Dobrý den, jsem začátečník v chovu koz a prosila bych o radu.
Máme kozy bílé krátkosrsté. Dala jsem na radu chovatelky a kozla nechala ve stádě, protože prý ho stačí oddělit až během července.
Jedna koza porodila 20. února tři kůzlata, vše bez problémů, ve dne je má u sebe a na noc jsou oddělené. Neměla žádné příznaky říje a dnes jsem viděla, že na ni kozel skočil (a se vším všudy). Je pravděpodobné, že znovu zabřezne? Samozřejmě bych další kůzlata teď nechtěla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to možné, i když u mně jedna koza rodila nejpozději na konci srpna, a zabřeznout v dubnu se mi nezdá pravděpodobné. Uvidíte. Každopádně nic jiného nezbyde, než počkat, jak to dopadne. Může také zmetat, protože pozdější oplodnění se tak dobře neudrží a ona má za sebou vývoj tří kůzlat a jejich výživu, což je velká zátěž.

Tak potom napište, jak to dopadlo, jestli opravdu zabřezly a udržely plod do konce, i když je už takové pozdní období.

Já nikdy nepochopil, proč kozí KU nemůže fungovat stejně tak, jako ta kravská.

U krávy je uplně jedno kdy se otelí, co za období 305 dnů nadojí to nadojí. Takže žádné dopočítávání a žádné ohraničení přelomem roku.

Mně se stává každoročně, že nějaká koza porodí podruhé, i když nejpozději to bylo koncem srpna. Ale nejsem ráda, protože stěží stihne 2 měsíce krmit mladé a zase zabřezne. A pak buď jsou na tom biti ti narození nebo ti nenarození. A to už je moc. Ale co se dá dělat, jednou za čas to koza zvládne. Nehledě na to, že teda si neumím představit, co by se při KU počítalo, protože jsem ji vlastně ani nedojila, když byla pořád březí. Spočítejte si to,4 měsíce krmí mladé (a to je málo, já je nechávám aspoň 3),10 měsíců je březí, kdy by ji měl člověk dojit? Naštěstí se to neopakuje u stejné kozy, ale je to pokaždé jiná.