Dobrý den
Jsem začínající chovatel koz. V neděli se mi narodila 3 krásná kůzlátka. Kozu mám ve chlévě o rozměrech 2x3m přes zimu a nyní s kůzlaty ji tam má taky. Kamarád mi povídal, že když má koza malá kůzlata tak cca 14 dnů po narození se jí musí každý večer svítit aby je nezalehla a dobře na ně viděla. Dne jsem došel do chléva a 2 ze tří kůzlat byly zalehlé (jedno bylo mrtvé úplně krvavé a na druhé koza šlápla a to se pořád klade na stranu jenom leží a vůbec nechodí. Počítám že asi brzo zemře a tak mi zůstalo pouze jedno kůzle. A ve chlévě jsem začal každý večer svítit. Myslíte že to mohlo být tím svícením? Místa tam má koza dost a je tam s kůzlaty sama. Já jim nesvítil až do teď, protože mě nejde do hlavy, když koza lehne na kůzle tak to musí zamečet a koza by se měla zvednout? Mám pravdu nebo ne?
Ja mam kozu s kuzletem ve stodole (cca 4x9m koje) a proud tam nemam tak nesvitim. Kuzle prezilo uz vic jak mesic. Ale je fakt ze jsem ho nachazela schovaneho za starym proutenym pradelnim kosem do ktereho davam seno. Ted co tam vyskoci v nem prcek spi. Ale jsem taky laik. Hodne jsem koukala ze tu lidi maj takove skryse pro kuzlata. Jakoby oprena paleta o stenu pod kterou si prcci vlezou. Na druhou stranu i ovce se davaji do choulu a jehnata nezalehnou. Tak nevim no. Pro priste bych zkusila udelat neco kam si kuzle muze vlezt ale byt porad u mamy. Nejakou jakoby boudicku.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mně se stalo, že bylo kůzle zalehlé, ale ne od své matky, nýbrž od kozla, který se moc netrefí lehnout si přesně, kam chce. Prostě se někam svalí a kůzle má smůlu, nemělo tam lézt. Rozumná matka pošle kůzlata na jednu hromadu na stranu, kam se kozel nevejde. Ale to je jiná situace. S tím potkanem by to bylo možné. Koza se plaší, kůzlata nechá nebo je ve zmatku zamáčkne a pak jedno z nich potkan okouše. Nebo něco jiného podobného. Kozám nevadí malé myši, ale takovéhle masožravé potvory nemají rády.
Že by koza zalehla kůzle je nepravděpodobné, napadení spícího kůzlete hlodavcem rovněž ne. To by hned zamečelo, koza by vylítla a hlodavec uteče. Jak na tom byla kůzlata po narození? Stála na nohou? Pila všechna? Pokud se nějaké kůzle narodilo s vnitřní vadou, tak by nemělo vůbec chuť pít a ani koza o něj nebude mít zájem a za dva dny je po něm. Flaškou se to dohnat nedá.
Dobrý den
Koza čeká kůzle, má se před porodem dojit, jelikož i po zasušení má plnější vemeno? Koupil jsem již zasušenou, ale nebylo mi to zděleno a tak jsme zkoušeli dojit a tekla světle bíla,průhledná a slaná tekutina, určitě by tekla i dnes, V podstatě mi jde o to, aby tato tekutina (možná ještě horší, když je tam X měsíců) neuškodila kůzleti?
Děkuji za info

Fída Novák
napsal(a):
Dobrý den
Koza čeká kůzle, má se před porodem dojit, jelikož i po zasušení má plnější vemeno? Koupil jsem již zasušenou, ale nebylo mi to zděleno a tak jsme zkoušeli dojit a tekla světle bíla,průhledná a slaná tekutina, určitě by tekla i dnes, V podstatě mi jde o to, aby tato tekutina (možná ještě horší, když je tam X měsíců) neuškodila kůzleti?
Děkuji za info
Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Nedojit, nesahat!
Ta slaná tekutina je pro kůzle ŽIVOTNĚ DŮLEŽITÁ

Fída Novák
napsal(a):
Tak tedy, když se koza zasusi tak se vemeno naplni touto nedobrou tekutinou a čeká tak dlouho ve vemenu na to aby se kůzle napilo? A nezkazí se to? Zní to tedy divně.
Nesahat.
Pokud byla koza zasušená, tak by měla mít vemínko prázdné (seschlé). Pokud tedy šlo něco vydojit, tak ještě nebyla zcela zasušená. Tekutina z vemínka se postupně vytratí, ale nesmíte kozu již dojit. Mlezivo se koze začne vytvářet až krátce před porodem. Mléko se ve vemínku zkazit nemůže, ale pokud se po porodu nebude vemínko pravidelně vyprazdňovat, tak může dostat do vemínka zánět. Jestli budete mít dvě kůzlata, tak se ale není čeho bát.
Pavel z Chrtnik..mate pravdu,ale po porodu je mleka tolik,ze ani dve,tri,kuzlata to nestaci vypit..tedy naše,koza ma moc mléka.mela jsem takovou,že se kuzlata napila a ještě jsme vydojila najednou! 4 litry mleziva, ,ale to je asi vyjimka..tak tedy i kdyz se kuzlatka napiji,urcite tam jeste neco zůstane,tak vydojit,mleko se udela rychle znovu,pozor na zánět..
Nechci zakládat nové téma,tak to zkusím sem..
Mám kozenu v očekávání..měla by porodit každým dnem..i když je to už asi její 6 porod(loni jsem ji připouštěla naposledy,s tím,že teď na konci ledna to už budou poslední kůzlátka,a chceme si nějaké po koze nechat..),jsem teď nějaká vynervovaná,aby vše v klidu klaplo..asi je to tím,že jsou to prostě poslední kůzlátka..Vzhledem k tomu,že bohužel bude rodit do mrazu(chováme kozeny venku s možností přístřešku),tak teď řeším,kdy jí zavřít(na porod ji zavírám do seníku,kde má klid).Koza vypadá už jako chodící balón,sotva chodí(vypadá to na trojčata)..vemínko se začalo cca před týdnem nalévat,ale je na pohmat měkké,struky ještě prázdné..hlenová zátka zatím neodchází..moje otázka je: Začali by jste už radši na noc zavírat v této fázi,nebo mám počkat,až začne odcházet hlenová zátka a narve se vemínko?Nechci to podcenit,nerada bych rano přišla a našla třeba odrozenou kozu se zmrzlýma kůzlatama někde ve výběhu..
Kontrolovat po 2 hodinách, není nic snazšího. Loni jsem se tak dostal do stavu, že jsem nevěděl jestli je noc nebo den a pak si koza stejně odrodila mimo dohled. Koza rodila na konci ledna v -10*C v přístřešku. Naposled jsem kontroloval v 1:00 a šel jsem spát. Ve 3:00 budík, přišel jsem a 2 kozlíci na světe. Vydrhl jsem slámou, napojil a ve 4 hupky pod peřinu ještě na hoďku. V půl 6 budík do práce. Před tím ještě nakrmit kozmééénky a ejhle pod kozou třetí - kozička. Tak to jsem opravdu nečekal, to byl tedy SCHOK. Nu a zmíněná kozička z těch trojčat se nám bude kozit přespříští středu..., tož tak .
Tak tak,kontrolovat,ale mit ji i ve dne v teple..my mame v mastali,kde jsou kozy od zacatku zimy, +10 stupňů,nikdy tam nemrzne,s kozami jsme pri porodu od zacatku do konce,kolikrat celou noc do rana,dokud se kuzlata nevysusi a nenapiji mlika..no,kazdy to mame jinak,ja bych je nikdy venku na mraze nenechala..
petr008
napsal(a):
Kontrolovat po 2 hodinách, není nic snazšího. Loni jsem se tak dostal do stavu, že jsem nevěděl jestli je noc nebo den a pak si koza stejně odrodila mimo dohled. Koza rodila na konci ledna v -10*C v přístřešku. Naposled jsem kontroloval v 1:00 a šel jsem spát. Ve 3:00 budík, přišel jsem a 2 kozlíci na světe. Vydrhl jsem slámou, napojil a ve 4 hupky pod peřinu ještě na hoďku. V půl 6 budík do práce. Před tím ještě nakrmit kozmééénky a ejhle pod kozou třetí - kozička. Tak to jsem opravdu nečekal, to byl tedy SCHOK. Nu a zmíněná kozička z těch trojčat se nám bude kozit přespříští středu..., tož tak .
No tedy,to jste meli štěstí😁..s kozenkama se užije!hlavne,ze to dobre dopadlo,to ja jsem si kolikrat brala dovolenou,když mi koza zacala vecer nebo rano rodit,to už bylo jasne,že budu "spat"v mastali s kozama😁. .letos cekame prvni v puli března,tak je jeste čas..tak vam drzim palce,at to dobre dopadne a taky aspoň trojcata😀🐐🐐🐐
petr008
napsal(a):
Díky, díky, trojčata už ne, je to k ničemu. Nám by stačilo po jednom kůzleti. Chováme jen na mléko. A pak ta zabijačka kozlíků..., no když to musí být, tak to udělám, což o to, ale vadí mi to kvůli dětem.
Jj,trojcata radši ne..dva silnější piji a třetí kouka..z pocatku to dá práce,nakojit i třetí,aby nechciplo hladem,ale potom zesili a musi se taky prosadit...ja mam nejradši dvě kozlatka,každé ma sve😁se zabijenim kozliku to mame zajistene u znameho řezníka,kuzle streli do týlu,nic nevi..doveze rozbourane maso..

Veterinář
napsal(a):
Na mrazu rodí lední medvědi a kozy jedné chovatelky z Brna.
Jo, a proto jsem minulý rok v únoru tahala jehňata z ovce a dlouhou rukavici jsem měla navlečenou na svetru, pod kterým byla mikina, protože vrcholem snahy o tenkou ruku bylo odložení vaťáku, do půl pasu podle herriota to prostě nešlo (ani překonat vůlí)
A víte co? Majitelé zatím postavili choul z balíků slámy i jako závětří a bylo.
Pokračování😀..my nemame kozla,takze mám kontrolované propouštění a myslim si,ze je to lepsi,protoze můžu ovlivnit,kdy se kuzlata budou rodit😀když se koza zacne prskat nekdy brzo,září,nema nárok na ženicha😁 chci kozlatka nejspis koncem unora,nejlip v březnu,tak se ke kozlovi proste nejede,cekam treba na třetí říji, kdy mi termin porodu vyjde na březen..kdyz jedna prijede od kozla,do tydne chteji ženicha i druhe dvě😀tak to máme rychle za sebou a hlavne vim,terminy porodu a kozlatka můžou brzy na jarni sluníčko😀🐐🐐

Tyhle pravidelné říje u kozy znám jen z vyprávění. Máme na to nějakou smůlu, spíš jsou asi trochu tlustší. ale říji mívají nejdřív v listopadu, spíš až v prosinci. Dvakrát už jsem musela volat veterináře, jinak by kůzlata nebyla.
kozí dech
napsal(a):
Přesně tak, co si to ta bába vůbec dovoluje pěstovat kozy v Brně ? Pěstovat kozy v obydlených oblastech by se mělo zakázat úředně. Koza patří do lesa nebo do hor, tam ať se pase někde na skalách.
Chovatelka z Brna pěstuje hlavně kozly.Ale né POP.
Asi je to nějaká úchylka.
Spíš než něco úředně zakazovat,tak raději léčit majitelku na psychiatrii.
Prestige
napsal(a):
No Vás by taky měli úředně zakázat.
Byl jsem v minulosti a i nyní jsem úředně zapovězen hned několikrát . Nic si z toho nedělám a hlavně - nestydím se za to. Praxe učí, že úřady a ouřadové jsou pouze a jen zdrojem parazitární zhouby. Přesněji řečeno, lempl na lemplovi zplozeni předchozími lemply a zaplevelující svět vezdejší dalšími, pro reálný život nepoužitelnými lemply. Přestat jim topit v kancelářích a nepřežijí ani půl dne. Takže si dejte pohov vašnosto...
ChoKoz
napsal(a):
Chovatelka z Brna pěstuje hlavně kozly.Ale né POP.
Asi je to nějaká úchylka.
Spíš než něco úředně zakazovat,tak raději léčit majitelku na psychiatrii.
Nechte chovatelku na pokoji a buďte rád/a, že vůbec někdo ještě něco chová. Dřív to bylo normální, dokonce naprosto normální. A dovolím si tvrdit, že i lidé na sebe byli přinejmenším normálnější (a ano, mám na mysli dobu před 30 lety). Dnes prý úchylka. Dnešní norma jsou markety a tzv. virtuální realita. Lidé si běžně závidí i lejno u zadku a jsou schopni se ze závisti nenávidět až za hrob. Že chová kozly bez POP? Tak otevřete oči a proberte se z virtuální reality. Račte zhlédnout některé ty POP-mrzáky a zkuste nahlédnout za oponu udělování toho POP. Mimochodem pokud jste kozly dotyčné chovatelky skutečně viděl/a a pokud jste soudný člověk, musíte uznat, že jsou to krásná, mohutná zvířata, za které by se žádný chovatel nemusel stydět. Někomu vyhovuje teorie, teplo kanceláře a papírování a někomu zase, když něco umí a dokáže prakticky. Já se rozhodně lépe cítím s tou druhou skupinou lidí.
Jen bych si dovolil malou poznámku k Vaší ctěné osobě: šetřete prosím radami ohledně psychiatrů, člověk nikdy neví, kdy tyto pány doktory budete potřebovat sám/a...
PS: komunista jsem nikdy nebyl, ani nikdy je nevolil a ve svých názorech jsem trvale konzistentní
A ještě něco, pěstují se brambory a né zvířata - ta se chovají .
kozí dech
napsal(a):
Přesně tak, co si to ta bába vůbec dovoluje pěstovat kozy v Brně ? Pěstovat kozy v obydlených oblastech by se mělo zakázat úředně. Koza patří do lesa nebo do hor, tam ať se pase někde na skalách.
Asi jsem nepochopila příspěvek, tak proto ta moje reakce. Holt někdy si sedím na vedení.)))) A ano pěstují se brambory apod. A jinak s Vámi souhlasím.
Pokud chováte plemenná zvířata a odchováváte kozlíky na aukci a nechcete s kozlíky putovat po republice na aukci,nezbyde vám nic jiného,než kozlit co nejdřív. Mám kozy ve staré stodole,kde je o facku lépe než venku,kozy rodí leden -únor. Mráz koze ani kůzleti nevadí,problém nastává ve velkých mrazech a v případě,že koza porodí rychle po sobě kůzlata,pak je třeba pomoc s vysušením.
ančovička1
napsal(a):
Canko,ja nevim na co čekáte,když vite,že kuzlata v -7 coz u nas, na kutnohorsku,bylo v noci, tedy kuzlata to nemohou přežít..pouzijte selsky rozum a zavrete kozu do tepla a sucha..koza neni kamzik,ale ani ten kamzik nerodi v lednu..
My kozy chováme 24/7 jen s přístřeškem...přístřešek je zateplený,bohatě nastlaný slámou..chováme tak již 6 let a kozy nikdy za tu dobu nebyli nemocné,nebo se nám nestalo,že by nám umrzli kůzlata,jak vy tu píšete..kozla jsme měli prostě celoročne s kozama a snad pokaždé jsme rodili leden až březen..takže zkušenosti s tím mám myslím dosti,jen je to pro mě vždy stresující záležitost,protože pro kontrolu chci být vždy u porodu,pohnojit se může kdykoliv cokoliv.V seníku vedle přístřešku je stejná teplota jako venku,jen tam koza bude mít zavřená svůj klid,protože je chováme spolu s 2 koníky..vždy chci,aby rodili v klidu..jen teď prostě nedovedu odhadnout,kdy na noc zavřít..zatím se netváří,vemínko zatím plné tak z poloviny..nechci jí jen stresovat zbytečně zavíráním na noc dřív,než budu muset,protože je prostě zvyklá na svou volnost a když jí zavřu,řve jak kdyby jí na nože brali...kamarádky 2 ovce na horách rodili v -15°C,a i přesto,že měli salaš k dispozici,rodili venku na sněhu a porodili krásná zdravá jehňata... takže naprosto souhlasím s Roklankou... kůzle mráz přežije, jen se máma musí dobře postarat (nebo tam od toho mají kozy nás chovatele).

canka
napsal(a):
My kozy chováme 24/7 jen s přístřeškem...přístřešek je zateplený,bohatě nastlaný slámou..chováme tak již 6 let a kozy nikdy za tu dobu nebyli nemocné,nebo se nám nestalo,že by nám umrzli kůzlata,jak vy tu píšete..kozla jsme měli prostě celoročne s kozama a snad pokaždé jsme rodili leden až březen..takže zkušenosti s tím mám myslím dosti,jen je to pro mě vždy stresující záležitost,protože pro kontrolu chci být vždy u porodu,pohnojit se může kdykoliv cokoliv.V seníku vedle přístřešku je stejná teplota jako venku,jen tam koza bude mít zavřená svůj klid,protože je chováme spolu s 2 koníky..vždy chci,aby rodili v klidu..jen teď prostě nedovedu odhadnout,kdy na noc zavřít..zatím se netváří,vemínko zatím plné tak z poloviny..nechci jí jen stresovat zbytečně zavíráním na noc dřív,než budu muset,protože je prostě zvyklá na svou volnost a když jí zavřu,řve jak kdyby jí na nože brali...kamarádky 2 ovce na horách rodili v -15°C,a i přesto,že měli salaš k dispozici,rodili venku na sněhu a porodili krásná zdravá jehňata... takže naprosto souhlasím s Roklankou... kůzle mráz přežije, jen se máma musí dobře postarat (nebo tam od toho mají kozy nás chovatele).
Canko, v létě jste kopala tůňku, jak to dopadlo, máte v ní vodu?
napsal(a):
Canko, v létě jste kopala tůňku, jak to dopadlo, máte v ní vodu?
Ano,kopali jsme a voda v ní zůstala..díky srážkám,které u nás byli nečekaně vydatné,se tůň naplnila až po okraj a přetéká..ale zamrzá..a právě díky srážkám se nám vrátila voda do studny,je tam zhruba třičvrtě původní hloubky a tam nám voda vůvec nezamrzá..možna je to tím,že do studny proudí spodní vida,kdežto do tůně přitéká slabým pramínkem nadzemní voda..můžu zítra vyfotit..