Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
K dnesku 127 ovci... a ted se jdu podivat pod postel...
A sakra, pajca mela pravdu, je tam uz nekdo jinej. Ma asi 21kg a 110-115cm!
Jejda to je švanda. Hlavně to, jak se prvně z Pajci udělá vrah a pak..ha ha haaa někdo může být ve skříni..... ha ha haaa někdo jinej je doma v mí v posteli......
A co takhle třeba - "Pajca, sorry jako. Trošku jsem to přehnal.......
Jamarov, kolik musím prodat kozlíků, abych si mohl koupit traktor? Mám jich tu 12. Stačí?
A s tím přebalovacím pultíkem - nebylo to unáhlené? Zrovna jsem si říkal, že o dovolené pojedu kolem.......
Protože jste mě vaším úspěšným dnem spravila náladu a protože jsem se na vás pokusil o "pajčin" vtip, tak pro jistotu posílám nejen vám....... - https://www.youtube.com/watch?v=oLCr0VJkzyI.

Jamarov: jejda, ja myslel ze uz ho parkujete pod stodolou a on se teprv bude ozivovat :) takze to bude nejakej starecek jak ty moje dvs Zetory? Jsem teda zvedavej jak pa... :)
Profesore...

Mě dnes udělalo nezměrnou radost to, že jsme stihli uklidit seno do seníku dřív, než přišla ta děsně ocelová obloha nad naší obec....mno, nepršelo z toho prakticky vůbec, každopádně přestava, že se s tím hrabu a nakonec to nestihnu, mě děsila.
...ještě nikdy jsem nehrabala seno ze 4tisíc metrů na čas ...štěstí (pro tenhle náhled na věc), že se nejednalo tak úplně o seno jako takové, ale o posekané nedopasky, tedy spíš řídký porost... je toho tak třetina balíku, řekla bych... takže zanedbatelné množství, ale když už to leželo na zemi a bylo teplo, proč to nesebrat. Jen teď řeším, jak to uskladnit... šlo by to nacpat do bigbagů, nebo to zplesniví? Myslím, že proschlé je dobře... myslím, že to tady někdo takhle dělal, ale vím, že bagy spíš nedýchají než dýchají, tak se bojím, a by to nepřišlo vniveč...
Včera jsme posekali dvatisíce už jednou přepasených metrů. Také jsme navečer byli rádi, že jsme stihli skopit pod černočernou oblohou, déšt nikde. Hodili jsme přes to plachty, dvě kopky to jsou , ale každé kilo sena je dobré. Zítra dosušíme. Hhippie netuším, proč chceš seno ze seníku dávat do bagů? My tedy skladujeme ve stodole.
Nevím jak u vás, ale tady velký statkáři dělaj ze senem velké drahoty. Bude bída o seno.

Nojo, jenže mě takováhle kopička nevytrhne. Mám k ovcím dva (někdy tři) koně
Seník není extra velký - vejde se mi do něj tak akorát pro tu partu u školky a ovcím v jiném výběhu to musím skladovat pod plachtami na paletách zvlášť. A vzhledem k tomu, že seník ještě není plný balíků, pak se mi volné seno plete... proto přemýšlím, kam s ním. Není to extra kvalitní seno, ale pro koně optimální. Ti potřebují jen nějaký balast do žaludku, nic kvalitního, protože jsou celoročně spíš obézní, než hubení. To u ovcí řeším opačný problém.
Na jaře jsem koupila ještě 10 balíků extra epesního sena, co jsem opěvovala celou zimu. Jsem za něj moc ráda. Takže teď když zvládnu sehnat víceméně jakékoli dobře usušené seno, jsem v pohodě Ale je fakt, že zatím nevím nic. Dodavatel - překupník ze severu - zahlásil, že bude vědět nejdřív v půlce července. To už mívám plný seník. Ale ono se někde sežene. Otázka je, za kolik. Teď v naší lokalitě prodávají nové seno za 950 Kč balík...což tedy odmítám.
Tak je jasné, že když člověk nemá poctivou starou stodolu, je to mnohem těžší. Myslím, že jak se v seníku vydejchá tak se do bagů dát může. Myslím, že arus nacpává seno do pytlů.
Koupili jsme tři balíky nového sena za pět set jeden. To je zlodějna devětsetpadesát, fuj.
Letos je snad každé seno dobře usušené. Na sušení dost ideální počasí, tři týdny v kuse tuhle nepršelo, jen aby bylo co sušit.

Nojo, jenže ne každý už sekal. Je tady v okolí i spousta luk, co ještě stojí. Ty vyběhlé květy, klacky, co žerou sotva koně... ještě, že mám to jeteloluční seno pro ovce a králíky. Jinak bych zas neměla co krmit...
Hhippie - do bigu dávám dobře usušené, mát tu i bigy s provětráváním od buráků na 2 m3
JB - není balík jako balík
přikládám fota k zamyšlení.

Dad: tak díky za podporu. Nějak to vymyslím. Asi ho teď ještě nechám dovydýchat na hromadě v tom seníku a pak ho nandám do begů a budu doufat

Já jsem kdysi v bagu přepravovala čerstvé seno, ale neměla jsem čas ani místo, kam ho uložím. Asi za 3 týdny jsem s ním začala krmit a vonělo trošku jako siláž. Nějaká vlhkost tam byla, ale nevadilo to, nezplesnivělo a zkrmila jsem tehdy všechno. I jindy jsem ho z bagu hned nevyndala, vydrží tam, ale chce to pod bag dát paletu, jinak odspodu vlhne, a položit ho, aby dovnitř nemohla voda, když prší.
dad: Jaký to je prodyšný bag na buráky? Vlhkost ven ano, dovnitř ne nebo jak?
Usušila jsem před dvěma týdny, nebylo to úplně suché, ale i tak jsem to nacpala do bagů, ty stály ty dva týdny na pastvině pod střechou v suchu, nahoře byly otevřené a seno v nich pěkně doschlo. Včera jsem to dotahala domů a seno je v pohodě. Mám ale bagy napůlené, přestřižený asi tak dvoumetrový, takže nižší, cca 110 x 110 nebo tak nějak - koupila jsem výhodně bagy od máku, ale byly moc dlouhé, tak jsem je napůlila. V bagách proto, protože si seno dělám sama a cpát na louce desítky pytlů, abych to odvezla pickupem, to už nešlo.

Vcera me udelal radost obracak Fahr KH4 jak krasne seno cechra, jen to sustilo. No ale dneska do toho asi zach cije :(.
PavelIV
napsal(a):
Mě dělá radost celý tohle vlákno, moc věcí se tu dozvím a radost druhých mě často nakazí.
Já jsem si včera udělal radost zdravým pohybem - pokosil jsem tak 400m2, dnes plánuju zhruba stejně a v sobotu chci vyrazit brzy ráno (ne jako teď po práci), to už asi taková radost nebude
Přeju všem, ať se vám daří.
Janina Bosorka - tak samozřejmě kosou.
V pátek jsem kvůli technickým problémům pokosil jen dva řádky (dost štíplý kosiště, dvakrát jsem to nějak látal, nový jsem neměl, tak jsem použil z druhý malý kosy a konečně to šlo), zato v sobotu jsem kosil od 6:30 do 11:00 asi 1000m2 s přestávkou na otočení toho předchozího, když zmizela rosa a bavilo mě to náramně.
Pak jsem to znova všechno otočil a zajel na oběd. Po obědě jsem se konečně donutil v chalupě vyházet škváru zpod dřevěný podlahy aby se mohlo vybetonovat - tedy jenom část. Pak zase všechno seno otočil. Od oběda už jsem měl pomocníka - 9 letýho synka.
V neděli brzy ráno na se synkem ke koním (učíme se v profesionální jízdárně), v 11 návrat, oběd a hurá obracet seno. Pak pokračování se škvárou, zase špinavej jak horník, osprchovat se hadicí ze studny, otočit seno.
Radost mám, že mi to včera navečer nezmoklo a hlavně z toho kolik práce jsem za víkend udělal, už odpočívám v kanceláři
Kosím takovej řídkej sad, větve nízko, tam by se traktor nevešel ani náhodou, ještě mě tak 2 tis. čekají.
Tak nám leží první půl hektar... Dnes půjde prvně do akce obracák z malfarmu... Radost veliká...

marion108: nechci bejt zase za skarohlida, ale trosku tam pokulhava zaber obracaku oproti vykonu traktoru :) Tyhle pavouky tahaj desetinovy japoncici :).
napsal(a):
marion108: nechci bejt zase za skarohlida, ale trosku tam pokulhava zaber obracaku oproti vykonu traktoru :) Tyhle pavouky tahaj desetinovy japoncici :).
Vime... Je to vtipny. Vcera jsme se bavili, ze by to utahl malotraktor... Ale na ty maly horsky loucky to je dostacujici...

no :) ted uz jen zvolit spravnej kvalt, aby z toho nebyl vrtulnik :)
Ten co mam ma 3,6m a diky svoji konstrukci krasne kopiruje nerovnosti. Kdyby mel jeste o metr vic, tak bych se vubec nezlobil. Jde o to vyuzit cas a vykon motoru na co nejvic procent. Taky minimalizovat prejezdy po louce.
napsal(a):
no :) ted uz jen zvolit spravnej kvalt, aby z toho nebyl vrtulnik :)
Ten co mam ma 3,6m a diky svoji konstrukci krasne kopiruje nerovnosti. Kdyby mel jeste o metr vic, tak bych se vubec nezlobil. Jde o to vyuzit cas a vykon motoru na co nejvic procent. Taky minimalizovat prejezdy po louce.
Jo, byl v jednani ctyrrotorovy, ale z puvodni ceny chteli nakonec dvojnasobek, tak jsme to nevzali. Muz se nejvic tesi na orbu. Loni se nam na poli zahrabal zetor nevim kolikatka... Orba nakonec dost spatne udelana, proste to neutah.

Vy jedete na dotace ( mladej zemedelec )? Protoze ne vzdycky je novej stroj lepsi nez s desitek let starej werk. Na sena me uz schazi jen sekacka. Porad se nemam k tomu dospravit listovou, tak spis usetrim na rotacku. Ale starou, ceskou ZTR bud 140 nebo 165. Nic polskyho ani nemeckyho.
Tak jsem položil cca 3ha trávy a jdu to rozhodit. Radost mě udělá počasí, když vydrží do středy.
Super traktor NH - závidím. Super obracák - nezávidím .
Miluju ruční práce. Strašně rád se na ně dívám.

profesor: jen do stredy? Takze do folie? Nechal jsem to seknout v patek. V sobotu jsem lital po strihani, tak me to chlapik prilitnul jeste rozhodit a vcera uz jsem to jen cechral a krasne proshly. Na pudu to mohlo jit teoreticky uz vcera. Tohle necham asi do kulatejch, furt nejsem rozhodlej. Ale kopat, hazet, pretahovat prez dvur a zase do krmelce pro cca 10 ovic je v zime otrava.
napsal(a):
Vy jedete na dotace ( mladej zemedelec )? Protoze ne vzdycky je novej stroj lepsi nez s desitek let starej werk. Na sena me uz schazi jen sekacka. Porad se nemam k tomu dospravit listovou, tak spis usetrim na rotacku. Ale starou, ceskou ZTR bud 140 nebo 165. Nic polskyho ani nemeckyho.
To vis, ja potkala par chlapu, co si hyckali sportaky a na vikend litali ocmachnout se k mori, ted mam takovyho, co ozelel porsche a misto toho koupil traktor a vikend travil sklizenim cesneku...
Dotace nevysli... I kdyz nejdriv to vypadalo, ze to vyjde... Rok prace v tahu... Skoda sdilet...
Jo mi mame taky auta cesky, malotraktory cesky... Satek na mimina ceskej... Ale traktor to se vybiralo jinak, slo o multifunkcnost, myslelo se na budoucnost, na deti, na ekologii provozu, pohodli...
Stejne je to zatim konicek... Takova cerna dira na penize... Ale bavi nas to.
A sekacku, to mame taky v planu, ale letos uz to asi nedopadne. Zatim sece dakr... Nicmene hektary pribivaj a uz se bavime i o lisu, treba bude co prodat...
Jo, ale s traktorem odesla spousta kamaradu, znamych... Proste tohle uz bylo moc... Prisla kontrola z financaku, zdal sejim moc drahej...
A k tematu, radost mi dnes udelal syn, ze pry chce na pole... Jen aby to v nem zustalo.
Marion108 - ten obracák za tím traktorem je super úlet
Oreb1 - fotka to snad vysvětlí, tím neúplným výpletem jsou vybaveny jen dva boky.

marion108: ja bych si mozna to porsche nechal :) a nebo koupil porsche traktor, taky je vyrabeli :).
napsal(a):
Nojo, jenže mě takováhle kopička nevytrhne. Mám k ovcím dva (někdy tři) koně
Seník není extra velký - vejde se mi do něj tak akorát pro tu partu u školky a ovcím v jiném výběhu to musím skladovat pod plachtami na paletách zvlášť. A vzhledem k tomu, že seník ještě není plný balíků, pak se mi volné seno plete... proto přemýšlím, kam s ním. Není to extra kvalitní seno, ale pro koně optimální. Ti potřebují jen nějaký balast do žaludku, nic kvalitního, protože jsou celoročně spíš obézní, než hubení. To u ovcí řeším opačný problém.
Na jaře jsem koupila ještě 10 balíků extra epesního sena, co jsem opěvovala celou zimu. Jsem za něj moc ráda. Takže teď když zvládnu sehnat víceméně jakékoli dobře usušené seno, jsem v pohodě Ale je fakt, že zatím nevím nic. Dodavatel - překupník ze severu - zahlásil, že bude vědět nejdřív v půlce července. To už mívám plný seník. Ale ono se někde sežene. Otázka je, za kolik. Teď v naší lokalitě prodávají nové seno za 950 Kč balík...což tedy odmítám.
950 za balík, to by snad už bylo lepší sušit a prodávat seno, než chovat ovce, v poslední době něco napršelo, otavy tedy snad budou taky, takže to vypadá, že z plochy, kterou mám na výrobu krmení by mohl být ke 20 balíkům po hektaru, to by byla tržba, o které si v přepočtu za jehňata mohu jen zdát, docela smutné, když si člověk představí, že kolem ovcí běhá celý rok a na seně se vším všudy tak 2 týdny.

s tím senem to opravdu tak je, jak je ho nedostatek, prodejci se toho chytnou a cena se vyšplhá k nepředstavitelným částkám. My si děláme seno sami, ale i mě manžel řekl, že za tu cenu prodáme ovce a budeme sušit seno

Berry - fakt mas takovy vynos, jo?
Ja tedy o zemedelstvi nic nevim, ale mela jsem za to, ze normalni vynos je kolem 10-12 baliku na ha. Tech 20, to uz je rekordni, ne?
Jinak na druhou stranu...pokud je neceho nedostatek, pak je standard, ze se proste cena zvysuje. Kdo ji necha stejnou, jakoze je ferovy, je nakonec za hlupaka...

Seno sbalikovany,125cm, jeste to sfrknu kamaradoj zaplatit. Par jich ale budu asi muset rpzbalit a hodit do fukaru ana pudu. Slunicka vytahaj i nemozny, mech, nedosekanlou travu. Z asi 12000m2 13 baliku.
rekordní určitě ne, kamarád měl třeba loni z 4,5 ha přes 100 balíků, letos kolem 80 a to z jedné seče, jde ale o to, že se jedná o zatravněnou ornou půdu a tam když se sejde počasí, porost je už dobře zapojený (2-3 rok), k tomu ještě trochu přihnojený, tak tam prostě takový výnos je, na druhé straně mám i pozemky, kde koukají skály ze země a tam sušit je škoda nafty, takže tam jen přeběhnou ovce a jakmile trochu vyleze sluníčko, tak je tam sahara.

Urcovat vynos louky jen poctem baliku je ptakovina. Kdyz ho nekdo zvazi a rekne pocet baliku o vaze xxx tak pak jo.
marion108: vcera jsem se bavil s kamradem, ma taky NH neco nad 100koni a koupil diskovku, zaber ke 4m. Asi 6let starou, dovez to na kare, "lista" rozebrana, kupa kolecek v bedne. Potvrdil me to s tim naradim, k takovymu traktoru to musi mit zaber, jinak vas to sezere :) 165cm rotacku za to nezapoji, protoze pak kouka jen jeden buben zpozakola. To stejny s pluhem, brany atd atd aje to pak megainvestice aby ten traktor byl vyuzitej.
Ale svezeni paradni, motor si jede na svejch 2000otacek a kvalty se tak kopou hlava nehlava, dopredu dozadu, zadny meziplyny jako na zetorku, razeni prez zuby atd :).
Udělali mě radost pípáci v prázdném včelím úle a pípáci v hroznovém víně
napsal(a):
s tím senem to opravdu tak je, jak je ho nedostatek, prodejci se toho chytnou a cena se vyšplhá k nepředstavitelným částkám. My si děláme seno sami, ale i mě manžel řekl, že za tu cenu prodáme ovce a budeme sušit seno
Tak přesně tohle udělal můj dodavatel sena...uvažoval o tom už minulý rok, že hooodně zkrouhne ovce, na úplné minimum, a přikoupil louky...tento týden mi přivezl seno, byla jsem překvapená, že cena zůstala stejná jako loni, počítala jsem, že bude dražší..balík průměr 140 cm za 500, - kč. Nebo teda alespoň mě to nechal za tuto cenu, nevím, za kolik prodává narazovým zájemcům..Tak jsem se ho ptala, jak to dopadlo s tou jeho vidinou, že na seně něco vydělá..tak říkal, že ani netušil, jaký, hlad, je po senu...že dal inzerát a že ještě ten den bylo všechno seno do posledního kusu zamluveno..a že to vidí na přikoupení dalších luk a kompletní zrušení ovcí

canka: to je tak, kdyz nekdo dela neco jen pro penize. K cemu mu to bude ze bude jen susit a prodavat. To mu penize vynahradej pohled na spokojeny ovce a jehnata?
Oni ty ovce budou potřebovat. Ona jim po letech tráva jen z podstaty nevyroste, nenaroste tolik, jako kdyby tam třeba po otavě pustili na dva měsíce ovce.
Navíc mi jeden ing. ze zem. agentury říkal, že EU se zaměří na tyhle sklízeče, co jen berou
a nic půdě nevrací. Netuším, když a zda to vůbec bude, ale je fajn, že se o tom mluví.
Radost by mi udělal vydatný déšť, ale jestli potřebujete někdo ještě dosušit, tak já klidně
ještě dva dny počkám, ale víc ne.
Honzapm - některé dotace na půdu jsou už vázány na dobytčí jednotky nebo na faktury za komposty a jiná statková hnojiva,
jestli to půdě bude stačit to se uvidí za dalších 20 let, sám jsem skeptik, na vlastní zahradě není po 10 letech patrné zlepšení, nebo to jen nevidím já, místní zemědělci si však stěžují na nevýdané opotřebení žilek pluhu a nutnosti to jet i dvakrát, aby to vůbec dokázali zorat do potřebné hloubky.

Nejhustsi trava me vzdycky naroste tam, kde zimovaly ovce.

Mně udělali radost motýli. Je jich tu spousta, různé druhy, ani je neznám. Včera jsem zachraňovala nějaké housenky baboček, když jsem řezala dřevo, ale jsou tu otakárci, modrásci a pak černí se žlutým. Je prostě motýlí doba. Škoda, že s sebou nenosím foťák.
napsal(a):
Urcovat vynos louky jen poctem baliku je ptakovina. Kdyz ho nekdo zvazi a rekne pocet baliku o vaze xxx tak pak jo.
marion108: vcera jsem se bavil s kamradem, ma taky NH neco nad 100koni a koupil diskovku, zaber ke 4m. Asi 6let starou, dovez to na kare, "lista" rozebrana, kupa kolecek v bedne. Potvrdil me to s tim naradim, k takovymu traktoru to musi mit zaber, jinak vas to sezere :) 165cm rotacku za to nezapoji, protoze pak kouka jen jeden buben zpozakola. To stejny s pluhem, brany atd atd aje to pak megainvestice aby ten traktor byl vyuzitej.
Ale svezeni paradni, motor si jede na svejch 2000otacek a kvalty se tak kopou hlava nehlava, dopredu dozadu, zadny meziplyny jako na zetorku, razeni prez zuby atd :).
Tys pořád nepochopil, že když investujeme do toho základu, tak se hned ten samý rok nedá investovat do super strojů. Bylo třeba hned za normální peníze kultivator, rotavator, lucni brany, obracak a nahrabovak... A proste z malfarmu to vyslo levneji nez stary. Ale treba vysokozdvih se poridil "starej" a lzice zase nova od ceskyho vyrobce. Ted se bude pravdepodobne kupovat pluh a to bude taky neco starsiho. Jako v dubnu se privezl traktor a zatim je to fakt jak s tim sportakem, hyckame ho, ale poradny zaprah prijde pozdeji. Mimochodem je to T5.100 ec a je fakt konstruovanej na vetsi stroje, ale to vsechno prijde. Loni se susilo, odvazelo, nahrabovalo vsechno vari a drina hrozna... On je fakt rozdil kdyz behas po poli za vari nebo sedis v pohodli.
profesor1
napsal(a):
Tak jsem položil cca 3ha trávy a jdu to rozhodit. Radost mě udělá počasí, když vydrží do středy.
Super traktor NH - závidím. Super obracák - nezávidím .
Miluju ruční práce. Strašně rád se na ně dívám.
A mám to pod střechou. Kamarád mě to dal do balíků za chvilku. Já bych to dělal dva dny. Během snad deseti let má druhého zeleného jelena - John Deera a taky druhý balíkovač. No jooo, ty hnusné dotace.

profesor1
napsal(a):
A mám to pod střechou. Kamarád mě to dal do balíků za chvilku. Já bych to dělal dva dny. Během snad deseti let má druhého zeleného jelena - John Deera a taky druhý balíkovač. No jooo, ty hnusné dotace.
Jsou krásné dny, suší se dobře, z toho mám radost. Radost mi berou dva pohřby v rodine v jednom týdnu. I to se někdy stává.

Profesor: ale ted ty radky jsou nejaky chudy. Kolik jakejch baliku z tech 3ha bylo? Ja vcera do pul jedny do rana strkal 125ky do staje a podel zdi. Jestli budou mit v zelezarstvi mincir aspon do 500kg, tak si jeden zvazim, protoze byly dost tezky.
Tak co by nemel druhej JD i balikovac, jestli jesti dost sluzby, tak treba ten balikovac se mu za rok dva zaplati.
marion108: ja pochopim ledacos, akorat me ten obracak nadchnul :) Akorat to tykani me zarazilo...
Vcera jsem si musel poradit pri svozu baliku, na vysokozdvih koruny nemam, to bych musel strihat o sto sest a stejne bych mel pro nej vyuziti jen na ty baliky. A pujcit jsem si ho nemoh, protoze mam na traktoru v haji cerpadlo k hydraulice a jiny koncovky. Takze jsem zaprahnul nosic bran, privazal na nej stary dvere a uz to litalo. S tim nosicem mam velky plany. Je to fabricka vyroba, koupil jsem ho za cenu zeleza. Sel by z nej udelat babosed na brambory, lopata na prevoz a nakladni vseho moznyho a jeste me urcite neco napadne. Je bytelnej, tak bude muset makat.
arus to je mi líto, upřímnou soustrast.
Letos se první seč sušila opravdu krásně. Sušili jsme 7000 m. První den seč, druhý den obracet kopit, třetí den rozhodit obrátit uklidit. Šlo to báječně. A jak jsme opálení. Těšíme se na otavy.
Nyní marmeládování a jiné činnosti, aby až se zima zeptá bylo všechno v pohodě.
Aurus:
Tohle jsme měli letos v zimě. Zahrabala jsem se do stáje a vypiplala několik jehňat. Vy můžete zase do sena... Pomáhá to, mě tedy...
U nás je dnes krásné letní ráno s rosou a příjemným svěžím vzduchem. Ptáčkové vřískají a myslím že letos bude spousta z nich mít mladé dvakrát, protože je hodně potravy. A na pastvinách jsou luční jahody, tak pokud nebudou ovce rychlejší, bude změna po třešních.
Paseme teď u rybníka, kde se dá koupat... letos je na nás matka příroda opravdu hodná. Jen kosatce už úplně odkvetly, loni jsem je ještě stihla.

Mně udělalo radost, že jsme konečně předevčírem dodělali paznehty na stádu 740 koz. Sice tam zbývá ještě asi 300 kůzlat, kterým je potřeba je taky udělat, ale to bude muset počkat. Všechna moje práce doma okolo mých zvířat stála, a stejně tak jsem nějak nestíhal Jamarov a Profesorovi poslat slibovaný balíčky. Pošty měly kratší otvíračku než já směny a tak se mi to podařilo poslat až včera.
Teď mi udělá radost, když stihnu dosušit nějaká sena, která jsem sekal o den později než by bylo potřeba.
Profesor: Buď rád za ty hnusné dotace, bez nich by kamarád s jelenem nepřijel a dělal bys to sám 2 dny

kostey: chlape, tos propas nejlepsi pocasi na suseni. Ted to tipuju ze bude lejt az do zacatku prazdnin. Letos tady u nas byly tri okynka kdy se dalo seno ususit bez jediny kapky. Vloni jen jedno.

Janinka Bosorka
napsal(a):
arus to je mi líto, upřímnou soustrast.
Letos se první seč sušila opravdu krásně. Sušili jsme 7000 m. První den seč, druhý den obracet kopit, třetí den rozhodit obrátit uklidit. Šlo to báječně. A jak jsme opálení. Těšíme se na otavy.
Nyní marmeládování a jiné činnosti, aby až se zima zeptá bylo všechno v pohodě.
Janinko a Bekkky děkuji. U téměř devadesátiletého dědečka jsme to čekali, ale stejně byl celkem čiperný a pak během měsíce to šlo rychle dolů.
Šokovala nás smrt maminky mé švagrové. Během dovolené v zahraničí zkolabovala, upadla do bezvědomí a už se neprobrala.
Ta zpráva mě zastihla právě na poli při sušení sena. Stále tomu nemůžu uvěřit. Měla jsem ji ráda.
Mě dnes dělá radost den slunovratu. Svítání na Stonehenge jsem sice opět prošvihl , tak snad příště. Dneska se dá udělat díky dlouhému dnu naposledy hodně práce tak hurá do toho.
Arus - je mě líto.
Bekkky - krásné zátiší - Zimní ponožky s motýlem Taky je často nosím. Žena mě za to má ráda, protože ten "bordel" z trávy a sena z nich nejde ani vyprát
To chmíří v hnízdě zjistím. Mám to kousek dál od domu. Jen jsem to rychle vyfotil a zavřel, abych zbytečně nerušil. Ale překvapilo mě tam to děsné množství mechu.
Kubo díky, už mě přišla sms z pošty, že tohle jaro už to asi nestihnou, tak snad v létě

Žena mě za to má ráda, protože ten "bordel" z trávy a sena z nich nejde ani vyprát
To je nesmite nosit do sandalu...
Janinko bosorko, a jak je to tedy s tím odloupáváním? :)
Jinak jestli nám Proferos nenapíše, co mu Jakub posílá za důležitost,
tak já vám asi dneska vážně neusnu. Snažím se o to na gaučíku už nejméně
40 minut a furt nic.
Já bych nemohl dělat kupříkladu pošťáka, to pokušení je tak silné a lákavé, že?
Vzpomněl jsem si přitom na jedno staré dobré moudré české přísloví:
"Fšecky balíky můžeš otevřít, no některé jen jednou."
Nebo to bylo o houbách? Má úcta.

Bekkky
napsal(a):
Víte co mi teď došlo?
...ŽE TU DRŽÍME PŘI SOBĚ, ALE NA POZITIVNÍM VLÁKNU...
a že ta špinavost zmizí v propadlišti dějin
To je fajn, díky.
Mastnacku, omlouvám se, tohle jsem musela citovat, to si zaslouží opakování.
Držíme spolu proto, že známe opravdové starosti o životy, i když většinou ne lidské, občas někdo i o živobytí, někdo víc a někdo míň. Víme, že jsme závislí na vyšší moci a tu si přece nerozzlobíme . Podle mě je tohle vlákno skvělé, nedá se tu moc nadávat, protože název je jiný. A vlákno k nadávání nikdo (doufám) podvědomě nechce, jinak už by fungovalo.

dad: kudy jezdite, abych se vam radsi vyhnul, kdyz na podruhy? :).
profesor1
napsal(a):
Mě dnes dělá radost den slunovratu. Svítání na Stonehenge jsem sice opět prošvihl , tak snad příště. Dneska se dá udělat díky dlouhému dnu naposledy hodně práce tak hurá do toho.
Arus - je mě líto.
Bekkky - krásné zátiší - Zimní ponožky s motýlem Taky je často nosím. Žena mě za to má ráda, protože ten "bordel" z trávy a sena z nich nejde ani vyprát
To chmíří v hnízdě zjistím. Mám to kousek dál od domu. Jen jsem to rychle vyfotil a zavřel, abych zbytečně nerušil. Ale překvapilo mě tam to děsné množství mechu.
Kubo díky, už mě přišla sms z pošty, že tohle jaro už to asi nestihnou, tak snad v létě
Profesore, nedá mi to. Když jste tak unesen z prvních letních hodin,
myslím, že je zapotřebí to oslavit vkusnou písničkou od našeho pravého
a jediného národního pokladu!
https://www.youtube.com/watch?v=ZZu8idI8vPM

honzik: konecne se profesor dockal, ten klip je poradnej perverz
napsal(a):
honzik: konecne se profesor dockal, ten klip je poradnej perverz
Vy si moc nevyskakujte.
Pro vás a ten váš traktůrek mám připravenu tuhle:
https://www.youtube.com/watch?v=1IpXrrNzonw

honzik: ja netusil ze zagorka mela takhle uchylny pisne, me se vybavuje akorat maloval jsi hrnicky nebo obrazky nebo tak neco.
Trakturek dekuje

Mastnáček: otáčím 3x denně, na noc jsem udělal poctivé kupky a ještě tak hodinku to nechám a pak to začnu řádkovat a nakládat.40 hodin sušení zkrátka musí stačit. Víš co se říká... Seno radši nedosušit a otavu radši přesušit. Dýl to schnout nemůže. Odpoledne jedu stříhat až do večera a ráno musím odjet ještě než oschne rosa a vrátím se až za tmy, ale myslím že už to je ok, nebojím se toho že by to začalo plesnivět, ani že by mi shořela stodola.

