Chov kamerunských koz a ovcí pohromadě

Kamerunská koza
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.5.2018 15:08
pe16pe

XXX.XXX.133.190

Dobrý den.
Chovám kamerunského berana a 3 ovečky. Pastvina je dostatečně prostorná a rád bych k ovcím přidal kamerunské, případně holandské zakrslé kozy. (Raději bych kamerunské.)

Za prvé mě zajímá, zda se snese kamerunský kozel s kamerunským beranem v jedné ohradě?

A za druhé, zda kamerunské kozy udrží elektrický ohradník a jeden metr vysoké ovčí pletivo?

Předem moc děkuji za rady.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.5.2018 16:14

Nechovám ovce, jen kozy. Pokud vím, kamerunské jsou ještě nezadržitelnější než velké kozy, tudíž metr vysoké pletivo je určitě neudrží a elektriku budou ignorovat. Zařvou, ale půjdou dál. Na Vašem místě bych ovce a kozy nedávala dohromady, ovce budou chudáci, kozy jim nedají pokoj.

9.5.2018 16:30
pe16pe

XXX.XXX.133.190

Děkuji za reakci.
Přeci jen bych ale raději reálnou zkušenost, než spekulace.
Když jsem pořizoval Kamerunské ovce, bylo mi o nich také řečeno, že je ta ohrada s ohradníkem nezadrží a není tam ani nejmenší problém.
Tím nechci vyvracet vaše tvrzení o kozách, vím, že umí být prevíti. Právě proto bych rád sebral více názorů a co se týče společného chovu těchto ovcí a koz, reálných zkušeností.

9.5.2018 16:37

Tady už se o chovu ovcí a koz společně psalo, právě ve smyslu, že kozy se dokážou proti ovcím víc prosadit. A že kamerunské kozy nezadrží naprosto nic, jsem viděla u kamarádů, kde jim lezly po stromech, po střeše a nebyla šance je někam zavřít. Určitě se k tomu vyjádří další, třeba někdo má i jinou zkušenost.

11.5.2018 15:34
ladd

XXX.XXX.34.42

Čistě laicky. V každém dokumentu z Afriky a Asie jsou vidět smíšená stáda koz a ovcí. Pokud máte dostatečně velkou pastvinu, kde se zvířata mohou sobě vyhnout, tak bych se pořízení koz nebál (skoro v každé ZOO chovají v dětském koutku ovce a kozy pohromadě na pár metrech). K oplocení a ohradníku se nevyjadřuji.

11.5.2018 22:02
Farma Nenkov

XXX.XXX.180.126

Dobry vecer, chovame ovce a kozy spolecne a bez problemu. Mame kamerunskeho berana + 3 ovce a holandskeho kozla + 5 kamerunskych koz. Pravdou je, ze kvuli muflonce mame 180cm vysoke oploceni, ktere kozy hrave prelezaly, ale po zavedeni el. ohradniku je klid, ani jeden uprk. Draty mame 2 ve vysce cca 20cm a 40cm, kazda koza dostala parkrat ranu a uz se k nim nepriblizi, radsi splhaji po stromech. Co se sikany tyce, tak je to v pohode, obcas nejaka ovce dostane stouchanec u krmelce, ale nakonec si kazda svoje mistecko najde, nic hrozneho. Kozel s beranem se taky snaseji dobre, vicemene se vzajemne vyhybaji a jen parkrat v roce se tuknou, ale zadny vrazedny souboj jsem nezaregistroval. Tot me zkusenosti. Jinak nejake kozy a kozliky mame ted zrovna k mani, ale jsme z druheho konce republiky, hodoninsko, jizni morava...
Tak chovu zdar!

12.5.2018 22:39
kreveta4

XXX.XXX.10.145

Mám zkušenost kamerunská koza + stádo ouessant ovcí - hierarchie je 1. beran,2. koza,3. ovce - beran vládne všem, občas kozu šikanuje, koza šikanuje ovce, teď ovce na oplátku trochu šikanují její kůzlata, ale nic hrozného. Kamerunské ovce jsou větší, tak by to mohlo být vyrovnanější (i když kozy mají stále výhodu rohů). Jinak - používáme ohradníkovou síť a není s tím žádný problém, kozy nemají rády nepohodlí a chápou rychle, problém by podle mě byl jen s ovčím pletivem samotným, to by brzy vymysleli, jak překonat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík