Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2018 09:33
pvc

XXX.XXX.16.130

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zkušených - chceme koupit kůzle - kozičku do chovu, ale vzhledem ke zkušenostem mám trošku problém s cenami. Již několikrát jsme koupili kůzle po dobře dojící matce a kozička pak buď měla málo mléka, nebo malé vemeno - prostě užitek z mléka žádný. A přitom pořizovací cena kozičky po skvělé matce (s PoP) je i víc než 4 tis. Kč, přitom má vlastně hodnotu - cenu masa, tj. tak 1 tis. Kč, dokud se neprokáže, že má nějakou mléčnou užitkovost. Chápu, že pokud někdo jede ve větším, potřebuje mléko, kůzlata jsou velice záhy oddělená od matek a "vykrmovaná" granulemi a umělým mlékem, jsou náklady vysoké, ale na druhou stranu pak prodávají skvěle vypadající kůzlata, po asi dobrých dojkách, ale ta, když přijdou do běžných podmínek (v létě pastva, v zimě seno, trochu senáže, lehce nějakého zrní), tak jsou z nich najednou chudinky, které pak sotva uživí kůzlata. Je možné reklamovat kozu (např. rok po koupi), když při standartní péči nemá mléko?

7.5.2018 10:33
jan7

XXX.XXX.120.97

Při standartní peči ma koza i standartni množství mleka takže skvěla matka měla i skvěle krmeni.

7.5.2018 11:27
lilo

XXX.XXX.201.210

no pod slovem standartni si mohu predstavit cokoliv...

7.5.2018 11:35
pvc

XXX.XXX.16.130

Tím chcete říct, že prvnička, která má vemínko menší, než ovce před porodem, ho bude mít velké, pokud jí dám hodně jádra? Ano, samozřejmě, že když kozy dojím, dostanou také adekvátně příkrmu, ale mám kozu, která se mi vrací z pastvy a nadojím 1 l a kozu, která při stejné péči nadojí sotva deci. Jsou to sestry od jedné matky z jednoho vrhu, matka skvělá dojnice. A to si myslím, že i ten 1 l je u kozy, která má být mléčná, pro někoho výsměch - pro mě je to terno. Kozy jedou v systému ráno na pastvu bez kůzlat, po cca 8 hodinách zpět - podojím (během dojení futruji granule s vločkovanou kukuřicí) a jdou ke kůzlatům až do rána. Takže si připadám trochu zvláštně, když čtu inzeráty, jak koza nadojí 3 a více litrů (dobře, chápu že pod sebou nemá kůzlata a je to tedy nádoj za 24 hod.) a kozičky po ní stojí x tisíc - kde mám záruku, že budou mléčné? A upřímně - sice bych ráda dojila 2 litry, ale ne na úkor kvality. Tzn. že nechci kozu cpát granulemi, jen aby trhala rekordy v nádoji, a pak pít mléko z granulí - to už si můžu koupit toho krabičáka v krámě a ještě mě vyjde levněji. Spíš by mě zajímalo, jak to bylo dřív - na vesnici měl skoro každý kozu, koza se pásla, někdy jen na kolíku, při dojení dostala šrot nebo co a asi by si ji nikdo nedržel, kdyby měla jen hrnek mléka. Takže existuje ještě někde chov koz, které s minimem všemožných příkrmů jsou schopné nadojit?

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.5.2018 12:03

Myslím, že pokud po 8 hodinách nadojí koza 1 l mléka, není to špatné. Taky je nějaká tendence zvyšovat nádoj po rybářském způsobu , čili zase neberte vážně všechny ty příspěvky a inzeráty, kde jsou kozy s nádojem 4 l, i třeba 6. Když má koza trojčata, byla dobře krmená a kůzlata ji rozdojila, dá víc než koza s jedním kůzletem. Babička měla kozu, která dojila kolem 3 l mléka a považovala si ji, tvrdila, že je dobrá dojnice.3 litry mléka denně je pro normální spotřebu rodiny tak akorát. Když zkyslo, byl tvaroh, na podzim, když bylo mléko tučné, i troška másla po delším sbírání. Krávu neměli a děti rostly jen na kozím. Jedna koza stačila. Prasata s tím nekrmili.
Taky jsem měla dvě kozí sestry, z čehož jedna dojí dobře a druhou už nemám (neprodala jsem ji nevědomému chovateli , ale porazili jsme ji) a ta dávala půl litru denně. Takže ani záruka, že po dobré matce bude dobrá dojnice, není úplná.

