Beran nar.2013 začal na podzim občas prohánět 2 ovce ze stáda. Letos sem vypustil po 5 týdnech
bahnici s beránkem do výběhu, beran byl v klidu. Jenže večer bylo jehně mrtvé. Minulý týden
další bahnice rozbyla hrazení z choulku a utekla do výběhu s jehničkou než sem to zjistil bylo pozdě. Co Dál?. Poraďte, dá se nějak převychovat nebo je to na maso.Je to dotační beran
linie Hanibal.Nepomohl by elektrický obojek na psa? Nějaký čas hlídat a mačkat ovladač.
Musím najít nějaké řešení protože mám ještě bahnici s dvojčaty (jehničky). Díky za Vaše
názory nebo rady.
A co ten beran vlastně dělá? Že je jehně mrtvé, neznamená, že je zabil beran. Jestli skutečně zabíjí jehňata, tak ho k nim holt nepouštějte, vypusťte berana mezi bahnice jen na dobu, než je poskáče, to už by měla být jehňata velká a zvládnout beranovi utéct. Zde stojí za to uvážit případnou dědičnost agresivity.
O převychování silně pochybuji, elektrický obojek Vám v tom asi nepomůže, ostatně není mi jasné, jak byste ho používal - stál 14 dní v kuse u ohrady a hlídal, jestli se beran po jehněti neožene?
Jinak ano, agresivita může s věkem růst.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neznám berana co by byl zlej a stal se z něj hodnej. Naopak znám hodný berany kteří začali být zlí. Pak taky znám berany co jsou naprostý flegmouši a jsou už staří. Z toho mi vyplívá, že čím je starší, tak tím je větší pravděpodobnost, že bude zlej, ale není to dogma.
Občas někteří berani jdou po jehňatech, proto mnozí chovatelé dávaj berana před bahněním pryč ze stáda.