Kamerunske ovce plocha

Kamerunská ovce (KA)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.4.2018 22:34
david324

XXX.XXX.169.33

Dobry den. Prosim o radu. Mam pastvu 1000m2 kolem dolni hranice stredne intenzivniho porostu. Na internetu jsem se docetl, ze v pripade ze bych ji zatizil primerene az vysoce, mela by vyzivit 4 dospele ovce kamerunske (jedna ovce - 0.07DJ kolem 35-40 kilo). Je tohleto pravda? Sedi to? Nepletu se? Zmenilo by se neco kdybych misto 4 dospelych ovci na pastvu vyhnal 1 berana s 1 ovci + odchov? Pastvu bych nejspis rozdelil na nekolik casti muzete doporucit na kolik? Na zimu by byli ustajeni v chlivku. Seno bych z teto plochy nepotreboval. Dekuji.

20.4.2018 13:16
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Zdá se mi to dost na hraně - vysoce zatížená pastvina vyžaduje docela dost péče. A zvažte problematiku začervení, zvlášť jestli plánujete jehňata.
Jinak beran s jednou ovcí bude málo vytížený a bude mít všelijaké nápady. Na to taky pozor.
Když bude blato a mokro, budou taky v chlívku? Pokud ne, zavřela bych je zvlášť, ať na pastvině nezašlapou trávu. Pak mi vychází dělení na 3 části - 2 pastvy na střídání a 1 menší výběh na špatné počasí. Víc to dělit nemá smysl, je to moc malé.
Taky uvažte, že může i přes výpočet být nutné ovce dokrmovat senem, zejména bude-li sucho. Ovce je přece jen živý organismus a do tabulek a statistických výpočtů se moc natlačit nedá.
Obecně pastviny kolem 1000m2 mi připadají vhodnější pro husy.

20.4.2018 14:30
david324

XXX.XXX.169.33

Dekuju za rady. Podle tabulek by to vubec nebylo vysoce zatizene ale na hranici primerene a vysoce zatizene pastviny. Blato moc neresim je tady hned vedle potok a puda je dost propustna castecne vydrenovana. Jak to myslite se začervenim pastvy? Ovce jsou vsechny odcervene pred vypoustenim na pastvu takze by nemel byt problem ne? Berana bych mel oddeleneho od ovce jen na podzim na 2 mesice bych je dal do hromady. Nebo radite drzet je spolu? Podle tabulek by to melo stacit pro 4 dospele ovce takze s rezervou by to taky melo stacit pro ovci s beranem + 2 ovce na odchov (do 6 mesicu) ne?

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2018 17:59

david324 napsal(a):
Dekuju za rady. Podle tabulek by to vubec nebylo vysoce zatizene ale na hranici primerene a vysoce zatizene pastviny. Blato moc neresim je tady hned vedle potok a puda je dost propustna castecne vydrenovana. Jak to myslite se začervenim pastvy? Ovce jsou vsechny odcervene pred vypoustenim na pastvu takze by nemel byt problem ne? Berana bych mel oddeleneho od ovce jen na podzim na 2 mesice bych je dal do hromady. Nebo radite drzet je spolu? Podle tabulek by to melo stacit pro 4 dospele ovce takze s rezervou by to taky melo stacit pro ovci s beranem + 2 ovce na odchov (do 6 mesicu) ne?

ale právě že to problém je. ono totiž žádné odčervení, vůbec žádné, vám neudělá zvíře, které bude mít ve slezu a střevech nula kusů červů. to prostě není možné. a ti přežívající jedinci budou právě ti s největší vrozenou rezistencí proti použitému odčervovadlu a budou produkovat vajíčka, z nichž se vylíhnou červi. vajíčka a larvy kontaminují pastvinu, tam je spasou ty ovce a vy s každým dalším odčervením budete podporovat vznik rezistence tak dlouho, až prostě další chov ovcí na té zahrádce nebude možný.

oddělený beran bude dělat bordel.

20.4.2018 19:39

pane jo tak uz vime kdo nafukuje vlakna.. :).

21.4.2018 21:48
Matsik

XXX.XXX.43.196

Pokud bude beran sám bude ničit vybavení ohrady a vlastně vše co mu příjde do cesty. Co se týče velikosti pastviny já sama mám ovce na přibližne 800-900metrech ty jsou rozděleny na dva velké a jeden menší výběh. V průběhu pastvy je přeháníme z jednoho do druhého a poku není opravdu velké sucho( jako bylo předminulý rok) tak krásně vydrží pastva do podzimu. Neříkám, že je to ideální ale jde to.Mám berana 2 ovce plus odchov poslední dobou 3 jehňata. A ještě k parazitům. Koprologii nedělám a poslední 3 roky už ani neodčervuju a ovce neznají průjem a po tom co vymění zimní srst za letní jsou krásně lesklí a celkově zdravě(a tlustě) vypadající.

22.4.2018 00:28

Matsik napsal(a):
Pokud bude beran sám bude ničit vybavení ohrady a vlastně vše co mu příjde do cesty. Co se týče velikosti pastviny já sama mám ovce na přibližne 800-900metrech ty jsou rozděleny na dva velké a jeden menší výběh. V průběhu pastvy je přeháníme z jednoho do druhého a poku není opravdu velké sucho( jako bylo předminulý rok) tak krásně vydrží pastva do podzimu. Neříkám, že je to ideální ale jde to.Mám berana 2 ovce plus odchov poslední dobou 3 jehňata. A ještě k parazitům. Koprologii nedělám a poslední 3 roky už ani neodčervuju a ovce neznají průjem a po tom co vymění zimní srst za letní jsou krásně lesklí a celkově zdravě(a tlustě) vypadající.

to je v pořádku.

ono to pár let vydrží a všechno se jeví jako nádherně ok.

a pak zamoření pastviny parazity překročí určitou hranici a nastává problém.

22.4.2018 09:06

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
to je v pořádku.

ono to pár let vydrží a všechno se jeví jako nádherně ok.

a pak zamoření pastviny parazity překročí určitou hranici a nastává problém.

Bodlinko, když jsme u zamoření pastviny parazity...za jak dlouho překročí určitou hranici a nastává problém? Mívám v průměru 7 kamerunek přes zimu na 8000m +7-9 jehňat, která se narodí na jaře mám je tam do prázdnin. Letos to bude už čtvrtý rok. Pak jdou na jinou pastvinu, kde jsou do listopadu. Můžu mít už pastvinu zamořenou, nebo je to O.K.?

22.4.2018 10:13

Bodlinko, když jsme u zamoření pastviny parazity...za jak dlouho překročí určitou hranici a nastává problém? Mívám v průměru 7 kamerunek přes zimu na 8000m +7-9 jehňat, která se narodí na jaře mám je tam do prázdnin. Letos to bude už čtvrtý rok. Pak jdou na jinou pastvinu, kde jsou do listopadu. Můžu mít už pastvinu zamořenou, nebo je to O.K.?

to se právě nedá přesně říct. záleží to totiž na příliš mnoho faktorech. kolik parazitů v sobě ovce pasené na té ploše mají? to je různé, záleží to totiž nejen na tom, jak často, kdy a čím odčervujete, ale i s jakými červi jste ovce přivezl, to znamená, jaké vlastně máte, taky na individualitě ovce, některé jsou dosti odolné a moc parazitů v sobě nemají, jiné jsou živnou půdou, to záleží také na jejich zdravotním stavu, výživě stáda celkově, obsahu taninů a jiných účinných složek v krmné dávce - a v pastevním porostu. dále zamoření pastviny záleží na managementu pastviny, jestli uklízíte bobky, jestli sekáte nedopasky, jestli sekáte pastvinu před zimou... taky záleží na tom, kde ta pastvina je, jestli je vlhká, jestli vysýchá, jestli jsou v zimě delší dobu mrazy či sníh či vůbec.

22.4.2018 10:38
Matsik

XXX.XXX.45.1

No chovám je takhle letos už sedmým rokem, ale doufám, že se v blízké době zadaří a zíkám kousek ode mě cca hektarový pozemek.

22.4.2018 11:58

to se právě nedá přesně říct. záleží to totiž na příliš mnoho faktorech. kolik parazitů v sobě ovce pasené na té ploše mají? to je různé, záleží to totiž nejen na tom, jak často, kdy a čím odčervujete, ale i s jakými červi jste ovce přivezl, to znamená, jaké vlastně máte, taky na individualitě ovce, některé jsou dosti odolné a moc parazitů v sobě nemají, jiné jsou živnou půdou, to záleží také na jejich zdravotním stavu, výživě stáda celkově, obsahu taninů a jiných účinných složek v krmné dávce - a v pastevním porostu. dále zamoření pastviny záleží na managementu pastviny, jestli uklízíte bobky, jestli sekáte nedopasky, jestli sekáte pastvinu před zimou... taky záleží na tom, kde ta pastvina je, jestli je vlhká, jestli vysýchá, jestli jsou v zimě delší dobu mrazy či sníh či vůbec.

Jsme v nadm. výšce 490m, je to jihozápadní svah. Nedopasky sekám. Chovám kamerunky, skoro neodčervuji, mají k dispozici bukovo-habrový les, tudíž žaludů habaděj. Pastvina s mateřidouškou. Jo, a bobky neuklízím. Když je pastva, tak jim semtam dám tvrdý chleb. Přes zimu, kromě sena, lizu a vody dostávaly ještě oves. Zdají se mi v pohodě.

Přidejte reakci

Přidat smajlík