Už vám to taky uteklo?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.4.2018 13:31
Adr

XXX.XXX.182.94

Je to smutné, ale pro poučení ostatních...

https://www.novinky.cz/krimi/468966-jatka-na-kolejich-rychlik-na-berounsku-rozmetal-stado-ovci.html

Mimochodem už vám to taky uteklo? do lesa... k sousedům na zahrádku.. na náves? Co bylo příčinou? Špatné ohrady, někdo je pustil, pobláznil je pes?

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.4.2018 13:55

Kdopak tam bacoval?

12.4.2018 14:06
Bekkky

XXX.XXX.102.5

Jojo, už taky... ale zatím žádný ztráty na životech naštěstí a vždy to skončilo jen slovní výměnou mezi zúčatněnými (ovce teda jen bečely).
Jednou jsem měla 500 ovcí na nástupišti, posraly celý nádraží (někdo špatně zavřel bránu ohrady když procházel), pak na fotbalovým hřišti, to zas někdo nechal otevřenou zadní bránu hřiště na cestu, kde jsem s ovcema šla na jinou pastvu a holky se šly podívat dovnitř.
A 1000 bodů (bobků) získal pán, který se pokusil ovce čelním nakladačem vyhnat z okraje svého pozemku na němž stál téměř dokončený (včetně zahradní úpravy) dům jeho syna. Šly jsme s holkama kolem a pár ovcí vlezlo na jeho pozemek, ale jen na kraj. A pán je začal vyhánět řvoucím bagrem, čímž se celé stádo vyděsilo, zastavilo, semko do klubka a začalo rotovat po jejich pozemku, zahradě, terase. Kdyby nás nechal v klidu projít, za 5 minut jsme byly pryč a škoda žádná. Takhle jsem je dostávala pryč tak 15 minut a výsledek stál za to, měli pohnojeno tak na pět let dopředu.
No a pak spousta dalších případů, kdy se ovce například odběhly napít do jezírka na golfovém hřišti apod. Občas se prostě stane. Když je vše v klidu, tak se dají docela dobře zase vyhnat, ale jak se vyděsí a semknou, je konec, to je pak na dlouho.

12.4.2018 14:06

Průšvih, který má většina z nás jako zlý sen.
Před několika lety když bylo mých koz jen asi 10 dospělých a nějaká mláďata, páslo se stádo s mým dohledem u jedné polní cesty, po které vedl terénní závod vysokoškoláků v běhu. A kůzlata se najednou rozběhla za nimi. Následovaly je matky a mně zůstaly na pastvě jen asi dvě kozy. Stádo pelášilo za závodníky. Doběhla jsem domů, popadla kolo a uháněla za nimi. Ovšem terén moc na šlapání nebyl, kolo jsem pořád tlačila do kopce. V jednotlivých etapách jsem jen volala, jestli tam běžely kozy. Vždycky mě nasměrovali a já uháněla dál. Když jsem dorazila do cíle, už tam nikdo nebyl, jen zmatené kozy hledaly cestu zpět, protože si ji v té rychlosti nezapamatovaly. Potulovaly kolem VUT a IBM, lidi si je tam fotili a já jsem přišla v poslední chvíli, protože už se chystaly seběhnout na hradeckou čtyřproudovku. Mohlo to dopadnout špatně. Ale díky Bohu jsem dorazila v pravý čas.

12.4.2018 14:11
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Z dětství si pamatuji katastrofu, kdy uteklo stádečko ovcí na státovku. Jatka na silnici
Špatná ohrada a hlavně špatný stav ovcí.

12.4.2018 14:22
Adr

XXX.XXX.182.94

Ano, i já jsem byl v začátku pastevectví poznamenou (ne) veselou příhodou. První dvě kozy jsem si přivezl večer. Vypustil jsem zvířata ohradníku neznalá na pastvinu jím obehnanou a za 30 sekund už naše rodinna spolu se sousedovic sešikovaní do rojnice naháněla zvířata v okolí Adršpachu. Odneslo to rozbité koleno po skoku za zjančenou kozou. No byl jsem poučen a nová zvířata vypouštím jen po ránu.

12.4.2018 14:24

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Průšvih, který má většina z nás jako zlý sen.
Před několika lety když bylo mých koz jen asi 10 dospělých a nějaká mláďata, páslo se stádo s mým dohledem u jedné polní cesty, po které vedl terénní závod vysokoškoláků v běhu. A kůzlata se najednou rozběhla za nimi. Následovaly je matky a mně zůstaly na pastvě jen asi dvě kozy. Stádo pelášilo za závodníky. Doběhla jsem domů, popadla kolo a uháněla za nimi. Ovšem terén moc na šlapání nebyl, kolo jsem pořád tlačila do kopce. V jednotlivých etapách jsem jen volala, jestli tam běžely kozy. Vždycky mě nasměrovali a já uháněla dál. Když jsem dorazila do cíle, už tam nikdo nebyl, jen zmatené kozy hledaly cestu zpět, protože si ji v té rychlosti nezapamatovaly. Potulovaly kolem VUT a IBM, lidi si je tam fotili a já jsem přišla v poslední chvíli, protože už se chystaly seběhnout na hradeckou čtyřproudovku. Mohlo to dopadnout špatně. Ale díky Bohu jsem dorazila v pravý čas.

Já vím, že to žádná legrace nebyla, ale stejně mě to pobavilo...

12.4.2018 14:30

arus: Závodníci v cíli prý dostali banán. Některé kozy prý byly obdarovány stejně. Ale na mě už nic nezbylo . To tehdy byla asi nejhorší příhoda. Jindy ale vyžíraly rohlíky z kabel lidem na zastávce trolejbusu nebo vlezly až do 4. patra v paneláku, protože se k někomu připojily a bylo jim jedno, s kým jdou, a on tam bydlel. Dnes už mám rozvážné, klidné a poslušné stádo. Už nemají touhu se k někomu připojovat, je jich dost .

12.4.2018 14:36
Jamarov

XXX.XXX.88.248

Nám takhle přeskočilo ohradu 5nových ovcí. Nahánět je po Rýchorském pralese bylo nemožné, a to bylo dopoledne.Když nové zvíře tak nejdřív zavřít a trochu ochočit.
Jednou nám je rozeštvali psi. běželi přes dva hektary srazem dolů, málem si zlomily vaz chudinky, naštěstí kus před silnicí zapadly do močálů.Dostat je vystreslý do auta byl boj, musely jsme je vytáhnout a odnést.
Jsou to blbé chvilky a náhody a co vše můžou způsobit
Zvláště když nemáte zvířata na dohled u domu.

12.4.2018 17:10

arus: Závodníci v cíli prý dostali banán. Některé kozy prý byly obdarovány stejně. Ale na mě už nic nezbylo . To tehdy byla asi nejhorší příhoda. Jindy ale vyžíraly rohlíky z kabel lidem na zastávce trolejbusu nebo vlezly až do 4. patra v paneláku, protože se k někomu připojily a bylo jim jedno, s kým jdou, a on tam bydlel. Dnes už mám rozvážné, klidné a poslušné stádo. Už nemají touhu se k někomu připojovat, je jich dost .

Tak to je jasné, běžely si pro odměnu ...já mám jen nepřímou zkušenost, že berana, kterého jsem jednou na podzim prodala, tak těsně před porážkou utekl a už se nenašel.

12.4.2018 23:02

arus, to jste mu určitě přála. Nejspíš se dodnes na tajných pastvinách, kam lidská noha nevkročí .

13.4.2018 06:25
tom.tady

XXX.XXX.83.88

Furt někde něco.

Na podzim jsme konečně s pojišťovnou dořešili 5 ha sežraný mladý řepky (to kapitálně pos.ali pasáčci).

Taky jsem odchytával ovci, co si zalezla do vchodu paneláku.

A nachlup stejnou historku (a koukám že i avatara - viz poslední dva příspěvky ve vlčí diskuzi) jako Bekky. Si říkám, jestli jsme tam nakonec nebyli spolu.

Ovec a koz bylio asi 250. Ale vlastně tam nebyl ten nakladač, zato nám kozlíci skotačili na antoníčkovi a zálibně pokukovali po nové Audině co stála asi metr bokem. Místo nakladače nás vyhnal starosta a onen syn se na tu spoušť koukal ze střechy jinýho baráku, který stavěl pro souseda.

Jo, a ta vesnice se jmenovala Pičín...

13.4.2018 06:27
tom.tady

XXX.XXX.83.88

U toho Berouna pase známý mezi tratí a dálnicí.

Loni mu běhaly po kolejích, protože mu nějací dobráci ukradli sítě i se zdrojem a baterkou.

Tak doufám, že to tentokrát nejsou jeho, mají malou farmičku se sýrárnou, žijou z ruky do huby a tohle by je asi už položilo .

13.4.2018 07:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

tom tady

13.4.2018 08:10

arus, to jste mu určitě přála. Nejspíš se dodnes na tajných pastvinách, kam lidská noha nevkročí .

Docela by mě zajímal jeho osud, škoda, že už se to nedozvím

13.4.2018 08:28
profesor1

XXX.XXX.192.98

Protože na tajné pastviny u nás, kam lidská noha nevkročila nevěřím ( na ně věří jen zastánci vlků), tak si myslím že beran naposledy vypadal takhle -.

13.4.2018 08:33

tom.tady napsal(a):
U toho Berouna pase známý mezi tratí a dálnicí.

Loni mu běhaly po kolejích, protože mu nějací dobráci ukradli sítě i se zdrojem a baterkou.

Tak doufám, že to tentokrát nejsou jeho, mají malou farmičku se sýrárnou, žijou z ruky do huby a tohle by je asi už položilo .

Pr dele co maj pak teda chovatele delat. Na vlka musi bejt elektrika, na zlodeje zase lepsi pevna kterou neodnesou ( maximalne zborej ). U nas ted experti pasou dve nebo tri ovce navolno hned u silnice. Jestli je zase potkam na volno tak si udelam trasu mimo silnici a srazim je ( ale nevim jestli ty ovce nebo ty dva krete ny co jim patrej ).

13.4.2018 08:34

profesor1 napsal(a):
Protože na tajné pastviny u nás, kam lidská noha nevkročila nevěřím ( na ně věří jen zastánci vlků), tak si myslím že beran naposledy vypadal takhle -.

Taky si to myslím, ale byl to kamerunský beran, moc klobás z něho asi nebylo

Sranda byla, že ho vezli na chalupu na samotě, kde ho chtěli porazit, jenže beran se jim utrhl, zatímco si šli pro vercajk. V okolí je hodně lesů a sem tam chalupa na samotě a pár ovcí. Myslím si, že možná hledal stádo a čapl ho nějaký ovčák, nebo myslivec.

13.4.2018 08:46
profesor1

XXX.XXX.192.98

Podle mne si nějaké stádečko našel.

13.4.2018 10:59

profesor1 napsal(a):
Podle mne si nějaké stádečko našel.

To zní optimisticky

13.4.2018 11:21
profesor1

XXX.XXX.192.98

Ale stádečko určitě mělo majitele. A je otázka, jaký na toho majitele stádečka beran udělal dojem

13.4.2018 15:11

Já mám výběhy sice na okraji civilizace, ale pořád pod dohledem. Což je výhoda i nevýhoda. Naštěstí nemáme žádné kovbojky jako výše. Ale občas taky něco:

Víceméně ovce jsou v pohodě, ale zakrslé kozy jednou za čas najdou nějakou skulinu, kudy se protáhnou. Takže to tak potkám souseda z osady a ten mi hlásí: Veroniko, včera jsme vám chytali zvířata. Tak si sedíme s chlapama u mariáše a v půl 11 v noci jde tady Emil venčit psa a potká Máňu s Bobešem. Tak jsme odložili karty a běhali s baterkami po osadě a chytali vám je. Tak už jsou doma. Jen abyse věděla..

13.4.2018 15:23
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Sousedská výpomoc to je moc hezký. A jak nám rostou dorostenci?

13.4.2018 15:37
Tedysek

XXX.XXX.48.54

Ja takhle zase furt vracim jednoho psa... porad do kola tyden co tyden. Obejde s nami okruh a pak sup pres plot domu.

13.4.2018 15:55

Dobře dobře. Už jsem část stáda přesunula na jinou pastvinu, aby se tahle po zimě zmátořila. Tak se nedotazujte a doražte na inspekci

13.4.2018 15:59
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pravda, musíme to naplánovat.

13.4.2018 16:33

Já mám výběhy sice na okraji civilizace, ale pořád pod dohledem. Což je výhoda i nevýhoda. Naštěstí nemáme žádné kovbojky jako výše. Ale občas taky něco:

Víceméně ovce jsou v pohodě, ale zakrslé kozy jednou za čas najdou nějakou skulinu, kudy se protáhnou. Takže to tak potkám souseda z osady a ten mi hlásí: Veroniko, včera jsme vám chytali zvířata. Tak si sedíme s chlapama u mariáše a v půl 11 v noci jde tady Emil venčit psa a potká Máňu s Bobešem. Tak jsme odložili karty a běhali s baterkami po osadě a chytali vám je. Tak už jsou doma. Jen abyse věděla..

Nebýt zakrslí, kdoví jak by to dopadlo

13.4.2018 17:32
dad

XXX.XXX.225.133

kozel se propasíroval za sousedem k jeho bazénu, to měl za to stálé přikrmování přes plot
oba z toho byly dost vedle

13.4.2018 22:16

Mě nějaké zvířecí útěky moc netrápí, ale občas se taky něco semele. Minulé jaro, když slejzal sníh, tak jsem si nevšiml, že u druhého pronajatého chlíva v oplocené části se jaksi poroučela k zemi prkenná ohrada a jak zmizel sníh, tak ovce zjistily, že mohou ven a to víte tam za plotem byla už 2cm travička. Byl jsem zrovna na návštěvě u Roklanky, když mi najednou volal náš hospodskej, že mi běhaj 3 ovce mimo ohradu. Za 5 minut mi volá můj automechanik, že přes silnici chodí ovce. Ano, zdrhlo jich tehdá všech 30, tak jsem sednul do auta a 85km jsem dal za hodinu a 5 minut, abych je co nejdřív pochytal, aby se kvůli nim někdo nevyboural, případně aby mi nikdo žádnou nesrazil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík