Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2018 19:00

Zdravím, mám kozu, prvnicka,14 měsíců, kříženka AN,2 týdny po porodu. Porodila asi o týden dřív,2 kůzlata, vemeno se pořádně nalilo až 4. den po porodu a jen nahoře, do struků ne. O jedno kůzle jsme přišli, druhé teď živí bez problému. Problém je, že má opravdu krátké struky, cca 4cm. Nemám nijak velké ruce, ale proste ji nepodojim, teče to všude možně. Můžou se ještě vytáhnout nebo dá se s tím něco dělat?

Popravdě mě ta koza pěkně štve, vkládala jsem do ní naděje, ale pořád nějaký problém s ní. Neustále skoro průjem, zjancena až na půdu a teď ještě tohle...

5.4.2018 19:14
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Mam dve kozy s kratkymi struky. Dojim tremi prsty. Trvalo mi asi dva mesice chytit na to grif ale jde to. Vsude mozne jsem cetla co s tim, ale me to nejde. Tak jsem se naucila dojit kratke struky. Keste jako bonus maji holky uzke kanalky.

5.4.2018 20:55
kamilko

XXX.XXX.89.159

koza sa rozdoji struky sa natiahnu len trpezlivosť mam tiež prvostku a mala tiež male struky a teraz už viac ako 2 mesiace po okoteni struky v pohode už dojim bez problemov.

5.4.2018 21:20

kamilko napsal(a):
koza sa rozdoji struky sa natiahnu len trpezlivosť mam tiež prvostku a mala tiež male struky a teraz už viac ako 2 mesiace po okoteni struky v pohode už dojim bez problemov.

Díky za naději, já teprve sbírám zkušenosti. Letos jsme rodili prvně. Snad to tak bude...

5.4.2018 21:40
ančovička1

XXX.XXX.220.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Díky za naději, já teprve sbírám zkušenosti. Letos jsme rodili prvně. Snad to tak bude...

Mela byste resit ten prujem..asi neco spatneho v krmeni nebo zdravotni problem..nebude v dobre kondici a nebude mit dost mleka pro male..jinak vydojovat dosucha, aby nedostala zanet veminka, to by bylo zlé...

5.4.2018 23:06

ančovička1 napsal(a):
Mela byste resit ten prujem..asi neco spatneho v krmeni nebo zdravotni problem..nebude v dobre kondici a nebude mit dost mleka pro male..jinak vydojovat dosucha, aby nedostala zanet veminka, to by bylo zlé...

Ona nema prujem jako prujem, ale neustale vice ci mene slepene bobky uz od mala. Furt jsme resili kopro a odcervovani, a popravde jediny, co ji vždycky srovnalo byl dostatek vetvi na okus, koprivy a pelynek. Odcerveni zabralo vždy na par dni a pak zase lejno jak cep. Vetve ted bohuzel nemam. Vydojit ji fakt nezvladnu, ale kontroluji veminko a kozlik to zvládá upijet. Nebude to žádná velka dojka. Ale mrzi me to, její mamina je fakt koza pohodarka s vybornym mlekem.

Kdyby byl nejaky tip co s ni jeste delat, tak se rada dozvim neco noveho.

6.4.2018 00:02
moonika

XXX.XXX.219.137

Treba to nabuchovať odspodu ako to robia kozľatá a postupne(neviem aký typ vemena má) si akoby predĺžiť "struk" tým že tie polky "objímete" vyššie nad strukmi. Keby ste mali vytláčať len to čo je v strukoch tak sa nedodojíte, preto treba "urobiť z palcov a ukazovákov óčka a tými to nabúchavate okolo strukov teda to bolo vysvetlenie, ale fakt neviem ako by som to opísala. Mám aj kozu so strukmi len cca 3cm dlhými a ide to. Na foto jedna z dvoch takých pidistrukáčiek, dojím ju zozadu, trvá to dlhšie, asi 5min ale u troch litrov to ešte šlo, uvidím čo bude na druhej laktácii, či mi ruky neodpadnú:P

Dávajte jej aspoň tanín-farmatan než budú vetve.A nemá problém s kokcídiami?

6.4.2018 12:12

moonika napsal(a):
Treba to nabuchovať odspodu ako to robia kozľatá a postupne(neviem aký typ vemena má) si akoby predĺžiť "struk" tým že tie polky "objímete" vyššie nad strukmi. Keby ste mali vytláčať len to čo je v strukoch tak sa nedodojíte, preto treba "urobiť z palcov a ukazovákov óčka a tými to nabúchavate okolo strukov teda to bolo vysvetlenie, ale fakt neviem ako by som to opísala. Mám aj kozu so strukmi len cca 3cm dlhými a ide to. Na foto jedna z dvoch takých pidistrukáčiek, dojím ju zozadu, trvá to dlhšie, asi 5min ale u troch litrov to ešte šlo, uvidím čo bude na druhej laktácii, či mi ruky neodpadnú:P

Dávajte jej aspoň tanín-farmatan než budú vetve.A nemá problém s kokcídiami?

Dekuji za radu, ted je největší problém, ze koza je hystericka a nepostoji, i kdyz jsem si ji zlousela i dopredu privyknout na sahani na veminko.

Kokcidie mela velky nalez loni. Dostala jsem na to sulfadimidin do vody, ale ten vubec nezabral, kozy to ani nechtely moc pít. Pak se na podzim sama celkem srovnala, kdyz jsem dala emanox. Nevim jestli je neco speciálně pro kozy na kokcidie? Kazdopadne zkusime jeste pristi tyden znovu kopro.

Dokud byla jen na sene, tak to bylo celkem dobry. Ale ted mame pěknější lucni seno a to ji asi nedela dobre, jádro tuplem. Dozira se slámou, ale zase ji nechci nechat jen na suchym, kvuli kuzleti. A to dostava cca 20 dkg? Spíš nic nez moc. Proste co má míň vlákniny, to nedela dobrotu. Jak rikam, tahle koza by asi chtela jet na slame a větvích.

6.4.2018 12:47

Pridam taky poznatek. Sice ne z kozama ale kravka jersey. Puvodni majitel ji udajne dojil rucne, ale jen obcas, nechaval to teleti.
Zadni struky takovy spalicky ze to ani rucne neslo. Ted uz presne z halvy nevim privezli jsme si ji nekdy na zacatku podzima myslim a struky jsou lepsi, protahly se.

6.4.2018 12:48
lilo

XXX.XXX.201.210

do klobas a poridit jinou uz laktujici kozu... ne?

6.4.2018 19:02

Diky vsem za reakce. Uz jsem dokonce i pomyslela na krajni reseni v podobe zminovanych klobas... - a dnes prijdu do chlivku a tam jen bobecky jak koralky. Myslim, ze si ta koza ze me dela srandu.

Jinak dnes opet rodeo, kdyz jsem se pokusila sahnout na veminko. Ach jo.

6.4.2018 19:25
lilo

XXX.XXX.201.210

takze az se zase budete pokouset sahat na veminko udelejte to nasledovne... vemte kozu a privazte ji na velice kratko nekam ke zdi nebo do rohu aby nemohla v pred... uvazujte ji ve vysce takove aby v pripade ze si bude lehat se neobesila to jde docela rychle... vemte si malou stolicku nebo spalicek a jeji vnejsi nohu... tu ktera je k vam uvazte lodni smyckou a druhej konec omotejte nakratko o svoje chodidlo a prislapnete... v ten moment mate kozu fixovanou dostatecne... pokud se bude snazit jeste kopat chytnete rukama oba struky lehce do nich zduchnete odspoda jako kuzle...nebo pripadne oprete jeste hlavu o jeji bricho, slabinu... je to docela kozi joga... ja svoji prvni kozu asi mesic a pul kvuli dvema decim ruzne svazovala i manzel mi pomahal... koza litala lezla po zdi... kdyz se nemohla hnout tak vemeno zalehla no a ve finale jsem to nevydrzela kozu jsem jednou serezala a byl klid... takze nebojte se ukazat koze ze vy jste sefova... a po podojeni ji odmente nejakou mnamkou... pokud krmite pecivo tak to nekrmte...chtelo by to u te kozy nahonit nejak mineraly a vitaminy a nejake krmivo po kterem se rozlaktuje... ale do te doby dokud nebude to traveni v richtiku toho mleka mit tolik nebude... navic mlecna sezona se zacina jeste pred okozlenim...

6.4.2018 19:46
Fiba

XXX.XXX.252.130

Koza se uklidní, jenom nepovolte, vy jste šéf, taky to napoprvé na mě zkoušely, lezly po zdi kopaly a teď už stojí frontu na dojení.

6.4.2018 19:48
Fiba

XXX.XXX.252.130

A cecíky se vytáhnou časem, nikdy je nebude mít mega velké, ale vytáhnou. Do klobás jí můžete dát vždycky ještě bych to zkusila.

6.4.2018 19:59
moonika

XXX.XXX.181.15

Dekuji za radu, ted je největší problém, ze koza je hystericka a nepostoji, i kdyz jsem si ji zlousela i dopredu privyknout na sahani na veminko.

Kokcidie mela velky nalez loni. Dostala jsem na to sulfadimidin do vody, ale ten vubec nezabral, kozy to ani nechtely moc pít. Pak se na podzim sama celkem srovnala, kdyz jsem dala emanox. Nevim jestli je neco speciálně pro kozy na kokcidie? Kazdopadne zkusime jeste pristi tyden znovu kopro.

Dokud byla jen na sene, tak to bylo celkem dobry. Ale ted mame pěknější lucni seno a to ji asi nedela dobre, jádro tuplem. Dozira se slámou, ale zase ji nechci nechat jen na suchym, kvuli kuzleti. A to dostava cca 20 dkg? Spíš nic nez moc. Proste co má míň vlákniny, to nedela dobrotu. Jak rikam, tahle koza by asi chtela jet na slame a větvích.

dospelým kozám sa sulfadimidin nedáva ústne. No ak trpí na kokcídie, tak výborná je oreganová silica z vyše 80percentným obsahom karvakrolu. Už sa tu na forku spomínala, pohľadajte. Kým niesú olistené haluze tak naozaj skúste dodávať ten farmatan každý deň menšiu dávku. Tanín vo farmatane je práve tá zložka ktorá je v kôre a halúzkach a pôsobí nielen proti hnačke aj nadúvaniu ale aj proti kokcídiám, dokonca aj na hlísty má vplyv ak sa konzumuje tanín dlhodobo.

A dajte jej do misky sodu bikarbónu zmiešanú s kŕmnym vápencom 1:1, nech k nej má stály prístup, tým si sama bude regulovať ph.

6.4.2018 20:26

lilo napsal(a):
takze az se zase budete pokouset sahat na veminko udelejte to nasledovne... vemte kozu a privazte ji na velice kratko nekam ke zdi nebo do rohu aby nemohla v pred... uvazujte ji ve vysce takove aby v pripade ze si bude lehat se neobesila to jde docela rychle... vemte si malou stolicku nebo spalicek a jeji vnejsi nohu... tu ktera je k vam uvazte lodni smyckou a druhej konec omotejte nakratko o svoje chodidlo a prislapnete... v ten moment mate kozu fixovanou dostatecne... pokud se bude snazit jeste kopat chytnete rukama oba struky lehce do nich zduchnete odspoda jako kuzle...nebo pripadne oprete jeste hlavu o jeji bricho, slabinu... je to docela kozi joga... ja svoji prvni kozu asi mesic a pul kvuli dvema decim ruzne svazovala i manzel mi pomahal... koza litala lezla po zdi... kdyz se nemohla hnout tak vemeno zalehla no a ve finale jsem to nevydrzela kozu jsem jednou serezala a byl klid... takze nebojte se ukazat koze ze vy jste sefova... a po podojeni ji odmente nejakou mnamkou... pokud krmite pecivo tak to nekrmte...chtelo by to u te kozy nahonit nejak mineraly a vitaminy a nejake krmivo po kterem se rozlaktuje... ale do te doby dokud nebude to traveni v richtiku toho mleka mit tolik nebude... navic mlecna sezona se zacina jeste pred okozlenim...

Dekuj za rady, fixaci podle vas zkusim. Ja ji dneska privazala do rohu a zatlacila na zed. Myslim, za kdyby mela normalni cecky, tak to stačí a chytnu ji. Kdyz jsem loni rozdojovala jeji mamu jako prvnicku, tak taky vyvadela, ale oproti tomuhle trestiprdlu to bylo jak nic.

Jinak pecivo nekrmíme, denne davam do srotu nutrimix a samozrejme maji k dispozici liz se selenem, jsme v chudym kraji. Ale máte pravdu v tom, ze jsem to trochu podcenila pred porodem. No do priste budu chytrejsi.

6.4.2018 20:36

moonika napsal(a):
dospelým kozám sa sulfadimidin nedáva ústne. No ak trpí na kokcídie, tak výborná je oreganová silica z vyše 80percentným obsahom karvakrolu. Už sa tu na forku spomínala, pohľadajte. Kým niesú olistené haluze tak naozaj skúste dodávať ten farmatan každý deň menšiu dávku. Tanín vo farmatane je práve tá zložka ktorá je v kôre a halúzkach a pôsobí nielen proti hnačke aj nadúvaniu ale aj proti kokcídiám, dokonca aj na hlísty má vplyv ak sa konzumuje tanín dlhodobo.

A dajte jej do misky sodu bikarbónu zmiešanú s kŕmnym vápencom 1:1, nech k nej má stály prístup, tým si sama bude regulovať ph.

Ano, tu oreganovou silici davame ( zane hellas s vysokym obsahem karvakrolu), i kombinaci EO hrebicek, skorice, cypris a kremelinu. Do nedávna i suseny pelynek nez mi dosel, tan mi prisel, ze mel nejlepsi efekt. Prave protoze chemie se mi do mi nechce prat co mesic. Davam to do kapsli, abych mela jistotu, ze to sezere.

Hned v pondělí pošlu muze s bobky a uvidime. Ja bych nad ni taky nerada lamala hul, ale uz mi to leze dost do penez a s čistým svedomim takovou kozu nemuzu nikomu prodat...

6.4.2018 20:38

moonika napsal(a):

Ten sulfadimidim mi dala primo vetka... Ale je fakt, ze to neni kozarka.

6.4.2018 20:53
moonika

XXX.XXX.181.15

Ten sulfadimidim mi dala primo vetka... Ale je fakt, ze to neni kozarka.

to môže zle ovplyvnit mikrofloru bachorovú, nie je to bezpečné,. A akú dávku oreganového jej dávate ako často? Mne tiež pelynky došli tak som objednala z prodejnabylin.cz alebo aj na naturway majú, oni väčšinou majú pelynek pravý, ten je tiež dobrý ale ešte lepší je pelynek estragon lebo ten má oveľa viac artemisinu.

6.4.2018 21:26

moonika napsal(a):
to môže zle ovplyvnit mikrofloru bachorovú, nie je to bezpečné,. A akú dávku oreganového jej dávate ako často? Mne tiež pelynky došli tak som objednala z prodejnabylin.cz alebo aj na naturway majú, oni väčšinou majú pelynek pravý, ten je tiež dobrý ale ešte lepší je pelynek estragon lebo ten má oveľa viac artemisinu.

Davam tak 4-5 kp ob tyden 3 dny ( a mam pocit jestli to nebyl navod od vas tady na foru?), V týdnu mezi davam kombo hrebicek, skorice, cypris. Teď mi to kape nejak rychle, tak mi obcas ujede ruka.a někdy taky proste nestíhám, tak se s davkou opozdim. Kremelinu tak mesic az dva v kuse, jak mi vyjde balik, pak asi mesic pauza. Pelynek vždycky když to zacalo byt horsi, narazove.

Ten sulfadimidin me teda stve, uz mam kontakt na lepsi veterinářku. Ale bylo to loni v lete a ty potize jsou tak nejak konstantní furt. Ted na to prdim, zase zkusime rozbor a klasicky odcervit. A pokud to zase bude bez efektu tak uz fakt nevim, ji asi zabalim a poslu někam na dobirku. Ostatni - koza, kozel a ted mala kuzlata jsou v pohode. Ale ty finance co do toho zahucely uz pro mě začínají byt neunosne.

6.4.2018 21:56
moonika

XXX.XXX.181.15

Davam tak 4-5 kp ob tyden 3 dny ( a mam pocit jestli to nebyl navod od vas tady na foru?), V týdnu mezi davam kombo hrebicek, skorice, cypris. Teď mi to kape nejak rychle, tak mi obcas ujede ruka.a někdy taky proste nestíhám, tak se s davkou opozdim. Kremelinu tak mesic az dva v kuse, jak mi vyjde balik, pak asi mesic pauza. Pelynek vždycky když to zacalo byt horsi, narazove.

Ten sulfadimidin me teda stve, uz mam kontakt na lepsi veterinářku. Ale bylo to loni v lete a ty potize jsou tak nejak konstantní furt. Ted na to prdim, zase zkusime rozbor a klasicky odcervit. A pokud to zase bude bez efektu tak uz fakt nevim, ji asi zabalim a poslu někam na dobirku. Ostatni - koza, kozel a ted mala kuzlata jsou v pohode. Ale ty finance co do toho zahucely uz pro mě začínají byt neunosne.

a v minulosti mala v rozbore aj vyššie množstvá vajíčok hlíst? Jj ja som o tom písala, ale keď má problém tak by som dala vyššiu dávku, "peťák" sa zlepšili výsledky keď dávala myslím 1-2týždňovú kúru dospelým dennne 5kv ráno a 5kv večer. Ja ke´d som koze ktorá vyzerala že trpí buď hlístami alebo kokc. dala kúru s pelynkom estragonom alebo ročným+ silice a koza sa pekne dala dokopy. A výsledky boli raz čisté (čo u nej nebývalo, mávala dva druhy kokc.) a o dva týždne tam mala kokc na jeden krížik. Ale hnačku moje nemávajú ani mäkší trus.

6.4.2018 22:08

moonika napsal(a):
a v minulosti mala v rozbore aj vyššie množstvá vajíčok hlíst? Jj ja som o tom písala, ale keď má problém tak by som dala vyššiu dávku, "peťák" sa zlepšili výsledky keď dávala myslím 1-2týždňovú kúru dospelým dennne 5kv ráno a 5kv večer. Ja ke´d som koze ktorá vyzerala že trpí buď hlístami alebo kokc. dala kúru s pelynkom estragonom alebo ročným+ silice a koza sa pekne dala dokopy. A výsledky boli raz čisté (čo u nej nebývalo, mávala dva druhy kokc.) a o dva týždne tam mala kokc na jeden krížik. Ale hnačku moje nemávajú ani mäkší trus.

Jo, v minulosti se tam vystridaly asi dva druhy kokcidii (hoodne), nejake mene podstatne střevní hlistice a velky problem s plicnivkami. Tak jsem si je privezla domu, kdyz jsem je koupila. U starsi se to povedlo ivomecem srazit a od te doby se to u ni drzi. Neni uplne cista, sem tam neco na jeden krizek, ale problemy zadny. Zato u tyhle se ty nalezy obmenuji, nekdy vice, nekdy mene, ale ta klinika tomu proste neodpovida. Zkusime to nejak vymlatit a jeste zkusim asi nejaka probiotika...

7.4.2018 07:35
lilo

XXX.XXX.201.210

Ano, tu oreganovou silici davame ( zane hellas s vysokym obsahem karvakrolu), i kombinaci EO hrebicek, skorice, cypris a kremelinu. Do nedávna i suseny pelynek nez mi dosel, tan mi prisel, ze mel nejlepsi efekt. Prave protoze chemie se mi do mi nechce prat co mesic. Davam to do kapsli, abych mela jistotu, ze to sezere.

Hned v pondělí pošlu muze s bobky a uvidime. Ja bych nad ni taky nerada lamala hul, ale uz mi to leze dost do penez a s čistým svedomim takovou kozu nemuzu nikomu prodat...

ja bych zkusila jeste nejakej orez z jehlicnanu kdyz je zavisla na vetvich... ozere i tu kuru nasim nejvic borovice... to jim jede... ale jeste me napada ji davat do krmeni nejaky uhli, kmin, nebo dubovou kuru, pivovarsky drozdi.

7.4.2018 08:12
moonika

XXX.XXX.181.15

lacnejší ako uhlie je humac natur, ten je dobrý, nič drahé, aj ten farmatan je "za facku".

7.4.2018 21:09

lilo napsal(a):
ja bych zkusila jeste nejakej orez z jehlicnanu kdyz je zavisla na vetvich... ozere i tu kuru nasim nejvic borovice... to jim jede... ale jeste me napada ji davat do krmeni nejaky uhli, kmin, nebo dubovou kuru, pivovarsky drozdi.

Jehlicnaty vetve, ze me to nenapadlo! to bude ono. Ted jsem ji jeste naordinovala dubovou kůru a cerny caj. Jinak děkuji za ten trik s přidržením zadní nohy. Dneska uz jsem ji udrzela a "podojila".

Kozy zdraví!

8.4.2018 11:49
profesor1

XXX.XXX.202.14

Tu bílou jste kupovala v Osvětimi? Já bych řekl že problémy asi s těmi kokcidiemi mají všechny tři.

8.4.2018 12:30
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Už včera jak jsem fotku viděla, se mi kozenky zdály hodně hubené, ale chováme ovce, tak nevim. Tak jsem si to nechala pro sebe. Říká se přece hubený jako koza.

8.4.2018 12:32

profesor1 napsal(a):
Tu bílou jste kupovala v Osvětimi? Já bych řekl že problémy asi s těmi kokcidiemi mají všechny tři.

Kokcidie se poznaj z fotky, jo? Ta "bílá" je mladý kozel. Problematická je ta hnědá uprostřed. Kozlík i černá koza mají vyměšování i chuť k jidlu ok.

8.4.2018 12:48
profesor1

XXX.XXX.202.14

Mám pocit že jste o problému s kocidiemi u kozy psala. Jestli to bílé je mladý kozel, tak o to hůř. Kozel by měl být oplácanější než koza a on opravdu vypadá, jako by v Osvětimi propadl roštem a utekl. Foto nemůsí být směrodatné a může zkreslovat, ale já bych ty vaše kozy přeléčil všechny.

8.4.2018 12:55
dad

XXX.XXX.225.133

J.B. - ten (ta) bílý by mohl být vyžranější, dojný kozy jsou vyzáblata, doma si hledím srsti, protože kdybych koukal jen na hřbet tak z depky vyjdu jen mimo laktace
první je kluk, druhá je koza při čtyřčatech.

8.4.2018 12:56

Kozy nejsou v kondici, nejsou vůbec osvalené, jsou hubené. Jen tak z fotky si netroufám říct, co je špatně, ale může to být naprosto cokoliv od ustájení, přes pastvu, seno, genetiku, odčervování, rezistence na odčervováky, prostě cokoliv, případně za to může taky kombinace více faktorů...

8.4.2018 12:59

profesor1 napsal(a):
Mám pocit že jste o problému s kocidiemi u kozy psala. Jestli to bílé je mladý kozel, tak o to hůř. Kozel by měl být oplácanější než koza a on opravdu vypadá, jako by v Osvětimi propadl roštem a utekl. Foto nemůsí být směrodatné a může zkreslovat, ale já bych ty vaše kozy přeléčil všechny.

To ano. Zacala jsem ted s tou intenzivni kůrou oreganovym olejem jak psala moonika, davam to samozrejme vsem. Stále nevím, jestli proti kokcidim muzu u koz pouzit jeste neco jineho? Vim, ze je dulezita hygiena, ale jsou ted asi dva mesice v novem chlivku, kde nikdy zadna zvirata nebyla, tak uz nevim. No jak uz jsem psala, necham znovu udelat kopro a uvidime.

No je fakt ze kozlik je dost kostnaty a chlupaty a nevypada zrovna esteticky, ale co ho od podzimu mam, tak dost vyrostl a brala jsem to jako normalni. Stejne jako to, ze kozy po porodu proste o neco zhubnou.

8.4.2018 13:04
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Možná by bylo fajn napsat čím a v jakém množství svá zvířata krmíte. A vidělo by se.

8.4.2018 16:13
moonika

XXX.XXX.178.235

pokial tá jedna mala v rozbore vysoké kokcídie, je pravdepodobné že aj oni. A to že sa vám celkovo nezlepšila po odčervení ale až po haluziach to ešte potvrdzuje, lebo tanín v haluziach pri dlhodobejšom podávaní pekne decimuje kokcídie. Takže smrekové haluze aby mali denne vo väčšom množstve prípadne aj tie výhonky iných stromov s púčikmi, tam je tanínu dosť+ten oreganový a aby boli na suchej podstielke, ak sú dnu-ak som dobre pochopila, prípadne kúpte sušený pelynek pravý na naturway, tam je kilo len za 119kč, a spravte všetkým dajme tomu 2týždňovú kúru a ak sú za tou horšou kondíciou kokcídie tak sa musia zlepšiť, ak nie tak by som dala zas na rozbor, či sú za tým hlísty a pod., ale to čo by ste v tej kúre podávali by malo vplyv aj na hlísty.

8.4.2018 20:51

moonika napsal(a):
pokial tá jedna mala v rozbore vysoké kokcídie, je pravdepodobné že aj oni. A to že sa vám celkovo nezlepšila po odčervení ale až po haluziach to ešte potvrdzuje, lebo tanín v haluziach pri dlhodobejšom podávaní pekne decimuje kokcídie. Takže smrekové haluze aby mali denne vo väčšom množstve prípadne aj tie výhonky iných stromov s púčikmi, tam je tanínu dosť+ten oreganový a aby boli na suchej podstielke, ak sú dnu-ak som dobre pochopila, prípadne kúpte sušený pelynek pravý na naturway, tam je kilo len za 119kč, a spravte všetkým dajme tomu 2týždňovú kúru a ak sú za tou horšou kondíciou kokcídie tak sa musia zlepšiť, ak nie tak by som dala zas na rozbor, či sú za tým hlísty a pod., ale to čo by ste v tej kúre podávali by malo vplyv aj na hlísty.

A muzu se zeptat kolik tak toho pelynku? Zkusim to podle vas a dam vedet.

8.4.2018 22:07
moonika

XXX.XXX.217.207

dávnejšie som čítala štúdiu kde ovciam jednorazovo dali okolo 200g suchého ale ja teraz radšej dávam cca 40g(20ráno,20večer) na deň cca týždeň potom pauza. U tých čo nie sú kotné. Možno to je aj málo, neviem, neoverovala som účinnosť z trusu, ja vždy súčasne dám v tom týždni aj iné veci, ako cesnak, silice, tanín a pod. Ale z palín mám najlepšiu skúsenosť s pelyňkom estragonom a pelyňkom ročným.

