Dobrý den
prosím Vás, je to něco přes týden, co máme na flasce dvě jehňata potom, co jim umřela matka. Bohužel nevíme, jak byla jehňata stara, ale určite nebyla čersvtě po porodu a mleziva se již napila. Ted je máme doma a krmíme je zhruba po 4-5h. Jedno bylo menší a na začátku nechtělo moc pit, ale ted už se to zlepšilo a každé vypije az 450ml na jedno krmení (dáváme jim kravské mleko). Ale zdá se nam, že větší z jehňat už má poměrně dost velke břicho a máme obavu, aby se třeba nenafoulkla. Je třeba si u jehňat dávat pozor na prekrmovani nebo vypijí kolik jim staci? Po tech 400ml už obvykle flašku odmítají a pit nechtějí. A ještě je tam problém se stolici. Jehňata sice normálne močí ale stolici skoro vůbec nemají. Ale přitom jsou čilá a jídlo neodmítají.
Předem děkuji za všechny odpovědi.
Takže za boží den vypijí dva litry mléka? Kolik jehnata váží?
http://www.zootechnika.cz/clanky/chov-ovci/odchov-jehnat-napajeni-mlekem-mlecnou-krmnou-smesi/napajeni-mlecnou-krmnou-smesi.html.
To je opravdu moc mléka. Ovce vyprodukuje denně podle plemene 0,5 - 2 litry mléka s téměř dvojnásobným obsahem bílkovin a tuků než u kupovaného mléka kravského. Kromě toho kravské mléko obsahuje laktozu, kterou jehňata netráví tak dobře jako ovčí a při krmení pouze kravským mlékem se pak přepíjejí, ale špatně přibývají. Do budoucna pak mají problémy i s tím, že se začnou přežírat pevné potravy, protože mají vytahaná bříška. Normálně jehňata od ovce pijí velmi často a v malých dávkách.
Mě se osvědčilo míchat čerstvé nepasterované kravské mléko a sušené mléko pro jehňata zhruba půl na půl a na jedno nakrmení nedávat více než 250 ml. Jehňata také můžou už dostávat nějaké jemnější seno, vodu a liz. Nechte jim to k dispozici a brzo to začnou ochutnávat. Tak dvoutýdení jehňata už můžou zkusit trošku jehněčích granulek, nebo šrot.
Nekadí proto, že nemají co, kravské mléko je pro ně málo hodnotné a pod ovcí již tak od 3.dne okusujou trošku seno atd.
Všechny změny krmení dělejte hodně postupně, i tu změnu mléka, ne najednou ale snižte jim dávku a postupně přidávejte stále větší množství hotového ze šušáku (podle návodu).
Až začnou dostatečně konzumovat seno, můžou opatrně na trávu, ale nejprve jim upravte dávku mléka, aby se nepřepíjeli a srovnalo se jim dobře zažívání. Pak teprve ven.
Děkuji moc za rady. Nemáme s jehnětem na flasce žádné zkušenosti, takže jsme moc rádi za všechny rady. Seno jim dáváme a vodu mají taky celou dobu k dispozici. Jen jestli se ještě mužů zeptat, jakou značku toho sušeného mléka pro jehňata uživate? Ať už nic nepokazíme, když to holčičky bez mamky dotáhly takhle daleko.
Mašekjiri

XXX.XXX.107.14
Dobrý den potřeboval bych poradit máme jehňata a ovečka nemá žádné mléko , jehňátka se nemůžou napít mlaziva dál sem jim napít mléka ale to první nejdůležitější napití nemaj , předem děkuji
Mašekjiri

XXX.XXX.107.14
Tak jo moc děkuji 🙂
Matouš

XXX.XXX.214.109
Dobrý den, včera se mě narodila dvě malá jehňátka, máma je ale nepřijala a nechce jim dát napít. Proto krmím jehňata z flašky každé tři hodiny kravským mlezivem. Chci se zeptat, když budu potřebovat za tři dny odejít třeba na 8 hodin do práce, jestli to jehňata vydrží nebo jak je mám zaopatřit aby neměla hlad. Máte třeba někdo zkušenosti s napaječkou pro jehňata? Dále se chci zeptat Kdybych ovci Dojil a jehnatum dával mléko Tak jak mám potom přestat dojít ovci aby nedostala záňet vemene.
Předem moc děkuji
Matouš

XXX.XXX.214.109
Děkuji za odpověď, s tou napaječkou jsem měl v plánu dát do ní topítko které udržuje stálou teplotu 34 stupňů více ale bohužel nezvládne.
Matouš

XXX.XXX.214.109
Dobrý den, chci se zeptat jestli když dávám jehňatům kravské mlezivo ho mám nějak přislazovat ochucovat nebo něco takového. Protože ovečka z toho dostala průjem tak co s tím?
matouš

XXX.XXX.214.109
A co s tím průjmem četl jsem že pomáhá odvar z dubové kůry, jehně je ale teprve třídenní a příjde mi divné mu dávat odvar (vodu).? a s tím mlékem, z té ovce ho tolik nevydojím a proto mě příjde nejlepší to kravské mlezivo přeci jenom je to přírodní a ty náhražky no nevim ale slišel jsem že do toho mléka od krávy mám dát žloutek nebo salko atd. nevim ale kolik a čeho?
je zbytečné dávat kravské mlezivo třídennímu jehněti,to se akorát tak posere. Pokud nechcete náhrady,které jsou vyvážené a trváte na mléku od krávy,jde to. Nic do něj nedávejte,žloutkem se nahrazuje mlezivo,když není nic po ruce. Dodržujte teplotu mléka,jak jsem pasala . Spousta chovatelů odchovalo na kravském mléce jehňata ,jde to
Matouš

XXX.XXX.214.109
Dobrý den, chci se zeptat někoho kdo má skušenosti s podáváním odvaru z dubové kůry jehňatům proti průjmu. Kolik mám dát kůry a v čem vyluhovat voda nebo mléko? V jakém poměru aby z toho zase neměli zácpu? Mockrá děkuji.
Matouš

XXX.XXX.214.109
Dobrý den, potřeboval bych poradit. Moje asi 14 dení ovečka (jehňátko) najednou tak asi v průběhu 3dnů zeslábla natolik že se nudrzí na nohou. Nejdříve kulhala pak začala polehávat a nyní už bez pomoci nevstane. Celou dobu má chuť k jídlu cucá z flašky ale heká a špatně dýchá nepravidelně. Příznaky odpovídají svalové distrofii co jsme tak četly. Nevíte někdo jak jí pomoci?
matouš

XXX.XXX.237.66
Moc děkuji z radu, byli jsme u veterináře a píchnul jí selen + e a dal antibiotika kdyby prý měla nějakou infekci třeba v kloubech. Ovečka se začíná trochu lepšit.