Dáme jim tam asi špalek má tak metr v průměru to by jim asi do toho chlívků mohlo stačit, ale spíše mě zajímalo jestli tam vůbec něco potřebují, venku jim taky něco nachystáme. Můžu se ještě zeptat mám je ze začátku vodit na vodítku než si zvyknou ? Nerada bych je hned někde naháněla a díky moc za odpověď. Kozy budeme mít poprvé.
K tomu vodeni at se vyjadri jini. Ja mam jednu kozu pul roku a druhou 3 mesice. ;) takze zatim taky objevuju ameriku. :) jinak ty moje dospele kozy nijak nevyhledavaji prolezacky. Jedna hleda prakticky jen mrkev a druha jen jak si o me podrbat za usima. Kuzle to je jina. To je hracicka. Ale tomu je teprv mesic a pul a ten obnevuje ameriku s nama. :) kuzle je ve stodole v klidu a hodne. Venku ale radi jak cerna ruka. :).
Krmim obe stejne. Mam detsky hrnecek misto odmerky. Takze zacnu 2 hrnky ovsa a jeden hrnek jecmene pred porodem cca 2 tydny (u mlade jsem neve dela kdy to bude mit tak jsem ji krmila 2 mesice pred porodem) a po porodu po malicku zvedam davku na 3 hrnky ovsa a 1,5 hrnku jecmene a podle kozy pridavam nebo ubiram.
Nemaji volny pristup ven. Zatim jsou na zahrade protoze taky nemam oplocenou pastvu. Mlada je placha a nenecha na sebe sahnout. Te jsem dala obojek a voditko (5m) tahala za sebou. Pred asi tydnem jsem uz mohla voditko vymenit za jine kratsi (1m). Jinak nejsem schopna jo chytit a zkontrolovat. Kuzle neresim, to zere s matkou. Ale mam obycejde kozy krizenky a vyhovuje jim to. Jsou tu chovatele co maji krmnou davku doslova vysperkovanou. :)
Starsi koza ma panickou hruzu ze psu tak tu vyvadim z chlivku (nebydli spolu jeste) na voditku a na zahrade ji pustim. Ale ta posloucha na privolani lepe nez muj bigl. Tak nas ceka tenhle vikend prvni pastva na neoplocenem. :)
Rekla bych ze zdejsi by asi s myma kozama pokrocili dale a lepe. Ale ja to beru tak ze dokud jsem klidna ja tak je vse ok. A jakmile prestavam mit vse pod kontrolou tak je zas rozdelim. Lepsi nez kdyz budeme nervozni a nevrli vsichni. :).
Musim jen upozornit, znovu, ze jsem zacatecnik a okolo koz se sama jeste porad se vsim radim se zdejsimi chovatelkami. Zkuste se "pro jistotu" jeste obratit na treba oreb1, kostey, roklanka a dalsi. Ty chovaji uz dlouha leta a vedi toho o mnoho vice nez ja. :) ja muzu max. Vypravet jak se s tim peru ja. Ale nerada bych byla pricinou nejake chyby. Co jsem tak pochytila tak se vyziva dost meni v závislosti na plemenu kozy a jejich zvyklostech a vyzivovem stavu.
Když jsem přivedla Lízu (čtyřletá koza) tak první asi tyden pila tak pul litru až litr denně. Další týden zustala na litru. Teď pije tak 2 - 3 litry. Ona ta změna udělá hodně. Druhá koza to snášela lépe a pila asi 2l denně. Teď pije tak 4-5l denně. Ale krmí kůzle, takže pít hodně musí.
Druhou kozu jsem přivedla ze stáda kde nebyli zvyklí manipulovat s kozama. Takže nebyla ochočená neměla jméno a při představě, že na ní člověk sáhne se jí div nedělalo zle. Začali jme na tom, že jsme jí násilně chytli v chlívku, za rohy odvlekli do auta, za rohy odvlekli z auta do stodoly. Jinak se odmítala kamkoliv hnout. Pak žrala jen když jsem nebyla ve stodole a byla sama. Jakmile jsem byla ve stodole byl na ní vidět až zděšený výraz v očích. Teď jí můžu podrbat při krmení nad čumákem a mezi rohama. Tahá za sebou 1m vodítko které chytím jen když jdu ke koze fakt pomalu a po všech čtyřech. Pak jí násilím uvazuju abych jí mohla zkontrolovat nohy nebo vemen a pod. Jinak to nejde. Kdyby neměla vodítko tak se jí snad nikdy nedotknu. Takže opravu extra bojácné kozy nemáte. :).
Začínají být zvědavé a to je plus. Snažím se tam chodit co nejčastěji a jen si Sednu k ohrádce. Pořád je to tak půl metru, ale nesmím se pohnout to jsou hned v chlívě. Když tam pásem Kóňa tak jsou klidnější v původní rodině měli koně vedle sebe.
Když jsme dovezli prvního kozlíka (jen na "dokrmení" a následnou porážku), tak byl jen v bývalém koňském boxu (cca 4x4m) a na boční stěnu jsme mu přišroubovali "poličky" - jednu nízko, další výš. Hrozně ho bavilo na ně skákat a nebo na té nejvyšší stát a koukat ven (přední stěna boxu byla z fošen a až posledního cca půl metru byly mříže - no prostě klasický koňský, takže ze země nikam neviděl). Naštěstí ho nikdy nenapadlo z té nejvyšší "poličky" přelézt hrazení U současných dvou koz jsme nic takového už nedávaly, jelikož to jsou od mala skokanky (když se rozparádí, tak s odrazem o dělící stěnu (vedle je kůň) hupnou na tu druhou a hlavu mají kousíček pod stropem, takže těm by trvalo tak pět minut, než by byly z boxu venku... Takže jejich současná zábava (než půjdou ven) je tohle skákání, pak rády stojí předníma na kostce lizu (původně byla v držáku na stěně, ale to za ani ne týden ulomily
a nebo s rozběhem fláknou předníma nohama do přední stěny...
Jinak s "ochočováním" začněte co nejdřív, ale pořád tak, aby měly respekt. Já tu o měsíc mladší "ochočila" sice za dva dny, ale dneska je až drzá a vlezlá, když nedávám pozor, tak ji mám až na hlavě. Pokud dělá něco, co se mi nelíbí a chci ji lehce plácnout, neváhá se stavět do protiútoku (zatím tedy ale jen "hrozí", ne že by útočila). Druhá byla neskutečně plachá, stačilo se přiblížit na dva metry a lítala po boxe jak antilopa. PŮL ROKU trvalo, než jsem na ni poprvé sáhla...
Že nejlepší zábava je skákat do kolečka a nechat se vozit, když vezu hnůj zná asi každý a nejlépe se jede ve dvou.
Tak jsem chtěla vyfotit jak kozlici hrají i fotbal, ale neměla jsem čím. Balón odkouleli do jámy a pak se snažili ho vykutálet nahoru.
Dnes to byla hra na slepou bábu, ale v tom má prsty ten nejmladší, dvouletý a dvounohý člen rodiny
Já viděla jen jak se spolu mazlí a kozlík mu strká hlavu do obličeje... Pak se otočím znovu a toto
Nejvetsi hracka je kolecko. O ty drzadla si drbe zada a na zbytek skace. A momentalne z nej udelal misto k poledni sieste. :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Profesore, mně se líbí, že si vždycky najdou způsob, jak si kdekoliv hrát. Ty balíky jim pěkně slouží.