Kostey: poctive to delas :) ale lisovat nebudes ne? Potom to rceni moc neplati. Ja mel normalne nabeh na deBku ze sena. Krasne dosuseny, pak jsem to nahrabal slunickama do rad a ty slunce berou i mech, obcas drn. A to jsem je mel spusteny tak jak by mely bejt cca 1-2cm pod uroven roviny :) Uz uz jsem to chtel nahazet do fukaru ale honily me mraky.

Tipla bych, že to je jako konzervace. Nesnesou to plísně.

Hazime, melo by to nejakym zpusobem zabranit samovzniceni. Ale jakym to jsem nikdy nezkoumal. Ale vzdycky kdyz vim ze na pudu pujde ne uplne dosuseny, tak do velkyho kbeliku vysypu celej karton soli a bud si to prohazuju sam nebo na to mam cloveka :).

Tak to jsem zvědavá, jestli to někdo přesně ví. Taky by mě to zajímalo, co se tam vlastně má dít.
Tak pošta překvapila, stihla to doručit ještě na jaře Kubo DÍKY
Hele, Honzíku nic neřeknu! Vy máte svá tajemství, já s Kubou svá! Mě neukecáte ani přes Zagorku
Beky - tak to hnízdo je vystláno vlákny ze staré včelí uteplívky. Nevím jestli je to vlákno lněné, konopné, nebo nějaká srst, případně nějaká umělina. Je to sto let staré, tak že nevím.
Odpadlo mě dneska jedno celkem dlouhé balíkování, tak jdu zahájit léto do bazénku na zahradě. V tomhle hicu odmítam cokoli dělat!

To ja mam s tim senem vyhodu, ze jak je toho malicko (ridke, nedopasky), tak to vlastne ani nemusim obracet a za 2 dny muzu rovnou sklidit pod strechu
Obracela jsem, ale myslim, ze uolne zbytecne.
Videla jsem video ohledne rucniho lisu na.baliky z velke popelnice (je lehka, ma kolecka), tak to mozna zkusim :) sice nejsem takovej kutil Tim jako mistni muzi, ale treba to sestrojim. Jedine, co resim, je.pritlak. Ale myslim, ze si s tim nejak poradim. Ovsem...kusem spalku s rukojeti, jak to mel pan ve videu, to fakt resit nebudu. Zvedat nad hlavu 10kg zavazi a mlatit s tim do sena v popelnici...mi prislo fakt na hlavu

Hhippie: myslim ze to byl american... Rusaci a ukrajinci to je jina liga :)
Marion: az se tim destem radky zkroutili :).
Na rovné řádky používáme dva kolíky a provázek a na plečkování toto. http://www.orig.cz/rucni-plecka-pojizdna-sada-3-nozu.html.

Prezdivka: To me hodne pobavilo. Uplne si to dokazu predstavit! :-D
Ja bych napsala, co mi dnes udelalo radost, ale 1) by to nebylo z ovciho oboru,2) by to vypadalo, ze se vytahuju

Jani, moje 5leta dcerka se uz od dubna pravidelne pta, kdy uz bude moct chodit bosa. Ted uz boty moc neponosi ;) leda kdyz jdou s lesni skolkou na dopoledni prochazku. Pak je odklada a az do vecera neobouva, neni-li to nutne
napsal(a):
Jani, moje 5leta dcerka se uz od dubna pravidelne pta, kdy uz bude moct chodit bosa. Ted uz boty moc neponosi ;) leda kdyz jdou s lesni skolkou na dopoledni prochazku. Pak je odklada a az do vecera neobouva, neni-li to nutne
Já mám problém na dvouleté udržet boty... Taky drben nohy každý večer.
napsal(a):
Prezdivka: To me hodne pobavilo. Uplne si to dokazu predstavit! :-D
Ja bych napsala, co mi dnes udelalo radost, ale 1) by to nebylo z ovciho oboru,2) by to vypadalo, ze se vytahuju
Hhippie to se nedělá, jak se to nakousne tak se to poví. Šup sem s tim. Radost může bejt z čehokoliv.
Janinka Bosorka
napsal(a):
Na rovné řádky používáme dva kolíky a provázek a na plečkování toto. http://www.orig.cz/rucni-plecka-pojizdna-sada-3-nozu.html.
Nechtěla bych se natahovat s provázkama na takové ploše, ale ty plečky jsou hezký to zkusím foma nadhodit... Máme teda plečky za malotraktor, ale ty jsme zatím nepoužili.
Náhodou, jistá dramatická zakřivení jsou prý vítána.
Mastnacek asi nečetl Mládí v hajzlu - jinak by věděl, proč měl Nickův
nejlepší kámoš přezdívku Levák.
Profesore - ale já žádná tajemství nemám, já každýmu klidně hned řeknu,
co si o něm myslím. No fakt.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ml%C3%A1d%C3%AD_v_hajzlu

Dnes při ranní kávě mi udělalo radost, že jsem zas jednou spočítal mé zvířata o které se starám a dostal jsem se k číslu 165 kusů

marion108: taky to sazime rucne tak vim. ale provazek se natahne jeden, pak se to posune. Ve srovnani se samotnym sazenim je to zanedbatelnej cas :) na diry jsem si udelal znakovak, at to i nejak vypada.

Kostěji, to máš všechno doma nebo počítáš i ty v kravíně? A taky drůbež? No číslo je to vysoké.

Počítám jen svá zvířata. Je v tom všechno,2 kočky,1 pes,13 slepic,1 kohout,37 brojlerů a zbytek jsou ovce, kozy a jejich mimina.
Jo a čekám ještě nějaké porody
napsal(a):
marion108: taky to sazime rucne tak vim. ale provazek se natahne jeden, pak se to posune. Ve srovnani se samotnym sazenim je to zanedbatelnej cas :) na diry jsem si udelal znakovak, at to i nejak vypada.
Jo tak asi by to slo, ale otazka je proc... Zrovna cibuli sazime tak, ze se s vari udela dvojradek a do toho se pak na pest sazi cibulky a hrabickama opatrne prihrabne... Jinak na cesnek a brambory mame sazec a na seminka seci stroj na presne seti, takze odpada jednoceni.
Radost mi udelalo kuzle, co si zaseklo nohu do zebriku a vcera kulhalo, dnes uz nekulha.
napsal(a):
To ja mam s tim senem vyhodu, ze jak je toho malicko (ridke, nedopasky), tak to vlastne ani nemusim obracet a za 2 dny muzu rovnou sklidit pod strechu
Obracela jsem, ale myslim, ze uolne zbytecne.
Videla jsem video ohledne rucniho lisu na.baliky z velke popelnice (je lehka, ma kolecka), tak to mozna zkusim :) sice nejsem takovej kutil Tim jako mistni muzi, ale treba to sestrojim. Jedine, co resim, je.pritlak. Ale myslim, ze si s tim nejak poradim. Ovsem...kusem spalku s rukojeti, jak to mel pan ve videu, to fakt resit nebudu. Zvedat nad hlavu 10kg zavazi a mlatit s tim do sena v popelnici...mi prislo fakt na hlavu
Verčo, ty jsi nikdy nešlapala zelí? (ani nějaký neskladný bordej v popelnici? )
Na co závaží, když stačí sešlápnout.
napsal(a):
Dnes při ranní kávě mi udělalo radost, že jsem zas jednou spočítal mé zvířata o které se starám a dostal jsem se k číslu 165 kusů
Chápu, že jsi to počítal ráno a navíc při kávě. Kdyby jsi to počítal večer -..." jedna ovečka, druhá ovečka"...... tak by jsi buď do rána neusnul, nebo by jsi se stejně nedopočítal
My počítáme při odčervování (tak se u toho snažím neusnout), ale máme nějakého ovčího ducha, který se asi občas zhmotní při počítání, protože nám to pravidelně falíruje +/- jedna na počet a známky přitom sedí... nechápu... jediná možnost by byla, že by ovčí duch byl v registru zvířat...

Profesore, slapat zeli me v panelaku nikdo neucil.
Kazdopadne u nas na severu jsem videla kolikrat, jak se slape ulice..
Ani jedno ani druhe jsem však zatim k zivotu nepotrebovala
Me dnes udelalo radost, ze jsem se v poradku vratila ze zachranne mise o navraceni ruzoveho plamenaka zpet majiteli.
Jakozto zdatny, lec zakonu more neznaly plavec, jsem se vydala ulovit velky kruh, ktery odplouval na more. Prekvapive byl stale kousek prede mnou a odhadnout, kdy se na to uz vykaslat, tak, aby mel clovek dost sil na zpatecni cestu, je vazne tezke. Na rybnice bych asi jeste plavala za nim. Ale takhle...mno, kdyz se " ohlednu zpet" jsem fakt rada, ze to dobre dopadlo (ze dekuji nahoru ).

Jinak posilam "susene" kozi kamosky.
Fakt nevim, co v Cechach porad tak vyvadime. Koza zadny pristresek ani zradlo nepotrebuje!
Wellfare ma holt kazdy stat nastavene jinde, no
Hhippie krásnou dovolenou přeji. Kozy to tam maj sušený nastojato, jak tak koukám.
Před pár lety jsme byli na dovolené v Chorvatsku kolem Kornat a tu i tam. Plachetnicí. Na malých tak třicet metrů průměr totál kamenitých ostrůvcích třeba jedna zubožená ovce, asi tam doplavala. Nevím, co tam žrala a pila. Byla živá.

Nam kdysi v Recku tvrdili, ze existuje ostrov, kde ziji ovecky, co umeji pit morskou vodu. A ze jejich maso je tedy uz prirozene prosolene a velmo zadane pro kuchynske upravy. Zajimalo by me, jestli je to pravda.
Jal.se dostala ta ovce na ten ostrov by me fakt zajimalo. To umi ovce tak dobre plavat?

Právě mi dělá radost čepovaný Radegast v Rožnově pod Radhoštěm
HHippie nevěřila jsem taky, ale plavou.
https://www.youtube.com/watch?v=X1VVAZZ7K8g
https://www.youtube.com/watch?v=uUSLk3Kq7xU.
A tady přes moře v Chorvatsku.
https://www.youtube.com/watch?v=BsInctuOmuU.

napsal(a):
Právě mi dělá radost čepovaný Radegast v Rožnově pod Radhoštěm
Tak to už k nám není daleko, kdybyste měl s sebou balík sena, pozvala bych vás k nám na kafé ...možná i bez toho balíku by to šlo, kdybychom dnes nejeli na pohřeb. Užívejte krás Valašska.

Me neudelal radost vcera pan kdyz odvolal velky strihani jen den predem. Moh to bejt peknej vydelek a osobni rekord ( 40 kusu ). Prijde me to trosku nefer, takhle na posledni chvili, nemuze vedet jestli jsem kvuli nemu nekoho neposunul atd atd. Kdyby to bylo z nejakyho dobryho duvodu, ale ze se mu ovzal strihac kteryho dlouho nahanel to pardon
Tak me aspon dneska udelala radost vetsina dne straevnyho s detima a ve zbytku jsem polatal ohrady abych zejtra konecne vyhnal kravu na zeleny.

alespoň byl upřímný, taky si mohl něco vymyslet
Tý jo, to naše ovce neuměj takhle plavat... Musí být ostříhaný, protože když nejsou, tak nasáknou a neunesou se. Jednou mi ve strachu z vlčáka přeskákaly přes potok a některé ale nedoskočily a zůstaly ve vodě a 3 vůbec nemohly ven. Tahala jsem je složitě, v únoru, koupala jsem se taky... Budem asi muset trénovat

Jedni lidi mají přes pastvinu potok, stříhají tak 1x za 2 roky a podobně se jim utopily taky nějaké ovce, šly se napít a asi byly vtlačení víc do středu a vlna se nasákla...
Jinak jsem měla za to, že každé zvíře umí od přírody plavat, nebo ne?
mine:
jo, to je nebezpečný, když mají hodně vlny. Jinak plavat umí i ty naše. Mě spíš udivilo, jak ovce relativně dobrovolně v Chorvatsku do vody jdou. Vědí, že na druhé straně je pastva.
Profesor:
my se přeci stříhat nemusíme, nám stačí odložit oděv... i když někteří se dle současného trendu musí ostříhat, než si odloží, ale to už je jiná..

Dnes mi udělala radost kamarádka, kterou jsem pár let neviděl. Zavolala, že mě dlouho neviděla a že se jí přemnožili Indičtí běžci a že mi jich 9 přiveze a k niim ještě jejich matku
Pak mi udělalo radost že za pomoci flexy a svářečky jsem si upravil cirkulárku na pořádný 70cm velký kotouč, který jsem si nedávno přivezl z brusičství. Zkusil jsem říznout pár bukových metrovek a projíždí to jima jak horký nůž máslem. Mám z toho obr kotouče ale docela respekt, kor, když mám prsty jen kus od něj
Naštěsí vyhlášená Vysocká chirurgie ruky je jen 2,5km daleko a pokud prsty, ruce a nohy co mi to uřízne včas seberu a doběhnu tam s nima, tak mám velkou šanci, že mi je zas přišijou tak, že s nima budu za čas zas normálně hýbat. Podívejte se na tenistku Kvitovou, jak jí tu její pořezanou ruku hezky dali dokupy
profesor1
napsal(a):
Kubo, až budeš zase řezat, tak ty běžce raději zavři bokem, aby si případně upadnutý prstík, nespletli se slimákem!
A radost mě dneska udělalo slunce, které od jedenácti hodin začalo teplotu tlačit prudce nahoru, nad dvacet stupňů.
No co, tak na chirurgii vezme i běžce, to by bylo, aby si zdatný chirurg
neporadil i s prstíkem t. č. sež.raným.

Me naopak dela radost ze se pocasi umoudrilo a venku to vypada tak jako kdyz jsem navstevoval zakladni skolu. Na zacatek prazdnin hezky chladno a destivo.

Kostey: jak slysim bezci, klicova dirka, raketovy kamna, tak me to vykouzli ironickej usmev na ksichte :) Zrovna rano jsem skoro dva priblbly bezce prejel. Znama je ma a zrejme taky premnozeno a hlavne uteceno na silnic.

Chovatelsky mě dnes udělalo velkou radost, že jsem poznala osobně Janinku Bosorku a jejího synátora.
A snad bude dělat radost jí zwartblí beránek z mého chovu
Dnes mi udělalo velikou radost setkání s Veronikou a jejím pěkným a vychovaným stádem oven a kozen. A přírodní scenérie poblíž Prahy, nádhera. Krásně vybarvený chlapák, který dostal jméno Chuck= Čak (Berry), ač je o fous mladší než naše trojčata si po vpuštění do sadu okamžitě sjednal respekt a trojčata proháněl on a ne oni jeho. A vůbec nebečí, vybrali jsme moc dobře.

Jééé, děkuji za veřejnou poklonu.
Tak mi udelalo radost, ze jsem dokoncila 12 sklenic tresnove marmelady...

Tak mám ženské radost, že vám to tak klaplo A co takhle nějaká fotečka nového člena stáda
Mě dneska udělal radost traktůrek, že se s ním dalo i v dešti a na muldách posekat 2 ha pro ochranáře

Máte to hezky posekané. Radost pohledět.
A já mám zase radost ze žáby. Už třetím dnem mám v zapuštěném sudu skokana hnědého. Kde bydlí ropucha, už vím. Ale že se mi tu objeví skokan, jsem vůbec nepočítala. Tady teda vůbec neprší a neprší, je sucho a lidi mají spíš bazény než přírodní jezírka na zahradách, takže asi vzal zavděk i sudem.

Mno, tak to musí být radost, sekat něco takového... tak snad alespoň dobře platěj...ochranáři.
Mě dnes udělalo radost, že jsem ho přežila... jestli ve zdraví se uvidí až ráno, s jakou vstanu :).

To ještě mají ti ochránci dobré, že jim to můžete posekat traktůrkem. Tady to fakt musí sekat křoviňákem, protože to je terén, na jaký by se dala použít jen mechanizace vyloženě do svahu a na tu nemají. Ale jsou mladí a nadšení, sekají tak celé hektary. Jen po třicítce už musí nastoupit další neopotřebovaní, ti starší už jen hrabou .

hhippie, nějaké drama? Když už jste to nakousla, dopište to.

Kdyby to byly opravdovi ochranci, tak na to nepustej zadnej traktor natoz s bubnovkou s tupejma kudlama... to jsou zase ochranci dotacni pohunci.

Oreb: Žádné drama. Ale mám po dovolených vždycky drsné vstupy zpět do běžného života. Takže místo poklidné aklimatizace lítám jak nudle v bandě od rána do večera a podle toho to tělo pak vypadá.. Takže tak střídavě pluji mezi funkčností a nemocností a čekám, co se z toho vyvrbí
Ono do toho člověk trošku musí alespoň trošku vidět, aby mohl rozumovat a kritizovat. Konkrétně na téhle louce jde o určitý druh motýlů, který potřebuje na množení určitý druh rostlinky. Jde o termíny, ne o způsob sečení.
Navíc už odborníci od ochranářů přišli i na to, že ač některé louky kosili kosama ručně, tak jim bylinky mizely. A tam kde povrch rozryly pneumatiky traktorů, případně divočáci, tak tam se bylinkám dařilo. Určité věci pochopit jim travalo vééééélmi dlouho a proto nadělali spoustu kopanců a naštvali si na sebe lidi, ale už se s nima celkem dá. Koooor když platí

profesor: no to je me nadeleni, nevim jestli tady by to proslo :) Ja teda bejt ochranar, tak to tam necham napospas at si s tim priroda poradi nez to takhle umele udrzovat timhle zpusobem. "priroda" by byla vdecnejsi za nic nez lidsky promysleny zasahy. Ale to je muj nazor. Rotacka dobre simuluje okus vysokou?
( dyt to rikam, terminy, plati... eko-bio tunel ).
Chce to trošku víc než takový krátkozraký pohled. Dneska se nikomu dělat nechce, tak že tyhle vzdálené a hůř přístupné lokality by zarostly náletem. Dříve se to obhospodařovalo, protože lidi neměli možnost nakoupit v kaufu. Tady ta naše oblast bílých karpat má jedinečné druhy rostlin a hmyzu. Tak že se to musí trošku udržovat a ne nechat zarůst.

Kratkozraky? Nejsem si tak uplne jistej kdo ma ted teda kratsi zrak profesore. Jestli vy se zoldem za rajtovani s tarktorem nebo ti "ochranari" kteri misto aby hledali prirozeny zpusoby kdyz uz chtej udrzovat clovekem zmrzacenou krajinu a nechtej to pustit prirode. Videl bych to na plichtu.
Vidím že si nedovedete představit bělokarpatský ráz krajiny. Tady nejsme v polabí. Tady toho moc zmrzačit nešlo. Jedině tím, že by se to nechalo zarůst.
No mám silný pocit že vám jedny nůžky trošku korodujou, co kdyby jste je šel přemáznout vazelínou?
(Co by včera Němci dali s Koreou za plichtu ).

Co s polabim? Dyt to rikam, kdyz chtej udrzovat at si tam nazenou ovce, ne vaseho zetora. Nevim jak belokarpaty, ja byl akorat v zakarpati a zetor jsem tam na stranich nepotkal, zato ovce kravy kone.
S nuzkama jsem to nejak nepochopil.
Jooo skopcaci...vcera jsem to sem zapomnel napsat, kluci sikmooky me udelali velkou radost. Takovou ze byla snad vetsi nez kdyz nasi kopalisti nad nekym vyhrajou.
A kdo tam asi ty ovce má nahnat? Maximálně Tom Tady (nebo jak si říká), ale taky by je tam nehnal zadarmo. Tyhle louky, protože byly výš nad vesnicí, naši předkové sekali, nebo vypásali později. Tím pádem tam stihly odkvést určité rostlinky, tím pádem se na těch to rostlinkách stihly vylíhnout určité druhy hmyzu, tím pádem se tomu hmyzu (ale i těm rostlinkám) dařilo jen tam, tím pádem je ten hmyz vzácný........... Ale možná škoda vysvětlovat když jste nepochopil ty nůžky
Jo, v zakarpatí jen koně, krávy, ovce a starousedlíci. Všichni ostatní prchají.
Vlákno se jmenuje Co mi dnes udělalo radost, pánové, kdybych ještě chtěla přilévat oleje do ohně, tak se vás optám, jakou radost vám udělala naše nová vláda, pan premier a pan prezident.
Hhippie dělá mi radost, že přes to všechno máš furt chut do práce a zvládáš to.
A prší, po čtrnácti dnech, to je převeliká radost.

Porad lepsi draha sluzba s ovcema nez draha sluzba s traktorem.
Profesore, chapu vas zajem na tom... ale, jakej vyznam pro prirodu ma ekosystem, kterej zavisi na cinnosti cloveka? Zkuste si na to vzit brejle abyste nebyl tak kratkozrakej. Priroda to umi sama, jinak by ani ten vas brouk vylihnutej neexistoval, nebo snad jen tak vzniknul proto, ze starousedlici sekali pozdejs? Rozumite kam tim mirim?

Janinka Bosorka: polytiky si ted nevsimam, jsou jindy "radosti".
Ano, máte pravdu, ale tahle vaše pravda postrádá ty brejle!
To vím už hooodně dlouho, že příroda si poradí sama, ale musí mít čas a prostor. Kdyby v těchto místech nebyla první zóna ochrany, tak už je tu dávno tisíce chatek a pár hotelů. O víkendu by tu hrčely sekačky na trávnících a asfaltky by to tu nádherně křižovaly. Ono se totiž človíček hooodně roztahuje. Kde to jde buduje fabriky, kde to nejde, tam si buduje víkendhouse.Tak proč tu jeho roztaživost trošku nezbrzdit?
No a aby to mohla být první zóna ochrany, tak tam musí být co ochraňovat........
Tak že hurá do optiky pro brejele, uvidíte jak prohlídnete a vaše fanynka bude mít radost

Aaale a komu ty louky patri? Uz si protirecite na jedny strane "hanite" zakarpati ze vsichni utikaj a na druhy strane velebite prvni zonu. Ale ze to casem muze dopadnout jak zakarpati? :)
Pak tam zbudete jen vy a zetor :).

Mně udělalo radost, že se moje ex vdala
napsal(a):
Aaale a komu ty louky patri? Uz si protirecite na jedny strane "hanite" zakarpati ze vsichni utikaj a na druhy strane velebite prvni zonu. Ale ze to casem muze dopadnout jak zakarpati? :)
Pak tam zbudete jen vy a zetor :).
Co to zase plácáte? Vůbec mě neděláte radost!
Pokud se tady ta údržba bude dotovat, tak se to tu nevylidní a já budu ochotně jezdit traktorem po svahu a sem tam vzorkem kypřit půdu cibulovinám. Vylidňuje se zakarpatí, protože tam nejdou prachy. Koukat se na kravky na stráni je sice hezké, ale jsou i hezčí, nebo spíše lákavější věci.

kostey: aspon te uz nebude otravovat? :).
Kubo hlavně ale zapomeň na tohle! - https://www.youtube.com/watch?v=vhuw1-v4qus
(prý to nedělá dobrotu ).

Profesore, ten text má něco do sebe

Závistivec za plotem .
profesor1
napsal(a):
Udělali mě radost pípáci v prázdném včelím úle a pípáci v hroznovém víně
Tak z pípáku v úle se klubou sýkory grosňadry, nebo jak se přesně jmenují A je jich pět! To se rodiče musí teda ohánět je uživit

dad, to je ta stará mladá, žejo? Kolik jste psal, že jí je? Vypadá moc pěkně.

Dnes mám radost z toho, že si jedu k Vávrovi na NT pro nového berana.
Nepotkám tam někoho z vás?

Mám radost, že nám včera skončil školní rok a dnes máme první den prázdnin.
Taky mám radost, že manžel svým nově pořízeným pežotem, převezl na novou pastvinu všech 17 ovcí a ony zůstaly věrné tomu, že mu vnitřek auta neoznačkovaly. Zatím to nikdy neudělaly.
Radost mi udelalo, ze mam kone prevedene nanovou pastvinu a ze kuzlata respektuji el. ohradnik, vcera probehlo testovani a dnes uz jsou na nove pastvine.

dad - pěkný věk, nevypadá na to.

Já myslím, že mastnacek by měl mít radost, nejen dnes . Všímáte si, jak jsme omezili citace? Šetříme kyberprostor a energii na jeho provoz a mastnackovy nervy. A měl pravdu, takhle to jde většinou taky.
napsal(a):
Já myslím, že mastnacek by měl mít radost, nejen dnes . Všímáte si, jak jsme omezili citace? Šetříme kyberprostor a energii na jeho provoz a mastnackovy nervy. A měl pravdu, takhle to jde většinou taky.
Jaké citace?
Zase ale - kdyby šlo mastňáčkovi o šetření kyberprostoru, tak by si nedal přezdífku
masTňáček, ale jenom masňáček, což je kratší. Ale třeba je (rád) dlouhej.
Mě dnes udělala radost krásně křišťálová voda ve studánce,
kterou jsem fčera vyčistil. Tak jsem ji dnes vyčistil ještě líp,
aby zítra tam byl přímo zázrak. Bez vody to nejde. Má úcta.

Mně dnes udělalo radost mnoho věcí.
Byl jsem pro toho berana. Cesta autem super, nikde žádná zácpa, dokonce i Prahou jsem projel bez zastavení. Na aukci jsem si vyhlídl pár hezkejch beranů co by se mi tuze hodili. O jednoho jsem se přetahoval s jedním člověkem, vyvolávací cena byla 10tis bez DPH o což jsem projevil zájem, tak on řekl 15tis, tak já odvětil 20tis, on hned že 25, já na to 27, on hned že 30 a tak jsem mu řekl že mu ho teda nechám a měl jsem radost, že jsem si nechtěl víc honit ego a jít ještě výš, protože beranů tam bylo hezkých ještě dost a dali se vzít za vyvolávací cenu. Sice už nebyli ve 2% populace, ale i tak by mi radost udělali.
Vybral jsem si hezkýho, vydražil za nízkou tj. vyvolávací cenu a vydal se s ním na cestu zpět do Krkonoš.
Protože jsem se bál ucpané Prahy, tak jsem to vzal zkratkou po okreskách. Jelo se hezky, žádné zácpy, minimum rozkopaných silnic. Bohužel po příjezdu domů jsem zjistil, že se beran po cestě nafoukl jak balón a přes okamžitou první pomoc začal kašlat krev a tak se mi za chvíli houpal na rozporce. Takže mi udělal radost, že budu mít plnej mrazák.
Pak mi udělalo radost, že když jsem pochytával jedno stádečko 13 ovcí s 19 jehňaty, tak se to zvládlo až překvapivě rychle a už se hezky pasou na nové pastvině.
Teď večer mi udělali radost rodiče, kteří za mnou přijeli a mamka mi teď vyváří a já se cpu přírodníma řízkama a podobně

Kostey: ty voeee cos mu udeaaal? Budes reklamovat? Takovej hic nebyl, vozis pod plachtou? Muzu ti za cenu prodat hezkyho safolika rok a neco :).

Co jsem mu udělal? Porazil ho.
K tomu co bude následovat takhle veřejně napíšu snad jen to, že si brzo udělám radost dalším beranem.
Vezl jsem ho v koňskym přívěsu. Horko nebylo, ani cesta nebyla dlouhá. Neměl důvod cestu nezvládnout.
tak s tím beranem je to pech, takovéto radosti mě naštěstí ještě nepotkaly, holt jsi asi narazil na zvíře, jak říká můj jeden známý (zkušený bača), že pro některé berany není vrcholem života připuštění ovcí, ale dožití se účasti na nákupním trhu a pak to s nima jde jen z kopce, ale tohle je až moc rychle.

Janinko nechci tu nikoho strašit Zvířata ty převozy většinou zvládaj naprosto v pohodě. Já jsem se zvířatama nacestoval už pár tisíc km a nikdy jsem neměl sebemenší problém a bylo jedno jak se vezly, jestli v autě, v kufru, na přívěsu, ...
Vím ale taky že nějaká zvířata prostě žijou, pak příjde nějaký stres a tak si prostě chcípnou. Už mi takhle chcíplo pod rukama půlroční kůzle při korektuře paznehtů a jedna mladá kozička, taky při (první) úpravě paznehtů.

prezdivka: s tim beranem to byl humor, ale byly by urcite jeste hezci nez po tom osklivym texloj.).

kostey: ale moh bys na par ne uplne elitnich ovci pustit safolika :) kdyz bys to pak poradne vychvalil, tak by o takovy narostly sufftexly, ovce i berany moh bejt zajem. Ja bych par takovejch do chovu bral. A u tebe by byla zaroka kvalitnich rodicu.