Odčervení - zas a znovu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2018 13:54
soptik85

XXX.XXX.64.11

Zdravím,

jdu pro radu a zároveň i z kůži na trh - u ovcí jsem dělala koprologii a vyšly + oocysty kokcidií a hlisty. Vetovi jsem protokol ukázala a odčervilo se Ivomecem. Pouze ale matky. Jehňata až na podzim, že nyní je zbytečné cpát do nich chemii. Ohledně kokcidií jsem se ptala na Baycox, Vexocan, zda je budeme dávat. Ne, že akorát dorasují mikrofloru. Odčervovalo se minulý pátek a včera (týden a den na to), bylo 5 jehňat komplet zesraných. Daný vet přes víkend neordinuje. Jehňatům (stáří 6-10 týdnů) jsem dala Emanox (přírodní přípravek jak na léčbu, tak prevenci kokcidiozy). Rovnou i Panacur 10%. Co s něma dál? Zítra mi dorazí jiný vet ke koním, zkusím ovce pořešit s ním.

V pátek jsem byla na semináři odčervování ovcí...od veta, ze semináře, z literatury - tolik rozporuplných informací...akorát mám v tom teď guláš.

15.4.2018 16:03
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Starý bača psal, že je nutno odčervit vysokobřezí bahnice čtrnáct dní před porodem. On o tom vůbec píše fundovaně, zkuste vyhledat zde.

Uživatel s deaktivovaným účtem

15.4.2018 20:03

Taky psal bahněte pozdějc a ušetříte si hromadu starostí.

A taky v tom mám guláš, na nejednom semináři o parazitech jsem byl, mraky chytrejch knížek, vysokoškolskejch skript a podobných hovadin tu mám, a příjde mi, že čím víc toho o parazitech vím, tak tím víc se v tom ztrácím a taky zjišťuju, že každý parazitolog tvrdí něco uplně jiného.
Pak když nastudujete teorii, tak převíst to do praxe může být ale kvůli stále větším rezistencím dost problematické. A od tý doby, co mi SVU Hradec Králové posílal výsledky po 3 týdnech a SVU Praha v trusu nenašla tasemnici, které tam bylo jak máku, tak už anikoprolky nedělám.

15.4.2018 20:56
soptik85

XXX.XXX.64.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Taky psal bahněte pozdějc a ušetříte si hromadu starostí.

A taky v tom mám guláš, na nejednom semináři o parazitech jsem byl, mraky chytrejch knížek, vysokoškolskejch skript a podobných hovadin tu mám, a příjde mi, že čím víc toho o parazitech vím, tak tím víc se v tom ztrácím a taky zjišťuju, že každý parazitolog tvrdí něco uplně jiného.
Pak když nastudujete teorii, tak převíst to do praxe může být ale kvůli stále větším rezistencím dost problematické. A od tý doby, co mi SVU Hradec Králové posílal výsledky po 3 týdnech a SVU Praha v trusu nenašla tasemnici, které tam bylo jak máku, tak už anikoprolky nedělám.

No právě...radši nečíst, nestudovat, nešťourat se v hovnech a žít v blahé nevědomosti. Já už si asi vykojila mozek, jinak si nedokáži vysvětlit to, že jsem vetovi odkývala, že jehňata nebudeme odčervovat. Vždy jsem z jara odčervovala jak matku, tak mládě.

Jinak onen seminář byl o tom, jak si udělal rychlý rozbor doma - odstředivkou či dát bobek do gázy, tepla, trošku vody, času a šup pod mikroskop. Potom pár tipů na přírodní prostředky. Jako super, ale člověk ty breberky musí chytnout do oka a než se tak stane, může si zadělat akorát na průser.

15.4.2018 21:03
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mám pocit že jste se dozvěděla všechno možné, jen ne co máte dělat Ale já vám taky asi neporadím. Osobně, pokud už takhle stará jehňata jsou s maminama na pastvě, tak protože tráva je ještě žádná, tak sbírají při tom okusování drnu hlavně parazity z matek. Já bych je odčervil. Pokud je máte ještě zavřené, tak nevím. Nemohla se pos*rat z nějakého lizu-soli...?

15.4.2018 21:06
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pokud jsou v chovu kokcidie, tak je jehňata mají taky. Já dávám preventivně BAYCOX 5%. Ono je těch přípravků víc - stejná účinná látka - jiný výrobce jiný název. Poprve ve 14 dnech věku, nejdéle ve 3 týdnech 1 ml na 3 kg živé váhy a pak ještě jednou za dalších 14 dní. Když jsem podávala jenom jednou, tak to bylo málo a v 6 týdnech začala jehňata průjmovat. Pokud už mají průjem tak dávám STREPTONAMID. Sáček je pro asi 50 kg tele, takže úměrně méně v poměru k váze jehněte.

15.4.2018 21:12
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Letos klepu, zatím žádné průjmy, jehnata jsou od začátku února. Takže dva a půl až dva měsíce. Teď jsou i na pastvě už. Bahnice maj takový zelený slepený veliký bobek, ale jehnata pěkný trus. Ani jsem letos při přechodu na pastvu nemusela použít Farmatan. Také stále přikusují seno, chovají se vzorně. Ve čtvrtek jsou všichni odčervení Panacurem.

15.4.2018 21:17
lilo

XXX.XXX.201.210

ne kazde zesrani je z parazitu.. jak to mate s pastvou... jak dlouho jsou na zelenem... me vet rikal ze najare se posravaji z vysokeho obsahu dusiku v mlade trave... a kdyz zprchne nebo je ranni rosa tak gor... ale asi bych udelala opet koprolku jestli to je kokcidioza...

15.4.2018 21:24

sra cka z kokcidiozy smrdi jinak, tak nejak jako zkazeny vejce? Vloni me radila prezdivka kdyz se me to obevilo u dvou jehnat. Prezily v poradku. Kdyz je prechod postupnej, cili seno a pak pozvolna rasici trava ve vybehu tak tam nehrozi sra cka jako kdyz se najdnou vyzene do narostly travy.

15.4.2018 21:35
soptik85

XXX.XXX.64.11

Stádo je pořád komplet zavřeno na seně. Jsme od Beskyd a zatím není na čem pást. Z lizu to být nemůže. Mají nonstop od narození Osvior Brebigest a lížou stabilně...ne stylem "hamty hamty". Minulý pátek byly odčerveny matky. Dva dny na to od 3 ovcí z 32 ks vylezly bobky z hlisticemi. Sbírala jsem, podestýlala. Cca týden na to (tato sobota) ráno posráno 5 ks, k tomu 8 ks s kašlem (plicnivky v koprolce ale nevyšly a ani v žádné jiné během 4 let, co mám ovce). Ty kokcidie vyšly na +. Vet protokol viděl, ale "na kokcidie jsou jen vodičky". Já mu to zas kráva odkývala. Přitom vím, že se dává Baycox, Vecoxan. Vykojený mozek...no.

15.4.2018 21:37
soptik85

XXX.XXX.64.11

Nedá se mi editovat předchozí příspěvek - kokcidie byly tři křížky, ne jeden.

15.4.2018 21:39

jezis, to musite furt zduraznovat ze kojite? Furt zavreny to neni zadny terno pro ovce.

15.4.2018 21:48
soptik85

XXX.XXX.64.11

jezis, to musite furt zduraznovat ze kojite? Furt zavreny to neni zadny terno pro ovce.

Protože mě štve, že jsem slepě odkývala nesmysly...ztratila jsem zdravý úsudek či jak to říci. Mám dojné stádo. A začátek sezony je tak v nedohlednu. Všechny jehničky zamluvené a budu ráda, když si odchovám aspoň pro kusy pro sebe. Ovce mají volný pohyb ve stodole 28*10m a k tomu zimní výběh cca dalších 300m2.

15.4.2018 21:49

Názorů na odčervování je spousta, v tuto chvíli odčervujeme 4-6 týdnů před porodem, pak všechny bahnice s jehňaty (ve stáří min.3 týdny) a pak před připouštěním. Plemnné berany jen před připuštěním. Ale stotožňuji se s názorem, častější střídání pastvin, ať to neokusují na hlínu a vyřazovat slabší jedince. Jenže tohle nejde ze dne na den.

15.4.2018 21:59
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak přemýšlela jsem o bahnění později, Kubo, ale ono to má pozitiva i negativa.
Na výpas chtějí lidé jehnata už počátkem května. Mladý beránek také musí do podzimka narůst, když ho někdo chce třeba pro pět bahnic. O tom, že je velký zájem o velikonoční jehnata ani nemluvím, to by se musela narodit počátkem ledna. Pokud chci, aby jehnice zabřezla už v roce kdy se narodila, musí se také narodit brzy. Abych prodávala jehnata až na podzim, nemám dost velkou plochu pastvin. Takže, asi zůstanu u bahnění koncem ledna počátkem února. Ovčín máme pěkný prostorný, v sadu u domu, chouly se připraví raz dva. Je tam i elektřina. Také na pastvu jdou jehnata větší.
soptik tak prostě sem tam člověk nepřemýšlí, kojením to nebude, v pohodě, však to napravíte. Posránky na seno a mléko, bez jádra, odčervit. Farmatan smíchat s troškou vody a stříkačkou rovnou do tlamky, nebo Smektu či živočišné uhlí. Také do trošky vody a stříkačkou do tlamky. Možná bych to ředila místo vodou černým čajem s troškou glukopuru. Takhle bych to udělala já.

15.4.2018 22:04

300m2 ? Máme na zimu přístřešek na cca1 ha pro 20 ovcí s jehňaty a vypadá to, že právě tímto naším způsobem chovu si děláme pěknou paseku.

15.4.2018 22:09
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

My máme pět bahnic a zimní pastvina, sad, s ovčínem má 1500 m, ted jsou tam zatím i s deseti, respektive devíti, jehnaty, v pátek jsme jim k tomu otevřeli dalších 1000m.
Co tím myslíte mine? Paseka v chovu.

15.4.2018 22:38
soptik85

XXX.XXX.64.11

300m2 ? Máme na zimu přístřešek na cca1 ha pro 20 ovcí s jehňaty a vypadá to, že právě tímto naším způsobem chovu si děláme pěknou paseku.

Ráda bych jako zimní výběh měla 1ha, ale to je nereálně už jen proto, že jakmile mi tady nakydá 20 cm sněhu a je mírný vítr, hnedka jsou z toho závěje metr a více. Oplotit 1ha lankem či páskou v těchto podmínkách je k ničemu. Použít ocelové lanko nemůžu - musím zachovat prostupnost krajiny. Krom toho vybírám bobky obden, ovce nejsou na hluboké podestýlce. Nevěřím, že způsob ustájení/výběhu je příčinou problémů. Možná, kdyby stály v hnoji, v zapařené stáji.

Krom toho - na chytrém semináří nám říkali, že strop je 12 ovcí na ha, takže jste taky přes limit. Myslím ve srandě. Pokud bych měla pracovat s tímto zatížením, tak to můžu rovnou zabalit. Mám jen 10ha.

16.4.2018 06:54
ustulina

XXX.XXX.22.113

Soptiku, mohla by jste se rozepsat (nebo dát kontakt na vhodnou osobu) o tom domácím rozboru bobků? S tím jsem hodně koketovala, loni jsem sehnala bezva knížku Veterinární parazitologie (z roku 47) a jsou tam fakt HEZKÝ obrázky všech možnejch breberek, mikroskop ve výsledku taky není zas tak drahej, ale nepodařilo se mi sehnat nikoho, kdo by mi poradil jak na to, mikroskopovala jsem akorát na střední šlupku od cibule smajlík

16.4.2018 07:07

soptik85: 32kusu s odchovem a zimni vybeh 300m ctvorcovych? ustajeni 28x10 = 280m2. Takze pred stodolou totalni bahniste, jak to vypada ve stodole? 300m to je tretina nseho dvora, nedokazu si predstavit mit na tom i jen 32 ovci natoz s jehnatama.

16.4.2018 07:13
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

To je pravda, s odchovem to musí být nejméně celkem 64 kusů, nebo taky 100. Aha. Nějak si to neumím představit.
Dojné stádo. Asi bych nedokázala udržet potřebnou čistotu.

16.4.2018 07:25

Hlavne tomu se neda rikat vybeh, ale mozna vyslap. Nevim no, mozna je praxe jina ale me to prijde pro ty zvirata i docela stresujici vic jak pul roku na takovym prostoru. A jak znamo stres je spoustec...

16.4.2018 07:46
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Tak nejvíc by to stresovalo mně, jak nejsou zvířata v pohodě, ovce, psi, králíci, slepice tak jsem na prášky. Ještě mám živě v sobě, jak při rozmrzání a případném dešti, podloží ještě zmrzlé, jsme se brodili k ovčínu, spíše klouzali po blátě, ovce po našem senu dostávaly z koupeného balíku, koupila jsem další dva, míchala to, řvaly, nechtěly to žrát, bála jsem se, aby bylo dost mléka, každá měla dvojčata i trojčata, dva překloubenou zadní nožku, jedno tři týdny na flašce, to jsem měla chut jim podříznout krk. Nějak začátek března. Pak se to klidnilo, řvaly jen pro více a více jádra, mohly by to furt, ale to nejde, jak lokomotivy by byly.
Nyní už týden je rajský klid, všechno je v pořádku, flašku už nikdo nechce, stačí jim příkrm, kloubky se spravily, ROSTE TRÁVA.

16.4.2018 07:49
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Známý, chovatel mléčného stáda krav, má obvykle dojnice s volným přístupem ven, letos je nějak v zimě zavřel, kvůli zamrzání vody, a hned měl špatné výsledky v mléce, mlékárna přestala brát. Všechno vyčistil, zdezinfikoval, ale jak byly krávy zavřené, furt tam něco bylo. Jak je pustil, zas ok. Minulý týden mi to říkal.

16.4.2018 09:59
lilo

XXX.XXX.201.210

ustulina napsal(a):
Soptiku, mohla by jste se rozepsat (nebo dát kontakt na vhodnou osobu) o tom domácím rozboru bobků? S tím jsem hodně koketovala, loni jsem sehnala bezva knížku Veterinární parazitologie (z roku 47) a jsou tam fakt HEZKÝ obrázky všech možnejch breberek, mikroskop ve výsledku taky není zas tak drahej, ale nepodařilo se mi sehnat nikoho, kdo by mi poradil jak na to, mikroskopovala jsem akorát na střední šlupku od cibule smajlík

jakym zpusobem se chytaji bobky se tu psalo... a myslim si ze namaznout rozmatlany sbirany houno, cerstvy v trose vody neni az tak daleko od slupky u cibule...

16.4.2018 10:04

Soptík...jakápak sranda, tohle je vážná věc my máme víc víc výběhů, ale na zimu je mívám co nejblíž, hlavně kvůli jarnímu bahnění. Nemáme vše ideálně, proto tu na Fauně také sbírám info, jak vychytat mouchy Ale myslím, že způsob ustájení či výběhu je hlavní příčinou problému ať parazitů či nemocí paznehtů.
Sama jsem zvědavá, k jakému názoru dospějete, každopádně nechápu názor vet, že jehňata neodčervovat...

16.4.2018 10:29
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Na paznechty by bylo ideální, kdyby jak ovce dáme do zimního výběhu, zamrzlo občas zasněžílo a jak rozmrzne, tak by vyschlo. Ale co je ideální. Když sem tam něco kulhne, tak tak hned chytnem, očistíme meziprstí, pěkně ošetříme paznechty a zastříkáme Pederiprou. Funguje nám to, ale to asi nemaj vyloženě kulhavost.

16.4.2018 11:23

já bych teda, pokud bych měla vybrat, kterou kategorii ovcí odčervit, odčervila především ta jehňata. na dospěláky se dá vykašlat, ovce má věkovou rezistenci a naopak se to dá zakoulit i tak, že pokud mám dospělou ovci, která vylučuje hodně vajíček parazitů, nemá to zvíře v chovu co dělat.

ale jehňata žádnou obranu proti červům nemají. jednak se začerví a na jejich užitkovost to bude mít silný negativní vliv, když už jsou průjmy, to je vidět, ale červi taky zpomalují výrazně růst. a jednak protože jehňata budou začervená, budou mít v trusu hodně vajíček a promoření prostředí prudce stoupne.

pokud máte zvířata ustájená, na parazity je možná kupodivu lepší dobře založená a udržovaná hluboká podestýlka, ono ten záhřev a tlení spoustu parazitů ničí. včetně oocyst kokcidií, ty zase nenávidí čpavek v hluboké podestýlce obsažený. samozřejmě hluboká podestýlka vyžaduje péči a taky dobře větranou stáj, nesmí tam být vlhko a amoniak, co štípe v očích.

16.4.2018 11:54
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Bodlinko, tak to je super, máme v ovčíně s trvalým přístupem ven, takže stále otevřeno, hlubokou podestýlku, přistýlali jsme slámu dle potřeb, lituji manžela až to bude vyvážet. Teď na jaře už není přistýlání třeba, maj to tam vyschlé, vonavé, vykálejí se jak vyjdou ven a já to vždycky ráno pohrabu. Také sbírám bobky po zimní pastvině tak co dva dny, pěkně je i zkontroluju.

16.4.2018 12:42
soptik85

XXX.XXX.64.11

ustulina napsal(a):

Slíbili poslat prezentace na email, takže jak bude, přepošlu. Nechte tady na sebe kontakt. Krom mikroskopu je třeba mít ještě odstředivku/centrifugu. Položka cca za 2500, -. Celá ta sranda vyjde do 5000, -. Tady posílám odkaz s dalšími termíny seminářů. http://www.smacr.cz/seminare/22/.

16.4.2018 12:43
soptik85

XXX.XXX.64.11

A tady je jedna z prezentací a pár snímků breberek. http://www.smacr.cz/soubory-ke-stazeni/soubory-ke-stazeni/vzdelavaci-dokumenty/.

16.4.2018 12:45

No krasnota, nez pronikat do dalsiho odvetvi lidsky cinnosti, tak se zamerim na odstraneni nedostatku v chovu...

16.4.2018 13:10
soptik85

XXX.XXX.64.11

Jak jsem scháněla zvířata do chovu, objela jsem několik chovů v rámci ČR...dojné stáda. A nikde jsem se opravdu nesetkala s tím, že by zvířata měla na zimu hektary k výběhu a tisíce metrů čtverečních k ustájení. Naopak - většina ustájena na zimu ve stodolách, halách. Někdo na hluboké podestýlce, někdo sbírá, vyváží obden, někdo sype přípravky s aerobními baktériemi, které podestýlku upravují. Já zvířata rozhodně nemám v hovnech ani v bahně, protože tohle není můj styl chovu. Zvířata nevykazují nepohodu, že by se mezi sebou drcaly, matky šikanovaly cizí jehňata. Nic takové. V zimním výběhu mám rohože, krmeliště pravidelně sbíráno.

16.4.2018 13:33

Soptík...klíííd, já taky bojuji s parazity, čím víc názorů získáte, tím víc máte možnost dopátrat se řešení.

16.4.2018 14:29
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jo, nakonec se doberete k tomu, že pokud máte deset, dvacet a více chovných zvířat, tak nejlepší prevence je slabší kusy co nejrychleji vyřadit.

16.4.2018 19:01
moonika

XXX.XXX.169.89

Ani tie rozbory nás úplne nespasia, akurát že je dobré vedieť s čím všetkým stádo bojuje.Ja teda už žiadne pokusy s mikroskopom nerobím lebo som z toho čumenia chytala migrény :D Resp ak budete mať mcmasterovu komôrku môžete si zisťovať množstvo vajec a oocýst na gram čo sa mi zdá lepšie ako subjektívne udávanie krížikov. Ale základ okrem spomínaných opatrení je aj sledovanie zvierat
Ale je tu ešte aj iný aspekt. Zaujímavo sa k tomu vyjadrila jedna parazitológička: "Mame zvirata, ktera maji 4000 vajicek na gram. To uz je fakt dost. A ta zvirata vypadaji super, davaji hodne mleka a maji nadvahu. Pak mame ve stejnem stade zvirata, co maji 200 vajicek, to nic neni a vypadaj hrozne. To je proste priroda a je to u kazdeho zvirete jinak
Videla jsem i beranka, ktery mel 20 000 vajicek na gram. To uz je smrtelny. Byl jak kulicka a kdyby se trouba neprezral tak, ze se nafoukl a posel, tak by tuhle infekci prezil.
Zrovna dneska sem mela jeste par koz, ktere mely treba 2 vajicka ve vzorku. Ale realne to tak zrejme neni. Pocet vajicek v koprolce vubec nemudi korrspondovat s tim, kolik dospelcu maji ve strevech.
Dospelci tech hlistic nevylucuji vajicka kontinualne. Navic zalezi na druhu, kazdy druh je jinak plodny. Haemonchus treba zvladne nekolik tisic vajicek za den, trichostrongylus nekolik set.
Navic v zimnim obdobi byvaji paraziti v klidovem stadiu, nebyvaji metabolicky aktivni. Takze taky nemusi vylucovat vajicka
Koprologie je vzdy jen orientacni. Aby se dalo na neco opravdu usuzovat, bylo by treba dlouhodobe a pravidelne sledovani konktetnich zvirat".

16.4.2018 22:17
moonika

XXX.XXX.169.89

a v suvislosti s tým čo tá parazitologička písala sa javia aj výsledky kvantifikačnej metódy len hrubo orientačné, keď si vezmete že sa tam neupresňujú druhy.

16.4.2018 22:25

profesor...však mě bylo taky před pár lety líto vyřadit pěknou ovci, ale už jsem k tomu názoru taky dospěla, letos mám už asi 2-3 předvybrané. Zároveň přemýšlím na zimním ustájení. Nechce se mi je zavírat, ale třeba to bude nutné. Teď sbírám informace, co bude lepší z hlediska šíření parazitů - zajímavý názor tu zazněl od Bodlinky.

17.4.2018 07:39
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mine, Od bodlinky nezaznívají názory ale většinou realita. Já zimuji ovce ve stodole a pokud nemá někdo zimní výběh opravdu dostatečně velký tak myslíl že suchá stodola-chlév je lepší než bláto.

17.4.2018 13:32

nechytejte mě za slovo Když na zimu zavřít, jak velký má bý přístřešek pro 20 ovcí?

17.4.2018 15:50
profesor1

XXX.XXX.192.98

No na jednu ovci má být...? už ani nevím, myslím 1.6 x 1,8m. Tak si to vynásobte, ale v tom množství je to asi zbytečně moc. Jedině že by jste počítala s tím, že na porody část využijete na chlívečky - chouly.

17.4.2018 21:59

děkuji, pro představu stačí...no, mám zase o čem přemýšlet.

18.4.2018 17:20

profesor1 napsal(a):
Mine, Od bodlinky nezaznívají názory ale většinou realita. Já zimuji ovce ve stodole a pokud nemá někdo zimní výběh opravdu dostatečně velký tak myslíl že suchá stodola-chlév je lepší než bláto.

Sorry za mimotématickou vsuvku, ale občas umí bejt Bodlinka ale dost mimo, když třeba vakcinuje ovce do oblasti lopatek. Jakožto střihač, když na takové ovce narazím, tak ony lokální abscesy, co se v místě vpichu umí dělat znamenají, že to tam udělá bouli a boule je zrovna v místě, kde střihač dělá nejdelší nejrychlejší tahy strojkem a když takovou bouličku nabere v plný rychlosti spodním hřebenem, tak uplně zbytečně rozpáře ovci.
Bodlinka to má nastudovaný, je to holka chytrá, ale praxe jí ještě chybí dost.
Bodlinko jestli to čteš, tak to neber jako osobní útok, ale prosimtě fakt to začni píchat tam, kam ostatní, tzn do "slabiny" u přední nohy. Odčervení jim tam klidně píchej, ale covexin a spol fakt radši ne.

18.4.2018 21:51
profesor1

XXX.XXX.192.98

Hele Kubo čti pozorně! Já nepsal že Bodlinka je Bůh

(Mine by napsala - "Nechytejte mě za slovo" ).

18.4.2018 22:22

19.4.2018 06:41
ustulina

XXX.XXX.22.113

Soptik moc děkuju, ukládám a archivuji. Kontakt ustulina@email.cz, budu ráda za další info. Jde mi o potvrzení/vyvrácení mých předpokladů, co na zvířeti vidím a vzhledem k počtu chlupatejch svěřenců je koupě mikroskopu oproti posílání vzorků na rozbor sranda.

Profesor to ustájko je míň, spíš bych si tipla tak 1,6m2 na ofci.

21.4.2018 19:54
soptik85

XXX.XXX.64.11

ustulina napsal(a):
Soptik moc děkuju, ukládám a archivuji. Kontakt ustulina@email.cz, budu ráda za další info. Jde mi o potvrzení/vyvrácení mých předpokladů, co na zvířeti vidím a vzhledem k počtu chlupatejch svěřenců je koupě mikroskopu oproti posílání vzorků na rozbor sranda.

Profesor to ustájko je míň, spíš bych si tipla tak 1,6m2 na ofci.

Zatím nic neposlali. Byly tam použity prezentace ze Semináře pro chovatelé ovcí z roku 2015 z ČZU od doc. Vadlejcha.

21.4.2018 20:50

Co me se nelibi na hluboky podestylce od podzima do jara, tak paznehty...

Přidejte reakci

Přidat smajlík