Samotná ovce - může být?

Ouessantská ovce
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.4.2018 15:12
jiky

XXX.XXX.241.211

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může být ovce jedna sama. Četla jsem a vím, že je jim lépe ve stádě, nebo alespoň ve dvou. Jenže já mám takovouto situaci: koupila jsem si dvě ovečky ouessantské. Beránka a ovečku, na vypásání pozemku u domu. Mám je třičtvrtě roku a zjistila jsem, že na dvě je ten pozemek malý (ohledně množství trávy ale i ohledně toho, kolik nadělají u domu). Ideální by bylo, mít jednu. Má s tím někdo zkušenosti, co si o tom myslíte? Na zahradě se ještě pohybuje kočka a malý pes, kteří chodí svobodně do domu a ven, takže by ovce nebyla zcela sama. Inklinuji k tomu, nechat si ovečku, je milejší (a inteligentnější.-) Díky moc za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.4.2018 16:24

jiky napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda může být ovce jedna sama. Četla jsem a vím, že je jim lépe ve stádě, nebo alespoň ve dvou. Jenže já mám takovouto situaci: koupila jsem si dvě ovečky ouessantské. Beránka a ovečku, na vypásání pozemku u domu. Mám je třičtvrtě roku a zjistila jsem, že na dvě je ten pozemek malý (ohledně množství trávy ale i ohledně toho, kolik nadělají u domu). Ideální by bylo, mít jednu. Má s tím někdo zkušenosti, co si o tom myslíte? Na zahradě se ještě pohybuje kočka a malý pes, kteří chodí svobodně do domu a ven, takže by ovce nebyla zcela sama. Inklinuji k tomu, nechat si ovečku, je milejší (a inteligentnější.-) Díky moc za odpovědi.

Ne. Jedna ovce bude za prvé chudák, za druhé bude řvát.

18.4.2018 16:36

Zrušte ovce, raději si udělejte potahovou klec pro králíky, dejte tam dva tři, mladé a je.Vypasou vám to také.Na zimu je klepnete a máte dobré maso a nemusíte schánět seno.A na jaře znova, sestra to tak má jelikož tam ani dvě ovce nemůže mět, za měsíc tam nic nebylo, dal jsem k ní pokusně dvě jehnate odrostlejší a tráva byla fuč.Tet tam má už pár let ty králíky a je spokojená.

19.4.2018 14:58
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Chovejte husy. Když to bude pár českých hus, vyvedou mladé a máte maso. Pokud housata nechcete, pořiďte plemeno, které nezasedne.

20.4.2018 07:45

Bodlinko fakt je nutny citovat pri prvni odpovedi? Vazne?

20.4.2018 08:17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bodlinko fakt je nutny citovat pri prvni odpovedi? Vazne?

JO!

Miluji citace.

20.4.2018 08:55

Boha jeho.

20.4.2018 09:30
Pavel z Chrtník

XXX.XXX.97.238

To musíš mít hodně malou zahradu. Pokud se nechceš oveček zbavit a máš už zahradu vypasenou tak doporučuji ji rozdělit na dvě půlky a nechat ovečky jen na jedné půlce. Druhou půlku nech narůst tak na 15-20 cm a pak je zase přežeň. Pokud necháš ovce vypást trávu až na zem, tak ti nebude tráva růst - bez listů není fotosyntéza a tedy není růst. A pokud máš pocit, že ovečky mají hlad, tak vem srp a někde do košíku trošku sekni. Quessantky jsou mrňousové, takže toho moc nesežerou.
Nebo druhá varianta - 3/4 roku staré ovečky jsou už velké, tak je dej do mrazáku a pořiď si nová jehňata, ty toho sežerou ještě míň.

20.4.2018 10:25
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Pavel z Chrtník, těší mne, Jana z Kostelce. Jsem zvědavá holka, co jste dělal do teď, než jste se tady stal poradcem? Nic ve zlém. Jako jaká zvířata chováte, atd.

20.4.2018 12:41
Pavel z Chrtník

XXX.XXX.97.238

Ahoj Jano,
na ifauně jsem hledal řešení na problém se stříháním hodně husté vlny ovcí. A narazil jsem tu na otázky lidí, co řeší nějaké problémy s chovem ovcí/koz. A protože mě zarazily některé odpovědi, tak jsem se zaregistroval, abych pomohl. S chovem ovcí a koz mám už značné zkušenosti.

Doma mám ještě dvě jerseyky (1 před otelením), jednoho dědka koníka a jednu sviňku. A samozřejmě nějakou tu slepičku a běžce na slimáky.

20.4.2018 13:34

ouessantky jsme chodili pást jak kozu. Měli kšírky vodítko a šlo se. Jsou to mazlíci a zvládli je i děti. Měli maličký výběh s přístřeškem, kam jsme je mohli zavřít (bylo-li třeba), jinak sotva vypásli takový měnší prostor mezi ovocnými stromky. Takže to opravdu musíte mít jen pidi zahrádku. Za mě - buď obě nebo žádnou.

25.4.2018 17:44
jiky

XXX.XXX.241.211

všem děkuji za odpovědi. Dobře, je to pravda, jednu nebudu nechávat. Jinak zabít cokoli - ať už ovci nebo husu - nepřipadá pro mně v úvahu. Takže rozhodnutí je: budu je prodávat. Obě dvě za 500 Kč, s tím, že si je ale musí někdo odvézt (jsou krotké), je to beránek (vykastrovaný) a ovečka (ale ta není vhodná k chovu), tak kdyby někdo měl zájem, prosím ozvěte se mi na email jkynclova@hotmail.com. Jsem v oblasti Dobříše.

Přidejte reakci

Přidat smajlík