Uživatel s deaktivovaným účtem

Nic neoddojovat. Nechat mlezivo pro kůzlata. Kdyžtak dejte foto, ať víme jak moc špatné to je.
Kozy co tahaj před porodem vemeno po zemi vyřazuju z chovu. Sice dojej, ale jsou s tím jen problémy a ty já nepotřebuju.

DanuskaXD
napsal(a):
Jedno foto.
příště už jí nepřipouštějte. na té fotce je dobře vidět, že problém není v tom, že by vemeno bylo nalité, ale v tom, že závěs vemene je pryč, buď prasklý, nebo vytahaný, nebo funkčně vrozeně nedostatečný. to nejde spravit. koza si takové vemeno často zraňuje a taky po porodu kůzlat ta kůzlata sama pravděpodobně vůbec nenajdou struk, na zemi ho hledat nebudou. taková mléčná žláza, která tahá struky po zemi si taky ráda pořizuje mastitidy.
Určitě neoddojovat, kůzlata budete muset učit z takového vemene pít, Bodlinka má pravdu v tom, že se samy nenapijí. Nesouhlasím s tím nepřipouštěním, mám takovouhle starou kozu a její 4 letou dceru. Matka má vemeno až u země a dcera krásné. Na první fotce je matka, ale už 4 měsíce po porodu, před porodem ho tahá po zemi. Na druhé fotce je její dcera, která rodila o měsíc později.
nádoj je stejný od obou. Takhle vypadá vemeno po porodu u matky. Kůzlata hledají vemeno nahoře, ale musí se naučit pít v leže. Během dvou dnů se to naučí.

roklanka
napsal(a):
Určitě neoddojovat, kůzlata budete muset učit z takového vemene pít, Bodlinka má pravdu v tom, že se samy nenapijí. Nesouhlasím s tím nepřipouštěním, mám takovouhle starou kozu a její 4 letou dceru. Matka má vemeno až u země a dcera krásné. Na první fotce je matka, ale už 4 měsíce po porodu, před porodem ho tahá po zemi. Na druhé fotce je její dcera, která rodila o měsíc později.
ale tak nemyslela jsem to tak, že je to dědičné. spíš jde o to, že jiné to nebude a s takovou kozou je to dost vopruz.
Po porodu se musí napít mleziva pokud možno co nejdřív, nejpozději do 2 hodin a opravdu je to o nervy, sama to poznáte. Kůzlata tvrdošíjně trvají na pití ve stoje a vy je musíte násilím pokládat pod vemeno. Doba je odvislá od šikovnosti kůzlat, některé to zvládnou za den, tupější jedincům to trvá 2 -3 dny. První den (přes den) přikládejte tak po třech hodinách, noční pauzu si klidně udělejte 5-6 hodin, kůzle to vydrží, pokud je dostatečně napito. Konrtola napití je, když vezmete kůzle pod břichem a neprohmátnete až na páteř, cítíte napitý žaludek.
Nechcem zakladat novu temu, avsak mam podobny problem. Vzdy sa mi kotia kozy z jari, ale teraz 3 zo 6 potratili hned rano 1.1. (predpokladam, ze vplyvom neuveritelnym vybuchom z okolia na Silvestra). Kozy mali asi po 2 tyzdnoch ruju, ale co je zaujimave, zostali kotne (aj to len 2) asi az na tretie parenie (po tretej ruji, ktora sa ale opakovala kazdy tyzden (?). Jedna z nich ma asi cca tyzden do porodu, avsak tiez sa jej uz 2 tyzdne nalieva vemeno. Denne ho kontrolujem (stale je makke). Len sa bojim, aby som nedopadol ako asi 5 rokov do zadu, kedy sa tiez koze nalialo vemeno pred porodom a kym som sa rozhodoval co s nim, strasne jej stvrdlo, nakoniec zcernalo. Koza sa sice vzapati okotila, avsak do vecera uhynula. Veterinar mi radil neoddajat, co som ho aj posluchol (aj vy tu radite to iste), ale keby som bol oddojil, mohla zit. Ako postupovat, ak sa ukaze, ze vemeno zacina tvrdnut. Je to patologicky jav, ktory by teda nemal do porodu nastat? A ak ano, preco sa to stale spominanej uhynutej koze?

Moje úvaha je taková, že asi nebylo vemeno jen tvrdé, ale i zarudlé a horké, což jste tehdy zřejmě nezjistil nebo neřešil a tím došlo ke sněti. Ale to je jen domněnka. Mohla být špatně zasušená, tím myslím, že se sice zasušila, ale zůstal tam zánět, který se pak vyprovokoval.
Každopádně to, co se Vám stalo, není běžné, tedy nepředpokládejte, že se to bude opakovat.
dakujem za nazory, pre oreb1: spatne zasusenie nie, bola to prvoska. Trochu ste ma ukludnili, lebo zakazdym, idem ku nej so strachom, lebo je to naozaj dobra koza a uz raz mala namale, ked ju ako dorastenku dotrhal polovny pes a na furiku som ju niesol domov z pase a 10 dni bojovala o zivot. Uz som aj pocul nazor, ze islo o masticidu, ak ano, preco? Zaujimave, ze druha koza, s rovnakym terminom kotenia ma vemeno stale "mrtve".

Hele, mozna je to nesmysl, ale ja bych asi mela potrebu udelat koze nejakou podprsenku, ktera by pomahala roznaset vahu do vetsi oblasti nez jen tech par cm, na kterych to visi. Prijde mi, ze to zvire musi trpet
Kamarad s velkochovem ovci takovehke kusy utraci prave skrze slozite kojeni mladych a nachylbost vemene k poranenim.. Ale rozumim, ze u koz je zadouci velke vemeno = hodne mleka. Me by takovehleho zvirete ale bylo lito...

hhippie: Přesně to je důvod, proč nejsem příznivcem toho neustálého zvyšování dojivosti u koz. Už 3 litry je na kozí vemeno až až. Omezuje ji to v pohybu, hůř se jí běhá, snadněji se zraní. Kdysi jsem dávala kozám návleky na vemeno, aby kůzlata nevypila všechno mléko, ale mladá čilá koza, která proleze kdeco si to sundá sama nebo se jí prostě stáhne a nedá se tomu zabránit. Takže návlek se většinou použít nedá.
Dobrý večer, dneska ráno mi porodila ovce. Chtěla bych se zeptat, když vidím zde ukazována obří vemena, jaké jsou při porodu na pohmat? Měkká tvrdá? Má ovce je kříženka romanovské ovce. Po porodu jsem zjistila že je vemeno nadstandardně velké a totálně naplněné a asi i ztvrdlé s tím že jedna strana více. Jednu stranu po porodu skoro nešlo odstřiknout. Jedná se o zánět vemene? Nebo je to nějaká hormonální nerovnováha a časem se vemeno uvolní? Překvapilo mě že by se zánět vytvořil ještě před porodem?(vemeno bylo tvrdé již během porodu) Ovce rodí po 3. a předtím nebyl problém. Žere pije. Jehňatům to ale z té tvrdší strany moc nejde. Jedná se o zánět? Shánět veterináře? Případně co doporučujete? Děkuji za rady

Roma69
napsal(a):
Dobrý večer, dneska ráno mi porodila ovce. Chtěla bych se zeptat, když vidím zde ukazována obří vemena, jaké jsou při porodu na pohmat? Měkká tvrdá? Má ovce je kříženka romanovské ovce. Po porodu jsem zjistila že je vemeno nadstandardně velké a totálně naplněné a asi i ztvrdlé s tím že jedna strana více. Jednu stranu po porodu skoro nešlo odstřiknout. Jedná se o zánět vemene? Nebo je to nějaká hormonální nerovnováha a časem se vemeno uvolní? Překvapilo mě že by se zánět vytvořil ještě před porodem?(vemeno bylo tvrdé již během porodu) Ovce rodí po 3. a předtím nebyl problém. Žere pije. Jehňatům to ale z té tvrdší strany moc nejde. Jedná se o zánět? Shánět veterináře? Případně co doporučujete? Děkuji za rady
Zánět = tvrdé, horké, zarudlé. Kdysi býval na tyhle věci (myslím obr vemeno) Amastol. Odpoví zkušenější, ale asi bych zkoušela masírování a oddojování. A pak by se to mělo poddat.

Roma69
napsal(a):
Zkoušela jste oddojit,není ve struku ještě zátka?Mám více zkušeností z kozami,ale ono to bude stejné.Někdy se stane,že kůzle zátku nemůže vysát a i mně to dalo dost na sílu než jsem ji vytlačila.Kolik je jehňat,pila mlezivo?Kozy mají také po porodu velké vemeno a na omak tvrdé -nalité.

napsal(a):
Zánět = tvrdé, horké, zarudlé. Kdysi býval na tyhle věci (myslím obr vemeno) Amastol. Odpoví zkušenější, ale asi bych zkoušela masírování a oddojování. A pak by se to mělo poddat.
Jo a nic nezkazí obklad z tvarohu.
okamzite oddajat, ak sa este da! U koz je to tak, ze treba pravidelne menit cecok z ktoreho piju aspon prve dni, kym sa naucia, pretoze ak ma matka dost mlieka, vsetky male piju z toho isteho a ten druhy sa zapali a nasledne (v tom lepsom pripade) v nom pride matka o mlieko. Po takom tyzdni uz sa "biju" o kazdy... :) Ja som zazil naliatie vemena viac dni pred porodom a kym sa veterinari dohodli, ci oddojit, alebo nie, koza dostala nekroticky zapal, vemeno zcernalo a uhynula...
napsal(a):
Zkoušela jste oddojit,není ve struku ještě zátka?Mám více zkušeností z kozami,ale ono to bude stejné.Někdy se stane,že kůzle zátku nemůže vysát a i mně to dalo dost na sílu než jsem ji vytlačila.Kolik je jehňat,pila mlezivo?Kozy mají také po porodu velké vemeno a na omak tvrdé -nalité.
Zátka ve struku není. Oddojovat jsem zkoušela ale z toho tvrdšího vyteklo max pár ml. Masírovat jsem už trochu zkoušela jak moc na vemeno při tom mám tlačit? Abych ji zas neublížila. Tvaroh určitě zkusím.
jopal
napsal(a):
okamzite oddajat, ak sa este da! U koz je to tak, ze treba pravidelne menit cecok z ktoreho piju aspon prve dni, kym sa naucia, pretoze ak ma matka dost mlieka, vsetky male piju z toho isteho a ten druhy sa zapali a nasledne (v tom lepsom pripade) v nom pride matka o mlieko. Po takom tyzdni uz sa "biju" o kazdy... :) Ja som zazil naliatie vemena viac dni pred porodom a kym sa veterinari dohodli, ci oddojit, alebo nie, koza dostala nekroticky zapal, vemeno zcernalo a uhynula...
Přesně tak.. okamžitě všechno vydojit..také jsem měla kozu, která zaujala po porodu vemeno po zemi, po porodu jsem dala napít kuzlatum s "veminkem " přes ruku a ještě je vydojila 4 litry mleziva..kůzlata jsem tímto způsobem krmila aspoň 14 dní několikrát denně, hrůza 😀,než se koze vemeno dalo do přijatelných rozměrů..a stále vydojovat..nedopustit, aby veminko ztvrdlo..koza může v lepším případě o půl vemena přijít, případ známého..prý to nechal na "přírodě"..
.a stále mazat černou mastí proti zánětu..
Roma69
napsal(a):
Jenže u mě bylo tvrdé již při porodu.
Máme kozy, které nejdou zasušit před porodem,tak je podle potřeby dojime,aby se jim toto nestalo..musí se to veminko stále hlídat...musíte ji to vydojit,jinak nevím..možná by veterinář pomohl, ale to mléko musí ven a natírat Aphlegminou masti..
ančovička1
napsal(a):
Máme kozy, které nejdou zasušit před porodem,tak je podle potřeby dojime,aby se jim toto nestalo..musí se to veminko stále hlídat...musíte ji to vydojit,jinak nevím..možná by veterinář pomohl, ale to mléko musí ven a natírat Aphlegminou masti..
U mně se ale jedná o ovci která s přebytkem mléka problém nemívala. Zasušená byla od srpna.
Roma69
napsal(a):
Jenže u mě bylo tvrdé již při porodu.
No právě .ony ovce,kozy,každým rokem dojí vic, veminko se zvětšuje...toto už bylo nějaký čas asi nalité..mělo se to vydojit, aspoň částečně..ale teď to musíte vyřešit,zavolala bych veterináře, má ho chudinka,jako balón a rudé .. vypadá,že zánět..určitě veterináře..
Tak se hlásím. Veterinář nasadil injekčně antibiotika. Co 2-3 hodiny mám podávat oxytocin 1ml snad si název pamatuji správně. Po podání by se mělo na cca 10 minut vemeno trochu uvolnit. V té době mám zahřívat teplým hadrem, masírovat a oddojovat co to jde. Odstřiknuté mléko je zatím běžné konzistence.
Co jehňata? Můžou zůstat pod ni a pokoušet se pit?

Roma69
napsal(a):
Tak se hlásím. Veterinář nasadil injekčně antibiotika. Co 2-3 hodiny mám podávat oxytocin 1ml snad si název pamatuji správně. Po podání by se mělo na cca 10 minut vemeno trochu uvolnit. V té době mám zahřívat teplým hadrem, masírovat a oddojovat co to jde. Odstřiknuté mléko je zatím běžné konzistence.
jasný, musí. je tam mlezivo, které potřebují.
Roma69
napsal(a):
Jehňata se budou snažit pít,ale ovce jim nebude chtít stát,protože zánět hodně bolí..nesmíte to nechat "přírodě", ovcí budete muset uvázat a držet,aby se jehňata napila a co nejvíc,jinak vám uhynou hladem.. druhá varianta je, že ovcí budete sama vydojovat a jehňata krmit z láhve dudlíkem..první způsob je lepší,ale musíte hlídat,kolik toho mladí vypijí...není to sranda..

ančovička1
napsal(a):
Tak to je dobře, že jim postoji👍🥳..jak dlouho bude trvat vyléčení veminka s Atb neodhadnu, nejlépe vám odpoví váš veterinář...
Osobně to vidím na v řádu dnů.