8.4.2018 22:21

moonika napsal(a):
dávnejšie som čítala štúdiu kde ovciam jednorazovo dali okolo 200g suchého ale ja teraz radšej dávam cca 40g(20ráno,20večer) na deň cca týždeň potom pauza. U tých čo nie sú kotné. Možno to je aj málo, neviem, neoverovala som účinnosť z trusu, ja vždy súčasne dám v tom týždni aj iné veci, ako cesnak, silice, tanín a pod. Ale z palín mám najlepšiu skúsenosť s pelyňkom estragonom a pelyňkom ročným.

Super, diky. Ja se prave bala pridat, dokud byly brezi, tak jsem s nim setrila.

3.5.2018 13:27

Tak konečně jsem se dostala k tomu, abych dala echo pro ty, koho to ještě zajímá. Kozy za sebou mají intenzivní kůru oreganovým olejem a estragonem. U hnědý kozy se bobky srovnaly, naopak černá začala dělat šišky. Přičítám to ovšem tomu, že se strašně přežírá a kozy se začaly pást na zeleným.

Všechny kozy přibraly, nejvíc černá, ta je teď jak sud. Hnědá (problematická) jen trochu. Kozel opět vyrostl do výšky, ale kostnatý je stále. Tím jak kozel povyrostl a zesílel, dostala se hnědá koza na poslední místo v hierarchii a bohužel je teď dost šikanovaná. Myslím, že to je ten důvod, proč přibrala nejméně - prostě ji od žrádla vyhazují.

Každopádně vzhledem k šiškám od černý stejně raději nechám udělat rozbor. Ta mě teď překvapila, kolik nadojí - přes noc odděluji kůzlata a ráno od ní mám tak 1,1 litru. To dala loni na první laktaci za celý den, nečekala jsem, že se to tak zvedne. Hnědá dá tak půllitr, ale možná by dala i víc, kdyby se tak blbě nedojila.

Jinak děkuji za tip tomu, kdo radil fígl s uvázáním zadní nohy - stačily tři dny a koza stojí. Sice u toho trká, ale to je furt pokrok. Naučila jsem se dojit třemi prsty, jak tu taky někdo psal a momentálně už můžu občas přidat i čtvrtý prst, hurá ale stejně to jde blbě, nicméně progres tam (asi) je.

Mohu mít ještě dotaz ohledně stravy? Kozy mají celodenní přístup k senu, v noci žerou ve chlívku i slámu. Přes den jsou v takovém malém výběhu, kde se pasou (ale za chvíli už nebudou mít co) - bohužel nemám pastvinu - a dodáváme větve. Černý koze dávám jádro 2x denně - 220g ovsa (celý),120g ječmene (šrot),50g kukuřice (šrot) - tzn. ze celý den má 780g jádra (cca, normálně to měřím plechovkou). Hnědá má to samé, akorát ovsa tak o třetinu méně - nechce, asi jí nedělá dobře. K večerní dávce dávám nutrimix. Co to jádro? Málo, moc, zkusit přidat?

Jinak kůzlata kupodivu prospívají nádherně, rostou jak z vody, s nimi problémy žádné nejsou, kromě klasických kůzlečích vylomenin.

(Kozy mě teď potěšily mlíkem, tak mám zase větší chuť do práce a méně na kozí klobásy ).

3.5.2018 14:38
moonika

XXX.XXX.129.8

Maikycz: som rada že sa zlepšili:) je ten ovos v poriadku? Ja by som dala toho jačmeňa trochu viac a o to menej ovsa.A tie šišky môžu byť aj z tej pastvy. Pufer nemajú? Namiešajte krmny vápenec+sódu bik.1:1 a dajte do misky niekde vyššie aby tam mali prístup, a budú si samé regulovať ph. ak vyrobia nejaké dva-dva a pol litra denne tak to množstvo obilia stačí. tej so šiškami pridávajte viac halúzok, teraz je všade aj veľa svíbu(svída), ten má tiež dosť tanínu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík