Koza straci mliko- prosim o radu

Anglonubijská koza (AN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.5.2018 16:01
Lucyls

XXX.XXX.41.242

Dobry den, prosim o rady vsetkych skusenych chovatelov!Moja koza straca zo dna na den nlieko, zacinala s nadojom po odstaveni maleho kozlika 3 litre denne, teraz dava sotva 800ml za cely den!Dojim rabo i vecer, mesiac si drzala nadoj 2,5-3 litre denne, zrazu to kleslo na tak malo koza je druhorodicka, na prvy krat davala 1,5 litra denne.odcervena je, odcervujeme pravidelne, pastvu ma kvalitnu, krmim soecialbou zmeskou pre kozy plus obsene vlocky trochu jacmenneho srotu plus vitaminy, krmnu davku som nemenila.Tiez dost pochudla v oblasti zadku, tieto zmeny sa udiali behom 4 dni.Neviem si dat rady veterinar dal pre istotu helmigal b tekutej forme na dalsie odcervenie.chut do jedla ma, akurat ten nadoj ide zo dna na den dole.

27.5.2018 16:49
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Není náhodou opět březí? Nemohla se nějak dostat ke kozlovi?

27.5.2018 17:12
Lucyls

XXX.XXX.41.242

Dobry den, aj to ma napadlo, i ked nas kozel byl uvazany na retazi 2 tyzdne po porode a kozy k nemu na pastve nesli, ale ak by nahodou sa to stalo bola by koza v 3 mesiaci, tak by takto stracala mlieko?

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.5.2018 23:04

Mohlo by to být. Druhá březost tak brzy je dost velký zátěž a ztráta mléka tomu odpovídá. Mohlo by se stát, že kdybyste ji dojili, nestačila by živit nové plody a zmetala by. Takhle se možná sama brání. Měla jsem jednu kozu, která rychle ztrácela mléko, jakmile zabřezla a ani se už nechtěla nechat dojit.

29.5.2018 09:37
Lucyls

XXX.XXX.41.242

Dneska ma prist veterinar obe pozriet, ale tehotenstco vylucuje vraj koza nemoze otehotniet v sestonedeli a ak by zostali kotne potom tak by to este nemalo vplyv na dojivost.rodili 6 a 8.3.kazdy den ich davam na pastvu, jadro maju rano vecer a aj tak nenaberaju, su vychudnutw obe v oblasti chrbta a zadkov. uz som zufala z nich.

29.5.2018 09:53
hodek

XXX.XXX.215.194

Bobky na rozbor a podle výsledků odčervit.

29.5.2018 10:42

No to je blbost, že nemůže zabřeznout v šestinedělí.
Taky dávat odčervení pro jistotu je prima řešení. Ach jo! Někoho jiného tam nemáte?

29.5.2018 11:15
Lucyls

XXX.XXX.41.242

Volala som dalsiu veterinarku ta pride v piatok.neveri. ze nemohla zabreznou ako pisete vy uz ju oddajam iba vecer ak by nahodou bola brezi.odcervocat ich nechcem nanovo znova, bojim sa ze im poskodim viac tym bobky dame na rozbor a uvidime kazdopadne si myslim ze z 3 litrov klesnut na 0,8 litra behom 4 dni je podozrive, zvlast ked brucha maju plne a prepadli v chrbte.dostavaju jadro a vitaminy stale v nezmenej davke cely den su na pastve odcervovane su pravidelne, tera, dokonca dostali po mesiaci odcervovak navyse. Nerada by som ich kazila na prvu laktaciu davali 1,5 -2 litre a su po druhej, tesila som sa tym trom litrom ale taky rapidny pokles behom par dni ma urcite svoje dovody.

29.5.2018 11:23

Není to určitě běžné, tak rychlý pokles. Až budete mít nějaké informace od veterinářky, napište nám je sem, prosím. Ať se trochu poučíme. A přeju, ať to je fakt jen ta březost nebo něco lehkého.

29.5.2018 11:44
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ještě je možné, že málo pijí. Teď při těch vedrech by měly mít větší spotřebu vody než normálně.

29.5.2018 12:12
Lucyls

XXX.XXX.41.242

Za noc vypiju cca 7 litrov do mam odsledovane ked su v kozine, cez den chodia pit ku konom takze to nevien presne mnozstvo.skutocne som uz skusala vsetko, sledo ala som ci jedia, ci piju, a kedze viem ze aj piju dost aj maju jadro ako vzdy a pastvu trapi ma co im je.najviac ma mrzi ze sa staram myslim ozaj prikladne, kazdy den im do stravy davam zeleninu- petrzlen, mrkvu nakrajane na kolieska, a zrazu takyto skok.v zivote sa mi to nestalo, ale napadlo ma ci to nema suvis s tym ze som doniesla domov huai a kacice a s tymi prichadzaju do kontaktu, ci ich nemohli niecim nakazit, aj ked aj tie su odcervene a dostavaju vitaminy...da sa povedat ze som zaciatocnik pretoze chovam kozy len 4 roky ale je to tak zlozite tvrdohlave zviera ze mam pocit ze i po 10 rokoch budem pasovana na zaciatocnika :-D kone chovam 11 rokov a dovol si tvrdit ze rozumiem a viem, ale kozy su osobnost a kapitola sama o sebe a porozumiet im trva troaku viac

29.5.2018 16:31
Fiba

XXX.XXX.252.130

Mám ten samý problém, koza prvnicka ráno a večer dohromady nadoj kolem 1,5 litrů teď asi týden ani deci ze dne na den. Taky mě napadlo že je březí a sama se zasusila. Ostatní dojí normálně. Dejte vědět jak jste dopadli.

29.5.2018 18:13
pajca

XXX.XXX.186.25

Lucyls napsal(a):
Dobry den, prosim o rady vsetkych skusenych chovatelov!Moja koza straca zo dna na den nlieko, zacinala s nadojom po odstaveni maleho kozlika 3 litre denne, teraz dava sotva 800ml za cely den!Dojim rabo i vecer, mesiac si drzala nadoj 2,5-3 litre denne, zrazu to kleslo na tak malo koza je druhorodicka, na prvy krat davala 1,5 litra denne.odcervena je, odcervujeme pravidelne, pastvu ma kvalitnu, krmim soecialbou zmeskou pre kozy plus obsene vlocky trochu jacmenneho srotu plus vitaminy, krmnu davku som nemenila.Tiez dost pochudla v oblasti zadku, tieto zmeny sa udiali behom 4 dni.Neviem si dat rady veterinar dal pre istotu helmigal b tekutej forme na dalsie odcervenie.chut do jedla ma, akurat ten nadoj ide zo dna na den dole.

Přesto že se to zde omílá stále dokola, stejně se zeptám. Čím ste odčervovali poprvé
a dívala ste se kozám jak mají prokrvená oční víčka? Nemají je hodně bledá, nebo
přímo bílá? Při masivním začervení vlasovkou jdou kozy rychle s kondicí dolů a tím
i s dojivostí. Odčervení mohlo být málo nebo neúčinné. Dal veterinář kozám dávku
1.5 až dvojnásobek dávky ovčí?

30.5.2018 08:07
Lucyls

XXX.XXX.41.242

Dobry den, dnes rano som kozam pozreka viecka, maju ich slaboruzove.odcervenie mi pre ne nachystala veterinarka priamo do striekacky -3ml pre kazdu, neviem ci to je malo ci vela, davkovala mi to na hmotnost.dnes sme dohodnuty na dalsom odcerveni, tentokrat injekcne s inym pripravkom.prikladam fotky koz, je vidiet vychudnutie v oblasti zadku.fotene rano po vypusteni z kozina, v noci maju na jedenie iba seno.

30.5.2018 10:53
pajca

XXX.XXX.190.75

Jestli že vám veterinářka dala 3ml Helmigalu na kozu, tak to je hodně málo. Mám
tekutý Helmigal.
Návod k použití pro ovce:

hmotnost zvířete: Nematodózy. Monieziza, pneumohelmintózy
do 10 kg..1,5 ml.2 ml.
20 kg 3 ml.4 ml.
30 kg 4,5 ml.6 ml.
40 kg 6 ml.8 ml.
50 kg 7.5 ml.10 ml.
60 kg 9 ml 12 ml.

Kozám se dává 1.5 až dvojnásobek dávky pro ovce, to je fakt, protože koza má jiný metabolismus než ovce.
To že má koza slabě růžová víčka dokazuje krev sající parazity, zřejmě vlasovku
slezovou.

30.5.2018 12:55
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Pokud by to byl 10% Aldiverm, tak tam je dávkování 0,5 ml na 10 kg na ovci. na tasemnice. Když neví paní co to bylo, tak se těžko co k tomu říká. Snad veterinářka ví co dělá.

30.5.2018 15:34
pajca

XXX.XXX.190.75

Paní v úvodním příspěvku psala, že veterinář dal pro jistotu Helmigal v tekuté formě
na další odčervení.

30.5.2018 16:24
Lucyls

XXX.XXX.225.13

Teraz sme ich odcervili injekcne, predtym to bol tekuty helmigal.ak boli zacervene podla neho sa do tyzdna dojivost musi upravit, tak som velmi zvedava, bobky isli na rozbor +krv.

15.6.2018 02:23
Fiba

XXX.XXX.56.11

Tak my už máme výsledky, koza se sama zasusila,
Protože je březí, potvrzeno veterinářem, dělal sono.

15.6.2018 11:55
moonika

XXX.XXX.176.84

Fiba napsal(a):
Tak my už máme výsledky, koza se sama zasusila,
Protože je březí, potvrzeno veterinářem, dělal sono.

mne sa nikdy koza sama nezasušila ani kotná a už vôbec nie v období pastvy. Nezdá sa mi to.

16.6.2018 22:19

Mně to naopak připadá normální, je březí podruhé, krmila mladé a všechnu zbývající sílu musí dát do dalšího plodu, už nemá nazbyt. Jak dokonalé, nebude plýtvat energií, když by to ohrozilo plod.

17.6.2018 12:55
Fiba

XXX.XXX.252.130

Koza porodila v lednu, byla to prvnička, malé odmítla tak jsme ho vypiplali na flasce, byl to náš první flaškač za tu dobu co chovám kozy, stejně půjde na mrazák, do chovu to není, příroda je dokonalá ví co dělá, ta koza věděla proč ho odmítla, už žádné kůzle piplat nebudu nechám to na přírodě.
Teď je teda březí po druhé tak doufám, že ví co dělá, kdyby ho neuživila nebo bylo něco špatně tak zmeta
Si myslím.
A zasusila se sama během pár dnů.

8.7.2018 18:11
Lucyls

XXX.XXX.41.241

Dobry den, tak prisli mi aj rozbory- kozy trus aj krv cista, kozy nie su "brezi" a opat mi doja ajo predtym- kazda2,5 -3l denne nikto nevie cim to mohlo byt, pre veterinarov jed videli vysledky je to neznama, ale vraj sa to v nason okoli tento rok stalo uz 4 chovatelom, a pekne sa potom rozdojili.pricina?neznama! asi cloveka pri tych kozach vzdy nieco prekvapi smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík