Dobrý den všem, nenašla jsem odpověď v starších diskuzích tak si dovoluji založit nové téma. Jedno z našich jehňat má už od narození průjem a nevíme co s tím. Je mu teď 17 dní, je s mámou v karanténě zavřené ve chlívku. Narodilo se asi v 11 v noci, máma prvnička, ale jehně asi hodinu po narození už mělo bříško napité a vše vypadalo v pořádku. Druhý den odpoledne pořád zkoušelo pít, ale bříško propadlé. Zjistili jsme, že mamina má vemínko úplně miniaturní, že tedy asi nemá malé dost. Sehnali jsme zamražené kozí mlezivo a jehně další den cca po 4 hodinách přikrmovali z dětské lahvičky vždy 50 ml šetrně ohřátého mleziva. Když zjistilo, co mu to cpeme do tlamičky, radostně to vysálo (sací reflex má skvělý). Pak už mámě vemínko trochu naskočilo, tak jsme dál nepřikrmovali. Od té doby má jehně průjem. Když mu byl týden, dostalo na veterině injekčně selen, něco na uklidnění a proti teplotě a zahájila se 5 denní injekční léčba antibiotiky. Žádný efekt nenastal. Ve 14 dnech dostalo na veterině do tlamky přípravek proti kokcidiím. Průjem má pořád, vodnatý, takový hlenovitý, smradlavý, oranžový někdy spíš dohněda. Dostává teď z lahvičky "živou vodu" proti dehydrataci, je to něco pro telata, minerály, vitamíny. Vypije vždy celý objem (dáváme 70 ml, jehně má teď 3,5 kg). Zkoušeli jsme i Smectu, trochu se to zahustí, ale po vysazení je průjem pořád stejný. Už si nevíme rady, jehně normálně roste, je veselé, zajímá se o svět kolem sebe, lítá s ostatní omladinou (než bylo odlapeno do karantény) a krom pokaděného zadku vypadá v pořádku. Nemáte někdo nápad, co by pomohlo? Nebo co může být příčinou? Předpokládám, že asi problém byl v tom mlezivu, ostatní naše jehňata jsou v pořádku. Jo - mamina má sice pořád menší vemínko, ale zdravé, takže ani zkaženým mlíkem to být nemůže. Omlouvám se za dlouhý příspěvek, raději jsem uvedla všechny detaily. Předem děkuji za odpovědi!
Dobrý den, no já bych mu už asi hlavně dal klid...
Proč dostalo týdení jehňě sérii antibiotyk? Na tak mladý a malý organizmus to má zásadní vliv a pravděpodobně mu to úplně rozhodilo mikrofloru v trávení a průjem může mít klidně z toho. To že ho mělo již chvíly před tím asi může částečně být z toho kozího mleziva ale myslím že zásadní jsou až ty antibiotika.
Maximálně bych mu ještě dal živočišné uhlí ale pokud je čilé a k světu nechte ho a snad se s tím vyrovná.
Děkuji za reakce. Možná, že přílišná péče může i uškodit, ale teď už nic nenadělám. Antibiotika nasadila veterinářka s tím, že týdenní vodnatý průjem nevypadá jako něco, co by se mělo samo vyřešit. Po konzultaci se zkušeným chovatelem koz (a na radu uvedenou výše) zkusíme teď průjem zastavit živočišným uhlím a odvarem z dubové kůry. Jestli to ani tak nebude k ničemu, budeme muset znovu na veterinu a poptám se na Streptonamid. Trus by měl v pondělí být analyzován, tak třeba se ještě něco zjistí.
U takhle malých zvířat může jít při každém oddálení léčby o život. Krabička STREPTONAMIDU stojí asi 80 Kč a je v tom 5 sáčků. V neděli asi nic než dubovou kůru a živočišné uhlí z domácích zdrojů neseženete. Popřípadě se zeptejte v nějakém kravíně poblíž, jestli by nepůjčili sáček toho streptonamidu.
přezdívka
napsal(a):
U takhle malých zvířat může jít při každém oddálení léčby o život. Krabička STREPTONAMIDU stojí asi 80 Kč a je v tom 5 sáčků. V neděli asi nic než dubovou kůru a živočišné uhlí z domácích zdrojů neseženete. Popřípadě se zeptejte v nějakém kravíně poblíž, jestli by nepůjčili sáček toho streptonamidu.
Aha. Tak já si to vyžádám zítra na veterině. Myslíte, že když bylo jehně přeléčeno širokospekrými antibiotiky, na Streptomyces, na kt. cílí tento Streptonamid to nefungovalo? Já nechci léčbu oddalovat kvůli tomu, že by mi bylo líto výdajů, jen nechci do mrněte cpát něco dalšího zbytečně, abych to ještě nezhoršila. Každopádně moc děkuji za názor.
Tak máme za sebou 5 dní podávání Streptonamidu 2x denně a zřejmě to taky nepomohlo. Vylepšilo se to jedině když jsem mezi antibiotiky podávanými spolu s rehydratačním roztokem rozmíchaným v odvaru z dubové kůry podávala ještě rozdrcené 2 tablety živočišného uhlí v tomtéž odvaru (už jsem na to spotřebovala 2 platíčka). Včera dostalo poslední v poledne a dnes večer už má zase prdelku úplně mokrou, jde z něj normálně voda, má od toho i mokré břicho, je to beránek, takže to nemůže být čurání. Nijak moc to nesmrdí, ale je to podivný "průjem", za uspokojivý stav to tedy nepovažuji. Nenápadná Vás prosím ještě něco? Může to mít nějakou fyziologickou příčinu? Jehně normálně roste a prospívá. Mám jehně s ovcí už přes týden zavřené a začíná mě to zmáhat... Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

přezdívka
napsal(a):
Jak dopadl rozbor " bobků"? Dávali jste něco proti kokcidiím?. Ještě bych zkusila dát 5% BAYCOX. Nebo něco jiného, ale se stejnou účínnou látkou a ve stejné koncentraci Veterinář by měl vědět.1 ml na 3 kg živé váhy. Já dávám preventivně jednorázově. Léčebně asi 3 až 4 dny.1x denně.
dostal něco ve 14 dnech věku.
a kokcidie nikdy nemůžou způsobit průjem začínající hned po narození.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
dostal něco ve 14 dnech věku.
a kokcidie nikdy nemůžou způsobit průjem začínající hned po narození.
Ano, dostal nějaký "-COX" přímo na veterině. Nenápadná vás někoho ještě něco? A rozbor bobků nedopadl. Nejdřív veterinářka neměla flotační roztok a pak zas zřejmě čas, protože mi slíbila zavolat až to bude... A nic, už je mi hloupé tam poněkolikáté volat.