaly jsme skorem to samé.

30.3.2018 10:15

Vam jde o vyuziti obojku? 50 odstinu sedi si prectete a pak si ho poradne utahnete :).
Jinak ho taky muzete vyfotit a hodit na bazos.

30.3.2018 10:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Možná by vůdčí ovce šla za manželem(kýblem šrotu )i bez vodítka, asi má pocit, že když ostatní zdrhnou alespon jedna mu zůstane.

30.3.2018 10:16

ouesanstský beran znám jednoho ochočeného hajzlíka. první jehně, co se v tom stádečku narodilo, navíc flaškáč, miláček rozmazlovaný všemi.

je to svině a že je malý znamená jen to, že když to na mě zkusil, tak dostal nakládačku, prostě jsem ho povalila na zem a tam jsem ho držela dokud nezvadl. to s kamerunou nebo se suffolkem člověk neudělá. ale jinak normálně všechny s rozběhem trká a ono sice trká do kolene, ale má páru a odhodlání. je to jako s kohoutem, že je to malý neznamená, že je to neškodný.

30.3.2018 10:17
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Vam jde o vyuziti obojku? 50 odstinu sedi si prectete a pak si ho poradne utahnete :).
Jinak ho taky muzete vyfotit a hodit na bazos.

Mastnáčku no teda.

30.3.2018 10:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pravdaaa, ted jsem si vzpoměla, když byl kluk asi dvouletej, tak jeden takovej kohout si nedal pokoj, vždycky mu skočil na záda a to bylo řevu! Nelenila jsem a usekla mu hlavu. Kohoutovi teda.

30.3.2018 10:38

ouesanstský beran znám jednoho ochočeného hajzlíka. první jehně, co se v tom stádečku narodilo, navíc flaškáč, miláček rozmazlovaný všemi.

je to svině a že je malý znamená jen to, že když to na mě zkusil, tak dostal nakládačku, prostě jsem ho povalila na zem a tam jsem ho držela dokud nezvadl. to s kamerunou nebo se suffolkem člověk neudělá. ale jinak normálně všechny s rozběhem trká a ono sice trká do kolene, ale má páru a odhodlání. je to jako s kohoutem, že je to malý neznamená, že je to neškodný.

Neudělá? Musí udělat! Já takhle musím občas sundat mého 120kg texla abych mu čas od času ukázal kdo je tady pán a to mám 65kg.
Každopádně na berany to chce být asertivní, žádné mazlení a flaškáče to chce poslat na pekáč jako první.

30.3.2018 10:52

Neudělá? Musí udělat! Já takhle musím občas sundat mého 120kg texla abych mu čas od času ukázal kdo je tady pán a to mám 65kg.
Každopádně na berany to chce být asertivní, žádné mazlení a flaškáče to chce poslat na pekáč jako první.

Měla jsem kamerunského berana, který se ke mně dostal už dospělý. První rok mě ignoroval, přestože měl pověst, že občas trká. Druhý rok se mně snažil zařadit do stáda ke svým ovcím. Byl na mně hodný a žárlil na ostatní ovce, když se ke mně přiblížily. Třetí rok si na mně začal troufat a byl agresivní. Skončil v mrazáku. S berany nekamarádím, berany respektuji

30.3.2018 11:24
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Taky máme Mazla, po kámošce, která měla pocit, že mu nějak nechcou sestoupit varlata a tak mu je pravidelně masírovala (nekecám).

No, na co si asi navykl, že?
Jak ho pasačky nedrbou za ušima, tak dostanou dardu na kyčel.

Na mně si jednou za čas zkusí "zacouvat", dostane do čumáku a zas je pokoj.

Ale určitě bych tazatelce doporučil, ať se tady nenechá odborníky odradit. Při výběru správného berana je možné ledasco.

