Přechod ovcí a jehňat na pastvu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2018 21:25
chovatel_17

XXX.XXX.89.231

Dobrý večer,
mám dotaz. Máme doma ve stodole zimované ovce s jehňaty narozené v březnu, a jelikož začíná být krásná tráva uvažujeme již o jejich vypuštění na pastvu. Pastvina je mino náš dům (na druhé straně vsi u potoka). A chci se zeptat jak to udělat, když nemohu vypouštět ovce postupně, aby ovce i jehňata neměli průjem. Je možnost jim každý den k senu séct trochu trávy a každý den vždy dávku zvyšovat cca 3dny a pak je dát již na pastvu v režimu 24/7 ? Na pastvě mají seno celoročně. děkuji Všem za Vaše odpovědi a zkušenosti.

19.4.2018 22:19
profesor1

XXX.XXX.192.98

Bezpečné by to bylo alespoň po týdnu postupného navykání, ale já je vypouštím bez navykání a bez sena na pastvě.

20.4.2018 15:02
chovatel_17

XXX.XXX.89.231

profesor1 napsal(a):
Bezpečné by to bylo alespoň po týdnu postupného navykání, ale já je vypouštím bez navykání a bez sena na pastvě.

děkuji.

23.4.2018 20:59
Mario1986

XXX.XXX.115.255

Mal by som podobný dotaz ohľadom pastviny. Rad by som vedel kedy je ten správny čas vypustiť ovce na pastviny kde ich poväčšinou nechávam do konca pastevneho obdobia. Tráva je tu veľká cca 20cm ale rad by som Vás názor či počkať ešte na vyššie alebo ich Skorej pustiť do tento veľkosti.
Ďakujem.

23.4.2018 21:48
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já bych je pustila hned. Asi se trochu pose..u, pokud nejsou ani malinko navyklé, ale co se dá dělat. Ovce nemají moc rády vysokou trávu. Je lepší velkou pastvinu rozdělit na menší a přepásat postupně. Jinak to zcouraj a ušlapou.
A jak jste nakonec dopadl s jehnaty?

23.4.2018 22:24
Mario1986

XXX.XXX.115.255

Jej ďakujem za opýtanie. No 50% úspešnosť ale už viem kde sa nabudúce zachovam inak tak snáď budúci rok bude lepší. Zrovná dnes porodila posledná prvnička pekného baránka celé som to nechal na ňu a pekne sa postarala ani som nevedel. No čo sa týka ten pastviny, oni už trávu papáju na “zimovisku” (malé pastviny) ale tam to už vypapali pri ich množstve a ďalšia tráva dorastá pomalí keďže je zasa sucho celkom. A s tej veľkej ich budem dostavať opäť ťažko takze keď ich už vypustím ťažko sa mi bude ich naháňať spat keď vyzeru nižšiu pašu. Ale odcervim a idu na ňu :)

PS Ilustračné foto malej pastviny.

24.4.2018 06:55
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Mohl byste zde příležitostně napsat, jaké chyby, dle vás, jste udělal? A jak to uděláte jinak? Myslím si, že je to pro všechny chovatele výborné poučení vědět, kde jsou možné rezervy v jejich práci.
Máme to s pastvinami jako vy, takže na trávu jsou také navyklé, na první letní pastvinu jsme je převedli v sobotu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.4.2018 07:13

Me se to zavirani na celou zimu fakt nelibi. Paznehty prerostou jako blazen, jsou zmokvaly... nejlepsi je at si muzou jit ven. Ale ne na placek 5x5m ale spon 100m2 na ovci, to se podle me jeste da. Cim vic tim lip. Zjara si uzdibnou a pak co nejdriv prehnat na cistou. Kdyz to ma bejt raz na raz, tak bych je nechal aspon ostrihat nebo jim sam nuzkama ostirhat zadky pripadne kdyz maj tak ocasi. Jak dostanou srcku, tak si nadelaj krasny koule a placky na prd deli.

24.4.2018 08:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Mě se to taky nelíbí, ale když to nejde jinak........... Pokud ovce v zimě nemá opravdu jooooo prostorný výběh, tak je pro ni ustájení na vysoké podestýlce lepší.
Pazdnechty se přeci nestíhají jen při stříhání vlny, tak že tam bych to viděl spíše opačně - v jejich prospěch.

24.4.2018 13:04

Podle mě na hluboké podestýlce sice paznehty rostou a neošoupávají se, ale mělo by se nastýlat a podestýlka by měla být suchá, takže se tam bakterie tak nemnoží. Samozřejmě velký výběh nebo pastvina, kde není bláto, je ideální, ale kde to člověk najde?

24.4.2018 13:10
Mario1986

XXX.XXX.115.255

Janinka Bosorka napsal(a):
Mohl byste zde příležitostně napsat, jaké chyby, dle vás, jste udělal? A jak to uděláte jinak? Myslím si, že je to pro všechny chovatele výborné poučení vědět, kde jsou možné rezervy v jejich práci.
Máme to s pastvinami jako vy, takže na trávu jsou také navyklé, na první letní pastvinu jsme je převedli v sobotu.

Jasne a rad.

1. Pripúšťať barana čo nejneskor aby rodili do zeleného.
2. Nestarať sa do bahnice po obahneni
3. Zatvárať len vo vinimecnych prípadoch do choulu
4. Podľa možnosti pripustiť všetky naraz lebo v opačnom prípade Vám rodia po dlhy čas a je ťažké (aspoň pre mna) chodiť kontrolovať každú chvíľu stav a rodiace matky

Zatiaľ takto, osobne postrehy keď má napadnú doplním

24.4.2018 13:13
Mario1986

XXX.XXX.115.255

Čo sa týka pastvín. Mame dve jednu menšiu kde mám zároveň choul studňu krmivo seno a zimovisko opoloteny betónovým plotom. Druhu väčšiu asi 40m vzdialenú oplotenu elektrinou a jedine čo tam je je voda ktorú musím voziť malým záhradným traktorkom.

Přidejte reakci

Přidat smajlík