Co Vám dnes udělalo radost?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.4.2018 21:19

a vědí to ty lidi dopředu? Přiznám se, že že nevím, co bych dělala, kdyby mi někdo napařil takový příplatek a kdyby mi někdo řekl, že mi ovce ostříhá, ale za podmínek...+ riziko "pokuty", tak nevím...

22.4.2018 21:56
dad

XXX.XXX.225.133

Podmínky jsou dojednané dopředu, u střihačů nepředpokládám, že ovce s pískem v kožichu je standard, každý má přece svoje rizika podnikání , a tak to má podle mne být.
Využívání služeb není přece o tom poškozovat ( i nevědomě) sloužící .

22.4.2018 21:56

Nemám dohodlou cenu předem, říkám přibližné rozpětí dle počtu kusů a dodávám že hodně záleží na ovcích jakou budou mít vlnu, v jaké budou kondici. Když mám od chovatele připravené perfektní střihací podmínky, tak jdu s cenou dolů. Pokud mě nechá na přímém slunci a ještě zdržuje, tak se mu to v ceně taky promítne. Pokud mi podstrojujou kafíčkem, pivečkem, koláčem a pod a nebo má chovatelka kraťoulinkou minisukni a velký kozy, tak jdu s cenou taky dolů. Pokud se ovce válí v písku a je velká pravděpodobnost že oddělám nože, tak to hlásím předem, že je možné že to budou mít hodně drahé. Pokud právě vyměním nože a oni mi podaj ovci s vylysalým špinavym hřbetem, já do toho zajedu a ono to je plné šutrů (což nebývá vždy) a říkám chovateli: Slyšel si jak to zachtrastilo? A ukazuju mu zářezy na noži a on mi na to odpoví mimo jiné, že mi nůž klidně zaplatí, tak se nebojím mu to naúčtovat a k celkové částce si klidně přihodit 3 kila. Kor když je vidět že nouzí o prachy fakt netrpí, když tam má třeba na přesuny po farmě celou armádu takovýchto vozítek https://www.deere.com/assets/images/region-4/products/gator-utility-vehicles/turf/tx-turf/TX_Turf_Gator_studio_524612_large_3016e14959c396d16240564eea2badf5911fabe6.jpg nebo když i izolátory na ohradníku tam má značkové od Gallagheru. Pokud by se to stalo u někoho normálnějšího, tak jsem ochotnej to jako riziko podnikání brát, ale když během pár hodin co tam strávim několikrát slyšim, neboj Kubo, všechno zaplatim, tak proč si nenaúčtovat každou hovadinu? Právě i proto, abych pak neždímal každého normálního člověka.

22.4.2018 21:58
dad

XXX.XXX.225.133

a příplatek za nadstandardní opotřebení spotřebního materiálu je u služeb naprosto normální.

22.4.2018 22:02
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak u nas se to se*e zase. Ale radost mi udelalo, ze v tescu meli ovci a kozi jogurty. Tak jsem si aspon mlsla. :).

22.4.2018 22:11

Nechci se dopracovat k tomu, abych před započetím stříhání musel dávat chovatelům podepisovat smluvní podmínky psané malinkým písmem na papíře A4 popsaného z obou stran. Pokud by někdo s mym stříhánim nebo cenou měl problém, tak jsem ochotnej po domluvě cenu snížit až klidně jen na mé náklady se stříháním spojené, ale pak už mě tam nikdy nikdo neuvidí a nemyslete si, že si střihači takové informace navzájem nesdělí. Už jsem byl takhle varován, že mi pravděpodobně bude volat ten a ten a že tam ti a ti prostě nechtěj stříhat proto a proto.
Ze všech stád kde stříhám jsem zatím o žádné nepřišel, další rok zas zavolaj. Všude jsou se mnou spokojeni a tak doufám, že svoji práci dělám dobře. A to tu určitě střihači nejsou tak nedostatkový zboží jako v jinejch koutech republiky. Jen v okruhu 40km vím asi o 7 střihačích.

22.4.2018 22:17

Se až bojím, co si o mě stříhač myslí no, pečíno a pití nebývá problém, jednou se to protáhlo přes oběd, tak i to nebyl problém. Ale do sukně mě nikdo nedostane I tak by to bylo asi komické, když podávám ovce i odebírám vlnu atd...tak šaškovat v sukýnce

22.4.2018 22:18

Tedysek...co se stalo?

22.4.2018 22:22
Bekkky

XXX.XXX.100.107

Mě dnes (tedy už od pátku) dělalo radost počasí a to, že jsme s holkama pásly na krásném místě. Líbilo se i pejskům, kteří se mohli vykoupat a napít podle chuti. A ráno, když jsem holky vyzvedávala ze sítě, bylo vidět, že nejsou nijak hladové a že se už na pastvě pořádně nacpou. I ty hubeniny vypadají lépe.

No a co se týká cen služeb a práce, je to asi nejspíš o tom, že pokud něco neklape tak úplně, ale člověk vidí, že se dotyčný snaží, dá se lecos překousnout. Ale když je patrné, že na vás objednatel totálně peče a nedodržuje, co bylo domluveno, tak to naštve.
Kdysi jsem pásla na nejmenované farmě a potřebovala denně auto s 4X4, ktreré sice bylo, ale nefungovalo přiřazení předního náhonu. Už když jsem si to domlouvala, majitel slíbil opravit. Když se po měsíci nic nestalo, chtěla jsem zaplatit hodiny, které jsem strávila navíc tím, že jsem poslední úseky na pastviny chodila po svých, přenášela ohradníkové sítě a zdroj na velkou vzdálenost a věčně páčila polofunkční auto z bahna děr. Nelze totiž zkrátit dobu, po kterou se ovce musí do syta pást. No, a bylo zle... Takže dnes bych po těchto zkušenostech práci v takových podmínkách hned ukončila.

22.4.2018 22:26

Mine: Minisukně nemusím a vždycky jsem měl radši menší prsa, takže to ber s rezervou
Na jednom stádu co teď stříhám mám od rána do 14hod dvě mladý holky co jsou na farmě na praxi a přestože jsou docela hezké, tak mnohem radši mám, když od 14.hod tam místo nich přijde starej ukrajinec Kolja a podává mi ovce on. Sice si s nim moc nepokecám, protože i jeho ukrajinští kamarádi mu moc nerozumí, ale na podávání ovcí chci někoho kdo to umí a ne nějaké holky s nalakovanýma nehtama
Od zítřka tam budu mít zas nějaké 2 nové, tak jsem na ně zvědavej

22.4.2018 22:32

Bekkky: Ono ale než jen zvedat cenu za službu je lepší, když chovatel se bude snažit střihači zajistit lepší podmínky ať je střihač spokojenej, ať ta práce pro něj není nějaký horor, aby nakonec oba byli spokojeni. To že je někdo bohatej a na všechno říká, ať to neřeším, že to zaplatí zvědavej moc nejsem. Mě musí práce i bavit a pokud bych příště měl kšeftů tolik, že bych nestíhal, tak takovéhle chovy pustim jako první. A to samé si myslím platí pro jakékoliv jiné služby, nejen pro střihače.

22.4.2018 22:33
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tedysek...co se stalo?

V sobotu vecer jsem dostala na hrb uplne vsechno vcetne auta na placenem parkovisti (50, -/h). Coz je super kdyz nemam ridicak a jsem 65km od domova. Navic dodavka. Takze jsem se jala ve 21h zarizovat odvoz auta bez technicaku u sebe, na dalku zaridit vypnuti filtrace jezirka abych po prijezdu nemela usmazene ryby (coz by fakt zamrzelo u importovanych koi z japonska), kontrola koz ktery zůstali skoro do pulnoci venku bezprizorni a kontrola psu. Takze jsem dneska zaridila dovoz auta na druhy pokus poslednich 15km, prisla jsem o navstevu u chovatelky kdy jsem si mela vybrat stene. Takze mi nezbylo nic jineho nez vybrat stene po telefonu. Coz super no. A od soboty 6h rano jsem jeste nezavrela oci a dnes v noci to asi nebude jine. A zitra me ceka dalsi pracovni pohovor a nejaky pochuzky a zmocnuje se me nejaka depka z toho vseho. A pro samou peci o sazenice paprik mi uschlo 90% sazenic kedluben. Psi nespi kdyz ja nespim... A navic jsem dve hodiny bloudila na Kladně uplne zbytečně A jako tresinka... dochazi mi seno a mel dnes prijit mistni zemedelec mrknout na predni nohy Lízinky ktera mi je furt ukazuje a asi chce trosku opecovat z jeji vlastni vule a mel mi k tomu jeste privezt balik sena. No, nebyla jsem doma a minimalne do ctvrtka budu kazdy den aspon pul dne v coudu. Takze jako jo, kdyz se se*e tak se se*e. Jeste mi chybi treba dopis z FÚ nebo nahlaseni kontroly na zvirata (diky byvale kolegyni) a muzu to zabalit a jet primym spojem do Bohnic.