30.3.2018 12:10
Martin R

XXX.XXX.253.179

Standartní rozměr ovčího obojku je 35-53cm od obrtlíku po dírky, takže u Kamerunek bych asi raději začal na 30cm a cca na 45skončil.
Obojky se používaj hlavně při předvádění beranů na výstavách a nák.trzích - tam opravdu učím na obojky zvikat. Chce to mít na to grif a berany jakoby postrkovat před sebou.
A mám jednoho cca 130kg mazla kterej fakt chodí na obojku skoro jak pes.Ale to je fakt spíš vyjímka

30.3.2018 13:46

Já na svym texlovi mám taky obojek (pro telata) a když ho za něj čapnu, tak vím že se mi nevysmekne a můžu ho tak kamkoliv převést. Jen co začne dělat hovadiny tak ho zpacifikuju a pak je zas chvíli hodnej.
I proto bych nesouhlasil s Bodlinkou, že obojek u ovce praktické využití nemá. Ona není chovatelka, tak neřeší takové problémy, jako třeba když je potřeba přidržet ovci prvničku, aby dala napít mladým, pokud je zrovna ostříhaná a pod... Jasně, všechno jde i bez něj, ale občas se krátkodobě může hodit.

30.3.2018 13:53
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak tak, přesně tak. V období bahnění apod. se to fakt hodí, kort pro ženskou. Zaženu ovci do salaše, zavřu, paletou přimáčknu ke stěně, ale za chlupy se mi vysmekne. Naše suffolky nejsou žádný trpaslíci. Za obojek jí přidržim líp. Hodí se, to jo, ale chodit na vodítku, to se fakt nenaučily. Trojčej jak janci.

31.3.2018 05:13
profesor1

XXX.XXX.202.14

Taky je důležité si uvědomit, že většina beranů jednou skončí jako papinka ve formě guláše, klobás, nebo na grilu.
Na ty obojky u ovcí pozor. Už jsem jich pár viděl zarostených do kůže.

31.3.2018 09:06

Tak abych se castecne omluvil.) nekde jeste mozna mam starej kravskej "obojek". Ze zacatku jsem s nim ovce chytal. Nalakal na oves nebo srot v kbeliku a sup prez hlavu. Viz muj obrazek v profilu. Uplne s prehledem to slo na volny pastve, ale to bylo uplne jiny stado nez mam ted.

31.3.2018 11:38

profesor1 napsal(a):
Taky je důležité si uvědomit, že většina beranů jednou skončí jako papinka ve formě guláše, klobás, nebo na grilu.
Na ty obojky u ovcí pozor. Už jsem jich pár viděl zarostených do kůže.

jo Profesore, stříhal jsem 2 roky nestříhanou ovci s obojkem a majitel jaksi nevěděl, že je kdyžtak potřeba obojek povolit. Zarostlý to sice neměla, ale hezký to nebylo.

31.3.2018 14:43
lucyy

XXX.XXX.238.47

Nááhodou ovce se chodit naučí - na výlety, procházky:) Na to ale nepotřebujete ani tak obojek, jako hodně času a věnovat se jim. Moje první ovce chodí a bere nás jako stádo víc než zbytek ovcí (kupovala jsem jí jako čtyřletou), zbytek chodí taky, ale už spíš za ní..

Na to ale potřebujete ovce (jestli vám jde o ochočení), to pak jde a ne že né. Berany ale takhle neochočíte - respektive ano, ale nedopadne to dobře - časem budou agresivní.

Jinak jako malá jsem měla i morče, které za mnou chodilo na procházky po lese apod. A bez vodítka. Takže ochočit se dá všechno

31.3.2018 21:18
Papinka1997

XXX.XXX.34.122

Já s nimi na procházku chodit neplánuji. Je mi jasné, že tyhle berany neochočím, taky půjdou na podzim do mrazáku. Ale chci si je ušít, protože na příští rok plánujeme i ovečku a možná to rozšíříme a myslím si, že se bude hodit. Určitě ho nebudou mít na krku pořád, jen když bude třeba. Jinak vím, že se ovce dají naučit, s několika jsem osobně pracovala. Moc děkuji Martinovi R. za jeho odpověď a i ostatním, kteří uznali, že nejsem úplný magor. Zvířata se dají naučit lecos. Dokonce i křečka mám naučeného na záchod.

Přidejte reakci

Přidat smajlík