Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2018 23:13
JituC

XXX.XXX.30.119

Dobrý večer, vím že na toto téma už se tu jistě hovořilo Xkrát, ale i přesto se znovu zeptám a podělím se o svůj problém, protože odborná literatura mi neporadila.

Kozena prvnička má teď měsíční kůzle a už od samého porodu nechce nechat napít kůzle z levého struku, je to pro ni bolestivé a stále u toho kope. Ob den jí musím tento problematický struk vydojovat, protože kůzle nemá šanci. Na pohmat je vemeno normálně měkké a tak přirozeně teplé, jenom cítím v tom struku malé bouličky. Může to být nějaký zánět? Dá se podojit jen když si namažu ruce lékařskou vazelínou, jinak na sebe nenechá sáhnout. I opticky má tento struk jiný tvar a jinou strukturu kůže, než ten zdravý. Už si s ní nevím rady a bojím se pak to mléko i konzumovat.
Děkuji za vaše názory JČ

Uživatel s deaktivovaným účtem

29.5.2018 10:38

Mohl by to být zánět. Když už ji stejně musíte vydojovat, bylo by dobré při tom třeba použít nějakou mast s protizánětlivým účinkem, ono se to dovnitř dostane taky. Konopnou, heřmánkovou nebo něco takového. Nic se tím nezkazí. Kdybyste měla po ruce nějakého veterináře, který se zabývá i malými přežvýkavci, nejspíš by Vám řekl, jestli je to zánět. Pravděpodobně by na to předepsal antibiotika a pravděpodobně by účinkovala. Je také možné, že se stav upraví postupem času a při příští laktaci tenhle problém nebude. Ale ten veterinář by byl dobrý, abyste tam nenechala chronický zánět.
Když pije kůzle aspoň z jednoho, je to dobré. A pokud se bojíte mléko pít jen tak, převařte si ho.

4.6.2018 22:39
JituC

XXX.XXX.30.103

Díky za aspoň nějakou odpověď dala jsem na vaše slova a promazavam opravdu důkladně celé vemeno konopnou mastí. Po týdnu už to s kozénkou vypadá lépe.
Za to teď řeším zase jiný problém s tím jejim kuzletem.. má bouli na krku, jakoby na ohryzku. Dnes jsem koupila Jodisol, po načtení zdejších diskuzí, tak budu doufat, že pomůže ;) jen jsem se tu teda nedozvěděla, jak často mohu jód podávat

4.6.2018 23:35

Jestli si vzpomínám, někdo tu psal kapku denně. Nebo kapku celkově, už nevím. Já to nikdy nepotřebovala, čili neporadím.

5.6.2018 08:54
moonika

XXX.XXX.253.151

pokiaľ je inak ok, často to býva len zväčšený brzlík (thymus)ktorý postupne zmizne keď prestane piť mlieko.. Nemáte foto?

5.6.2018 21:06
JituC

XXX.XXX.30.117

Tady je foto. Kuzleti se ta boule udělala asi až po týdnu od narození.

6.6.2018 12:14
roklanka

XXX.XXX.46.166

to je podílové kůzle s nubkou a s největší pravděpodobností je to nedostak jodu.

6.6.2018 12:52
moonika

XXX.XXX.230.251

môže aj nemusí byť, ťažko povedať tak nejak vyzerá aj zväčšný tymus ("mliečna" struma) u dobre živených kozliat na mlieku, ROZUMNÁ dávka jódu mu ale určite neuškodí, je prospešný aj na iné.

Přidejte reakci

Přidat smajlík