Zlatý stafylokok

Anglonubijská podílová
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.5.2018 20:08
tera1

XXX.XXX.64.22

Dobrý den, prosím o rady. Mám tady kozu co v březnu potratila dvojčata (letos se holky v zimě dost praly), vemínko se pořádně nenalilo, ale i tak jsem si říkala, že jí zkusím rozdojit, když po 14ti dnech dojila cca 300ml 2xdenně, vzdala jsem to a všechno se zdálo být v pořádku. Jak narostlo trochu trávy, začaly chodit holky zase ven a najednou se jí začalo vemeno nalejvat, nijak světoborně, ale přece, vemeno jsem kontrolovala každý den a obden podojila, netvrdlo, nehřálo.
Pak jsem v prudkém hnutí mysli poslala pouze její mléko na rozbor, všechno špatně. Teda vsechno ne, CPM 800, ale zalatej stafylokok méně než 50 a somatické buňky 805000. A já jsem z toho úplně tumpachová.
Veterinář mi na to neřekl nic, teda jo, že tam asi bude zánět, ale, že je to divný když jí vemeno nehřeje, zatvrdliny nikde žádný.
Prosím vás pěkně, lidé dobří a zkušení, můžete mi k tomu něco říct.
Děkuju.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.5.2018 21:06

klid, vydýchejte se a neřešte to. jakože vůbec. že má trochu víc somatických buněk? u takové nerozdojené kozy bych se vůbec nedivila. že máte vyšší CMP? měla jste vydezinfikované struky? CMP je spíš věc hygieny dojení než čekoholiv jiného.

12.5.2018 21:25
tera1

XXX.XXX.64.22

Děkuju, Bodlinko. CPM je myslím v pořádku, je tam napsáno 8x10 a maličká dvojka. SB jasně, nerozdojená koza, ale ten stafylokok mně tam vyděsil.

12.5.2018 21:39
pajca

XXX.XXX.176.49

Dojnice se zlatým stafylokokem se z chovu vyřazují. Sice ho pasterizace ničí, ale
zlaťák produkuje toxiny které zničí vaření myslím až 20minut. Velké množství
toxinů způsobuje zdravotní problémy. Jestli že ste zastáncem konzumace
nepasterovaného mléka a navíc malým dětem, tak to určitě ne. Jestli že koza
v součesné době neprojevuje znatelný zánět, muže tak být za krátko, a Vy budete
léčit stále dokola atb za nemalé poníze bez záruky, že je léčba úspěšná, protože
se zlaťák zapouzdří v uzlinách a občas vycestuje a bude dělat problémy.
Aby ste se s vyřazením neunáhlila, kupte si vlékárně sterilní zkumavky, struky
před odběrem odstříkněte, odezinfikujte a oddojte vzorek znovu a zašlete na rorbor.
Vašemu prudkému hnutí mysli předpokládám předcházelo nějaké podezření.

12.5.2018 21:59

stafylokok méně než padesát znamená, že tam v podstatě není. té koze prostě nic není.

cmp a buňky máte vysvětlené tady: http://www.mlekarskelisty.cz/upload/soubory/pdf/2015/152-xix-xxvi.pdf.

12.5.2018 22:16
pajca

XXX.XXX.176.49

Podle mne se nic značí čislem 0.
Se zlaťákem mám svoji zkušenost, jinak bych se k tomu nevyjadřovala. Je to věcí
chovatelky, jestli si rozbor ověří, nebo ne, a co ji vedlo k tomu, dát rozbor
udělat zrovna u té kozy.

12.5.2018 23:17

Prosím Vás, neplašte se, nikdy nenapíšou 0, ale vždycky je tam menší než 50. A to znamená, že tam nic není. To bych teda musela mít celé roky ve všech vzorcích Staph. aureus a veterinární správě to vůbec nevadí a nechává mě prodávat mléko klidně dál? No to je pěkná blbost, každý rok je to stejně a vždycky kontrola shledá výsledky v pořádku.
Mimochodem taky mě to zneklidnilo poprvé, že tam není 0, ale vysvětlili mi to tak, jak píšu nahoře.

13.5.2018 06:01
tera1

XXX.XXX.64.22

Všem moc děkuju, už jsem klidnější, díky

13.5.2018 08:08
tera1

XXX.XXX.64.22

Tak jsem pročetla ten odkaz od Bodlinky a fakt se uklidnila, tý koze nic není
Děkuju
Rozbor zrovna u téhle kozy jsem dělala ze dvou prostých důvodů, za prvé byla první která něco dojila a za druhý mně polekal ten potrat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík