Dobrý den.
Jsem začátečník a potřebovala bych poradit. Mám cca 0,5 ha pozemek a chtěly bychom si s manželem pořídit Anglonubijskou kozu. Podle kterých krytérii mám vybírat tu správnou a musí být s PoP? Chceme ji jako mazlíka a na občasnou výrobu sýrů, másla a jogurtů pro vlastní spotřebu. Musím však podotknout, že naše rodina je dosti mléčně založená. Ještě si chci optat zda může tento druh kozy být celoročně venku s možností jít do přístřešku nebo musíme stavět chlívek? a jsou to kozy společenští, potřebují být dvě, nebo samotáři a vystačí si se slepicemi? Co se týče stravování stačí pastva nebo něčím přikrmovat a na jak dlouho přibližně stačí kulatý balík pro případné dvě kozičky? Moc děkuji za jakékoliv rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den.
Když nepsali žádní kozaři, napíšu já alespoň pár info.
Koza určitě nemůže být sama.
Na tu výměru by se Vám vešlo i víc zvířat. Každopádně pro dvě to bude ráj na zemi. Nejlépe přeplotit na půl, aby lépe vypásaly nejdřív jednu a pak druhou půlku.
Celoroční chov venku možný je, ale určitě koza (jakákoli) potřebuje mít přístřešek, ve kterém je závětří a sucho.
Příkrm, pokud chcete dojit, Vám bude držet po porodu dobrý nádoj. Díky němu je možné i v nepříznivých (suchých letních) měsících udržet kvalitní nádoj. Pouze na pastvě může klesat. Ale každá koza je jiná.
Kozu určitě nemusíte mít s PoP. Můžete mít jakoukoli, i kříženku. Co je ze zákona povinné, založit si hospodářství (záležitost několika dokumentů a spolupráce s úřadem), a mít zvíře označené ušními známkami.
Počítá se 1,5 velkého balíku na ovci / kozu na mimopastevní období (říjen - duben). U koz je to ale velmi relativní. Většinou jsou to zvířata vybíravá, tedy je potřeba, aby seno bylo dobré kvality. Hlavně jemnějšího rázu, ne vykvetlé tvrdé stvoly, nejlépe s příměsí různých bylinek, lístečků... to mají nejraději a na tom dobře prosperují.
Přeji hodně štěstí a radosti v chovu.
Mnoho konkrétních věcí najdete, když použijete místní vyhledávač ve vláknech a prostě budete po večerech studovat, jak na to. Je toho mnoho a na spoustu věcí přijdete také až už budete mít zvířata doma...to, co by Vás teď nenapadlo ani ve snu... Ale určtiě je dobré načíst co nejvíc informací, aby člověk alespoň tušil, co ho čeká...