22.4.2018 22:43
Bekkky

XXX.XXX.100.107

kostey:
No jo, tak to už jdu pomalu píct buchty a vařit guláš, stříháme čtvrtek, pátek. Ještě uvažuju, jestli mám udělat paštiku nebo škvarkovou pomazánku...
S tou minisukní to už bohužel taky vidím zahraný... ale přístřešek, reflektory a podlážky máme standartně. A holky jsou vždycky dobře nažraný a suchý.

22.4.2018 22:45

Tedysek: Ženy nechtějí řešení, ale chtějí politovat, já litovat neumím, ale pár rad bych kdyžtak měl. Dřív jsem se honil a byl jsem furt v jednom kole, ale řekl jsem si, že to nemám zapotřebí a dost věcí jsem vypustil. Třeba chov vodní drůbeže, pokusy o pěstitelství, a pod. Brzo by to se mnou seklo a následky by vůči jinejm povinnostem a ke zvířatům byly opravdu špatné. Zdraví máme jen jedno a vážím si ho čím dál tim víc

22.4.2018 22:50
Bekkky

XXX.XXX.100.107

Tedysek:
Hele, když se takhle najednou nedaří, tak se taky pak najdenou začne dařit, je třeba to jen přežít.
Takže, hlavu vzhůru.

22.4.2018 22:52
profesor1

XXX.XXX.192.98

Včera večer dáno do udírny, dneska v 8 večer už jsme hodovali

22.4.2018 22:56
Bekkky

XXX.XXX.100.107

Profesore, vy tu zase děláte chutě... teď abych šla do špajzu...

22.4.2018 22:57

Bekkky: a kolik střihačů vám přijede? Já teď stříhám sám asi 650 kusů, ale radši bych byl, kdybych vedle sebe měl zkušenějšího střihače od kterého bych okoukával takové ty drobnosti, které ti šetří sekundy na každém kusu.

22.4.2018 22:58
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tedysek: Ženy nechtějí řešení, ale chtějí politovat, já litovat neumím, ale pár rad bych kdyžtak měl. Dřív jsem se honil a byl jsem furt v jednom kole, ale řekl jsem si, že to nemám zapotřebí a dost věcí jsem vypustil. Třeba chov vodní drůbeže, pokusy o pěstitelství, a pod. Brzo by to se mnou seklo a následky by vůči jinejm povinnostem a ke zvířatům byly opravdu špatné. Zdraví máme jen jedno a vážím si ho čím dál tim víc

Ja ani nechci litovat. Uz jsem tu pricinu i postupne "odbrecela" a to jsem u nas doma ja ten velky tvrdy Marvin. Jen je to vzdy tak nejak jako rana z cisteho nebe. Musim se z toho jen poucit. Ja jinak nemam problem zastat praci svoji i pritelovu a jeste mit chvili na relax. Ale vyosilo me primarne to auto. Nemohla jsem ho nechat bez dozoru na Kladne nekolik dni.
Jinak ryby jsou priteluv konicek. Kytky jsou muj zimni konicek. Jen vetsinou prezije tak jedna ze 100. Letos se to povedlo. A mam pocit ze mi to naopak zdravi utuzuje. Konecne nejaky smysluplny pohyb. ;) snad to nejak do konce týdne zvladneme a pak se z toho vseho vyspim a zas vas zahltim happy fotkama ze serialu Dvě a půl kozy. :).

22.4.2018 22:59

Profesore závidím! vypadá to tak dobře, že asi půjdu zakrojit do nějakého sušeného hovězího co mi visí na půdě

22.4.2018 23:00
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Bekkky: doufam v to.

22.4.2018 23:02

Tedysku tak držím palce ať je brzo líp

22.4.2018 23:08
Bekkky

XXX.XXX.100.107

kostey:
jezdí dva, a máme domluvený dva dny, ale možná že to dají za jeden. No tihle dva jsou docela zajímaví, ten starší, to je takový prcek, má tak 75kg a vůbec se u toho nenadře, když potřebuje aby se ovce narovnaly, natahovaly nohy atd.mačká na nich reflexní body a udělá víc, než ten mladší a větší, kterej se s nima pere a na tom ztrácí čas.
650ks v jednom je asi docela otrava...

22.4.2018 23:09
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Diky kostey.

22.4.2018 23:11
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nezáviďte, s plným žaludkem to bude dneska už druhá probděná noc po sobě.

22.4.2018 23:13
Bekkky

XXX.XXX.100.107

No, někdy se bdí líp s plným žaludkem než s prázdným (teda pokud se nepřiřadí podrážděnej žlučník)... ale na to pomáhá slivovice, ne?

22.4.2018 23:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě na to pomáhá pohyb
Slivovice na pivo.... e eeee.

22.4.2018 23:30
Bekkky

XXX.XXX.100.107

No to jo, ale je asi blbé běhat někde po nocích kolem baráku...

23.4.2018 00:44
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ha ha, Kuba je velký srandista, sleduji..

No, třeba na téhle farmě dělají ty zdržovačky záměrně,
aby měl střihač čas střihnout si mezitím i její mladší sestru.

To víte, dobrých mladých střihačů není nikdy dost.

23.4.2018 06:38

Tedysek: dokad je clovek a jeho okoli zdravi, tak jde o ho v no. Jako taky me dokazou potrapit ruzny existencni veci jako prace, penize, rozbitej traktor, pajdavy ovce... ale jakmile se vyskytne nejaka zdravotni komplikace nebo nemoc u nekoho z rodiny, tak jdou tyhle veci uplne do kopru a je me to sumak.

23.4.2018 08:16
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tedysek: dokad je clovek a jeho okoli zdravi, tak jde o ho v no. Jako taky me dokazou potrapit ruzny existencni veci jako prace, penize, rozbitej traktor, pajdavy ovce... ale jakmile se vyskytne nejaka zdravotni komplikace nebo nemoc u nekoho z rodiny, tak jdou tyhle veci uplne do kopru a je me to sumak.

No vidis. A o to jde. Me to sumak byt nemuze. Pak mesice zase zehlit neco co jsem tyden zanedbavala. Kor u zviratek. Ale dneska dobra zprava. Zitra nebo pozitri si pro pritele muzu dojet. A zopakujeme si to v kvetnu, ale pry jen na 3 dny. Tak to bude dobry. Doufam ze mu daji aspon stejny termin jako ma Líza termin porodu.

23.4.2018 08:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Bekkky napsal(a):
No to jo, ale je asi blbé běhat někde po nocích kolem baráku...

No vidíte to... A já měl za to, že jenom má žena si myslí, že když řeknu - Pomohl by mě pohyb...., tak přemýšlím nad běháním kolem baráku.
Musím se jí omluvit

23.4.2018 11:22
Bekkky

XXX.XXX.123.18

profesor:
no asi už občas potřebuju upřesňovat pojmy, jako o jaký typ pohybu se jedná např. ... hlavně skoro o půlnoci... i když je fakt na druhou stranu, kdo o půlnoci myslí na běhání kolem baráku, že jo...je to ňáký složitý... nemám já už trochu ovčí nemoc? nějakou šílenou ovci, bo co?

23.4.2018 11:33

Tedysku, souhlasím s Kostějem, že se nedá dělat všechno, co by člověk chtěl. Někdy se to musí omezit i za cenu násilí na sobě samém, nedobrovolně, ale s vědomím, že něco je důležitější než jiná věc. Držím palce, ať se z toho vyhrabete. Kontroly na zvířata se neboj. Nemyslím si, že by u Tebe byl problém, ten tedy bude asi u té bývalé kolegyně , čili se tím netrap. A měla bys najít čas i na spánek!

23.4.2018 21:05
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Dneska mi udělal ohromnou radost stav našeho sadu. Ovce v něm pravidělně zimují, a pak se tam v létě pasou sem tam odstavená jehnata. Už sedm let. Jsou tam vždy od listopadu tak do půli či konce dubna. Letos odešly v sobotu 21.4. Pět bahnic s deseti jehnaty.
Po třech dnech sad na přiložených fotkách. Dnes zapršelo, tak do týdne tipuju zarostou i holá místa. Bobky tedy pravidelně několikrát týdně sbírám a hnojím s nimi kde co.

23.4.2018 21:20
dad

XXX.XXX.225.133

zapršelo, joj, sice jen nepatrně, ale 0,3 mm nespadlo ani nepamatuju.

23.4.2018 21:23
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

U nás 5,7 mm.

23.4.2018 21:26
dad

XXX.XXX.225.133

tohle je téma o radosti , tak mně nes... že u Vás víc

23.4.2018 21:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

23.4.2018 21:53

23.4.2018 22:49

Nevím kolik u nás, ale o víkendu jsme přehnali ovce na 20-30cm pastvu. A já mám radost, jak ovečky včetně jehňat vypadají spokojeně. Věřím, že ať byl déšť jak kolik vydatný, naší zubožené pastvině to prospěje

23.4.2018 22:57

K nám se ještě déšť jako obvykle nedostal, i když to vypadalo, že bude pršet. Ale pastva pro kozy je, nepotřebují Bůh ví co a sežerou kdejaký plevel a já mám radost z toho, že nemusím celý den krmit senem a že večer z pastvy se přivalí zpátky s břichem jako balon plným trávy. A že kůzlata se taky cpou trávou a líbí se jim to.

23.4.2018 23:03

profesore...nejsem masový typ, ale tu vůni bych si dala

kostey...tak minisukně uzavřem , každopádně ať se slečny činí tam kde mají, já zůstavám u svých oveček ve vytahaných teplákach a starém triku

tedysek...znám to, prostě když se to..tak pořádně. Bude líp, věřte a taková zkušenost vás akorát posílí

23.4.2018 23:07

tak u nás je právě druhá várka dešťů

23.4.2018 23:12

Mně dnes udělalo radost, že nové slečny praktikantky, které mi byly přiděleny na podávání ovcí byly na práci nevhodně oblečeny a jak mi vedly ovce za zadní nohu, a ovce nohou kopaly, tak holkám vytřásaly z triček i to co by mělo zůstat skryto. Ale pořád jsem byl radši, když pak přišel ukrajinec Kolja a bez nějakého zdržování mi tam lifroval jednu ovci za druhou, že se mi mašinka skoro ani nezastavila. Ale pohled to byl pěknej, né že ne

23.4.2018 23:28

nebo teda né z triček, ale z tílek

23.4.2018 23:43

jak to mají organizované při takovýchto počtech ovcí, kdo odklízí vlnu. Další slečinky v tílku?

23.4.2018 23:54

Když tam mám holky, tak jedna chytá ovci a snaží se jí ke mně dotáhnout, druhá uklízí vlnu. Ovci si posazuju sám. Když tam je Kolja, tak po dostříhání jen odkopnu vlnu stranou, Kolja mi na ono místo posadí ovci, já začnu stříhat a on uklidí vlnu, chvilku počká a jen co začnu stříhat PP nohu, tak už chytá další ovci, aby byly co nejmenší prostoje. Čas od času přijede traktorista a odveze pytle s vlnou.

24.4.2018 00:06

Kostey: za chvili budes mit zakaz strihat, jen lockej :) leda tak usima.

24.4.2018 07:02
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Tak konečně mi neco udelalo radost.
Vcera jsem nechala holky venku na zahrade přes noc. Mely otevreno do stodoly kdyby nahodou. A vecer kdyz ksem přijela pred pulnoci jsem našla kozy nalepene na plotě do dvora a psy nalepene z druhe strany plotu. Vsichni spolu na jedne hromadce. :) Ráno jsem nasla kozy nalepene na plotě ale asi 1.5m od sebe. Nikomu se nic nestalo. :) uvazala jsem Lízu a dala jim papat. Líza tezce nesla, ze Maličká taky papa, ale musela se s tim smířit. Nakonec pochopila ze je na voditku a nemuze nikoho jit zbit za to ze papa. :)
Dalsí plus je ze Líza zacala totalne ignorovat Ponožku. A Ponozka ji prestaal uplne zlobit. Ale Líze už nevadi hodny Ponožka v tesne blizkosti. :)
Takže huraaa. Tak serial Dvě a půl kozy pokračuje.

24.4.2018 08:20

Tedysek napsal(a):
Tak konečně mi neco udelalo radost.
Vcera jsem nechala holky venku na zahrade přes noc. Mely otevreno do stodoly kdyby nahodou. A vecer kdyz ksem přijela pred pulnoci jsem našla kozy nalepene na plotě do dvora a psy nalepene z druhe strany plotu. Vsichni spolu na jedne hromadce. :) Ráno jsem nasla kozy nalepene na plotě ale asi 1.5m od sebe. Nikomu se nic nestalo. :) uvazala jsem Lízu a dala jim papat. Líza tezce nesla, ze Maličká taky papa, ale musela se s tim smířit. Nakonec pochopila ze je na voditku a nemuze nikoho jit zbit za to ze papa. :)
Dalsí plus je ze Líza zacala totalne ignorovat Ponožku. A Ponozka ji prestaal uplne zlobit. Ale Líze už nevadi hodny Ponožka v tesne blizkosti. :)
Takže huraaa. Tak serial Dvě a půl kozy pokračuje.

Seriál "Dvě a půl kozy" je zajimavý a napínavý, třeba ho někdo natočí a budou to vysílat místo Ulice.

Já mám radost s bouřky, která večer dorazila i k nám. Nebylo to 20 min. jako u Janinky, ale přece jen zapršelo. Díky Bohu.

Pak mám radost z jehňat. Včera odrodila poslední sedmá ovečka. Máme 10 jehňátek z toho jedno nepřežilo. Bylo z trojčat. Poprve jsem zažila trojčata. Nemohla jsem tomu uvěřit, když jsem je viděla, ale jedno bylo slaboučké. Tak máme tři dvojčátka a čtyři mají po jednom. Zatím tam vidím jen dva beránky.

24.4.2018 09:09
honzapm

XXX.XXX.182.25

nebo teda né z triček, ale z tílek

Voni tomu prý říkají "topíky".

24.4.2018 09:30
berrynator

XXX.XXX.168.105

Kostey, tak to nevím z čeho bych byl víc spocenej, jestli z těch ovcí, nebo z holek, jinak o víkendu první letošní střihání, jen 10 kousků, ale po půlročním nevykonávání téhle činnosti jsem byl nějak rozlámanej, jako by jich bylo o nulu více (alespoň pro letošní rok mohu odškrtnout prvního zákazníka - střihám jen v blízkém okolí pár známým a hlavně doma - dohromady cca 250 kousků - na víc není čas ani nálada), jinak o víkendu jsem měl radost z prvního letošního poraženého jehněte, známý mě umluvil, že nutně potřebuje jehně, tak jsem obětoval cca 80ti denního křížence VFxCH, živá váha 39 kg, JUT 20 kg - tak to jsem docela čuměl.

24.4.2018 09:47
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kubo, aby měl stříhač nárok při stříhání na kulturní vložku s kozama, musí být členem Asociace, nebo ne?
V případě že musí, tak kolik stojí členský příspěvek?
(Náborový ti nechám celý).

24.4.2018 10:37
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Seriál "Dvě a půl kozy" je zajimavý a napínavý, třeba ho někdo natočí a budou to vysílat místo Ulice.

Já mám radost s bouřky, která večer dorazila i k nám. Nebylo to 20 min. jako u Janinky, ale přece jen zapršelo. Díky Bohu.

Pak mám radost z jehňat. Včera odrodila poslední sedmá ovečka. Máme 10 jehňátek z toho jedno nepřežilo. Bylo z trojčat. Poprve jsem zažila trojčata. Nemohla jsem tomu uvěřit, když jsem je viděla, ale jedno bylo slaboučké. Tak máme tři dvojčátka a čtyři mají po jednom. Zatím tam vidím jen dva beránky.

To si myslíte, že pytlík jim doroste dodatečně

24.4.2018 12:57

přezdívka napsal(a):
To si myslíte, že pytlík jim doroste dodatečně

Tak dnes je možné všechno

24.4.2018 12:59

přezdívko, pytlík přece nemají od narození, varlata sestoupí později a pak teprve je ten "pytlík".

24.4.2018 18:15

Tak dneska se ochladilo a tak holky nasadily mikiny, tak jsem neměl na co čumět a tak jsem stříhal a stříhal. Začal jsem teda stříhat až ve 13 hod a do 17 hod jsem střihnul 60 ovcí. Pozdějc jsem začínal, protože jsem byl dopoledne v kravíně abych pomohl s prvním vyháněním krav na pastvu. Až na jednu co skočila šipku do hnoje a museli jí vyprošťovat těžkou technikou, to proběhlo až podezřele klidně.

24.4.2018 18:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Pytlík maj od narození. Hned jak je ovce vyklopí, a určitě i dřív. Možná prázdnej ještě, ale je tam.

24.4.2018 20:40

kostey (k organizaci stříhání)...Tak já zatím zvládám odchytit a podat ovci. Když končí stříhání, už držím vlnu a odebírám. Střihač dělá paznehty, já rychle poschrábnu zbytky (je-li třeba) a už podávám další v pořadí. Ale neposazuji, myslela jsem, že si to vy střihači děláte samy, hm, tak se zkusím do podzima polepšit

24.4.2018 20:54
berrynator

XXX.XXX.139.247

za takhle pěkně usazený ovce je pak určitě nějaká sleva za střihání, no a když kolem vás pobíhají ještě holky v tílkách a navíc ještě dostanete něco dobrého k pití a jídlu, tak to pak za tak pěkně strávený čas střiháte klidně skoro zadarmo.

24.4.2018 21:13

Berry, tak Tebe si pozvu... tílko nosím od jara do podzima a vzhledem k tomu, jak jsem žravá, u sebe pořád něco k jídlu mám, tak se můžu podělit...

24.4.2018 21:30

Janinko, u těch mých malých kozlíků po narození tedy není žádný.

24.4.2018 21:51
přezdívka

XXX.XXX.105.195

přezdívko, pytlík přece nemají od narození, varlata sestoupí později a pak teprve je ten "pytlík".

Pytlík mají zrovna po narození, jenomže někdy je prázdný a jak jsou drobečci ještě mokří, tak se přilepí a není moc vidět.

24.4.2018 21:57

Tak já asi tak blbě vidím, že jsem u žádného kozlíka po narození nic neviděla. Až tak po týdnu se dá vidět. Dnes odpoledne se narodili dva poslední, ale nic jsem nenašla. Připadám si jako blázen .

24.4.2018 22:13
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Pan ponozka mel druhy den uz minikulky. :).

24.4.2018 22:42

K dnesku strihnuto 27 ovci, kam se hrabu na strihace. Ale udelalo me radost dneska 6 ouvesantek a jen ta posledni schytala 2 strihance ( nic vaznyho ). Utvrdil jsem se ze mensi ez 7 palcovy nuzky jsou zbytecny. I takhle mala ovce s nima jde hezky ostrihat. Zabralo to i s kopytama, chytanim, uklodem a dopnovanim tekutin 2 hodiny. Ale ze takhle pekelne se soustredim na malo co. Velka ovce tolik soustredeni nevyzaduje.

24.4.2018 22:45

kostey (k organizaci stříhání)...Tak já zatím zvládám odchytit a podat ovci. Když končí stříhání, už držím vlnu a odebírám. Střihač dělá paznehty, já rychle poschrábnu zbytky (je-li třeba) a už podávám další v pořadí. Ale neposazuji, myslela jsem, že si to vy střihači děláte samy, hm, tak se zkusím do podzima polepšit

To vite ze sami a kdo rika ze ne tak to dela dodnes :)
Kostey; ty nemas snad ani cas na ne cumet natoz mluvit pri tom tepmu :).

24.4.2018 23:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Oreb letos už to nepůjde, ale při příštím bahnění vám to fakty vyfotim, hned po porodu. Ještě se mi nestalo, že by beránek neměl pytlík. Hned. asi je rozdíl mezi beránkem a kozlíkem.

24.4.2018 23:19
Janinka Bosorka

XXX.XXX.82.209

Tak já asi tak blbě vidím, že jsem u žádného kozlíka po narození nic neviděla. Až tak po týdnu se dá vidět. Dnes odpoledne se narodili dva poslední, ale nic jsem nenašla. Připadám si jako blázen .

A jak jste poznala, že se narodili kozlíci? Když jste nic nenašla.

24.4.2018 23:41
profesor1

XXX.XXX.192.98

Od té doby, co jsem žil v tom, že mám pod kozou ve chlívku dvě mladé kozeny a při prodeji si pak připadal jako idiot, který nepozná co je co, se po porodu dívám joooo pořádně. Kozlíci pytlík mají, ale opravdu se lehce přehlídne. U beránků je to v pohodě.

25.4.2018 08:57

mastnacek, kostey...takže asi jak který střihač.No, každopádně mě teď čekají paznehty včetně jehňat a to to stejně vždycky trénuji

25.4.2018 11:18

Janinko, podívám se, jestli to je kozička. U té se to pozná, kozlík má pod ocáskem jen hladkou kůžičku a kozička tam ještě něco má. Tak takhle to poznávám já.
Profesore, to jsem fakt ráda, že v tom nejsem sama .

25.4.2018 11:18
profesor1

XXX.XXX.192.98

Já dneska vyměnil několik jehňat za eura, tak si brzy zajedu za hranici na halušky

Oreb, já na to vždy koukám při dezinfekci půpku po narození. U těch kozlíků musí opravdu víc zaostřit, abych v tom šeru chléva ten "výrustek" zahlédl. Nebo se dívat i ze zadu smajlík

25.4.2018 20:05

Po holce bych nechtěl aby mi ovce posazovala. Ale na velkém stádu, kde se stříhá celý den bych fakt ocenil k ruce kus chlapa co mi podá už posazenou ovci a já si jí jen přitáhnu k sobě do ideálního místa pod strojkem, ať jsou co nejmenší prodlevy. Však taky na velkých stádech se i proto stříhá za menší peníze než u menších chovatelů, že to bývá s plným servisem. A dělat na velkém stádě paznehty, to chce člověka navíc přímo na ně. Na vypnutym chladnoucím strojku tuhne lanolin a člověk se musí o to víc zdržovat s čištěním strojku. Já osobně na stádech od 50ks nedělám při střiži paznehty.

25.4.2018 21:43

uf, ještě, že k nám tedy nejezdíte Jsem ráda, že mi paznehty 1x do roka shlídne odbornější člověk než jsem já

25.4.2018 22:01

Dyt to neni zadna veda.

26.4.2018 10:32

to netvrdím, ale zatím jsem klidnější, když mi někdo 1x do roka paznehty zkoukne.

26.4.2018 11:18
janau.

XXX.XXX.164.84

Mně udělalo minulý víkend radost, že známý od nás ze vsi začal znovu se stříháním svých ovcí a přišel mi za tři pivka ostříhat ovce. Šlo mu to jak po másle, ovce nepostříhal, vše si udělal sám, rovnou udělal i paznehty a navíc vypadají skvěle, mám na mysli fyzický stav po zimě, jejich jehňata mají teď 4 měsíce a 3,5 měsíce.
Včera jsme dělali s manželem paznehty i 3 kozám a kozlovi, tak jsem koukala naší nejmenší plašance na vemínko, jak to má se struky a zjistila jsem, že všechny tři struky jsou průchozí. Já myslela, že ty pastruky jsou zavřené...

26.4.2018 18:02

To, že ovce po ostříhání vypadají pěkně ale většinou není dobrou prací střihače, ale dobrou prací chovatele

26.4.2018 18:28

Mně dnes udělalo radost vlastně uplně všechno. Přemluvil jsem vetku, aby překopala program a odebrala mi krve u zvířat přednostně, abych pak stihnul zaskočit do kravína a pomohl uvázat krávy, což je furt docela boj než se rozpasou. Odběr 50 zvířat jsme stihli za 45minut, což byl fakt fofr. Vetka chválila, že takhle kdyby to odsýpalo na každym hospodářství, že by to byla pohoda. Pak jsem rychle vyrazil ostříhat 27 plemeníků se kterejma to nebyl boj ale něco víc, ale i to se zvládlo, ale jsem z toho nějakej hotovej. Romňáci měli nohy tak tlustý, že když jsem je za nohu čapnul, tak jsem je ani prstama nedokázal obejmout a sevřít tak, abych je udržel, natož odvedl na stříhací místo, navíc to byli fakt nukleární hovada v váhou 120kg a možná i víc, ale nechci zbytečně přehánět. Naštěstí byli klidní a nebylo jich tam takových velkých moc, protože většina z celkového počtu byli hubenější Frýšáci, ale ty si svůj váhový deficit vyrovnávali neposedností, takže s těmi byl boj nakonec asi větší

28.4.2018 16:58
Bekkky

XXX.XXX.100.78

My máme ostříháno a holky nevypadají špatně, pár je ještě hubenějších, ale celé stádo je v dobré formě. Mám radost.

28.4.2018 19:15
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Krásný holky.