7.5.2018 12:16
pvc

XXX.XXX.16.130

Oreb, moc děkuji. Už jsem si říkala s těmi nádoji, jestli nemají nějaké křížence s krávou smajlík. Koza, co mi nadojí litr, má pod sebou jedno kůzle, druhá, co má deci, má pod sebou dvě. Ze začátku jsem měla pocit, že je snad ani neuživí. Sousedka, co to neřeší, kozy jsou na hlíně (mají vypaseno) - koza už před porodem vemeno, že nemohla chodit, má dvojčata, neodděluje je a přesto ještě nadojí - nechápu, někdy bych to taky chtěla zažít, ale asi prostě nemám štěstí na kůzlata.

7.5.2018 12:41
přezdívka

XXX.XXX.105.195

pokud od kozy s jedináčkem nadojíte ještě litrm mléka, tak to je dobré. To že od kozy s dvojčaty máte tak do kafe je také dobré. Mám to podobně a jsem spokojená. Kůzlat si nemusím všimnout, krmení obstará koza. Teď už se začínají ochutnávat i o příkrm. Podívejte se na kůzlata jak prospívají. Jestli máte možnost oddělit kozu třeba jen na část dne od kůzlat, tak teprve potom pořádně uvidíte jak na tom s mlékem je.

7.5.2018 13:21

Ono to někdy je i tak, že když koza dočasně strádá, má pak větší počet kůzlat a víc mléka pro ně. Takže trochu podvyživená koza, když se zmátoří a hned zabřezne, je dočasně skvělá dojnice. Ale jde to na účet jejího zdraví a odolnosti, takže to nedoporučuju. Je to něco takového, jako když skoro usušíte kytku, aby nasadila víc květů. No, já mám kozy na tyhle experimenty moc ráda, tudíž to neprovádím.

7.5.2018 13:57
jan7

XXX.XXX.120.97

pvc napsal(a):
Tím chcete říct, že prvnička, která má vemínko menší, než ovce před porodem, ho bude mít velké, pokud jí dám hodně jádra? Ano, samozřejmě, že když kozy dojím, dostanou také adekvátně příkrmu, ale mám kozu, která se mi vrací z pastvy a nadojím 1 l a kozu, která při stejné péči nadojí sotva deci. Jsou to sestry od jedné matky z jednoho vrhu, matka skvělá dojnice. A to si myslím, že i ten 1 l je u kozy, která má být mléčná, pro někoho výsměch - pro mě je to terno. Kozy jedou v systému ráno na pastvu bez kůzlat, po cca 8 hodinách zpět - podojím (během dojení futruji granule s vločkovanou kukuřicí) a jdou ke kůzlatům až do rána. Takže si připadám trochu zvláštně, když čtu inzeráty, jak koza nadojí 3 a více litrů (dobře, chápu že pod sebou nemá kůzlata a je to tedy nádoj za 24 hod.) a kozičky po ní stojí x tisíc - kde mám záruku, že budou mléčné? A upřímně - sice bych ráda dojila 2 litry, ale ne na úkor kvality. Tzn. že nechci kozu cpát granulemi, jen aby trhala rekordy v nádoji, a pak pít mléko z granulí - to už si můžu koupit toho krabičáka v krámě a ještě mě vyjde levněji. Spíš by mě zajímalo, jak to bylo dřív - na vesnici měl skoro každý kozu, koza se pásla, někdy jen na kolíku, při dojení dostala šrot nebo co a asi by si ji nikdo nedržel, kdyby měla jen hrnek mléka. Takže existuje ještě někde chov koz, které s minimem všemožných příkrmů jsou schopné nadojit?

pišete že vám koza po 8hodinach nadoji 1l takže to je za den ta 3litrova koza a to je na prvničku dobry kdyby vam dojila 2 litry tak to by byla 6 litrova koza takových mam asi 7 ale prvničku teda žadnou. A cose tyče te druhé tak jestli vam to mleko taky spoušti a pokud ma koza dvě kozičky tak jedna vždycky lip doji ale takovy rozdil bych viděl že mleko zadržuje. nž vydojite litr tak ta koza toho moc spořádat nestihne.

10.5.2018 18:59
pvc

XXX.XXX.49.116

Všem moc děkuji za reakce, co se týče nádoje, tak jste mě uklidnili. Nicméně bych se ráda vrátila k té ceně kůzlat - koziček. Připadají vám ceny např. za podílové AN kozičky, do kterých nikdo nevidí (jestli budou dojit), přiměřené? Aktuálně tu mám jednu,75% po 100% kozlovi, dvě kůzlata, měsíc stará, večer oddělím, podojím po 12-ti hodinách a nadojím 3 dcl (a kůzlata na to vypadají, že toho moc nemá - přitom je nechá pít skoro pořád) a navíc je to ukrutná práce - struky sice vypadají, že jsou OK, ale dojit se to fakt nedá. Naštěstí jsem za ni nedala moc, ale i tak mě to štve. Její matka nadojí víc jak 3 litry.

10.5.2018 19:22
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Od prvničky toho moc nečekejte, buďte ráda, že si uživí kůzlata.Zkusila jste kůzlata zvážit po porodu a průběžně jak přibírají? Někde jsem četla, že kůzlata na mlíce potřebují na 1 kg přírůstků 5 až 6 litrů mléka. To je docela dobrý ukazatel mléčnosti kozy.

10.5.2018 21:46
dad

XXX.XXX.225.133

PVC - ceny jsou takové jaké jsou, na tom nic není, jde jen o to kolik jste ochotna zaplatit ,
myslím si, že mám pěkná zvířata, alespoň podle reakcí zákazníků - dokud odchovy nehodím na váhu a nevynásobím cenou za ž. kilo, to je pak úplně jiná reakce ,
na druhou stranu už by jste sama měla vědět na co odchov přijde a cenu za vlastní kůzlata si stanovíte sama,.

10.5.2018 21:58

PVC: Ceny jsou různé, ale neměli bychom si ceny sami podrážet. V prvním příspěvku píšete něco jako že prvnička má cenu masa tj 1000kč.
S cenou 180kč/kg v jut a přibližně 50% výtěžnosti by to znamenalo, že má tak 10kg. Vsadím se že má aspoň 30 a že tím pádem je cena masa někde u 2700kč. A radím neprodávat maso za míň, chov zvířat něco stojí a chovatel by neměl být v červených číslech a pořád tahat prachy ze svý kapsy aby se o zvířata postaral.

11.5.2018 09:46
roklanka

XXX.XXX.46.101

Základem je genetika, mléčnost se dědí a nejvyšší laktace bývá třetí-čtvrtá. Takže pokud vám prvnička nadojí 1,5lt je to dobrý předpoklad, že na třetí se přehoupne přes tři.
Granule nekrmím, kozy mají celoročně seno k dispozici, na dojírně dostávají směs (vojtěšku, řízky, otruby, ječ.šrot a celý oves). V létě jsou na pastvě. Kůzlata do dalšího chovu odstavuju ve třech měsících. Po skončení pastvy dostávají směs a seno. Průměrný nádoj stáda je ke 4 lt. Chovám hnědule. Granule se stávají nešvarem, to máte pravdu. Zvířata jsou na ně zvyklá, koupíte si krásného plemeníka a ten vám nežere a dá vám hodně zabrat, než ho naučíte žrát něco jiného. Základem pro výběr zvířete do chovu by mělo být, vidět chov ze kterého si dojnici kupuji, vědět čím bylo krmené, vidět přinejmenším matku kozičky.

11.5.2018 21:20
dad

XXX.XXX.225.133

Kostey - určitě si Vás vezmu jako obchoďáka, jestli dokážete realizovat za tyhle ceny tak se musím ještě hodně učit

11.5.2018 23:23

dad napsal(a):
Kostey - určitě si Vás vezmu jako obchoďáka, jestli dokážete realizovat za tyhle ceny tak se musím ještě hodně učit

Prodávám za tolik jak ku Praze, tak ale i tady po vesnici. Nedělám v tom rozdíly. A jsem pořád vyprodanej. Už teď se hlásí lidi na podzim o jehňata a kůzlata aby na ně zbylo. Já nevim jak to chováte vy, abyste na tom netratili.

12.5.2018 20:01

kostey...tak já to asi neumím. Nechci jít pod cenou, držím se ji i když zatím moc velký zájem není. Ale myslím, že u nás to dělá, že si lidi kolem nás pořizují ovečky "na zahrádku" namnoží pro sebe a zbytek prodaj těžce pod cenou. Já pak se svou cenu bohužel konkurovat nemohu...

12.5.2018 22:22
dad

XXX.XXX.225.133

Kostey - no - chovám se k nim jako ke koníčku který mně nesmí přivést na buben, taky mi tu jeden d...l nabídnul 15 Kč za kg v JUT, za to nekoupím ani slušný maso pro psa,
jestli Vám stačí 50 % rabat můžeme se domluvit.

12.5.2018 22:46

Dad: Odkud jste? Pokud to neni přes půl republiky a téch zvířat by už pár bylo, tak by se s tím dalo něco dělat. Ale to kdyžtak přes sz.

15.5.2018 15:56
pvc

XXX.XXX.5.23

Kostey - když prodávám kůzlata na maso, tak rozbouraný JUT za 1.000, - Kč, víc mi nikdo nedá, i kdyby kůzle vážilo 30 kg. U jehňat jsem prodávala na kila, za 120, - + 200, - za zabití, rozbourání, ale odbyt bída s nouzí. Ovce jsem zrušila (nejen kvůli neprodejnosti jehňat za nějakou rozumnou cenu) a kůzlata si budeme nechávat na maso pro sebe. Nepodrážení cen je hezká věc, ale jak píše Mine a Dad - důležitá je také poptávka. Pokud by mi tu měla kůzlata zůstat a mrazák mám plný, mám dvě možnosti - jít s cenou dolů, nebo zkrmit psům (což mě teda přijde jako ještě horší varianta, když mám pro ně maso za 6, - Kč/kg). A na rovinu - pokud mám chov nastavený jako Roklanka a kozy mám apriori kvůli mléku, je kůzle takový "bonus" navíc a pokud nepočítám náklady na kozu, ale jen na to jedno kůzle (seno, trocha šrotu, pastva + něco veterina) tak si myslím, že se u půlročního zvířete, které nejde do chovu, nad tu tisícovku s náklady nedostanu.

15.5.2018 23:03
dad

XXX.XXX.225.133

pvc - tohle počítání bych od chovatele co přemýšlí nad cenou zvířat k chovu nečekal, kor jestli máte mléčný chov, kůzle pije mléko jedině - to ví každý co je má v rodině , letos jsem si odchoval flaškáče a ta levná varianta mléčné náhražky vyšla na 560, -/kus plus pro každého mlezivo za 100, -, něco maličko vet, amortizace zázemí, energie, čtyřměsíční příkrm na pastvě, vlastní práci radši nepočítám
no prostě to počítám jinak, pod tu tisícovku se prostě nedostanu, jen jsem se už zařekl, že je radši sežeru na sto způsobů než je prodávat (nutit) vychc...m co chtějí koupit kozlečinu z pastvy pod cenou plastového brojlera z klece.

15.5.2018 23:15

Pokud vám někdo z okolí kazí ceny, tak skupujte celé jejich odchovy a přeprodávejte to sami. Tak jako tak na tom vyděláte.

dad: A právě proto se dají na kozích farmách sehnat 2 dny starý kozlíci za korunu.

15.5.2018 23:47
dad

XXX.XXX.225.133

kostey - stejně to ty co si koupí dvoudenní kozlata zadarmo - v akci nevyjde o moc levněji než mně a ještě se o ně musejí postarat , mně odchov flaškáčů moc rentabilní nepřipadá

15.5.2018 23:56

No to mně právě taky ne a právě proto se nedivím, že ti co si to umí spočítat, kolik je odchov stojí se toho radši zadarmo zbaví.

16.5.2018 17:25
dad

XXX.XXX.225.133

no jo, ekonomika vládne světu , doma jsem si jen dokázal, že to svedu

16.5.2018 17:44

A podle mě je tady někde ta hranice, mezi chovatelem a podnikatelem v živočišné výrobě.

16.5.2018 21:52
pvc

XXX.XXX.5.23

Tak je pravda, že na výdělek je moc nemám, mléko mám pro spotřebu rodiny a na to mi to moje stádečko stačí, takže kozy dojím jednou denně po měsíci od porodu (do té doby mají vše kůzlata a od toho měsíce jsou na poloviční dávce). Nepočítám tedy, kolik mléka, které bych mohla zpeněžit, mi vypijí kůzlata. Máte pravdu, nepřemýšlím nad tím ekonomicky, chci, aby se měly potvůrky dobře, byly všechny v pohodě a to něco málo, co to přinese do rodinného rozpočtu, beru jako bonus.

16.5.2018 22:53
dad

XXX.XXX.225.133

pvc - v tom případě proč řešíte cenu ? můžu si přece koupit jen to na co mám a nejde jen o peníze

18.5.2018 09:10
pvc

XXX.XXX.5.23

Neřeším cenu z důvodu, jestli koupit nebo ne - jak píšete. Spíš mě štve ta nenažranost některých rádobychovatelů (a inzeráty typu prodám podílového AN kozlíka, vhodný k chovu, cena 3 a více tis.) a to, že uměle šroubují ceny neověřených a neověřitelných zvířat (narozdíl např. od koz s PoP - tam tu cenu chápu). A na druhé straně mě štvou kupující, pro které je stovka za kilo JUT děsná pálka a navíc to vlastně ani nevypadá jako maso (teda není to vakuově zabalené ve vaničkách).

18.5.2018 11:02

Ano PVC takové inzeráty se sice objevují, ale jste si jist, že to za ty peníze někdo koupí? Každopádně cena AN koz a jejich podílovek jde postupně dolů. Za poslední 4 roky ta cena pěkně spadla a je to dobře, protože to častokrát bývá málo muziky za hodně moc peněz.

24.5.2018 08:08

ano kor pokud to není plemeník a tak se na něj ani žádná dotace na KD nedostane. Ale když někdo neřeší tuk, bílkovinu, ani nic jiného a stačí mu že to je hezky flekatý, tak ať si ho klidně koupí a dělá si co chce, já bych od takového zvíře ale nikdy nekoupil.-.

Přidejte reakci

Přidat smajlík