Začínáme s kozlíkem

Holandská zakrslá
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.6.2018 15:15
kozelmates

XXX.XXX.80.177

ahoj ve spolek. Začínáme s chovem kozlíka holandské kozy a mám pár otázek na zkušené chovatele.
Kozlík mi chodí na krmení ke slepicím i když sám má dost a já nevím jestli mu třeba vařené těstoviny, rýže nebo namočený chleba nemůže uškodit, to jsem nikde nenašel.
A druhá otázka se týká výchovy. Zkoušel to někdo ? Co všechno zvládne? My dnes za dopoledne zvládli přivolání, ale chtěl bych ho naučit i nějaké "kravinky".

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.6.2018 16:49

Možná napíšu něco, co Vám nebude po chuti, pak se omlouvám, nemyslím to naschvál, ale z praxe a jako dobrou radu.
Chovat samotného kozla není moc rozumné, i kdyby to byl kastrát. Koza je stádové zvíře, navíc samec má své pudy, které bude chtít realizovat, jinak se stane brzy agresívní. A protože tam nikdo jiný nebude, bude se tak chovat k Vám a ostatním lidem. Naučit ho kravinky můžete, ale má to stejný háček. Jakmile budete jeho stádo Vy, bude se k Vám tak chovat, a to není legrace. Může se tak lehce stát, že ho jako nesnesitelného rozmazleného agresívního kozla, kterého ovšem budete mít rádi, budete porážet nebo prodávat a skončí stejně. Toť k výchově.
A to, co žerou slepice, může koze způsobit těžké zažívací problémy a může na to i zemřít. Takže pozor, krmte ho potravou pro přežvýkavce, ať nemáte zbytečné starosti.

2.6.2018 18:47
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Jo jo, když jsme si před cirka třemi lety vzali dvouměsíčního kozlíka na dokrmení (na necelý měsíc), tak ho soused taky učil "kravinky" - strašně se mu líbilo a přišlo mu vtipné, jak kozel naskakuje rohatou hlavou proti zatnuté pěsti... Mě už to vtipné nepřipadalo ani trochu, protože při každodenním vstupu do boxu (výměna vody, doplnění sena, krmení, úklid...) jsem měla domlácené nohy a jednu modřinu vedle druhé...

2.6.2018 19:17
kozelmates

XXX.XXX.80.177

Díky za reakce. Nejsou mi proti chuti, ptám se, protože chci získat co nejvíc informací a rad.
Nejdřív k.tomu jidlu. Samozřejmě má to své, má pastvu, větývky s lístky ze stromků, mrkev a ostatní věci ze zahrádky, k tomu oves a občas na chuť a za odměnu půlku tvrdého rohlíku. Dneska měl poprvé pár piškotů, když jsme cvičili provolání. A tak mě napadá, může vůbec piškoty? Mě šlo jen o to, že začal chodit ke slepicím do výběhu, ty mají také zrní, pšenici a šrot, ale občas právě mají i těstoviny nebo rozmočený chléba.

K tomu učení, mě přijde dost inteligentní, takže bych ho rád naučil víc nez jen přivolání, ale i nějaké pitominky, nevím kdo co zkoušel, třeba, teď plácám, mečení na povel, nebo treba pac, fakt nevím co by mohl dokázat, viděl jsem video, kde koza dělala agility.

Jinak samozřejmě víme že je to stádové zvíře, do budoucna dostane kamaráda, ale začínám a tak jsme chtěli jen jednoho abych ho lépe pochopil, poznal povahu toho zvířete. Zatím má jako stádo nás a hodně se zkamarádil s králíkem - belgickým obrem, nyní jsou skoro stejně velcí, tak je to legrace.

No učit ho rohy na pěst nechci, má to být mazel a zatím teda je. Jak může skočí si na houpačku a tam se valí v dece a houpe se. Jsou mu teprve čtyři měsíce. Rád bych ho naučil nějaké ty hovadinky pro radost a zasmání.
Je to náš první kozel a úplně si mě podmanil svou povahou a přítulností.

3.6.2018 22:52

Piškoty nejsou zrovna kozí krmivo, po tom namočeném chlebu a těstovinách se může nafouknout a rohlík ve 4 měsících taky není zrovna ideál. Dejte mu jako odměnu třeba trošku nastrouhané mrkve. Má ještě mizerné zuby, kousky by se moc nehodily. Inteligentní kozy jsou určitě. Zatím je to malé kozí dítě, takže je milý a hledá někoho, ke komu by patřil, třeba i králíka, ale to je spíš smutné. Sežeňte mu druhého co nejdřív. Třeba se Vám podaří, co si přejete.

Přidejte reakci

Přidat smajlík