Po porodu odmita srot

Anglonubijská podílová
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.5.2018 11:26
marion108

XXX.XXX.72.163

Zdravim vsechny,
Nase Evicka vcera porodila dve kuzlata, vecer jsem ji sla normalne dat srot s lnenym seminkem a ani se toho nedotkla. Seno taky nezrala, jen rano si dala nasekanou travu.
Nevim jestli porodila placentu. Nebyla jsem u toho. Hlidam vytok, neni hnisavy...
Je to prvnicka.
Proc zrava koza odmita srot mi je zahadou. Nevite nekdo?

25.5.2018 12:14
moonika

XXX.XXX.214.44

jedna moja koza v minulosti mávala aj jej dcéra to mala tento rok po pôrode spomalené trávenie. Vet vravel že to súvisí so zvinovaním maternice. Trvalo to asi 3dni než žrala zas normálne. Pomohol prodigestan, kmínové odvary, palina, dali sme aj štamprlík tvrdého a veľa halúzok lebo tie neodmietala-tie jej určite dávajte, ovocné svíbové, vrbové, brezové a pod. Pokiaľ sa dosť nenažerie vlákniny(zelené alebo seno) tak šrot nedávajte, našťastie vaša koza to zdá sa sama reguluje. Ale pre istotu zmerajte aj ketolátky v moči. Tento rok, prvý x čo chovám jedna moja dostala pár dní pred pôrodom ketózu, medzi príznakmi bolo aj odmietanie obilia(seno žrala ok), čo asi súvisí s tým že keď sú ketóny v krvi tak je koza v metabolickej acidóze. Akonáhle už ketóny v moči nemala tak príkrm zas žrala.
Sledujte teplotu a či nezapácha(kvôli tej placente).

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.5.2018 13:53
Uživatel s deaktivovaným účtem

Po porodu může dojít k zastavení trávení. Já to řeším tak, že do kozy naliju nepasterovanou desítku pivo, většinou je k tomuhle moc nutit nemusím. A trávení to spraví. Inspirací mi byla Roklanka, teď taky mám doma stále jedno pivo jen pro kozy.

25.5.2018 15:01
marion108

XXX.XXX.72.163

Dekuji za rady!
Koze jsem dala vetvicky z lisky, vrby a slivy... To ji jede. Jinak pivo mame sudove, tak snad poslouzi.
Chtela jsem otestovat moc na ketony, ale zazim se nepodarilo odchytit, tak snad se nazere lehne apak jak prijdu vzdycky stoupnou a curaji...

25.5.2018 15:07
marion108

XXX.XXX.72.163

Jeste nevite davkovani prodigestanu pro kozy? Mam 100 g sacek a na nem napsane pul balicku do 250 ml. Prijde mi to moc.

25.5.2018 15:21
moonika

XXX.XXX.214.44

marion108 napsal(a):
Jeste nevite davkovani prodigestanu pro kozy? Mam 100 g sacek a na nem napsane pul balicku do 250 ml. Prijde mi to moc.

jj to je moc, my dávame tak zarovnanú lyžicu ráno a lyžicu večer, zmiešanú v kmínovom čaji.

25.5.2018 15:24
marion108

XXX.XXX.72.163

moonika napsal(a):
jj to je moc, my dávame tak zarovnanú lyžicu ráno a lyžicu večer, zmiešanú v kmínovom čaji.

Díky.

25.5.2018 15:28
marion108

XXX.XXX.72.163

Jinak spekuluji... Obe nase kozy maji slisovane bobky, za pet let co chovam jsem to po porodu nevidela az tentokrat... Muze to souviset s tim ze sezraly placentu?

Přidejte reakci

Přidat smajlík