28.4.2018 21:05
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Tak mam dneska radost, ze mam doma konecne balik sena. Ac je mensi tak o to vic vsem chutna. Jinak jsem vytocena uplne na max.
Takze pro pobaveni dalsi díl serialu Dvě a půl kozy.
Zacalo to uz včera. Vracim se od doktora a volá mi pritel. Tak jsme povidali a najednou rika "Musím končit, psi zvedli srnu vedle lesa a zabehli dovnitř." A po chvili zase volá "Tak jsem je volal a vrátil se mi JEN bígl." Musí to být blby pocit kdyz vyjdete s bíglem a NO a jdete domu jen s bíglem. Nicmene prijedu po pul hodince a psa najdu u vrat baraku. Pritel na nej dal ceka u lesa. Nicmene dobry.
Dneska vyklizim altan od psy roztrzeneho pytle jecmene. A kdyz to chci odvezt pres zahradu s kozama tak to jeste prikryju slamou. No, vlezu pres vratka a bezim s tim koleckem pres celou zahradu, Líza bezi se mnou a stridave zkousi nacpat hubu do kolecka. Moc dobre tusi ze tam je dobrutek.
Nez sundam jednu paletu z hnoje abych to tam nasypala tak uz Líza hoduje. Tak volam na Lízu a volám a pretahuju se s ní o pritup ke kolecku. Nakonec se mi podari po peti otockach a deseti stouchanci zadkem jsem vyhrala. :)
Pak jsem sla cistit kraliky. (Na zahrade) Tak pristavim kolecko pod kraliky a zacnu s hornim kotcem. No tak prave Líza zjistila ze se sypou asi dobrutky. Tak si stoupla mezi ty drzadla a hlavu natahovala do kolecka takovym zpusobem ze mi kolecko odjelo i s kozou o dalsi 2m. Ja na ni volam a volam. Promliuvam ji do duše a pak uz jen vyhrozuju. A prekvapive naprosto zbytecne. Nicmene kdyz jsem si stoupla do kolecka tak jsem mela moznost v klidu vykydat kotec. Nasledovala zase zbesila jizda k hnoji, nekolikrat jsme se zatocili a postouchaly zadkama a zase jsem vyhrala. :)
Kdyz jsem se chtela vrhnout na spodni kotec tak mi Líza dala jsne najevo ze cela kralikarna i s kralikama je jeji. Nenechala me ani otevrit dvere aniz by uz uvnitr v kralikarne nemela celou hlavu. Nasledovalo zase hulakani a rozmluvy do duse a nakonec i vyhruzky.
Pri teto prilezitosti jsem zjjstila ze se Líza boji lopatky (novinka). Tak jsme rovnou zapracovali na strachu a dobry. Nakonec se mi podarilo vyndat misku od kraliku a dat ji na strechu. V tu chvili si Líza stoupla prednima na kralikarnu a prevrhla misku se zbytkem zrni a hezky se nasvacila. A ja se tam stale vztekala. A Lízinka byla stale stastnejsi a stastnejsi. Ze pry ji tyhle hry se mnou straaásne bavi. No na zbytek jsem se vyprdla. Protoze mi Líza sezrala i seno pro kraliky a dneska by snad sezrala i me. Je to šílené když s kozou mlati hormony.

29.4.2018 07:22
Bekkky

XXX.XXX.123.28

Tedysek:

Líza prostě umí...

29.4.2018 07:33

koukam ze ty kozy maj hodne spolecnyho se zenskejma. Ja vim proc je nemame... :).

29.4.2018 07:59

Já vím proč se ani nepokouším v ohradě kde mám kozy cokoliv dělat. Jsem docela trpělivej člověk, ale pracovat a jako "pomocnice" tam mít kozy zkrátka nejde. Snad jen kácení stromů. To je jediná činnost kterou u koz dělám, to je vždycky zabaví a nechávají mě relativně v klidu pracovat.

29.4.2018 08:23
Tedysek

XXX.XXX.7.193

A to jsem vcera jeste zjistila jaka je Maličká čůza. Necha Ponožku na zahrade, přeskočí plot a jde k sousedum na zahradu.

29.4.2018 09:12
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Jinak me holky nechaji vzdy vycistit kraliky i pracovat. Ale vcera s Lízou mlatily hormony ze jsem myslela ze ji vlastnorucne uskrtim. dnes je 131. Den brezosti a ma asi metr na sirku pupku. :)
A bohuzel me vcera presvedcili o zavaznem rozhodnuti. Na podzim holky prodam, kluky snime a poridime mlecne ovecky. Protoze nejsem schopna udelat kozi alkatraz. :(.

29.4.2018 10:47

Tak já čekala, co bude dál zábavného (pro čtenáře), a on takovýhle blbý závěr .

29.4.2018 10:48
profesor1

XXX.XXX.192.98

Dnes ne, ale v pátek mě udělalo radost to, že jsem ovce zbavil vlny. Všechny ne, na plemenného berana už jsem neměl sílu a taky moje nejstarší 14tiletá babička ještě vlnu má, protože když jsem ji chtěl posadit, tak koukám že má plné vemeno. Myslel jsem že už ani nezabřezla, protože před měsícem, kdy už jsem měl odrozeno, tak ona stále nic, ani náznak. Tak jsem ji nechal naposled, že ji stříhnu ve stoje. Najednou koukám že vstává, lehá, hrabe, otáčí se.... Tak jsem ji oddělil a do hodiny byla na světě ovečka a následně beránek. Beránek by asi nepřežil, protože jej vyprla v bláně plné vody. I když jsem rychle skočil a blánu protrhl, tak pak ještě prskal hodně dlouho. Ale obě jsou OK

Nedávno jsem tu machroval, že tahle babča má 14let staré velké známky v uchu, ale o jedno už přišla.

29.4.2018 10:59

Profesore, tady máte vynahrazeno, jak jste v zimě byl rozmrzelý, že se něco nepodařilo, něco jste nestihl nebo jak to bylo . Tady jste zase byl ve správnou chvíli.

29.4.2018 11:02
Bekkky

XXX.XXX.123.28

Tedysek:
Mléčné ovečky, tedy Východofríské jsou též docela vychytralé a navíc potřebujou lepší krmení a louku než kozy, které vyrobí mléko prakticky z 0. Jsou také podstatně náchylnější na různá onemocnění. Výměnu koz za ovce bych tedy zvážila a krom toho ten socializační proces ještě nebude zcela u konce, né? A kozy budou smutný.
Prostě do oveček bych šla následně, až bude vše vychytaný s kozama. Zemědělství, to je běh na dlouhou trať... na léta.
Také musím říct, že se zvířata výrazně uklidní, když se vychytá systém a mají stále stejný pravidelný režim a zacházení a klidného hospodáře (tedy nejprve zklidnit hospodáře a pak zvířata , neb jaký pán...).

29.4.2018 11:08
Bekkky

XXX.XXX.123.28

Profesor:
Ve 14ti letech dvojčata... to se fakt dobře staráte. Dostane určitě extra nášup... holka šikovná.

29.4.2018 11:20
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Profesore veliká gratulka vaší seniorce. Není to masné plemeno což? Ty tak šikovný si myslím nejsou.
Tedýskovi rozumím, ovce máme osm let, ještě se nikdy nepokoušely dostat se, například, na sousední pozemky. Ani na naši zeleninovokeřookrasnou zahradu. Mám mnoho jedlých keřů, jahody, rozličnou zeleninu, i další okrasné keře atd. S kozou by to byl veliký stres. Lezou po všem, přeskočej ledacos. To suffolky nedělaj. Na zimu maj salaš ve starém sadu, kozy by okousaly stromy, kůru na nich, lezly by po nich. Kdysi v mládí jsem kozu měla. Jsou to chytré holky o to nic, ale nervy na ně nemám.

29.4.2018 11:21
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Tak mi reknete jak mam udelat abych kozy udrzela na nasich pozemcich. Maličká ktera je velka jak náš pes (70cm v kohoutku) skočí z místa 160cm na zeď. A kdyz chci stavet ohradu tak nemuzu delat 3m plot ze drivi. To si rovnou muzu koupit kozi mleko. :-/ do elektrickeho ohradniku se budou zamotavat, pletivo zničí... jako fakt nevím.
Socializace neni uplne u konce, ale uz se s nima da nejak zit normalneji. Maličká se da chytit za 80cm voditko, Líza uz toleruje v ramci moznosti Maličkou a jeste lepe snasi Ponožku. Líza venku funguje jak pejsek a Maličká reaguje na pískání v pohode. Psy líza toleruje za plotem a uz i kdyz jsou otevrene dvere do dvorka ze zahrady a kozy na zahrade a psi 10m od plotu sedi.
Ja jsem jinak vcelku dosti klidna. Ale v ramci bezpeci koz jsem po neuspesnem prenlouvani jaksi vybouchla trosku. Uz jsem uplne videla jak se napraska jecmenem, nafoukne se a 20 dni pred porodem pojde. Jen jsem o ni mela strach. :) A stereotyp se snazime dodrzovat jak jdn to jde. Vim ze to vsem zviratkum pomaha a me taky. :) jolky uz v 6:01 koukaji u plotu kde jsem ze je cas na snidani. Stejne tak v 18:01 jsou tam zas.
Jinak si se vsim vicemene poradim okolo zvirat. S cim ne to mi tu poradite vy (za coz jsem neskutecne moc vdecna), i jsme zvladli tezke chvile v zime kdy splasena Líza skakala po chlivku a mnohokrat jsem dostala na budku. To vsechno zvladnu. Ale netusim jak je mam udrzet na nasich pozemcich. Bohuzel.

29.4.2018 11:48
Bekkky

XXX.XXX.123.28

Ovčí pletivo- nejlevnější varianta a dostatek žrádla.
Tedýsku, přiznám se, že kvůli času jsem některé příspěvky nečetla celé a tak nevím přesně, jak to s těmi pozemky máte. I se třemi kozami je třeba zacházet jako se stádem, hierarchii si vyřeší samy. Vykašlala bych se na nějaká vodítka, zavřela bych je dohromady. Vyřešila to, aby se všichni nažrali, tedy dát zrno (příkrm) nejprve vůdčí koze a pak si mezi ně stoupnout a nakrmit tu druhou, pokud ta silnější vyžírá té menší.
No a na pozemku je třeba, pokud nemají dost pastvy jim nasekat do krmelce, aby měly co na práci. Pokud chcete vypásat nějaký meze, máte možnost je dát například na 2 hodiny ke kolíku aby se nažraly dopoledne a to samý odpoledne a kontrolovat to, nebo si pořídit dvě el. sítě a zdroj, což je investice, ale naučí se to a můžete po dohodě vypásat kde co, třeba u někoho, kdo chce zlikvidovat roští na pozemku.
Jestliže zdrhají, hledají lepší žrádlo a nudí se.

29.4.2018 11:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Bekky - když se řekne klidný hospodář, tak se mě v prvé řadě vybaví Oreb (vy až druhá, omlouvám se ) Na Oreb si vždy vzpomenu, když některá ovce-koza "letí" vzduchem poté co mě opravdu naštve Vždy se zamyslím, jak bych ovci-kozu slovně přesvědčoval, aby něco co nemá už opravdu víckrát nedělala a za jak dlouho by to zvíře pochopilo
Oreb, máte určitě velkou zásluhu na "zklidnění hospodáře" Už se snažím často nejdřív napočítat do deseti než.......

A babča nedostala žádný extra nášup. Mléka má víc než dost a v týdnu už půjde na trávu.
Neřekkl bych že ovce VF jsou náchylnější k nemocem. Možná jo, ale jen tam kde se od nich vyžaduje opravdu hodně mléka a cpe se do nich vrchem-spodem. Já jsem s nima spokojený a možná proto že jsem navyklý na jejich "hravost", tak následný chov koz mě nijak zvlášť nepřekvapil

29.4.2018 12:05
Bekkky

XXX.XXX.123.28

Profesor:

Já občas kvasím notně... ale vím, že to vůbec nic nepřinese, kor když stojím před ovcema a chci aby se nacpaly do 4 sítí a zároveň přemlouvám psa, aby stál za stádem na jednom místě a netlačil je, protož jinak je půlka v sítích a půlka mimo a to je nejblbější možnost jakou znám...
Myslím, že VF jsou zdravé, když je vychytaný systém, a to chvilku trvá. Asi jsem to napsala tak zjednodušeně. Sýraříte taky?

Oreb co by pastevec kozího stáda musí být zcela jistě extrémně trpělivý člověk, větší jen kozí stádo jsem nikdy nepásla, jen mix ovce-kozy.

29.4.2018 13:14
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Bekky: zkusim doma udelat nejaky nakres. Zradla maji az az. Kazdy den jim porazim dve az ctyri velke vetve stromu, jednou denne je beru ze zahrady na zahumwenku na pastvu, seno ad libidum k tomu jim cpu vse co mi naroste na dvorku. V ramci toho cpanu ucim Lízu aby respektovala ze i Maličká se musí najist a obe dve maji narok na moji spolecnost. A stejne mi Maličká utika. :( Líza jak ma pupek tak nema chut kmkoliv skakat.

29.4.2018 13:19
Tedysek

XXX.XXX.30.24

Jeste dodatek Bekkky: Maličká musi mit voditko protoze se neda jinak s ni manipulovat. Nenecha na sebe sahnout. Lecba sokem nefunguje a tak to delam pomalu a po dobrem. Ted potrebuje kontrolu paznehtu a to by jinak nebylo mozne kdybych ji nemohla nejdriv chytit za voditko. Ale jakmile ji za voditko uvazu tak je z ni milius a drzi jak pribita a neprotestuje. Dokonce se obcas i docela uvolni a necha se hladit i na brisku. :).

29.4.2018 13:45

No, já sice mám trpělivost celý život strašně velkou, ale když dojde, je to průšvih a je lepší mi jít z cesty . Ale když se naštvu u koz, stejně neposlouchají, stejně neudělají, co chci, tudíž je lepší s nimi vyjít úplně po dobrém. On někdy funguje i přenos myšlenek, poznají mé zoufalství a jak, moc se snažím ho nedat najevo. Když tomu zoufalství podlehnu, využijí to, když odolám, pomůžou mi. Já mám trochu cvik z doby, když jsme cvičily s dcerou hřebečka, mladého, nezaježděného, prostě šílence. Člověk musel přemýšlet jako kůň, aby věděl, co zamýšlí v následující chvíli. Je spolehlivý, když je fakt problém, do té doby dělá blbosti, jelikož to nikomu nevadí. A stejně to mám s kozami. A děkuju, že si ze mě někdo bere příklad, když je to zvířatům k užitku .

29.4.2018 14:06
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Tohle je misto kudy Maličká pravdepodobne utika. Zed cela ma cca 160cm. Na tom snizenem miste asi 140cm. Jenže nez jsem tm zacala bez dozoru poustet kozy tak pred tim snizenym mistem jsem odhazela stary hnuj a vykopala trochu diru. Takze Maličká skočí z mista 160cm. A s tim mi ovci pletivo s vyskou max.150cm nepomuze. Navic jsou obe jolky rohaty a Líza se o plot velice rada drbe. Takze si myslim ze pletivo mi moc nepomuze. Tak poradte co s tim prosim. :(
Nemyslim si ze by se holky u me nudily nebo se mely spatne. Ale myslim si, ze ony si mysli ze za plotem je trava proste zelenejsi. A nechci holky zavirat do stodoly. Byly by smutne a Pan Ponožka by promečel cely den.

29.4.2018 14:14

profesore...14 let slušný, mám tu taky takovou, v březnu ji bylo 14, ale už jsem ji nepřipouštěla. Takže gratulka k dvojčátkům

Kozy jsou fajn, ale máme podobnou zkušenost - Alkatraz by nestačil. Velký plot, žádný plot. Elektrika nelelektrika, podlezly, přeskočily prorvaly. Čerstvá pastva - za plotem vyžráno a stejně lepší. Když jsem ráno roztáhla záclony, tak mě pobavilo, že mi na parapetu spí koza. Ale když sjem zjistila, jak máme voťapkanej barák, jak na něj lezou a poscházené truhlíky s čerstvě nasázenýma kytkama, tak mě humor přešel. Ale když se prošli i po autě...manžel jim našel nový domov. Musím podotknout, že to dělala jen 1 koza a její vykastrovaný brácha, jejich máma u nás dožila ve společnosti oveček, nikdy neměla tendenci zdrhat...

29.4.2018 14:21
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Jeste dotaz. Muzu kozam naskubat "kozi nohu"? Nebo radej na kompost? Pleveli se mi na dvore.

29.4.2018 14:39
kosta

XXX.XXX.5.150

Když tu kozí nohu budou žrát tak jim ji dejte.Naše žerou, pokud na jaře jinou trávu neochutnají.Když si
můžou vybrat tak už ji nechcou.

29.4.2018 14:46
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Diky :) zkusim to.

29.4.2018 14:54
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Kozí noha je všudypřítomná, jíme ji i my.

29.4.2018 14:56

Bršlici kozí nohu dávej, jen ať ji hezky sežerou. Nebo usuš, ale nesuší se moc dobře. Každopádně je to výživnější než "krásná" tráva.
A ten plot: Neleze ona Ti ta potvora po té prasklině ven? Jestli teda vidím dobře a orientuju se na obrázku. Nějak se mi nezdá, že by 160 cm přeskočila, má na to fígl. Protože 160 cm přeskočil sice kozel z místa, ale je trochu větší a bylo to v době, kdy k nám přišel, nohatý je, ale byl hubenější než teď. U nás přeskočil plot z latěk. Takže jsme ho zvýšili jen podélnou latí nad vršky těch stojatých. Než to bylo hotové, udělala jsem ještě dočasně překážky za plot, aby neměl kam doskočit. A skrz ty plaňky to kozel viděl, že skok by byl nebezpečný. Každopádně vypátrej, kudy chodí, ta podle mě neskáče. Vzpomeň si na kozy na Velké čínské zdi. Maličká by ji zvládla taky.

29.4.2018 14:57
Bekkky

XXX.XXX.105.3

No a dát na tu zeď ještě pás pletiva? Myslím, že si koza našla na zdi cestičku, kde se může opřít a tak zeď překoná. Taky překoná větší výšku, když má možnost se ještě na horní hraně odrazit, nebo na ní vyskočit a pak na druhou stranu. Ony totiž pokud skrz překážku nevidí, neskočí naráz přes zeď na druhou stranu, vyskočí nahoru a pak na druhou stranu.
A s kozí nohou mám stejné zkušenosti jako Kosta.

29.4.2018 14:59
Bekkky

XXX.XXX.105.3

Jsme se s Oreb srazily s příspěvkem, vidíme to stejně.

29.4.2018 15:05
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Je mozne ze nekde nasla cestu. To nevylucuju. Jen kdyz ji nenasel ani bigl jako chronicky utekar tak jsem si rikala ze dobry. No a asi ne. Musim tedy zjistit kudy utika. Pak se s tim bude dat neco vymyslet. Zkusim ji jakoby nahnat k te zdi at mi to ukaze kudy leze.

29.4.2018 15:19

Bekky, máme asi podobné zkušenosti.
Tedysku, Maličká a bígl jsou fakt rozdílní živočichové . Bígl půjde spodem, Maličká vrchem. Ale chápu to.

29.4.2018 15:20
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jsou to sice jen příbuzné, ale maj to v krvi.

29.4.2018 15:37
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Oreb, bigl pujde klidne vrchem. V rohu pletiva vysplha v kotci az ke strese, strechu nadzvedne a protahne se ven. Me bigl taky chodil pres zed k sousedum. Ale tam jsem dala kari sit a uz tam neleze. Tak teda ted kozy.

29.4.2018 15:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
Je mozne ze nekde nasla cestu. To nevylucuju. Jen kdyz ji nenasel ani bigl jako chronicky utekar tak jsem si rikala ze dobry. No a asi ne. Musim tedy zjistit kudy utika. Pak se s tim bude dat neco vymyslet. Zkusim ji jakoby nahnat k te zdi at mi to ukaze kudy leze.

Tak to si budete muset zjistit na tajno. Na povel vám nic neukáže. Nám letos utíkala jedna suffolka. Ostatní i sjehňaty byly v ohradě. Pak se postavila před bránu a chtěla pusti domů. Nakonec jsme zjistili kudy. Doufám, že zas nějakou únikovou cestu neobjeví.

29.4.2018 16:22
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Ja ji pohrozim. Jestli mi to neukaze tak ji prodam. A pujde do chlivku a nikdo ji nebude mit rad jako my. A nebude tam mit teroristku Lízu... a bude. Musi mi to ukazat jestli chce u nas zit. Musi mi holky trochu pomoct a ne bortit sousedske vztahy.
A to jsem byla tak pysna jak mi nikdo neutika a vsichni se maji dobre. Čůzy to jsou obcas.

29.4.2018 19:14
Tedysek

XXX.XXX.7.193

Dneska mi udelalo velkou radost aspon toto.(snad se foto prida) Rozkvetla magnolie.
Kozy kozi nohu zerou a Maličká dal tají. Nemuzu ji ani nahnat protoze za zdi je sousedovic pes. :)
No a koozy me nechaly normalne cistit kraliky. :)
Aspon neco pozitivniho kdyz uz jsme doma sami zase.
A jako bonus se mi podarilo si vytahnout kliste aniz bych mu urvala hlavu. Juch juch.
:) A malem mi Líza udelala druhou diru do zadele.

29.4.2018 20:47

Sice mi to radost neudělalo, ale napíšu to sem, protože nevim kam jinam

Dneska se mi z pastviny beze stopy ztratila ovce, nebo teda ovce, takovej roční naprostej chcípák, nerost, z příbuzenské plemenitby, kterej se vloni narodil jen tak omylem, protože mámu - jehnici stihnul obskočit její otec ještě předtím než jsem jí koupil, kterej tu je jen tak z toho důvodu, že maso na tom není a pořád je něco důležitějšího na práci než to porážet.
Kdyby zdrhla z pastviny, kdyby byla za lankama, tak by ostatní ovce bečely, kdyby zdrhla tak neuteče daleko a nepůjde sama, doufám že to nebyl vlk, ale fakt mi to hlava nebere kam zmizela. Pořád tu u baráku dnes někdo byl a ve stádě byl naprostej klid.

29.4.2018 21:55

dnes me potesily dve safolky a jako bombonek 9 lam...

29.4.2018 22:04
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Kostey nemuze byt nekde schovana? Nemuze prece zmizet beze stopy.

29.4.2018 22:07

jako kdysi Punčoška, co

29.4.2018 22:10
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Jojo presne tak.

29.4.2018 22:12

Tak samozřejmě že jsem jí hledal v blízkém okolí a nenašel jsem ani bobek, ani pošlapanou trávu, prostě nic. Půl dne jsem byl na dohled od stáda a kydal jsem vytahané seno okolo krmelce, když jsem s hnojem odjížděl tak tu byla máti, která celej den hrabala trávu okolo baráku, odpoledne jsem jel stříhat a když jsem se vrátil a zaháněl jsem stádo zpět do zimní ohrady, tak jsem si lehce všiml, že chybí, protože je jediná neostříhaná. Možná se nafoukla a odletěla jako vzducholoď.

29.4.2018 22:17
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ty blaho. A nemohl ji slovit nejaky ptak? Nejsem tedy v ornitologii ani ovcologii kovana, ale tak jen napad. Nebo jestli ji nekdo nemohl odnest? Ale to by asi splasilo stado. Nebo teda pri prehaneni se nemohla nekde ztratit? Vlk by po sobe nechal nejaky ten bordylek.

29.4.2018 22:23

tak jestli máte vysokou trávu, tak ležící by nemusela být ani vidět. Teda kdyby byla živá, tak za stádem poběží, myslím, kdyby to byla ta horší varianta.

29.4.2018 22:25

Sice mi to radost neudělalo, ale napíšu to sem, protože nevim kam jinam

Dneska se mi z pastviny beze stopy ztratila ovce, nebo teda ovce, takovej roční naprostej chcípák, nerost, z příbuzenské plemenitby, kterej se vloni narodil jen tak omylem, protože mámu - jehnici stihnul obskočit její otec ještě předtím než jsem jí koupil, kterej tu je jen tak z toho důvodu, že maso na tom není a pořád je něco důležitějšího na práci než to porážet.
Kdyby zdrhla z pastviny, kdyby byla za lankama, tak by ostatní ovce bečely, kdyby zdrhla tak neuteče daleko a nepůjde sama, doufám že to nebyl vlk, ale fakt mi to hlava nebere kam zmizela. Pořád tu u baráku dnes někdo byl a ve stádě byl naprostej klid.

Kostey, asi ji bylo horko, šla se vykoupat... sorry.

Taky mám jednu záhadu, se slepicemi. Mám jich šest. Ráno si kurník otevřou, ale večer je chodím zavřít. No, a dnes byly v kurníku jen dvě, dvířka zavřená, třetí sedí na žebříku u těch zavřených dvířek a ostatní tři jsem našla v koutě zahrady.
Podezřívala jsem malé kluky, že kurník zavřeli, ale byli v tu dobu ve vaně a ven pak už nešli. Slepice si zavřít nemohly, protože by musely být akrobatky, aby dosáhly na dvířka a ještě by musely mít sílu je zavřít.
Jediné vysvětlení mám, že to mohl být vítr, dnes trochu foukalo. Jenže foukalo i dřív a víc a nic takového se zatím nestalo. Takže fakt záhada.

29.4.2018 22:37

Ta ovce má tak 10kg přestože jí je rok, odnesl by jí i vrabec kdyby hodně chtěl. Tráva je vysoká tak 15cm, teprv začala růst, takže teprv jen přes den rozpásám, takže do trávy se mi schovat nemůže. Ona pastvina je jen taková nudle podél cesty, má asi 2000m2 schovaná tam není. Přehánění ze zimní ohrady na onu pastvinu je jen přes cestu, tzn tak 2 metry a vím že tam na pastvinu ráno šla. Vžycky totiž chodí poslední, takže ani během přehánění jsem jí neztratil.
Zítra na celý den odjíždím, tak doufám že se nevrátí a nebude lákat ovce z pastviny ven.

29.4.2018 22:43
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vždyť jsi ji na ovčáckých slavnostech v Babiččině údolí věnoval do tomboly. Měl by jsi tu hospodu omezit! Zapomínáš

29.4.2018 22:52

Takový vrabce tu teda nemáme, naštěstí. Aby unesli 10 kilo. Jsou tu nějak podvyživený. Vždyť by se pod nima ulomila větev.

29.4.2018 22:52

10kg? to je jak naše ouessantka. Bych se nedivila, kdyby ji někdo ukradl v domnění, že jde buď o jehně nebo o něco takhle malého...

29.4.2018 22:54

ty voe jaka selekce kdyz ti takovy 10ti kilovy individuum beha po kopcich?

29.4.2018 23:37

Kdepak Mastnacku, jen lenost to porazit čas od času se to může vyskytnout, že zvíře přestane v měsíci života růst. Její brácha vyrostl v normálního berana a šel na pekáč na podzim. Touhle jsem si nikde nechtěl kazit pověst, tak jsem jí nikomu ani nenabízel a pořád jí plánoval zabít pro sebe. Mrazáky jsou ale pořád plný a zabíjet jí jen tak pro psa mi přišlo zase škoda. Já mám možná i radost, že zmizela

30.4.2018 11:25
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pokud nebyla ostříhaná, tak se dobře chytala. Stalo se mě to taky. Bylo za co držet a jako neostříhaná se jevila, že je velká. Jenomže to nebyla záhada, ale hnědočeši. Den před tím jsem je vyháněla z ohrady. To tam ještě ovce byla. Druhý den visela kůže u nich za chalupou na plotě. A taky se mě ztratil pes. Kříženec novofunlanďáka s bernským salašnickým. Večer jsme ho vždycky pustili, on si udělal kolečko kolem ohrady. Pak dostal žrádlo. Probíhalo to jako obvykle, jenomže když pes přiběhl z obhlídky manžel neměl žrádlo ještě nachystané, pes teda zase odběhl a už ho nikdy nikdo neviděl. Nenašel se z něho ani chlup. Asi mu někdo udělal boudu z trouby.

30.4.2018 12:44
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Přezdívka tak přemýším, co z tohoto vám udělalo dnes radost.

30.4.2018 13:43
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Dnes nic, jenomže v tom není kostey sám. Čas od času se s nenechavci a závistivci člověk střetne. Sousedka, která naštěstí dlouho nevydržela, seděla na balkoně a počítala kolik mám jehňat a kolik za ně utržím. Kolik to dá práce ji nezajímalo, jen peníze. Ona seděla na balkoně, pila kafe a kouřila a ze mě se taky kouřilo, jak jsem kmitala, abych stihla dát seno do kup, než začne pršet.

30.4.2018 14:37
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Sousedka, která naštěstí dlouho nevydržela,

To je vtipné.

30.4.2018 14:49
Bekkky

XXX.XXX.113.75

Přezdívka, Janinka:
Taky zmizela beze stopy? (ta sousedka )...

30.4.2018 16:45
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Po sousedce stopa zústala. Jezdí tam 1x za 14 dní za tátou. /ta stopa/

30.4.2018 21:45
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Pan Ponožka vám přeje dobrou noc. :).

30.4.2018 22:12

Já si nemyslím, že mojí zakrslici jehnici někdo ukradl. Já si myslím, že se prostě vypařila. On je i problém do ohrady vůbec vlézt. V lankách mám 15tis Voltů, zdroj má 17 Joulů a pastvina je hned u zdroje a vrchní lanko je v 90cm a je to hned u meze směřující dolů tak, že to člověk prostě nepřekročí.

Ale dnes mi udělalo radost to, že jsem už konečně doma. Asi bych nenašel asi žádné jiné dnešní pozitivum. Stříhal jsem 2 stáda, na prvním velkém jsem se v duchu modlil ať už to mám za sebou. Chvílema jsem přemejšlel, že si sbalim svoje fidlátka a pojedu klidně bez placení pryč. Lidi tam nehovořili řečí mého kmene, hubený romney ovce s přerostlou vlnou a ještě k tomu chvíli po porodech, takže i s blbou vlnou, stříhalo se to fakt na prd, organizace práce uplně na prd a ještě blbá atmosféra. Přestože jsem se snažil co to jen šlo, tak majitelka nebyla se stříhánim spokojená. Ano, stádo bylo docela flekatý od pederipry, ano každou chvíli jsem nějakou ovci střihnul, nic velkého jen klasické malé zástřihy, ale fakt to prostě nešlo. Ono jen se dostat skrz krk byl fakt oříšek. Střihnutí byly ale jen kosmetické vady, nic co by mělo vliv na funkčnost ovce. Poučení pro příště: Když to nejde, tak ovce nestříhat a ostříhat to tehdy až to pujde a nebo je nechat, ať si to ostříhají sami. Vzhledem k tomu že majitelka nebyla se stříháním spokojená, tak po zaplacení jsem jí vracel čtvrtinu částky zpět se slovy že mě mrzí že není spokojená, ale že to prostě líp nešlo a vyjmenoval jsem jí co bylo špatně z mého pohledu. Nakonec jsme se teda domluvili, že to tam střihnu i na podzim, což by mělo jít mnohem líp a myslím že bychom oba mohli být spokojeni. Já že to pujde stříhat a ona, že po 10 letech co ovce chovaj se stane poprvé, že se jim tam střihač vrátí a neuteče po prvním stříhání. Ano, pokaždé tam měli prej jiného.
No a druhé stádečko, to bylo skoro cestou. To byly jen 3 ovečky takových alternativních lidí, stádečko 3 roky nestříhaných ovcí, nějaké šmrnclé neposedné shatlandky a jedna nečistá zwartbleska. Zwartbleska neměla vlnu, ale jen jeden velký zplstnatělý krunýř, to byla katastrofa, ty dvě docela šly a přestože příjezdová cesta na hospodářství nebyla polňačka, ale spíš 2km dlouhej tankodrom plnej ostrejch šutrů a vyplavených kolejí, kde jsem se dokonce i já bál o auto a to jsem jel pomalejc než krokem a to už je co říct, tak jsem tam dojel, ostříhal to, vzal si naprosté minimum, ani cesťák jsem jim neúčtoval, protože jsem měl pocit, že by mi to narušilo karmu, a že bude lepší když jim peníze nechám... Už se stmívalo, tak si tam na mě pěkně smlsli komáři, tak mám ještě teď na každé ruce asi 30 šťípanců a drbu si to tu zatím co tyhle řádky píšu... No prostě jsem rád že jsem dnes doma.

30.4.2018 22:20
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Kostey, jak vypada takova ovecka 3 roky nestrihana? Vedle ve vsi maji ovce snad rok nestrihane a teda pomalu nechapu jak to unesou.

30.4.2018 22:30

Ony kupodivu nevypadaly špatně. U shatlendek bych to vůbec neřekl, že nebyly stříhané. Tam šly hodně špatně akorát břicha. Byly měsíc po porodu. A ta Zwartbleska to neměla dlouhý, jen to byla fakt tak zaplstěný, že kdyby se do rouna vystřihly díry na ruce, tak to člověk může rovnou nosit jak plstěnej kabát. Takovou třeba Romneyku kdyby člověk neostříhal 3 roky, tak ovce bude za sebou tahat metrovej závoj. Ono to je hodně o plemeni.

30.4.2018 22:44

Mně dnes udělalo radost, že jsem se vrátila z pastvy úplně klidně a bezpečně, i když jsou dnes čarodějnice. Před dvěma lety jsem měla na čarodějnice konflikt s ožralou, který na mě vytáhl kudlu, tou se ale poškrábal na ruce, protože s ní blbě šermoval, a ještě si stěžoval na policii, že ho prý moji psi na té ruce pokousali. Policie to odložila, nejdřív se tedy byli podívat na ty mé psy vrahouny, ale stejně to bylo nepříjemné a trvalo to několik měsíců. Takže vloni jsem na čarodějnice radši nikam nešla a dala kozám seno, ale to přece nebudu dělat pořád. A nic se dnes nestalo! To je moc pěkné.

30.4.2018 22:48
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Aha. Tak to ju. Tady maj nevim co. Asi suffolky. Takove nazloutle valecky. :)nikdy jsem tam jehne nevidela ale.
Me tak napada... da se ovecka cesat?

30.4.2018 22:59

Já jsem si vždycky myslela, že se kvůli pěkné vlně musí česat. ale to je asi blbost. Každopádně je kdysi u nás jeden chovatel, co měl 5 oveček, česal. Ale taky mě to zajímá, jestli se to dělá nebo je to blbost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík