Zdravim, tak si du dnes zas pro radu.
Pred rokem jsem si poridila kozu - 85% AN. Kdyz mi ji pritel dovezl mela 2 boule. Na tvari a na prsou. Ex majitelka tvrdila, ze to je od hmyzu. Privolany vet zas vymyslel zapichnutej trn a kdyz se ji udelala dalsi o par mesicu pozdeji - prej kosmeticka vada, ze to nemam resit. To ze mela kasel neresil vubec. Mliko prej normalne muzem pit. Kdyz se ji udelala zas dalsi, zmenila jsem veta a ted bohuzel prisly vysledky s pozitivni pseudotuberou. A ja resim co dal. Je to muj mazlik, ma pod sebou 2 kuzlata. Dotoho mam dalsi jednu kozu s kuzletem a jednoho sirotka, kterymu sem dala parkrat mliko od ni. Celkem 6 koz. Pohromade, nemam moznost oddeleni. Podle noveho veta se zbytecne tato nemoc hroti, ze zas tak prenosna neni a ze mliko se po prevareni muze klidne pit, ze to resil s nakou znamou specializovanou na kozy a ovce. Ja vubec nevim co delat dal. Na jednu stranu ji nechci uspat, mam ji rada, vypada jak zdravy zvire, je mi ji proste lito. Nadruhou stranu nechci riskovat. Mam maly dite, jsem tehotna a predstava, ze jsme pili vsichni neprevareny mliko.
ach to vám fakt nezávidím:o( Ale ak ju necháte žiť ak sa zvieratá doteraz nenakazili tak sa postupne nakazia a budete mať tým postihnuté celé stádo. S čistým svedomím by ste ani ich mladé nemohla posunúť iným. Najväčší zdroj nákazy je obsah prasknutých abscesov, ak sa dostal do prostredia tak aj prostredie máte kontaminované. Občas-skôr vzácne sa môže nakaziť aj človek, nebýva to vážne ale nechcela by som to mať doma.
Dneska jsem to resila s vetem:( nejlepsi reseni je ji opravdu nechat uspat:( achjo, hodnejsi a poslusnejsi kozu neznam, navic vudkyni, diky niz posloucha cely stado jak hodinky. Navic je jen 3leta. Ma ted pod sebou kuzlata, tak ji necham do leta a pak holt to nevyhnutelny:( S tim, ze necham natestovat zbylych 5 koz zda jsou ok, ci taky nakazeny. Kdyz budou ok, rozprodam je a koncim s chovem, na tohle nejsem stavena. Ja si k nim hned delam citovy pouto a beru je jak cleny rodiny, jsem holt precitlivela. A tohle nemam pred porodem za potrebi, takovy stresy.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to blbá situace, nezávidim Vám to. Dala jste vědět původní majitelce, že se u té kozy potvrdila pseudotubera?