Kozí mléko

Koza bílá krátkosrstá (B)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2018 14:20
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zdravím chovatelé, jsme začátečníci, máme doma kozu, dojí nám kolem 1 litra mléka, ale nejsme schopni takovéto množství vypít.
Rádi bychom si pro osobní potřebu rádi udělali občas nějaký ten korbačik, tvrdý sýr, jogurt nebo tak, ale co víme, tak je třeba velké množství mléka.
Má otázka zní : Jak máme mléko uchovat, abychom mohli si ten sýr udělat než nasbíráme dostatek mléka?
Po podojení, mléko přes síto zbavíme nečistot a dáváme ho do skleněné sklenice s víčkem, které hned zavřeme do lednice. Když bych sbírala mléko 3 dny ať je aspoň nějaký ten litr, tak 3 den má mléko už smetanu z části a zbytek mi přijde zkyslý. Vůbec nevím, zda je to takto v pořádku či ne.
Moc Vás prosím o vaše rady.
Děkuji.

27.5.2018 16:47
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Nechte mléko nejdříve vydýchat a teprve až je zchlazené, tak zašroubujte. Dávejte každé dojení zvlášť a smíchejte až těsně před výrobou.

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2018 22:47
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jak píše přezdívka a dodala bych ještě, že teplota je pro nezkysnutí mléka nejlepší 2-3 stupně, při vyšší už kysne, při nižší je podchlazené a hůř se ź něho dělá. Ale taky ho právě můžete nechat při venkovní teplotě zkysnout a udělat si výborný jemný tvaroh, pokud po zkysnutí mléko zahřejete na teplotu kolem 45, necháte vychladnout a překapete přes plachetku. Tím byste asi měli začít, sýry až potom.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2018 12:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

přezdívka napsal(a):
Nechte mléko nejdříve vydýchat a teprve až je zchlazené, tak zašroubujte. Dávejte každé dojení zvlášť a smíchejte až těsně před výrobou.

Děkuji, do sklenic ho nedávám teplý. Jde mi o to, jak ho mám uchovávat, jelikož než nasbíráme dostatek mléka tak je zkyslé =(.

28.5.2018 13:57
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jestli jej chcete skladovat déle než 3 dny, tak už jedině zamrazit.
Ono rychlost kysnuti mléka ovlivňuje více faktorů, nejen teplota skladování.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2018 14:03
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1 - Ta teplota ne vyšší než 3 stupně a ne nižší než 2 je hodně důležitá - takhle vydrží mléko i týden. Dřív vyzkoušeno, dnes už dělám hned po nadojení.
Nadojím, nechám asi 20 minut stát otevřené, pak dám do pokud možno sterilních skleněných lahví se šroubovacím víčkem a hned do chladna. Víčko se přichytne jako při zavařování. Takhle vydrží. Ale záleží i na další hygieně.
Z mrazeného se špatně dělá.

28.5.2018 14:17
profesor1

XXX.XXX.192.98

Jo, máte pravdu, ale stačí "náznak" zánětu, špína, prostředí kde dojíte....... a kysne už druhý den. Navíc většina má v lednici nastaveny stupně 4 a více. V tomto období a v létě mléko týden vydrží málokomu.
Chce to třeba i sólo lednici, terá se neotvírá stokrát za den..., ale kvůli půl litru mléka denně....

28.5.2018 16:25
pajca

XXX.XXX.148.206

Mražené mléko má horší syřitelnost, proto je ho třeba při výrobě smíchat s čerstvým
v poměru 1:1. Mražené rozmrazovat pozvolna, při pokojové teplotě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2018 22:38
Uživatel s deaktivovaným účtem

profesor1 i pajca, pravda, je to tak.

Přidejte reakci

Přidat smajlík