Dobrý večer, vím že na toto téma už se tu jistě hovořilo Xkrát, ale i přesto se znovu zeptám a podělím se o svůj problém, protože odborná literatura mi neporadila.
Kozena prvnička má teď měsíční kůzle a už od samého porodu nechce nechat napít kůzle z levého struku, je to pro ni bolestivé a stále u toho kope. Ob den jí musím tento problematický struk vydojovat, protože kůzle nemá šanci. Na pohmat je vemeno normálně měkké a tak přirozeně teplé, jenom cítím v tom struku malé bouličky. Může to být nějaký zánět? Dá se podojit jen když si namažu ruce lékařskou vazelínou, jinak na sebe nenechá sáhnout. I opticky má tento struk jiný tvar a jinou strukturu kůže, než ten zdravý. Už si s ní nevím rady a bojím se pak to mléko i konzumovat.
Děkuji za vaše názory JČ
Uživatel s deaktivovaným účtem

Mohl by to být zánět. Když už ji stejně musíte vydojovat, bylo by dobré při tom třeba použít nějakou mast s protizánětlivým účinkem, ono se to dovnitř dostane taky. Konopnou, heřmánkovou nebo něco takového. Nic se tím nezkazí. Kdybyste měla po ruce nějakého veterináře, který se zabývá i malými přežvýkavci, nejspíš by Vám řekl, jestli je to zánět. Pravděpodobně by na to předepsal antibiotika a pravděpodobně by účinkovala. Je také možné, že se stav upraví postupem času a při příští laktaci tenhle problém nebude. Ale ten veterinář by byl dobrý, abyste tam nenechala chronický zánět.
Když pije kůzle aspoň z jednoho, je to dobré. A pokud se bojíte mléko pít jen tak, převařte si ho.
Díky za aspoň nějakou odpověď dala jsem na vaše slova a promazavam opravdu důkladně celé vemeno konopnou mastí. Po týdnu už to s kozénkou vypadá lépe.
Za to teď řeším zase jiný problém s tím jejim kuzletem.. má bouli na krku, jakoby na ohryzku. Dnes jsem koupila Jodisol, po načtení zdejších diskuzí, tak budu doufat, že pomůže ;) jen jsem se tu teda nedozvěděla, jak často mohu jód podávat
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jestli si vzpomínám, někdo tu psal kapku denně. Nebo kapku celkově, už nevím. Já to nikdy nepotřebovala, čili neporadím.
Tady je foto. Kuzleti se ta boule udělala asi až po týdnu od narození.