Dobrý deň. Našla som tu vďaka Vám už veľa rád. Potrebovala by som znovu poradiť a tému som nenašla. Tak skusim vlastnú :)
Riešite nejako muchy v chlieve? S chovom som začala len od januára, chlievy sú nové, stále čistím, používam Stalosan F do slamy presne podla návodu. Ale ako sa oteplilo tak začali muchy :( viem, že muchám sa v chlieve uplne nevyhnem, ale existuje niečo čo ich odpudí? Skušala som aj babskú radu ocot s levandulovým vonným olejom, ale nič. Skúšala som aj do zásuvky taký čo vydáva zvuk neprijemný pre škodcov, ale králici to zle znášali, takže touto cestou to nepôjde /asi to je proti kralikom viac ako proti mucham/. Našla som postreky proti mucham do stajní v eshopoch, ale neviem či by to mojim zlatíčkam skor neublížilo. Chovám sliepky, kozy a králikov, v jednom vacsom chlieve, samozrejme su oddelení sitovými dverami. Poradíte niečo, čo pomôže a neublíži? Ďakujem krásne :).
Už se to tu kdysi řešilo a nevyřešilo. Naši předkové nasadili ke chlévu a ke hnojišti ořešák. Ořechové listí odpuzuje. Ještě trošku pomůžou vlaštovky - dodá Jamarov
Já věším obyč mucholapky. Ten pocit když vidím plnou mucholapku za těch 6Kč stojí
Chemie je stejně jen dočasné řešení a muselo by jí být tolik že to otráví i vás. Ale možná už něco vymysleli účinnějšího.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Tohle nevypada zle
http://www.stajebezmuch.cz/produkty/amarillo
a nebo ruzny lepovy pasky atd
https://www.krejsashop.cz/cs/m-41-lepove-pasti-na-mouchy.
Když nebyly ve stáji vlaštovky, dávali jsme tam "eletrický křeslo" - přesný název si nevzpomenu, ale jsou to zářivky a kolem drátky s elektrikou, moucha letí za světlem a dostane prdu, na místě mrtvá. Okolo je ochranná mřížka, takže větší zvíře(kočka třeba) se na to nedostane. Už je to dost let zpátky, ale mám pocit, že jsme to kupovali snad v baumaxu nebo tak...
Dakujem za rady. Mucholapky su oblepene muchami ale skusim este tie lepive pasy a aj to "elektricke kreslo" zozeniem. Sak sa tie mrchy akosi premnozili, super pocasie na to maju. Ale ja im vyhlasim vojnu. Lebo tuto noc ich bolo par aj doma a nedali mi spat. A to uz fakt prehnali :-D.
Např. : http://zahradnidenik.cz/2017/05/01/znate-rostliny-ktere-vas-domov-zbavi-obtizneho-hmyzu/
Možná více odpuzuje listí suché.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Něco bude na tom, že ořešák odpuzuje hmyz. Kde jsem měla dýně pod ořešákem, rostly dobře, ale nebyly opylené květy. A o pár metrů dál pod jabloní už ano. A stoprocentně účinné to být nemůže, mouchy jsou potrava pro další, tudíž je nic vyhubit nesmí.
Na mouchy je výborná drůbež - dvoudenní tenisák (= kachně) chytí mouchu v letu :)
A ke slepicím schválně dávám kosti, popř celou kostru ze starý ovečky, pro slabší povahy nechutné, já v tom spatřuji mnoho výhod - hmyzáci nemaj šanci se přemnožit, slepičky maj dobrotu a psům taková sušená ovčí mumie taky moc chutná.
Z vonných olejíčků funguje směs citronely, tea tree a levandule - jde použít i na koně např., ale na natírání se musí opatrně s poměrem tea tree, je dost "agresivní".
No a pak v zimě krmit ptáčky :).
Několik let jsme používali postřik (nesouhlasím s tvrzením Profesora, že je to dočasné a musí toho být tolik, že to otráví i vás), konkrétně K-Othrine a Agitu. Stačil jeden postřik (a rozhodně ne v nějakém extrémním množství, že by to teklo po zdech apod. a byl minimálně na dva - tři měsíce pokoj. Moucha sedla na zeď, za dvě vteřiny se zamotala a spadla a chcípla. Postřik se prováděl normálně za přítomnosti zvířat (ono se totiž dost blbě někam stěhuje třeba šest víc jak metrákových prasat a nikdy nebyl problém.
Bohužel, K-Othrine už se nevyrábí a u Agity pravděpodobně změnili složení, protože už nefunguje tak dobře, účinnost je s bídou dva týdny. Takže momentálně hledám jiné řešení, protože za měsíc a kousek má naše Bobule termín a přes léto jsou mouchy opravdu peklo (ikdyž používám do dveří a oken sítě). U koně a koz to pak postříkám taky.
Tak som skusila lepiace pasce, oblepene cele a muchy lietali dalej, "elektricke kreslo" tiez nestihalo :-D pred 2 dnami sme dali podla navodu Agitu. Asi po 2 hodinach som s obavami ze zas nic isla do chlieva a zaaazrak jako ano sem tam nieco preleti a ale to je tak 1% z toho co tam bola. Mojim dievcatam /kozicky/ sa nic nestalo, je to bez zapachu. A pisu ucinost 6 tyzdnov. A na chlievy s podlahovou plochou 40m2 mi stacilo 1 balenie 100g. Takze idem kupit zasoby