Prosím o radu, zkušenosti. Máme 3 týdenní jehně, je z čtyřčat, od narození ho krmíme z lahve, asi nebylo dost "bojovné" aby se dostalo k ovci. Je ale s ostatními v chlívku. Prospívá dobře, ale teď asi 4 dny kulhá na přední nohu. Nepostaví se na ni, má ji ohnutou v kloubu. Podle rady veterináře jsem na ni sáhla, teplá není, je trochu opuchlá.Jehně běhá po třech, nešlápne na ni. Pije s chutí stejně jako před tím. Co s tím? Veterinář se moc nevyjadřoval..Může to být naražené? Dospělé ovce (celkem 3, včetně matky) se k malým moc láskyplně nechovají, občas je drcnou, mohlo se někde uhodit.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud to jehňata nemaj zlomený tak to nijak neřešim. Vždycky se to spravilo.
Já bych tipovala pupečníkovou infekci jak už tady bylo zmíněno. Ne vždy je pupík oteklý, tuhý, nebo zarudlý.
Záleží na tom, co s jehnětem plánujete. Dá se to vyléčit podáním antibiotik, ale pak je třeba počítat s ochranou lhůtou pro maso, většinou 48 dní od posledního podání.
Je otázka, zda to má smysl. Nevím, jakým mlékem jehně přikrmujete, zda oddojeným od ovce, kozy, kravským nebo práškovým a zda pije jen z lahve, nebo si cucne od ovce. Ale pokud dáváte nějaké náhradní mléko (práškové nebo kravské), a pije pouze z lahve, bude mít slabší imunitu a právě díky tomu se mu udělal ten kloubní zánět, a také bude hůře zvládat podání antibiotik a vlastní vyléčení. Výsledek léčby antibiotikem asi nebude tady zcela jistý. Pokud se pro ní rozhodnete, čím dřív, tím líp, než dojde k poškození kloubu. Pokud dáváme jehněti antibiotikum, ještě mu přidáme i vitamíny (B-komplex, ADCE komplex a selen) a do mléka trochu mleziva (může být i kravské) máte-li možnost.
Jinak ale je možné to nechat bez antibiotik, dát třeba jen ty vitamíny, selen a mlezivo. Jehně bude nějakou dobu kulhat a infekce buď postupovat nebude a pak ho můžete vykrmit na maso a nebo se může zhoršit a bude se stěhovat i do jiných kloubů.
Podle mě je šance tak půl na půl, že ta antibiotika pomůžou na pořád. Naše jehňata, pokud mají dost mléka od ovce mají tyhle problémy zřídka, ale jehňata přikrmovaná to mají častěji a taky se tak v polovině případů stane, že antibiotika zaberou jen na nějaký čas a zase se to vrátí, třeba až za měsíc.
Tohle je těžké rozhodování...

pupečníková infekce? Slyším o tom poprvé. To znamená, že když jsem se doposud domnívala, když mi občas nějaké jehně na několik dní kulhalo kvůli nateklé nožce, že to nemuselo být z důvodu přišlápnutí, podvrtnutí apod., ale že to mohl být následek infekce? A že to rozchodilo, tak jen z důvodu, dobré imunity?

já ano i opakovaně, protože to maminy často napoprvé slížou. Letos mi jeden beránek začal kulhat. Na nohu nedošlápl a měl ji v kloubu docela oteklou, ale nehřála a hýbat s ní šlo. Beránek neležel, normálně žral a o vemínko se dokázal "porvat" s bráchou. Když jehňata lítala, lítal taky, jen po 3. No týden na ni určitě nešlapal.